»

Opera v zadnjem četrtletju rekordno

CNet - Norveško podjetje Opera Software, ki že od leta 1995 razvija istoimenski brskalnik, je objavilo poslovne rezultate za letošnje četrtletje. Čeprav je konkurenca z IE, Firefoxom, Chromom in Safarijem bržkone neizprosna, kot še ni bila, je Opera kvartal zaključila z rekordnima dobičkom in prometom.

Prihodki podjetja so se povečali za 29 odstotkov v primerjavi z lanskim letom in končali pri 40 milijonih dolarjev. Dobiček pa je večji kar za 47 odstotkov in znaša 5,3 milijona dolarjev.

Podjetje služi z različnimi načini. Levji delež zbere z licenčninami za uporabo svojega mobilnega brskalnika Opera Mini, ki je zavoljo nekaj res uporabnih funkcij najbolj popularen mobilni brskalnik (posebej uporabni sta sistem zaznamkov Speed Dial in Opera...

33 komentarjev

Obsežen napad na južnokorejski portal

vir: BBC
BBC - Južnokorejsko podjetje SK Communications, ki skrbi za tretji najpriljubljenejši portal v državi Nate, ki ima 33 milijonov obiskovalcev, in socialno omrežje Cyworld, ki ima 25 milijonov uporabnikov, je danes potrdilo, da sta bili strani napadeni. Napadalci so pridobili dostop do strani, tako da so odtujili osebne podatke 35 milijonov uporabnikov (to je skoraj dve tretjini korejskega prebivalstva).

Odtujeni so bili podatki o telefonskih številkah, eletronskih naslovih, imenih in šifrirani podatki (gesla). Napad že preiskuje korejska policija, za pomoč pa bodo verjetno prosili tudi kitajsko, saj je napad izviral iz kitajskih IP-naslovov.

Aprila so domnevno severnokorejski napadalci...

6 komentarjev

Mobilna Opera presegla sto milijonov uporabnikov, prihaja na iPad

Opera Web Browser - Vitki norveški brskalnik Opera, ki se je v mobilnem svetu uporabnikom prikupil dosti bolj kot v namiznem, je presegel mejo 100 milijonov mobilnih uporabnikov. Kot so sporočili iz podjetja, 90,4 milijona ljudi uporablja Opero Mini vsak dan, medtem ko jih dodatnih 15 milijonov Opero Mobile zažene vsaj enkrat mesečno. Ob tem poudarimo, da te številke zajemajo le uporabnike, ki so si svojo Opero z interneta prenesli sami in ne tudi tistih, ki so jo že dobili prednaloženo na telefonih in jo nemara uporabljajo. Mobilna Opera tako vsak mesec odpre 52 milijard spletnih strani, kar ni malo.

Hkrati je Opera napovedala, da bodo...

25 komentarjev

Nativna Opera za Symbian

Information Week - Norveški Opera Software je včeraj izdal novo verzijo Opera Mini 5.1, ki v primerjavi s predhodnimi inačicami prinaša pomembno novost. Dočim so bile prejšnje napisane v Javi, je nova napisana v nativni kodi za Symbian, tako da bo tekla na Nokiah S60 in drugih telefonih s Symbianom hitreje.

Doslej je bila na voljo le Opera Mobile, sedaj pa se meja med Opero Mobile in Mini briše. V novi verziji najdemo tudi cel kup novosti, tudi takšne, ki v javanski niso bile možne. Med drugim: podporo za več naprav, bistveno hitrejši zagon, izboljšano nalaganje in premikanje po straneh, popolno podporo za vse načine vnosa...

16 komentarjev

Osem milijonov poizvedb lokacije v letu dni

Wired News - Bloger in aktivist za večjo zasebnost Christopher Soghoian se je prikopal do zanimivih informacij o sledenju uporabnikom s pomočjo njihovih mobilnih telefonov. Odkril je, da so med septembrom 2008 in oktobrom 2009 pri operaterju Sprint Nextel oblastem kar osemmilijonkrat posredovali zemljepisne koordinate zahtevanega telefona. Še več, obstaja namreč portal, kjer lahko policija vpiše številko in avtomatično dobi koordinate.

Predstavnik podjetja za stike z javnostmi je takoj začel miriti javnost, da številke niso tako ogromne, kot se zdi na prvi pogled. Ni šlo namreč za osem milijonov naročnikov, marveč mnogo manj številk. Kot pravi, se številka hitro nabere, saj gre za posamezne poizvedbe, ki se seveda večkrat nanašajo na isto številko, ki jih policija sledi tudi več...

28 komentarjev

Sony odpoklical napajalnike

Težavni napajalnik

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Pred približno letom dni, novembra 2008, je Sony zaradi 19 poročil o pregrevanju (od devetnajstih je baterija v kar sedemnajstih primerih tudi zagorela) sprožil vpoklic in zamenjavo 100.000 svojih baterij, ki so bile izdelane za različne znamke prenosnikov. Približno dva meseca pred tem, v septembru 2008, so bili težavni tudi nekateri modeli prenosnikov Vaio, ki so se zaradi težav z električno napeljavo lahko pregreli. Jesen za Sony očitno ni dober čas, vsaj kar se tiče težav z elektroniko. Tokrat so jim zagodli napajalniki VGP-AC19V17 za namizne sisteme Vaio VGC-LT in VGC-JS2 ter docking postaje iz serij VGP-PRBX1 in VGP-PRFE1. Napajalniki imajo očitno neprimerno električno izolacijo,...

10 komentarjev

Mobilni internet silovito raste

TechCrunch - Norveško podjetje Opera je izdalo najnovejšo publikacijo State of the Mobile Web, v kateri analizira stanje mobilnega interneta na osnovi podatkov, ki jih prenašajo uporabniki brskalnika Opera Mini. Slednjega je septembra uporabljalo 35,6 milijona uporabnikov, kar je 11,5 odstotka več kot meseca avgusta, v primerjavi s septembrom 2008 pa je povečanje kar 150-odstotno. Močno se je povečal tudi promet, ki ga ustvarjajo uporabniki Opere Mini: v zadnjem mesecu za 8,7 odstotkov, napram septembru 2008 pa kar za 224 odstotkov. Kljub temu da gre zgolj za podatke uporabnikov brskalnika Opera Mini, je zaključek jasen: mobilni internet je v silovitem porastu.

15 komentarjev

Tudi ITU potrdila enotne polnilce mobilnih telefonov

Nov polnilec

MSNBC - Pisali smo že o uspehu Evropske komisije, ki je svetovne proizvajalce mobilnih telefonov prisilila v podpis dogovora o enotnih polnilcih mobilnih telefonov za vse modele. Za standard so izbrali micro-USB, ki naj bi ga prihodnje leto imeli že vsi novi telefoni. Vse skupaj postaja vedno bolj dejanskost, saj je tudi Mednarodna telekomunikacijska zveza pri Združenih narodih potrdila tehnologijo za univerzalne polnilce mobilnih telefonov. Poleg klasičnega polnjenja baterij s pretvornikom z omrežne napetosti bodo nekateri proizvajalci omogočili tudi (počasnejše) polnjenje prek USB-priključka na računalniku, kar že poznamo. Ta odločitev pomeni, da enotnih...

12 komentarjev

Mobilni telefon za tisoč dolarjev

engadget - Samsung je v sodelovanju z znamko Giorgio Armani predstavil luksuzni mobilni telefon, ki je namenjen premožnejšim in nečimrnim. Za okroglih tisoč dolarjev so oblikovali aparat, ki združuje lepoto s funkcionalnostjo. Pod pokrovom se skriva zaslon 3,5-palčni na dotik občutljiv zaslon AMOLED, Windows Mobile 6.5, podpora za 7,2 MBps HSDPA, Wi-Fi, Bluetooth, radio, TV-izhod, GPS in kamera s petimi megapiksli ter osem gigabajtov pomnilnika.

Armani je dejal, da je danes bolj kot kdajkoli eleganca del poslovnega življenja. Ko ga je Samsung prosil za dizajn novega pametnega telefona s temi smernicami, seveda ni odklonil. Rezultat je telefon, ki ni le eleganten, temveč tudi uporaben. Navdušeni so tudi v...

9 komentarjev

Izšla Opera 10

Opera 10

Opera software - Norveško podjetje Opera Software je danes izdalo novo verzijo svojega internetnega brskalnika Opera 10. Gre za brskalnik, ki se je leta 1994 rodil iz internega projekta podjetja Telenor. Takrat so izdelovali kompakten, robusten in nezahteven brskalnik. Leto kasneje je druga inačica postala dostopna javnosti, ko so razvoj oddvojili v podjetje Opera Software ASA. Od takrat ima Opera majhno, a zvesto skupino uporabnikov.

Od zgodovine v sedanjost. Norvežani pravijo, da je nova verzija hitrejša, in subjektivni občutek avtorja tega teksta to potrjuje. Opera 10 je odzivnejša. Dosledno podpira spletne standarda, tako da opravi test Acid3 z vsemi možnimi točkami,...

119 komentarjev

Za Evropo enotni polnilci mobilnih telefonov

Evropski komisar Günter Verheugen kaže preteklost

vir: Ars Technica
Reuters - Glavni proizvajalci mobilnih telefonov na svetu so se uklonili evropskemu pritisku za harmonizacijo in složno podpisali dogovor o enotnem univerzalnem polnilcu. Sporazum, ki so ga podpisali Nokia, Sony Ericsson, Motorola, Apple, LG, NEC, Qualcomm, Research in Motion, Samsung in Texas Instruments, obljublja, da bomo najkasneje prihodnje leto lahko vse nove telefone polnili z eno napravo. Nova generacija polnilcev bo uporabljala micro-USB priključek, s čimer bo poskrbljeno za navzkrižno združljivost. Ocenjujejo, da je v Evropi v uporabi 400 milijonov mobilnih telefonov, vsako leto pa prodajo 185 milijonov novih.

Direktiva sicer zavezuje proizvajalce, da ponudijo enotne polnilce le za tako imenovane podatkovne telefone (data-enabled phones), ki naj bi v...

78 komentarjev

Opera izdala Unite

Opera Unite

vir: CNet
CNet - Opera je izdala predogledno verzijo svoje nove stvaritve, ki se imenuje Opera Unite in bo del prihajajočega brskalnika Opera 10. Program, za katerega so pompozno napovedovali, da bo spremenil naše dojemanje interneta, je aplikacijska platforma, ki omogoča hipno preobrazbo vašega računalnika v spletni strežnik. Tako lahko delite datoteke, fotografije, klepetate in gostite spletne strani. Opera Unite bo tekla na vseh računalnikih, ki zmorejo poganjati Opero 10, to pa so za zdaj operacijski sistemi Windows, Mac OS in Linux.

Želja norveškega podjetja je ustvariti platformo, ki bo omogočila nove možnost mreženja na internetu, pri katerem ljudje ne bodo potrebovali posrednikov,...

24 komentarjev

Mobilne turbo novosti pri Operi

Opera Mobile 9.7

vir: Opera software
Opera software - Opera je danes naznanila prihod beta različice nove verzije priljubljenega brskalnika za mobilne naprave Opera Mobile.

Najpomembnejši novosti sta hitrejši in zmogljivejši pogon za izrisovanje Presto 2.2, ki je enak tistemu v namizni različici in tehnologija Opera Turbo, ki so jo uporabniki Opera Mini že vajeni in ki z uporabo kompresije na strežnikih občutno pohitri nalaganje strani na počasnejših povezavah.



Če prištejemo še podporo za widgete in že znano brskanje s tabi, je Opera Mobile nedvomno postal postal najnaprednejši brskalnik za mobilne naprave.

Opera...

16 komentarjev

Danes načrtovan polet Atlantisa

Atlantis in Hubble

vir: NASA
NASA - Če bo šlo vse po načrtih, naj bi NASA danes s floridskega Cape Canaverala v vesolje izstrelila Atlantis. Raketoplan bo opravljal misijo STS-125, ki predvideva servisiranje Hubblovega teleskopa. V enajstih dneh, kolikor naj bi jih sedemčlanska posadka prebila v vesolju, naj bi opravili pet vesoljskih sprehodov in namestili dva nova instrumenta, popravili dva nedelujoča in opravili še nekaj drugih vzdrževalnih del, s čimer naj bi Hubble brez nadaljnjih posegov zdržal do leta 2014. To bo ena redkih misij, pri kateri astronavti ne bodo obiskali Mednarodne vesoljske postaje.

Prav zamenjava modula SIC&DH (Science Instrument Command and Data Handling Unit) je razlog, da bodo misijo izvedli šele sedaj. Prvotno zamišljeni datum je bil september 2008, a se je nekaj dni...

4 komentarji