»

Človek lahko zazna šest okusov

Slashdot - Iz šol poznamo klasično pojmovanje okusa, ki pravi, da ljudje z jezikom zmoremo okusiti štiri različne okuse - sladko na sprednjem delu jezika, slano na konici in straneh, kislo ob straneh in grenko ob korenu jezika. Japonci so že pred več kot sto leti iz morskih alg izolirali posebno učinkovino, katere okus ni bil primerljiv z nobenim izmed do tedaj poznanih. Okus so poimenovali umami, kasneje pa so ugotovili, da gre za natrijev glutamat. Brbončice na jeziku namreč zaznavajo tudi glutamatni anion (anionska oblika neesencialne aminokisline glutamin s sistematskimi imenom 2-aminopentandiojska kislina), zato je ekstrakt teh alg klasični sestavni del japonske kuhinje.

Avstralski...

11 komentarjev

Google se je opravičil prvi dami ZDA...

screenshot

vir: BBC
BBC - ...za žaljivo in celo rasistično sliko, katero googlov iskalnik po slikah poda kot prvi zadetek, kadar iščemo z geslom "Michelle Obama". Da pa je mera polna, google doda še pripis: "včasih so lahko naši zadetki tudi žaljivi. S tem se mi strinjamo." Kljub uradnemu opravičilu Google zadeve ne namerava umakniti.

Bela hiša slike ne komentira.



Google pojasnjuje, da so njihovi zadetki rangirani na podlagi številnih spremenljivk in le odražajo stanje na internetu. To je tudi vzrok, da sporne slike ne bodo umaknili, saj želijo svojim uporabnikom podati kar najbolj relevantne zadetke.

Več: BBC News, Washington Post

57 komentarjev

Google predstavlja programski jezik in spletni protokol

bit-tech.net - Google je v preteklem tednu javnosti predstavil dve tehnologiji, ki vsaka na svojem področju prinašata nekaj novega. Zaenkrat je še v fazi razvoja nov spletni protokol, SPDY, ki nadgradi in dopolnjuje, namesto nadomesti standardni in dolgo uporabljani protokol HTTP. Za protokol SP(ee)DY pri Googlu, zaenkrat skupaj v navezi z njihovim brskalnikom Chrome, obljubljajo do 64% hitrejše nalaganje strani, saj je cilj novega protokola zmanjševati latence pri prenosu podatkov za izris strani. To dosežejo s kompresijo podatkov, deljenim prenosom z večih virov in priotirizacijo prenosa posameznih podatkov. Zadnja izdaja izvorne kode projekta Chromium, ki je uporabljena za brskalnik Chrome, protokol SPDY že podpira, a pohitritve ne bodo opazne,...

20 komentarjev

Google zagnal OneBox

Google - Kot smo pretekli teden napovedali, je Google res ponudil svoj iskalnik po glasbi, ki ga je poimenoval OneBox. Stvaritev je zdaj tu, tako da si lahko ogledamo, kaj nam je Google res pripravil. Z iskanjem po imenu skladbe, albuma ali izvajalca je moč dobiti vse podatke na enem mestu, tudi odlomke, ki jih nudita partnerski strani iLike in Lala, ali pa kupiti celoten posnetek. Prav tako nov iskalnik pomaga pri iskanju skladb, katerih imena ne poznamo, če le poznamo avtorja ali košček besedila. Za razvoj glasbenega okusa pa so se povezali s stranmi Pandora, imeem in Rhapsody, ki bodo posojale svoje povezave, tako da bodo uporabniki lahko srečali glasbo, ki je sorodna iskalnim pojmom. Predogled je že mogoč, a le z ameriški IP-jev.

9 komentarjev

Google pripravlja iskalnik po glasbi

Wired News - Wired poroča, da Google pripravlja nov iskalnik po glasbenih datotekah, ki bi ga lahko ugledali že prihodnji teden. Sklicujoč se na interne vire, sicer priznavajo, da večina informacij sicer še manjka. Povsem znano ni niti še ime: omenjajo se možnosti Google Music, Google Audio in Google OneBox. Uporabniki bodo imeli možnost iskati po skladbah, pri čemer bodo zadetki vodili na strani Lala ali iLike, kjer bo moč poslušati posnetke. Obe podjetji za naslednjo sredo načrtujeta dogodek z imenom Discover Music, kjer naj bi vso stvar uradno predstavili. Bomo videli, kaj bo nastalo iz tega.

9 komentarjev

Google razvija novo generacijo iskalnika slik

TechCrunch - Na World Wide Web konferenci je prejšnji teden Google predstavil novo vizijo njihovega priljubljenega iskalnika slik. Rezultati iskanja namreč trenutno prikazujejo le tiste slike, ob katerih se v tekstu nahajajo iskane besede.

Načrtujejo, da bo novi iskalnik sposoben proučiti vsebino fotografij in jih bo v rezultate uvrstil glede na to, v kakšni meri iskane besede odgovarjajo analizirani vsebini. Do zdaj si je Google pri izboljšanju zadetkov pri slikah pomagal s projektom Image Labeler, v katerem metapodatke dopolnjujejo uporabniki, z novim pristopom pa naj bi bil Google sposoben "videti" več kot le tekst.

4 komentarji

Googlovo iskanje patentov

vir: Google
digg.com - Vsi vemo, da ima Google načrt popredalčkati in organizirati čimveč informacij, ter tako zavladati svetu. Naslednja njihova pogruntavščina sliši na ime Google Patent Search z za njih značilnim pripisom BETA. V novem iskalniku lahko poiščemo kakršen patent si zaželimo ter vidimo kako dolgo bo še veljaven ter kdo ga je vložil.

Da vidimo če je kdo že vložil patent za dihanje...

17 komentarjev

Google News

The Register - Ravno danes sem v iskanju nekaterih starih opisov iger brskal po eni od slovenskih revij (stari recimo tri leta), in našel opis iskalnika Google v tem stilu: "Je sicer še v povojih, samo kaže pa potencial".

Po novem Google kaže vse bolj mišice in zobe. Kot poročajo na Registru, ima Google po novem iskalnik po novicah. Iz več kot 4.000 virov se novice v realnem času generirajo na posebno stran in seveda v bazo. Na žalost se na Slo-techu zaenkrat še ne moremo pohvaliti, tako kot se The Register, da smo v bazi strani z novicami. Samo nikoli se ne ve[:D]

Samo še en namig: če boste iskanje iskali sami, in se vam odpre slovenski mirror, poglejte sem.

8 komentarjev

Audiogalaxy je postal Rhapsody

Audiogalaxy - Audiogalaxy, kateremu je smrtni udarec konec julija zadala zlobna RIAA, je dobil popolnega naslednika. Pri Audiogalaxyju so se namreč odločili, da bodo naredili plačljiv servis (9.95$ na mesec), na katerem bo mogoče poslušati skoraj vse (no predvsem skomercializirane) albume, ki vam jih srce poželi. Spisali so skupek programske opreme, Rhapsody imenovan. Rhapsody je predvajalnik, v katerem naredimo spisek pesmi, ki jih želimo poslušati preko interneta, pritisnemo predvajaj in že uživamo. Število pesmi, ki jih lahko poslušamo preko interneta je neomejeno, na mesec pa lahko zapečemo in posnamemo samo 10 komadov. Pa še najboljša novička. Rhapsody, ki je popolnoma AdFree program, lahko brezplačno uporabljate do 15. septembra. Ob plačevanju mesečne naročnine pa bo več cekinčkov šlo v roke glasbenikov in ustvarjalcev kot RIAA. Obilo glasbenih užitkov. En muzikantski klik.

3 komentarji

Računalnikov glasbeni okus

Gambit - Kot kaže, se nam v prihodnosti obeta, da se bomo morali v diskotekah navaditi na glasbeni okus računalnika. No, vse ni tako kritično, kajti, če držijo napovedi HP-jevih strokovnjakov, se bo računalnik bo vsej verjetnosti prilagodil nam.
Tako napovedjujejo popoln sistem, ki si skrbel za spremljanje vzdušja na plesišču, odzivov gostov in nato temu primerno mešal glasbo ( upam samo, da ne bo to izgledalo kot do polnoči najnovejše, potem klasika 80 in 90-tih, ko pa se nikomur ne da več, pa počasne zadeve ).
Sicer se pa DJ-em po moje še ni treba bati za delo, ker je zadeva še globoko v razvoju. Pa še klik.

0 komentarjev

Google počasi oživlja deja.com-ov arhiv novičarskih skupin

CNet - Google je dal uporabnikom na voljo arhiv sporočil na groups.google.com novičarskih skupin (Usenet, ali tudi newsgroups), od leta 1995 naprej. Teh sporočil je več kot 650 milijonov in predstavljajo dober vir informacij z najrazličnejših področij.
Ta arhiv si je predhodno lastila deja.com spletna stran. Maja 2000 so izklopili starejši del arhiva novic, kar pa uporabnikov ni ravno razveselilo. Stanje te strani se je slabšalo, dokler ga Google ni prevzel februarja letos. Ker pa je Google delal na vgradnji arhiva novičarskih skupin v svoj iskalnik, se je vklop arhiva prestavil na kasnejši čas, kljub temu da so si uporabniki izmed vseh novosti najbolj želeli ravno vklop arhiva.
Vseeno pa je iskanje po arhivu novičarskih skupin v testni fazi in kritiki pravijo, da še mora biti dodelano; je pa vsaj začetek.

4 komentarji