»

Vabilo na muzejski zaključek leta z najbolj znanim spletnim arhivarjem

jason scott

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Računalniški muzej v Ljubljani vabi na letošnji poslednji pogovorni večer ob “ognju” in enkratno življenjsko priložnost, da osebno spoznate enega največjih provokatorjev Way-Back-Mašine, krotilca BBS-ov in avtoritete za interaktivno fikcijo, se napolnite z osupljivimi idejami, veličastnimi vpogledi in čisto 100% geekostjo, da boste leto 2023 dočakali v polni pripravljenosti!

22. decembra 2022 ob 18h, na zadnji predpraznični četrtek bo z nami en in edini: Jason Scott Sadofsky, ameriški arhivist, tehnološki zgodovinar, filmar, performer in igralec. Scotta poznajo pod psevdonimi Sketch, SketchCow, The Slipped Disk, in textfiles. Oklicali so ga za “obraz sveta digitalnega arhiviranja”

Je stvaritelj, lastnik in vzdrževalec textfiles.com, spletnega mesta, ki arhivira datoteke predhodnikov interneta, zgodovinskih BBS-ov (bulletin board systems). Je avtor dokumentarnega filma o BBSih, BBS: The Documentary (2005), in dokumentarnega filma o interaktivni fikciji, GET LAMP (2010).

Bil je...

4 komentarji

Readability nudi branje brez oglasov za pet dolarjev mesečno

Brez in z.

The New York Times - O prihodnosti branja člankov na internetu in usodi oglasov so se obširno razpisali v The New York Timesu. Ker so spletne strani vedno bolj napolnjene z besedilnimi, slikovnimi in celo videooglasi, trpi berljivost člankov. Tod so pisci aplikacij zaslutili priložnost, da pripravijo programe za lažje branje.

Ena tovrstnih aplikacij se imenuje Readibility, ki članke oguli do golega teksta in relevantnih slik, da jih lahko v miru brez motečih oglasov preberemo. Program, ki ga Richard Ziade razvija od leta 2009, je odprtokoden in kot tak popolnoma brezplačen za uporabo. Podobnih aplikacij je še cel kup, omenimo le Pulse, Flipboard, My Taptu. Read It Later deluje podobno, le da članke tudi lokalno shrani in omogoča branje pozneje, kar s pridom izkoriščajo uporabniki mobilnih naprav, kot je iPad.

Ziade pa se je odločil, da tovrstno skubenje...

6 komentarjev

Geocities prihajajo na BitTorrent

Za Geocities popolnoma vsakdanja spletna stran

vir: PC World
PC World - Geocities so pred leti uporabniki spleta radi uporabljali za gostovanje svojih spletnih strani, saj gre za popolnoma brezplačno gostovanje. Pred približno letom dni je lastnik, Yahoo!, celoten portal ugasnil, kar sicer ni užalostile velike večine ljudi, a so nekateri uporabniki vseeno pogrešali peščico uporabnih informacij, ki jih je bilo mogoče najti v gori nepomembnih, barvno neusklajenih in utripajočih spletnih strani. Pri Yahoo! so napovedali, da bodo spletne strani ukinili tik preden so to dejansko storili, kar je pomenilo, da je bilo arhiviranje izredno zahtevno. Vseeno je to uspelo članom portala Textfiles.com, ki se...

22 komentarjev

Piratska amnestija za pet dolarjev

Ars Technica - Dostikrat slišimo, da DRM večidel onemogoča legalne kupce iger, medtem ko se pirati tako ali drugače znajdejo. Temu sledijo predlogi, da bi kazalo DRM v celoti ukiniti, saj da bi se dobre vsebine vseeno prodajale. Machinarium je bila naprodaj za 20 dolarjev brez DRM-ja in izkazalo se je, da so vse skupaj prazne marnje. Igro je legalno kupilo pet do petnajst odstotkov igralcev, ostali so jo nelegalno prekopirali. Češki razvijalec Amanita Design se je zato odločil za radikalno potezo in ponuja splošno amnestijo za pet dolarjev. Do četrtka ponujajo piratsko amnestijo (v resnici lahko igro kupi kdorkoli, ne le trenutni nelegalni uporabniki) s 75-odstotnim znižanje.

Na tem mestu se vprašamo: Je morebiti Machinarium tako zanič, da so se...

175 komentarjev

Geocities dokončno odklopljen

Los Angeles Times - V prvi polovici leta smo še obširno razpisali o nekdanjem spletnem velikanu Geocities, ki je postal ena izmed žrtev metamorfoze interneta. Leta 1995 ustanovljena stran je svoj čas veljala za de facto standard postavljanja osebnih strani na splet. Čas jo je žal povozil, rešil je ni niti Yahoojevi nakup, ki je za stran odštel 3,6 milijarde dolarjev, a takrat najbolj vročega železa ni znal okovati. Tudi zaradi tega in pa seveda konstante izgube, ki jo je stran pridelovala odtlej, je Yahoo že zaprl nove registracije in aprila letos napovedal dokončno slovo strani.

Danes je naposled napočil dan, ko bodo zahtevki po strani www.geocities.com vračali rezultat strežnik nedosegljiv. Prgišče uporabnikov, ki...

8 komentarjev

Ko monopol prevlada...

Google Groups

vir: Wikipedia
Wired Blog - O nevarnostih monopola in kam nas lahko le-ta privede je bralstvo Slo-Tech-a načeloma seznanjeno, a ker nam je že Burke dal vedeti, da ne smemo počivati na lovorikah, dodatno čtivo vsekakor ne more biti odveč. Tokrat si bomo ogledali kako je več kot dvajset let internetne zgodovine lep čas rjavelo na Google-ovih policah in do prvega omembe vrednejšega članka po teh policah sploh ni bilo možno spodobno iskati.



Usenet, ki se je pojavil leta 1979 in tako letos obeležuje svojo tridesetletnico, je dolga leta služil kot edino sredstvo skupinskega sporazumevanja na internetu - šele po njegovih najstniških letih so se namreč sploh pojavili prvi forumi, ki so mu kasneje v...

29 komentarjev

Geocities danes in nikoli več

Ars Technica - Daljnega leta 1994, ko je bil internet še v povojih, je bila za večino uporabnikov edina možnost, kako priti do kakšnega megabajta prostora in ustvariti svojo osebno spletno stran, preko strani Geocities. David Bohnett in John Rezner sta Geocities sprva ustanovila pod imenom BHI (Beverly Hills Internet), ki je bilo hkrati tudi ime manjšega podjetja v južni Kaliforniji. Ti so na spletu organizirali sprva šest četrti, kasneje pa so dodajali še nove. Širšemu občinstvu so stran odprli leta 1995, ko je lahko vsakdo postal prebivalec kakšne četrti in v njej brezplačno postavil svoje spletne strani. Istega leta so se preimenovali v Geocities.

Stran se je financirala z oglasi, kar je nekatere uporabnike jezilo, a to ni zajezilo njene rasti. Do leta 1997 so postali peta najbolj odmevna spletna stran na svetu. Leta 1998 so pripravili javno prodajo delnic (IPO) z začetno ceno 17 dolarjev, ki je na borzi kmalu poletela preko stotice. Leto pozneje je tik pred pokom dot-com mehurčka Geocities...

14 komentarjev

Kako narediti svojo domačo stran z uporabo HTML kode?

Slo-Tech - Zagotovo je marsikdo med vami z željo naučiti se izdelave spletnih strani ne le z enostavnimi programi, katerih končni izdelek je razmeroma grda stran, ampak tako, malce drugače, malo bolj zahtevno - z uporabo HTML kode. Obstajajo tudi zelo kvalitetni programi, katerih končnih izdelek ni tako grda stran, je pa znanje html jezika v njih tako ali tako že kar nujno.

Med brskanjem po spletu pa sem naletel na stran, kjer se je avtor potrudil in temo, kako izdelati svojo spletno stran z uporabo HTMLja, lepo razložil po korakih. Kar je še lepše pa je to, da je stran v slovenščini, zato vsi ki ste željni znanja, brž sem!

4 komentarji

GeoCities PRO

Slo-Tech - Še ena od Žige Dolharja.

Yahoo bo v okviru leta 1999 prevzetega GeoCities-a, preko katerega posameznikom ponuja zastonjski prostor na njihovem strežniku (s kopico oglasov), bo ponudil 2 novi, plačniški ter brezoglasni storitvi: prva, 'GeoCities Pro' po ceni $8.95 mesečno + $15 enkratnega stroška ponuja 25 MB prostora, 5 e-poštnih naslovov ter 'personalizirani' spletni naslov (me prav, zanima, kaj so s tem dejansko mislili), različica 'GeoCities Webmaster' pa poleg tega tudi več naprednih možnosti in prostora po ceni $11.95 mesečno + $15 enkratnega stroška. Klik.

0 komentarjev

Matrix 2

Jaz - Za oboževalce filma Matrix: na spletu sem slučajno naletela na to stran, ki vsebuje nekaj informacij in slik filma Matrix 2. Ampak - look at your own risk... Jaz se bom raje pustila presenetit, ko bom gledala film v kinu.
Mimogrede, stran se je meni dokaj počasi nalagala, tako da bodite potrpežljivi.

8 komentarjev