»

OS X na Nokii N900

engadget - Nokia N900 postaja prava mala zverinica, vsaj glede na število operacijskih sistemov, ki so bili na njej zagnani. Po Androidu, ki je pravzaprav manjši korak od Maema (oba si delita Linuxovo jedro), zdaj na mobilnem telefonu teče tudi OS X, v polni, neokrnjeni različici (za razliko od iPhonea, iPod Toucha oz. iPada). Za podvig je odgovoren Finec (pa naj še kdo reče, da mraz ne vpliva nanje ;)) Toni Nikkanen, ki je pravzaprav nekoliko goljufal. Da je na Nokii zagnal OS X 10.3 (Panther - med njim in najnovejšim Snow Leopardom sta še Tiger in Leopard) je uporabil PearPC, ki emulira procesorje z arhitekturo PowerPC. Slednje je Apple uporabljal pred prehodom na Intelove procesorje. Celoten podvig sicer ni preveč uporaben, saj je sistem...

18 komentarjev

Psystar še ni za odmet

ComputerWorld - Apple jo je resda pošteno zagodel Psystarju, ko je dobil tožbo, s katero mora Psystar v najkrajšem možnem času prenehati prodajati praktično vse svoje izdelke (torej pohekane računalnike s prednaloženim Mac OS X), ni pa to še dokončni konec podjetja. Na spletu so sicer kmalu namnožile novice, da je Psystar šel rakom žvižgat. Ugasnila je namreč njihova spletna stran, njihov odvetnik pa je dejal, da bodo zaključili vse stvari kmalu in da ne bodo več poslovali, prav tako naj bi odpustili vseh osem zaposlenih.

Feniks ni bil dolgo mrtev. Podjetje namreč trdi, da so izjave njihovih zastopnikov napačno citirali in da še niso rekli zadnje besede. Spletna stran je že nazaj, čeprav na njej ni moč...

0 komentarjev

Apple iztožil Psystar

CNet - Psystar je šel Applu kar precej v nos, saj je izdal orodje, ki je omogočalo namestitev Mac OS X na navadne računalnike. Apple je Psystar zaradi tega tožil in po 17 mesecih pravdanja svoje tudi dosegel. Ameriško sodišče v Kaliforniji je odobrilo Applovo zahtevo in Psystarju prepovedalo:
  • kopiranje, prodajanje in distribucijo izvedenih izdelkov iz Mac OS X brez Applove odobritve;
  • namerno vzpodbujanje ali pomaganje tretjim osebam kršiti Applove patente;
  • obhajanje tehnoloških sredstev, ki jih Apple uporablja za preprečevanje poganjanja Mac OS X na drugih računalnikih
  • igranje kakršnekoli vloge pri pripravi izdelkov, ki so namenjeni obitju Applovih metod za nadzor Mac OS X
  • početje česarkoli, kar bi skušalo obiti pravice, ki jih ima Apple na Mac OS X.
Psystar ima sedaj do konca koledarskega leta časa, da stori zahtevano, pri čemer sodišče od njega pričakuje, da to opravi v najkrajšem možnem času.

To pa še ne pomeni, da je Psystar dokončno odžvižgal svoje. Prepoved se namreč ne nanaša na...

30 komentarjev

Psystar izgubil tožbo, Apple deloma onemogočil Hackintoshe

Eden izmed sistemov Psystar

vir: TG Daily
TG Daily - Apple je po javni predstavitvi Psystarjevega orodja, ki omogoča namestitev OS Xa na katerikoli računalnik, omenjeno podjetje seveda takoj tožil. Bolj ali manj jasno je bilo, da Psystar praktično nima možnosti za zmago, kar je potrdilo tudi sodišče v severni Kaliforniji pod vodstvom sodnika Williama Alsupa. Čeprav so se predstavniki Psystarja branili, da so preprosto osvobodili operacijski sistem spon enega proizvajalca strojne opreme ter da gre za t.i. fair use, so na sodišču to gladko zavrnili, saj Psystar ni izpolnjeval nobenega od štirih pogojev, ki so potrebni za pravično uporabo.

Glavni razlogi za obtožbo so zamenjava bootloaderja, ki je omogočil poganjanje na strojni opremi, ki ni Applova, odstranjevanje Applovih...

87 komentarjev

Psystar predstavil orodje za nameščanje OS X

Rebel EFI

vir: engadget
engadget - Psystar je sprožil precej zanimanja s svojimi običajnimi računalnikih, na katerih je tekel Applov OS X. Zdaj so se orodje, ki namestitev OS Xa omogoči za vsak računalnik, odločili predstaviti javnosti. Rebel EFI, kot se program imenuje, sicer pride z nekaj omejitvami, saj v kategorijo vsakega računalnika spadajo le tisti, v katerih se nahaja procesor iz serije Core 2, Core i7 oz. Xeon, kjer je slednji najnovejši, Nehalem primerek.

Demonstracijska različica programa je seveda zastonj, a ponuja delovanje z omejenimi funkcijami za le dve uri. Polna različica bo stala 90 dolarjev, medtem ko jo prav zdaj lahko kupite po promocijski ceni $50. S...

27 komentarjev

Mac OS X 10.6 v petek

Mac OS X 10.6 Snow Leopard

vir: Apple
Apple - Apple je uradno potrdil, da bo izdal novo verzijo svojega operacijskega sistema Mac OS X ta petek. Novi Mac OS X 10.6 z živalskim imenom Snow Leopard (snežni leopard oz. Uncia uncia) bo uporabnike prejšnje verzije stal 29 dolarjev. In kaj bo novega?

Apple pravi, da se to pot niso osredotočili toliko na novosti kot na piljenje kode sistema. Pravijo, da so predelali kar 90 odstotkov kode. Nov operacijski sistem zasede pol manj prostora kot prejšnja verzija, tako da lahko sprosti do 7 GB prostora na disku - nekaj so pridobili z optimizacijo, nekaj pa s črtanjem podpore za PowerPC. Poleg tega Apple...

210 komentarjev

Apple izdal OS X Leoparda

več strani - Po štirimesečnem odlogu je Apple v petek končno predstavil naslednika svojega operacijskega sistema OS X tudi širši javnosti. Sistem, ki prinaša več kot tristo novosti, se je piratom upiral presenetljivo dolgo, saj je ušel šele 3 dni pred uradnim izidom. Za razliko od Microsoftove Viste prinaša predvsem manjše posodobitve.

Večini uporabnikov tako na primer preverjanje črkovanja v danskem in ruskem jeziku ne bo ravno jemalo diha, vseeno pa so omembe vredni pa to nalogo opravili Time machine (funkcija, podobna Vistinemu Shadow Copyju), Spaces (virtualna namizja), rahlo prenovljen Dock (tokrat z možnostjo t.i. Stackov), močno pohitren Mail in še marsikatera izmed novosti, za katere na žalost ni prostora v tej novici.

Kljub

113 komentarjev

BIOS se poslavlja

CNN.com -

Poročali smo že o novi Intelovi tehnologiji EFI, ki naj bi v prihodnosti zamenjala BIOS, sedaj pa je znanih še nekaj več informacij. Microsoft in Intel, očeta te tehnologija, sta začela z obsežno kampanijo, ki bo poudarjala smiselnost njene uporabe, prav tako pa bosta skušala specifikacije EFI postaviti za nov standard, ki bo nasledil BIOS. Prvi računalnik, ki podpira EFI, je prišel na tržišče že novembra, večina proizvajalcev pa naj bi se odločila za podporo tekom prihodnjega leta.

Večina proizvajalcev se s tem strinja, saj BIOS uporabljamo že od leta 1982 in ga ves čas po malem krpamo, tako da je že skrajni čas, da se tudi ta del računalnika napiše na novo. Phoenix, eden izmed največjih proizvajalcov BIOS-ov, po drugi strani trdi, da ni nobene potrebe po hitenju in da EFI ne bodo priznali, dokler ne bo priznan kot standard. Jasno, saj je Phoenix razvil oz. še razvija CME, svoj nadomestek za zastarel BIOS. Več o tem.

13 komentarjev

Konec BIOS?

News.com -

BIOS je eden redkih sestavnih delov računalnikov, ki ostaja bolj ali manj nespremenjen že od časa prvih IBM osebnih računalnikov. Celih dvajset let, da. No, toda kot vse kaže, se tudi BIOS pišejo črni časi. Intelov vodilni inženir, Mark Doran, je namreč na IDF del, da Intel razvija tehnologijo Extensible Firmware Interface (EFI), ki bo zamenjala že preživete BIOS.

Po njegovih besedah velika večina računalniških uporabnikov ne ve, kaj je BIOS. Z EFI naj bi to spremenili. EFI je v bistvu zelo okrnjen operacijski sistem. Prvo razliko naj bi uporabniki opazili že ob zagonu, saj bo EFI podpiral visoke ločljivosti in celo grafični način grafične kartice.

Druga bistvene razlika bo v zapisu podatkov. BIOS je trenutno po Doranovih besedah eden izmed zadnjih prostorov v naših računalikih, kjer podatke še vedno zapisujemo v nizkonivojski zbirniški kodi. EFI bo v celoti uporabljal zapis v jeziku C. Klik!

25 komentarjev