»

Geocities prihajajo na BitTorrent

Za Geocities popolnoma vsakdanja spletna stran

vir: PC World
PC World - Geocities so pred leti uporabniki spleta radi uporabljali za gostovanje svojih spletnih strani, saj gre za popolnoma brezplačno gostovanje. Pred približno letom dni je lastnik, Yahoo!, celoten portal ugasnil, kar sicer ni užalostile velike večine ljudi, a so nekateri uporabniki vseeno pogrešali peščico uporabnih informacij, ki jih je bilo mogoče najti v gori nepomembnih, barvno neusklajenih in utripajočih spletnih strani. Pri Yahoo! so napovedali, da bodo spletne strani ukinili tik preden so to dejansko storili, kar je pomenilo, da je bilo arhiviranje izredno zahtevno. Vseeno je to uspelo članom portala Textfiles.com, ki se...

22 komentarjev

Geocities dokončno odklopljen

Los Angeles Times - V prvi polovici leta smo še obširno razpisali o nekdanjem spletnem velikanu Geocities, ki je postal ena izmed žrtev metamorfoze interneta. Leta 1995 ustanovljena stran je svoj čas veljala za de facto standard postavljanja osebnih strani na splet. Čas jo je žal povozil, rešil je ni niti Yahoojevi nakup, ki je za stran odštel 3,6 milijarde dolarjev, a takrat najbolj vročega železa ni znal okovati. Tudi zaradi tega in pa seveda konstante izgube, ki jo je stran pridelovala odtlej, je Yahoo že zaprl nove registracije in aprila letos napovedal dokončno slovo strani.

Danes je naposled napočil dan, ko bodo zahtevki po strani www.geocities.com vračali rezultat strežnik nedosegljiv. Prgišče uporabnikov, ki...

8 komentarjev

Ko monopol prevlada...

Google Groups

vir: Wikipedia
Wired Blog - O nevarnostih monopola in kam nas lahko le-ta privede je bralstvo Slo-Tech-a načeloma seznanjeno, a ker nam je že Burke dal vedeti, da ne smemo počivati na lovorikah, dodatno čtivo vsekakor ne more biti odveč. Tokrat si bomo ogledali kako je več kot dvajset let internetne zgodovine lep čas rjavelo na Google-ovih policah in do prvega omembe vrednejšega članka po teh policah sploh ni bilo možno spodobno iskati.



Usenet, ki se je pojavil leta 1979 in tako letos obeležuje svojo tridesetletnico, je dolga leta služil kot edino sredstvo skupinskega sporazumevanja na internetu - šele po njegovih najstniških letih so se namreč sploh pojavili prvi forumi, ki so mu kasneje v...

29 komentarjev

Nova tožba zoper Google

The New York Times - Na ameriškem zveznem sodišču v Texasu je podjetje FPX vložilo skupinsko tožbo zoper Google, v kateri iskalnemu velikanu očitajo kršenje blagovne znamke. Jabolko spora so plačani zadetki pri iskanju. Ko je namreč izvršna direktorica FPX-a na Googlu iskala ključno besedo FirePond, ki je ime, pod katerim FPX posluje, je nad rednimi zadetki našla še sponzorirano povezavo, ki je kazala na strani njenih konkurentov. Ugotovila je, da so njeni konkurentje kupili iskalni termin FirePond, zato Google pri vsakem iskanju po njem prikaže konkurenčne strani v sponzoriranih povezavah.

Google pravi, da ni to nič čudnega, saj da tudi Microsoft in Yahoo že nekaj časa ponujata podjetjem, da kupijo iskalni termin, ki je blagovna znamka nekega drugega podjetja, in oglašujejo pri iskanju po njem. Google bo novo prakso uradno implementiral prihodnji mesec. Pričakuje se, da bo znatno odebelila njihove prihodke od oglaševanja, saj bodo morala podjetja zvišati premije, da bodo še vedno obdržala nadzor nad...

8 komentarjev

Najodmevnejša dogodka povezana z intelektualno lastnino doma in na tujem

Slo-Tech - Inštitut za intelektualno lastnino, ki ga vodi dr. Maja Bogataj je 26. aprila, na svetovni dan intelektualne lastnine razglasil najodmevnejša dogodka doma in na tujem, povezana z intelektualno lastnino.

Po mnenju Inštituta za intelektualno lastnino je doma najbolj odmevalo dejanje Janeza Janše, ki je nedovoljeno reproduciral, nedovoljeno predelal in nedovoljeno priobčil javnosti govor bivšega britanskega predsednika Tonyja Blaira, s čimer je poleg več materialnih avtorskih pravic kršil tudi moralno avtorsko pravico izvirnega avtorja. IPI opozarja, da je v skladu s slovensko zakonodajo to celo kaznivo dejanje (147. člen KZ-1 oz. 158. člen KZ) ter ob tem opozarja na nesmiselnost slovenske kazenske zakonodaje na področju preganjanja kršiteljev avtorskih pravic.

V tujini pa je po mnenju IPI najpomembnejša poravnava, ki jo je Google sklenil z avtorji in založniki v ZDA zaradi digitaliziranja knjig iz zbirk največjih svetovnih raziskovalnih in akademskih ustanov ter knjižnic, s čimer...

42 komentarjev

Potopis - Dagestan

Slo-Tech - Če so na Slo-Techu v navadi predvsem tehnično naravnane vsebine, vam tokrat prinašamo vse prej kot to - Dare Hriberšek je tokrat za Slo-Techove bralce pripravil potopisni članek o svojem popotovanju po Dagestanu.



Dežela, ki velja za območje specialnih operacij Ruske vojske, vsekakor ni deležna veliko tujcev in se le redko znajde v tujih medijih, zato bo tokratni članek zagotovo zanimivo čtivo za vse.

Good luck!

Zakaj smo se odločili objaviti prav to vsebino, pa lahko veselo ugibate naslednje tri tedne ...

28 komentarjev

Seznam poljskih vohunov na internetu

Slashdot - Kot kaže, so tudi na poljskem dobili svojo afero udba.net.
Na internet je namreč pricurljal "Windsteinov seznam" 240.000 tajnih agentov, informantov, uslužbencev obveščevalnih agencij, pa tudi njihovih žrtev.

Po poročanju Slashdota je omenjena spletna stran postala takojšen hit, saj je iskanje tega seznama preseglo iskanje besedice "sex", kar so avtorji seveda brž izkoristili in na njej začeli vrteti oglase.

Za razliko od slovenskega "udbaškega seznama", ki je bil dostopen le v poskeniranih PDF datotekah, pa je Wildsteinov seznam objavljen v tekstovni obliki, mogoče je tudi iskanje, na voljo pa so celo informacije v kar petih jezikih.

In kdaj lahko pričakujemo objavo podobnih seznamov zahodnih tajnih služb?

5 komentarjev

Google gor, Google dol

Slashdot -

Z včerajšnjim dnem je Google začel uvajati naslednika funkcije Google Groups, ki bo sprva v beta stadiju, kasneje pa bo v celoti zamenjal trenutno različico. Google Groups je namenjen iskanju, prebiranju in pisanju sporočil v konferenčnem sistemu USENET, ki zaradi spletnih forumov zadnje čase nekoliko izgublja na pomenu in uporabi. Glavne novosti so nova drevesna struktura novičarskih skupin (newsgroups), napredno iskanje, sortiranje zadekov po datumu, maskiranje e-naslova pošiljateljev in nov uporabniški vmesnik.

Takole ob vedno več dobrotah, ki nam jih Google ponuja, se človek vpraša, katera strojna oprema poganja Google. Na avstralskem ZDNet so se vprašali isto in v dolgem članku vsaj osvetlili Googlovo ozadje. Trideset clusterjev, vsak iz več kot 2.000 PC-jev, 104 podprti jeziki, petabajti podatkov, prenosi hitrostnega reda 2 Gbps, dejstvo, da se povprečno vsak dan obesita dva PC-ja in da je sistem delujoč neprekinjeno od februarja 2000, so strašljive številke. Znanje in...

27 komentarjev

GeoCities PRO

Slo-Tech - Še ena od Žige Dolharja.

Yahoo bo v okviru leta 1999 prevzetega GeoCities-a, preko katerega posameznikom ponuja zastonjski prostor na njihovem strežniku (s kopico oglasov), bo ponudil 2 novi, plačniški ter brezoglasni storitvi: prva, 'GeoCities Pro' po ceni $8.95 mesečno + $15 enkratnega stroška ponuja 25 MB prostora, 5 e-poštnih naslovov ter 'personalizirani' spletni naslov (me prav, zanima, kaj so s tem dejansko mislili), različica 'GeoCities Webmaster' pa poleg tega tudi več naprednih možnosti in prostora po ceni $11.95 mesečno + $15 enkratnega stroška. Klik.

0 komentarjev

Google počasi oživlja deja.com-ov arhiv novičarskih skupin

CNet - Google je dal uporabnikom na voljo arhiv sporočil na groups.google.com novičarskih skupin (Usenet, ali tudi newsgroups), od leta 1995 naprej. Teh sporočil je več kot 650 milijonov in predstavljajo dober vir informacij z najrazličnejših področij.
Ta arhiv si je predhodno lastila deja.com spletna stran. Maja 2000 so izklopili starejši del arhiva novic, kar pa uporabnikov ni ravno razveselilo. Stanje te strani se je slabšalo, dokler ga Google ni prevzel februarja letos. Ker pa je Google delal na vgradnji arhiva novičarskih skupin v svoj iskalnik, se je vklop arhiva prestavil na kasnejši čas, kljub temu da so si uporabniki izmed vseh novosti najbolj želeli ravno vklop arhiva.
Vseeno pa je iskanje po arhivu novičarskih skupin v testni fazi in kritiki pravijo, da še mora biti dodelano; je pa vsaj začetek.

4 komentarji