»

Bodo Dellovi uporabniki pričeli pogosteje uporabljati Linux?

OSNews - Dell je pred kratkim prestavil nov prenosnik Latitude Z600, ki vsebuje tehnologijo "instant-on". Gre za posebno različico operacijskega sistema OpenSuse, ki teče na ARM procesorju in se je sposoben zelo hitro naložiti. Vsebuje podporo za uporabo omrežja ter programje za brskanje po spletu, neposredno sporočanje ter preverjanje koledarja. S tem uporabnikom ni treba nalagati primarnega operacijskega sistema (npr. Windows) in lahko prenosnik za kakšna kratka in nezahtevna opravila hitro uporabijo. Odveč je seveda pripomniti, da je zaradi majhne porabe električne energije "instant-on" okolje lahko aktivno tudi več dni.

Kot poročajo na OSNews, je Dell je med svojimi uporabniki že izvedel krajšo raziskavo in ugotovil, da nekateri uporabniki uporabljajo "instant-on" okolje tudi do 70% časa uporabe računalnika.

Nova priložnost za Linux?

10 komentarjev

Nokia podpira brezžično polnjenje

Polnjenje brez iskanja primernega priključka

vir: engadget
engadget - Ideja brezžičnega polnjenja prenosnih naprav, kjer npr. mobilni telefon za polnjenje preprosto odložite na posebno podlago, zveni odlično, ter je že na voljo tudi v nekaterih izdelkih. A tehnologija še ni sprejeta na široko oz. standardizirana, za kar se bori Wireless Power Consortium (Konzorcij za brezžično napajanje). Le-ta je do sedaj med pomembnejšimi podporniki imel npr. Philips, Sanyo in Texas Instruments, med podporniki ideje pa je še Samsung. A vsi našteti niso dovolj, da bi bila tehnologija že dodobra uveljavljena in prisotna v vsakem domovanju. To se bo morda v nekaj letih spremenilo zahvaljujoč Nokii, ki je postala pomembna članica konzorcija. Nokia je največji izdelovalec mobilnih telefonov, ki bi se s to potezo čez nekaj let lahko polnili brezžično,...

45 komentarjev

Dellov prenosnik se polni brezžično

Latitude Z

CNet - Dell je izdal nov prenosnik Latitude Z, ki se na prvi pogled ne razlikuje mnogo od ostalih prenosnikov za poslovneže. Črn, eleganten, tanek in širok. Nova pa je tehnologija brezžičnega polnjenja baterij, ki je nismo zasledili še v noben prenosniku doslej. Vanj je vgrajena indukcijska podloga, ki naj bi omogočila napolnitev baterije v enakem času, kot gre to po kablu. Manjše naprave so sicer že poskusile s tem načinom, denimo pametni telefoni iz Palma in dodatki za telefone iz Visteona ali Wild Chargea. Druga brezžična zmožnost Latituda Z je povezljivost s poljubnim (docking) monitorjem, ki potrebuje le adapter, nato pa se lahko spoji s prenosnikom. Cena za vsak dodatek je 199 dolarjev,...

36 komentarjev

Dell predstavil nove sisteme Alienware

Aurora in Aurora ALX

TG Daily - Dell je včeraj predstavil pet novih sistemov, ki bodo namenjeni predvsem zahtevnim uporabnikom in igralcem iger. Gre za štiri namizne računalnike serije Alienware in en prenosnik. Aurora in Aurora ALX imata procesor Intel Core i7, ki je v verziji Extreme Edition navit do 3,6 GHz. Vsebujeta lahko po dve gigabajtni grafični kartici ATI Radeon HD 5870, do 24 GB DDR3-pomnilnika pri 1333 MHz (ali 12 GB pri 1600 MHz) in 2 TB trdega diska. Cene se začnejo pri 1300 dolarjih.

Area-51 in Area-51 ALX sta še nekoliko bolj obdarjena. V njiju bije 3,86 GHz-procesor Intel Core i7, grafična kartica Nvidia GeForce GTX 295, do 12 GB DDR3-pomnilnika pri 1333 ali 1600 MHz. Nudita še šest mest za različne diske v RAID-konfiguracijah, vse...

13 komentarjev

Dell kaže ultratanek prenosnik

Adamo XPS

vir: Dell
Dell - Dell je na spletnih straneh že napovedal nov ultratanek prenosnik, ki bo meril le 9,99 milimetra. Slab centimeter debel prenosnik Adamo XPS je za zdaj zavit še v tančico skrivnosti, saj kaj dosti podatkov o njem še ni pricurljalo na plano. Originalni Adamo (torej brez XPS) je na voljo od marca in stane 2000 dolarjev, meri pa malenkost več - 16 mm v debelino. Ima 1,2 GHz ali 1,4 GHz Intelov Core 2 Duo, 2 GB DDR3-pomnilnika in 128 GB velik SSD. Reklama je Dellu vsekakor uspela, saj se cel svet sprašuje, kaj so uspeli spraviti v borni centimeter in kdaj bomo to izvedeli tudi mi, medtem ko se inženirji le zadovoljno nasmihajo.

21 komentarjev

Dell zanika visoka vračila netbookov s prednaloženim Linuxom

Ubuntu Netbook Remix 9.10

Slo-Tech - Po tem, ko se je Microsoft v začetku leta pohvalil, da na 96% netbookov teče operacijski sistem Windows ter dodal, da naj bi razočarani uporabniki pogosteje (celo štiri do petkrat) vračali netbooke s prednaloženim operacijskim sistemom Linux, pa Dell pravi da razlik med vračanjem netbookov z operacijskima sistema Linux in Windows ne opažajo.

Priznavajo sicer, da ima Linux na netbookih še nekaj težav - npr. s trajanjem baterije, glavna težava pa je premajhno poznavanje prednosti Linuxa s strani uporabnikov. Povedano drugače: "Naš oglaševalski proračun, skupaj z oglaševalskim proračunom Ubuntuja in Red Hata ne dosega niti napake pri zaokroževanju Microsoftovega oglaševalskega proračuna.", je izjavil Joe Brockmeier iz Della.

Bo pa Ubuntu 9.10 prinesel tudi...

105 komentarjev