»

Nvidia: prodaja grafičnih kartic za rudarjenje zanemarljiva

Slo-Tech - Lepo je bilo, dokler je trajalo, a kriptomrzlice je konec. Cene grafičnih kartic, ki so lani poletele v nebo zaradi rudarjev, so se že pred časom začele zniževati. Logično pada tudi obseg prodaje, kar je v zadnjem poslovnem poročilu potrdila tudi Nvidia. V poročilu za drugi kvartal, ki ga je objavila včeraj, ugotavlja, da je povpraševanje za namene rudarjenja strmoglavilo. Večino povpraševanja spet predstavljajo domači igralci, sestavljavci podatkovnih centrov in pa razvijalci umetne inteligence.

Že pred zadnjim četrtletjem je Nvidia ocenila, da bo rudarjem prodala le še za 100 milijonov dolarjev specifične strojne opreme, medtem ko so celotni prihodki znašali 3,12 milijarde dolarjev. V resnici pa je povpraševanje rudarjev upadlo na vsega 18 milijonov...

34 komentarjev

Po kriptonoriji cene grafičnih kartic vendarle padajo

Slo-Tech - Potem ko so lani in v začetku tega leta cene grafičnih kartic zaradi rudarjenja kriptovalut letele v nebo, kar je povzročilo veliko negodovanja igralcev iger, se razmere spričo padca tečajev kriptovalut umirjajo. V zadnjem tednu sicer bitcoin beleži močan odboj, a večina kriptovalut še vedno tone, tečaji vseh pa so več kot polovico niže kakor na decembrskem vrhu. Temu z zamikom sledijo tudi cene grafičnih kartic.

Grafična kartica srednjega razreda Radeon RX 570 je pred letom dni stala 200 dolarjev, v začetku tega leta pa je bila več kot dvakrat dražja. Cene se sedaj znižujejo in RX 570 že stane dobrih 300 dolarjev. Tudi pri nas je njena cena tik pod 300 evri, torej je efekt pljusknil tudi čez Lužo. Podobno velja tudi za ostale grafične kartice, ki so...

26 komentarjev

Odstopil AMD-jev izvršni direktor Dirk Meyer

Dirk Meyer

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Včeraj je odstopil AMD-jev izvršni direktor Dirk Meyer, ki je to funkcijo opravljal od julija 2008. Kot so sporočili za javnost, sta se AMD in Meyer sporazumno odločila za prekinitev delovnega razmerja. V polikani izjavi za javnost je AMD-jev predsednik Bruce Claflin zapisal, da je Meyer nastopil funkcijo v težkih časih in uspel stabilizirati AMD, za kar so mu hvaležni.

V prihodnosti želijo povečati vrednost podjetja za delničarje (po domače želijo več dobička, ki se bo prelil v kapital), za kar sta potrebna občutna rast in vodilni položaj na trgu. Sprememba v vodstvu naj bi pomagala doseči te cilje, saj Meyer v poltretjem letu ni uspel izrazito obrniti finančnih tokov in doseči opaznejših dobičkov (predlanski preblisk je bil posledica Intelove globe). Lanske...

8 komentarjev

Kindle 3 največkrat prodan izdelek pri Amazonu

TechCrunch - Pri Amazonu so sporočili, da je tretja generacija Kindla največkrat prodan izdelek v celotni zgodovini njihove trgovine. Da se je zavihtel na vrh je moral prehiteti zadnjo knjigo iz serije Harry Potter, Harry Potter in Svetinje smrti (Harry Potter and the Deathly Hallows). Uspeh pri Amazonu pripisujejo predvsem nizki ceni, zaradi katere se kupcem ni potrebno odločati med tabličnim računalnikom in e-bralnikom, saj je slednji dovolj...

11 komentarjev

AMD-ju zmanjkuje pare, smeli načrti za prihodnost

Extremetech - AMD-jevi grafični kartici višjega razreda Radeon HD 5800 in 5700 gresta tako za med, da AMD povpraševanja ne dohaja. Podpredsednik podjetja Matt Skynner je v sredo dejal, da je odziv na izdelka tako dober, da niso mogli držati tempa s povpraševanjem in da ga bo izziv loviti tudi v prihodnjih mesecih.

Za prihodnost je AMD predstavil svoje načrte na področju mobilne grafike. Prihodnji teden pričakujemo dvojedrne grafične kartice Hemlock, ki jim bodo prihodnje leto sledile tiste iz družin Redwood in Cedar - vse bodo stale manj kot sto dolarjev. Poleg tega pripravljajo Broadway (30-60 W), Madison (15-30 W) in Park (8-15 W), ki bodo prav tako namenjeni prenosnim računalnikom, kjer bodo uporabniki želeli več zmogljivosti. Za leto 2011 pa načrtujejo slovo ločenih grafičnih čipov, saj naj bi se takrat CPU, GPU in vezni nabor združili v en sam trio.

5 komentarjev

Phenomi tudi za prenosnike

Expreview.com - Čeprav je AMD dokaj spodoben konkurent Intelu pri namiznih računalnikih, pri prenosnikih bolj ali manj odpove. Njihova platforma se večinoma uporablja le v cenejših računalnikih kot alternativa Intelu, mešan uspeh pa imajo tudi s svojo varčno platformo Congo. Po drugi strani blestijo pri prodaji diskretnih grafičnih Čipov, sploh profesionalnih, kjer imajo celo večji tržni delež od nVidie.Situacijo kanijo izboljšati s predstavitvijo procesorjev Phenom za prenosnike. V drugem Četrtletju leta 2010 naj bi tako predstavili štiri- in trijedrnika, ki bosta, razen razlike v enem jedru, imela praktično enake specifikacije.

Predstavnika platforme Danube bosta podpirala DDR3 1333 MHz pomnilnik in se bosta z drugimi napravami povezovala s 3,6 GT/s Hyper Transport vodilom. Phenom II N820 bo imel 1,5 MB predpomnilnika, medtem ko bo štirijedrni Phenom II N920 verjetno imel polna 2 megabajta predpomnilnika, saj bo trijedrnik verjetno zgolj pohabljen N920. Phenom N820 bo imel največjo porabo do 35...

11 komentarjev

AMD z izgubo, manjšo od pričakovane

vir: CNet
CNet - Posledice recesije še vedno visijo v zraku, kar nekatere družbe čutijo, medtem ko druge ne. Med tistimi, ki posledice v obliki izgube čutijo, je tudi AMD, a stvari niso tako rdeče, kot se zdi na prvi pogled. Izguba, ki je znašala 128 milijonov dolarjev, je manjša, kot so sprva pričakovali. Prihodki so se s približno 1,4 milijarde dolarjev glede na drugo četrtletje dvignili za 18%, a so v primerjavi s tretjim lanskim četrtletjem padli za 22%. Analitiki so pričakovali prihodke v višini le 1,3 milijarde dolarjev.Po besedah CEOja, Dirka Meyerja, se je dvignilo povpraševanje po procesorjih in grafičnih karticah, ki jih proizvaja AMD. Največji dvig so opazili na Kitajskem, kjer je povpraševanje največje po nekoliko cenejših prenosnikih, nasploh pa narašča povpraševanje po majhnih in varčnih prenosnikih. Prav tukaj pri AMDju računajo, da...

4 komentarji

AMDjevi šestjedrniki za podnožje AM3

Na podnožju AM3 znan kot Thuban

vir: Expreview.com
Expreview.com - Že nekaj časa se po spletu neuradno govori, da AMD za naslednje leto načrtuje izdajo šestjedrnikov, ki bi bili primerni za uporabo na namiznih ploščah s podnožjem AM3. To so zdaj potrdili tudi pri AMDju ter povedali, da čip lahko pričakujemo naslednje leto. A vseeno se bomo še načakali, saj je po trenutnih informacijah izid napovedan šele za 3. četrtletje. Špekulirali smo tudi že, da bodo novinci, skoraj zagotovo predstavniki družine Phenom II X6, del prihajajoče platforme, Leo, namesto trenutno obstoječe platforme Dragon.

Kakorkoli že, potrjeno je, da bodo procesorji s...

23 komentarjev

AMD predstavil sistem Vision

vir: engadget
engadget - Po AMDjevih besedah kupci računalnikov, sploh prenosnikov, večinoma sploh ne vedo, kaj točno kupijo. Pri AMDju pravijo, da je na trgu računalnikov prek 220 različnih znamk, posledično pa je večini kupcev bolj važen izgled sistema kot pa komponente, ki sistem sestavljajo. Bahanje s števili jeder, zmogljivostjo grafičnega čipa in podobni marketinški prijemi so tako popolnoma brezpredmetni in sploh nepotrebni, saj kupcu ne povedo, kaj mu ponuja sistem. Zato so se pri AMDju odločili vpeljati nov sistem kategorizacije, sprva pri prenosnikih, v prihodnjem letu pa tudi pri namiznih računalnikih. Sistem, ki se bo imenoval Vision, bo vseboval 3 kategorije, Vision, Vision Premium in Vision Ultimate.

Najosnovnejši računalniki z oznako Vision bodo omogočali ogled spletnih in DVD videoposnetkov, poslušanje glasbe in brskanje po...

19 komentarjev

AMD izdal varčen Istanbul Opteron

The inquirer - AMD je te dni izdal nov šestjedrni procesor serije Istanbul Opteron, ki je namenjen oblačnim okoljem. Nov Opteron 2419 EE je grajen predvsem z mislijo na porabo električne energije, tako da porabi v povprečju (ACP) le 40 W energije, kar je bistveno manj od dosedanjih šestjedrnikov. Pravijo, da zmore opraviti za 31 odstotkov več dela z isto porabo električne energije kot standardni štirijedrniki. To so dosegli z znižanjem frekvence na 1,8 GHz in napetosti na 1,125 V. Cena znaša 989 dolarjev na kos pri naročilih nad 1000 primerkov.

13 komentarjev

Intel optimističen za tretje četrtletje

Expreview.com - Intel je z napovedmi za prihodke tretjega letošnjega četrtletja, ki je v polnem zamahu, optimističen. Sprva so znesek postavili na 8,5 milijarde dolarjev, z dovoljenim odstopanjem 400 milijonov doalrjev, a so ga po dobrih poslovnih rezultatih in večjem povpraševanju po procesorjih, veznih čipovjih ter ostalih izdelkih v drugem letošnjem četrtletju so znesek povišali.

Po novem napovedujejo prihodke v višini 9 milijard dolarjev, kar je za celo milijardo več od drugega četrtletja, ki jo je Intel na račun kazni Evropske Unije končal s približno 400 milijoni dolarjev izgube, a vseeno več kot milijardo manjši od lanskega tretjega četrtletja, ko so imeli za 10,3 milijarde dolarjev prihodkov. Dvignila se bo tudi njihova bruto trgovska marža, na zanje bolj običajnih 53 %.

Vse torej kaže, da se računalniška industrija po slabših časih, ki so posledica recesije, pospešeno pobira na noge. Grafičnim čipom zdaj sledijo tudi procesorji, o povečani prodaji pa poročajo tudi iz drugih sektorjev.

5 komentarjev

Lenovo z rekordno izgubo

Bloomberg - Največji kitajski izdelovalec računanikov Lenovo je konec tedna objavil poslovne rezultate za izteklo se četrtletje, ki so vse prej kot vzpodbudni. V zadnjem četrtletju fiskalnega leta so pridelali 264 milijonov dolarjev izgube, dočim so v enakem obdobju leto prej vknjižnili 140 milijonov dolarjev dobička. Analitiki so sicer pričakovali izgubo, a ne tako visoke. Znižali so se tudi prihodki, ki so bili za 26 odstotkov skromnejši in so znašali 2,8 milijarde dolarjev. Skupno so v fiskalnem letu 2008 tako zabelžili 14,9 milijard dolarjev prihodkov, kar je za slabih devet odstotkov manj kot leto prej, in 226 milijonov dolarjev izgube.

18 komentarjev

Micron v hudih škripcih

CNet - Micron je v poslovnih rezultatih za fiskalno četrtletje, ki se je končalo 4. decembra, spet zabeležil visoko izgubo. Pri prihodkih, ki so znašali 1,4 milijarde dolarjev oz. 8,7 odstotka manj kot lani, so nabrali 706 milijonov dolarjev izgube, kar je dvakrat več, kot so pričakovali analitiki glede na slabe rezultate v predpreteklem kvartalu. V enakem obdobju lani so pridelali četrt milijarde dobička. Za izgube v Micronu krivijo nižanje cen pomnilnika, ki so se v zadnjem četrtletju spustile za tretjino, in nizko potrošnjo. Že prej je Micron napovedal, da bo odpustil 15 odstotkov zaposlenih zaradi varčevanja in krčenja stroškov. Namesto 1 do 1,3 milijarde dolarjev želijo v novem četrtletju zapraviti le 650 do 750 milijonov.

7 komentarjev

Rdeče številke odnesle Ruiza

Slo-Tech - AMD-jevo finančno poročilo za drugo četrtletje letošnjega leta je vse prej kot rožnato, saj so ob 1,349 milijarde dolarjev prihodkov imeli vrtoglavih 1,189 milijarde ameriških dolarjev izgube. Sedmo zaporedno četrtletje v rdečih številkah (nazadnje je AMD imel dobiček v tretjem četrtletju 2006) je privedlo do zamenjave na samem vrhu AMD-ja.

Dvainšestdesetletnega Hectorja Ruiza, ki je bil več kot šest let prvi človek AMD-ja, je nasledil Dirk Meyer, ki je svojo kariero pri AMD-ju začel leta 1995, kasneje je bil član razvojne ekipe, ki je razvila prvi procesor Athlon. Med leti 2001 in 2006 je bil vodja mikroprocesorske enote AMD-ja. Leta 2006 je postal AMD-jev COO, leto kasneje pa je bil izvoljen tudi v upravni odbor.

Več o tem si preberite na Mercury News, oziroma v AMD-jevem sporočilu za javnost.

30 komentarjev

AMD-jevo finančno poročilo za prvo četrtletje 2006

Slo-Tech - AMD je objavil finančno poročilo za prvo četrtletje letošnjega leta. Njihovi prihodki so v tem času znašali 1,33 milijarde ameriških dolarjev, dobiček pa 185 milijonov ameriških dolarjev. Glede na prvo četrtletje lanskega leta so se prihodki povečali za kar 70,5 odstotka. K temu je v veliki meri pripomogla rekordna prodaja procesorjev Opteron. V drugem četrtletju letošnjega leta AMD pričakuje enak oziroma nekaj manjši dobiček. Na spletni strani hartware.net si lahko ogledate primerjavo med prihodki in dobički AMD-ja in Intela, ki bo svoje finančno poročilo za prvo četrtletje letošnjega leta predstavil predvidoma prihodnji teden.

25 komentarjev