»

Utrujenost od telekonferenc obstaja

Slo-Tech - Minula pandemija je v delovna okolja prinesla telekonference, ki so tudi po njenem koncu ostale del vsakdana. Raziskovalci iz Gradca so odločili preveriti, ali držijo subjektivni občutki udeležencev, da so po takih spletnih konferencah bolj utrujeno kot po sestankih v živo. Rezultati, ki so objavljeni v reviji Scientific Reports, temu pritrjujejo.

Laboratorijske teste so izvedli na 35 ljudeh, ki so univerzitetno predavanje poslušali v živo in prek telekonference. Njihovo psiho-fiziološko stanje so nato ugotavljali tako z vprašalnikom kakor z meritvami EEG (elektroencefalografije) in EKG (elektrokardiografije). Ugotovili so, da so telekonference dejansko utrudljive in da je utrujenost možno dokazati.

Med pandemijo je bila ključna prednost telekonferenc varnost, pozneje pa so poudarjali tudi druge prednosti, kot so znižanje stroškov, prijaznost okolju in prihranek časa. A negativna stran je telekonferenčna utrujenost (VCF - videoconferencing fatigue), o kateri poroča večina...

10 komentarjev

Call of Duty gre za med

Heise - Če smo po nenavadnem ropu trgovine v bližini Baltimora, kjer so roparji poleg gotovine ukradli sto izvodov igre Call of Duty samo nekaj dni pred izidom, predvidevali, da bo igra razgrabljena, se nismo ušteli. Igra je z velikim pompom na trgovske police prispela v torek in postavila rekord založnika. V prvem dnevu so zgolj v ZDA in Veliki Britaniji prodali več 5,6 milijona izvodov sedme izdaje te vojne serije, s čimer so zaslužili 360 milijonov dolarjev. Predhodnik Modern Warfare 2 je namreč lani v...

98 komentarjev

Apple večji od Microsofta

CNet - Napočil je dan, ki se je še pred desetimi leti zdel povsem neverjeten. Mali Apple, ki se je boril za preživetje z ogromnimi korporacijamie, kot je Microsoft, je prerasel redmondskega velikana. Včerajšnja tržna kapitalizacija Microsofta je po zaključnem tečaju znašala 219 milijard dolarjev, medtem ko je bila Applova 222 milijard dolarjev. Tržna kapitalizacija sicer ni povsem natančno merilo za velikost podjetja, saj vključuje tudi denarne depozite ter obveznosti. Če to dvoje upoštevamo, vrednotijo vlagatelji Apple na 199 milijard dolarjev, saj ima podjetje 23 milijard dolarjev gotovine, medtem ko ima Microsoft 37 milijard dolarjev gotovine in 6 milijard dolarjev dolgov, tako da je njegova...

274 komentarjev

Cisco prevzel Tandberg

CNet - Cisco je lani napovedal prevzem norveškega podjetja Tandberg, a se je kasneje prevzem ustavil, ker švedska borznoposredniška družba SEB Enskilda, ki je četrtinski lastnik podjetja, ni bila zadovoljna s ponujeno ceno. Cisco je popustil in ceno s treh milijard zvišal na 3,41 milijarde dolarjev, kar je prepričalo tudi Švede. Včeraj je tako Cisco objavil, da je prevzem podjetja končan.

Za 3,3 milijarde dolarjev so postali 91,1-odstotni lastnik podjetja Tandberg, kar je dovolj, da izvedejo iztis še preostalih delničarjev. Do decembra je namreč Cisco pridobil 89 odstotkov delnic, meja za prisilni iztis malih delničarjev pa je tako kot pri nas 90 odstotkov. Medtem ko je Cisco lovil manjkajoči odstotek, sta ameriško pravosodno ministrstvo in Evropska Unija potrdili, da prevzem ne krni konkurence. Letos naj bi prevzem Ciscu prinesel nekaj izgube, že drugo leto pa bo dobičkonosen.

Podjetje Tanberg se ukvarja s področjem video konferenc, telekonferenc in telekomunikacij, kamor meri tudi...

2 komentarja

Bo Facebook začel kotirati?

Heise - Facebook je leta 2004 ustanovil Mark Zuckerberg s sošolci s Harvarda in vse do danes je podjetje ostalo v zasebni lasti. V teh letih je dobilo nekaj finančnih infuzij skladov tveganega kapitala, ki so bile zaradi negativnega poslovnega rezultata nujno potrebne. Še leta 2005 naj bi namreč pridelali 3,6 milijona dolarjev izgube. Prva resna spogledovanja so se zgodila leta 2006, ko se je Yahoo resno zanimal za prevzem podjetja, vsote pa so dosegale milijardo dolarjev. Do končnega dogovora takrat ni prišlo, tudi zaradi optimističnih internih ocen, da naj bi bil Facebook vreden osem milijard dolarjev. Zuckerberg je vztrajno ponavljal, da do ponudbe delnic javnosti (IPO) ne bo prišlo. Hongkonški milijarder Li Ka-shing naj bi leta 2007 v Facebook vložil 60 milijonov dolarjev, transakcije med zaposlenimi in vložki skladov tveganega kapitala v letu 2008 pa naj bi tržno kapitalizacijo podjetja postavljali med vrednost 4 in 5 milijard dolarjev.

Vedno glasnejše pa so govorice, da se bo...

4 komentarji

Hewlett-Packard prevzema 3Com

CNet - Hewlett-Packard je včeraj napovedal, da načrtuje prevzem podjetja 3Com, ki ga poznamo predvsem po opremi za mrežno povezovanje. Za podjetje kanijo odšteti 2,7 milijarde dolarjev oz. 7,9 dolarja na delnico, kar je več kot 30-odstotna premija glede na povprečno ceno delnice v zadnjem mesecu. Z nakupom želi HP združiti svoj ProCurve z izdelki podjetja 3Com, s čimer želijo ponuditi boljše rešitve in okrepiti svoj položaj, predvsem na Kitajskem, kjer je 3Com trdno zasidran. Prevzem naj bi bil dokončan v prvi polovici prihodnjega leta.

7 komentarjev

Težave pri Ciscovem prevzemu Tandberga

Bloomberg - Pretekli mesec smo poročali, da se Cisco pripravlja na trimilijardni prevzem podjetja Tandberg. Kot kaže, se to morda ne bo zgodilo, saj nad idejo niso najbolj navdušeni delničarji norveškega podjetja. Ponudbo je namreč zavrnila švedska borznoposredniška družba SEB Enskilda, ki je četrtinski lastnik podjetja, ker je cena po njihovem mnenju prenizka (Cisco je ponudil 38-odstotno premijo glede na tržno ceno na dan predstavitve ponudbe). Po njihovem mnenju bo Tandberg posloval bolje kot samostojna družba, so si pa ob ustreznem finančnem nadomestilu (3,1 do 3,7 milijarde dolarjev) pripravljeni premisliti. Viri tako trdijo, da bo Cisco odkorakal stran, če ne bo vsaj 90 odstotkov delničarjev za prevzem. Tandberg je v zadnjem četrtletju pridelal 50 milijonov dolarjev dobička ob štirikrat večjem prometu.

0 komentarjev

Cisco kupuje Starent Networks

CNet - Cisco se je v zadnjem času resno lotil porecesijskih nakupov. Pred tednom dni so objavili nakano, da bi prevzeli norveški Tandberg, danes pa se je njihovem krožniku znašel Starent. Podjetje iz Tewksburyja v Massachusettsu je specialist za mobilni svet, saj prodajajo predvsem izdelke, ki pomagajo operaterjem vzpostaviti infrastrukturo in dostop do omrežij 2.5G, 3G in 4G, tako da lahko uporabniki na svojih prenosnih napravah gledajo najnovejše večpredstavnostne vsebine. Cisco bo tako združil svoje znanje na področju videa in IP z mobilno infrastrukturo podjetja Starent, s čimer bodo lahko ponudili celo paleto izdelkov za omrežja 3G in 4G.

Prevzem naj bi bil končan v prvi polovici prihodnjega leta, za podjetje pa bo Cisco plačal 2,9 milijarde dolarjev v gotovini, kar pomeni 35 dolarjev na delnico. Nič čudnega, da je njihov tečaj včeraj poletel za 17 odstotkov in kot pribit vztraja tik pod 35 dolarji.

1 komentar

Cisco prevzema Tandberg

CNet - Napovedi o prevzemih v računalniški branži se kar vrstijo. To pot je enega napovedal Cisco, ki namerava za tri milijarde dolarjev kupiti Tandberg. Tandberg je norveško-ameriško podjetje, ki se ukvarja s področjem video konferenc, telekonferenc in telekomunikacij. Prve korake v to smer je Cisco že storil s prevzemoma Scientific-Atlanta in Arroyo v letih 2005 in 2006, z zadnjo pridobitvijo pa si želijo odrezati še večji kos pogače telekonferenčnega trga. Financirali naj bi ga kar z gotovino, cena 153,5 norveških kron na delnico (to postavlja tržno kapitalizacijo na tri milijarde dolarjev), pa predstavlja 25-odstotno premijo na povprečno ceno delnice v zadnjih treh mesecih. Posel naj bi bil dokončan v prvi polovici prihodnjega leta.

0 komentarjev

Dell prevzema Perot Systems

Slashdot - Dell se je sporazumel o prevzemu podjetja Perot Systems, za katerega bo odštel 3,9 milijarde dolarjev v gotovini. S prevzemom kani Dell razširiti svojo paleto IT-storitev in prodati več svoje strojne opreme obstoječim strankam Perota. Perot Systems je teksaško podjetje, ki po celem svetu nudi IT-storitve za posebne potrebe strank zlasti v zdravstvu (kjer realizirajo 48 odstotkov svojega prometa) ter vladi (dobra četrtina prometa), industriji, bančništvu, zavarovalništvu itn. S tehnologijami, ki jih bo Dell dobil z nakupom, bodo lahko uspešneje posegli na trg oblačnih storitev, je pojasnil Dellov izvršni direktor Michael Dell.

V zadnjem fiskalnem letu sta Dell in Perot Systems skupaj zabeležila 16 milijard dolarjev dohodkov s področja strojne opreme in IT-storitev ter dodatnih osem milijard s podporo. Od tega je Perot poskrbel za tri milijarde. Delnica podjetja Perot je razumljivo poskočil za 65 odstotkov in se ustalila pri 30 dolarjih, kolikor znaša Dellova ponudba. Upravi...

0 komentarjev

Cisco prevzel Pure Digital

TG Daily - Podjetje Cisco Systems je uradno najavilo prevzem manjšega podjetja iz San Francisa Pure Digital Technologies, za katerega so odšteli 590 milijonov dolarjev. Tarča se ukvarja z razvojem majhnih video kamer, ki so namenjene uporabnikom, ki želijo hitro prenesti svoje posnetke na spletne strani, kot sta Facebook ali YouTube. S prodajo kamer, ki stanejo med 130 in 230 dolarjev, je podjetje lani držalo četrtinski tržni delež, saj so jih prodali kar 1,5 milijona.

In kaj ima od tega Cisco? Podjetje je leta 2003 s prevzemom Linksysa vstopilo na trg domačih mrež, dve leti kasneje pa so kupili še Scientific-Atlanta. Lani so se ogreli za Pure Networks, letos pa je padel še Pure Digital. Kot pravijo, bodo z uporabo tehnologije prevzetega podjetja, v katerem bodo obdržali vse zaposlene, in njihove programske opreme FlipShare razvili nove video funkcionalnosti in novo generacijo zabave in komunikacije. Vse legalne podrobnosti transakcije bodo zaključene v letošnjem zadnjem četrtletju.

2 komentarja

IT-Zapahi pa še kar škripljejo!

Vnunet - Pa ne zaradi starosti, ampak predvsem zaradi kvantitete aretacij, ki so se zgodile v zadnjem času. Na hitro lahko omenim ostarelo dekle, ki je preprodajalo Windowse, pa včerajšnjega Angleža...

IT-aretacije pa se še kar vrstijo. Tako so pred tednom dni (ja, zelo pozen sem) zaprli pisca virusa T0rn. Klik!

Sicer se ta novica zna zdeti zelo nezanimiva -- a ne pozabimo, da gre pri tem za vrsto kriminala, kjer je zlobneže veliko težje izslediti kot lokalne (in globalne) pirate.

0 komentarjev