»

Vreme preložilo izstrelitev Aresa I-X

Ares I-X

vir: NASA
ComputerWorld - Včeraj bi morala iz vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral na Floridi poleteti raketa Ares I-X, ki je prvi testi let v okviru programa Ares. Razlog za odlog to pot ni tehnološki, temveč preprosto vreme, ki je budne kontrolorje zaskrbelo. V NASI namreč poznajo pojem triboelektrifikacija ali po naše ustvarjanje električnega naboja s trenjem. Tako je ob navidez lepem vremenu nevarnost letenje skozi visoke oblake, ki lahko ustvarijo dovolj statične elektrike, da bi ta naboj blokiral komunikacijo s plovilom.

Če bo šlo vse po sreči, bo Ares I-X poletel danes ob 13.00 uri po slovenskem času. Na višino 40 km bo aktivna prva stopnja ponesla maketo druge stopnje, nato pa bo prišlo do ločitve....

23 komentarjev

Googlov monopoli se začenja znova

Google - Prejšnji teden sta Google in Hasbro na spletu zagnala novo igro, ki je hipoma zasvojila trume uporabnikov. Tako velikega odziva na svetovni monopoli bržkone niso pričakovali, saj je igro od začetka pestilo kar nekaj začetnih težav, kot so neodzivnost in včasih kar nedostopnost strežnikov, goljufanje z ustvarjanjem več računov, počasno igranje (sedem dni časa za sprejemanje ponudb) in podobno. Google je obljubil, da bo porodne krče odpravil in igro ponovno zagnal. Vesoljni potop se je zgodil včeraj ob 17.00 po slovenskem času, ko so izklopili strežnike. Ponovni zagon bo sledil tekom današnjega dneva. Povodenj je v...

75 komentarjev

Google predstavil igro svetovni monopoly

Guardian - Ves svet je oder in vsi možje in žene zgolj igralci, je pred več kot štiristo leto zapisal slavni angleški dramatik. Google se je odločil skupaj s podjetjem Hasbro, ki je lastnik licence za igro monopoly, ta slavni citat udejanjiti v navideznem svetu. Danes bodo zagnali igro Monopoly City Streets, ki bo ves svet, kot ga prikazujeta Google Maps in Google Street View, spremenila v veliko igralno ploščo igre monopoly.

Novi igralci prejmejo tri milijone lokalnih dolarjev, s katerimi začnejo graditi svoj imperij. Če naletite na ulico prvi, jo lahko pri priči kupite, sicer pa morate lastniku podati ponudbo. Ta ima sedem dni časa, da odgovori, v nasprotnem primeru se šteje, da jo je sprejel. Nato začnete graditi hiše, hotele, gradove ali kar koli drugega vam srce poželi. Da vse skupaj ne bi postalo preveč dolgočasno, so v igro...

350 komentarjev

Gmail pokleknil za dve uri

CNet - Googlov de facto standard za e-poštni predal Gmail si je včeraj pozno zvečer po slovenskem času ponovno vzel dve uri odmora. Kot pišejo praktično vse večje spletni strani, je bil od 21.30 do 23.30 Gmail nedosegljiv. Pohvalno je, da se je Google hitro odzval in napake le ne odpravil, ampak ponudil tudi razlago, kaj je šlo narobe.

Šlo je za klasično kaskadno napako, ko je nekaj usmerjevalnikov poklenilo pod obremenitvijo. Zaradi rutinskega vzdrževanja so jih nekaj izklopili, pri čemer pa so se ušteli z izračunom. Tako so preobremenili nekaj drugih usmerjevalnikov, ki so še ostalim sporočili, naj jim ne pošiljajo več paketkov, ker so prepočasni, kar je preobremenilo še zdravi del hrbtenice. Moten je bil le dostop prek spletnega vmesnika, medtem ko so strežniki za dostop prek POP3/IMAP delovali nemoteno.

39 komentarjev

Vrnitev Atlantisa vnovič preložena

Trajektorija načrtovanega pristanka

vir: NASA
CNet - Raketoplan Atlantis je 11. maja poletel v orbito, kjer pa ni obiskal Mednarodne vesoljske postaje, temveč se je spojil s teleskopom Hubble in izvedel remont. Misija je v celoti uspela, saj so zamenjali vse dotrajane dele, tako da Hubble ponovno slika s polno paro, nekoliko se zapleta le pri vrnitvi. Atlantis bi se moral po prvotnem načrtu na Zemljo vrniti že v petek, a je bilo vreme nad Florido preslabo. Drugo možnost je imelo sedem članov posadke včeraj, a so nevihte nad morjem blizu Floride ponovno preprečile spust. Danes bodo spet...

20 komentarjev

Qualcomm in Broadcom dosegla spravo

Yahoo News - Tožba med Qualcommom, ki je največji svetovni proizvajalec čipov za mobilne telefone, in Broadcomom se je vlekla od leta 2005. Srž spora so bili kakopak patenti, saj je Broadcom Qualcommu očital kršitve patentov. Leta 2007 je Qualcomm že izgubil eno tožbo proti Broadcomu, ki ga je prisilila v omejitve pri prodaji nekaterih svojih čipov. Postopki so tekli v ZDA, EU in Južni Koreji, ocenjeni stroški pa so letno znašali 100 milijonov dolarjev za Qualcomm in 50 milijonov dolarjev za Broadcom, zaradi česar sta se podjetji pogodili.

Dogovor o poravnavi predvideva, da bo v prihodnjih štirih letih Qualcomm plačal 891 milijonov dolarjev, pri čemer prvi obrok v višini 200 milijonov zapade konec letošnjega junija. V zameno bodo opustili vse tožbe v omenjenih državah. Oboji so obljubili, da ne bodo več uveljavljali svojih patentov pri konkurentu, Broadcom pa je še obljubil, da bo umaknil pritožbe pri Evropski komisiji in korejski zbornici. To seveda ne pomeni, da bosta slednji avtomatsko...

0 komentarjev

"Največji" komunikacijski satelit izstreljen

CNN.com - Družba Thaicom je v četrtek zgodaj zjutraj poslala v vesolje novi komunikacijski satelit. Kot največji satelit, zgrajen do danes, bo zagotavljal dostop do interneta in multimedijskih storitev za področja Azije (pacifiška regija), Avstralije in Nove Zelandije.

Izstrelitev novega komunikacijskega satelita je bila opravljena po uro in pol trajajoči prekinitvi načrtovane izstrelitve ob 8.39 po slovenskem času.
Na spletni strani Arianespace (družba, odgovorna za izstrelitev) navajajo, da je razlog za skoraj dvourno zamudo pri izstrelitvi preverjanje branja telemetrije z izstrelitvene ploščadi.

Satelit, imenovan Thaicom 4, bo upravljalo podjetje Shin Satellite. Upravljalska družba je v lasti družine tajskega ministra Thaksina Shinawatra. Ta satelit je že četrti, ki je v lasti tega podjetja. Težak je več kot 7 ton in vreden 'borih' 400 milijonov zelencev. Zgradila ga je skupina Space Systems/Loral in Palo Alto iz Kalifornije.

Premore pasovno širino 45 GB na sekundo in bo preusmerjal...

13 komentarjev

NASA izstrelila Auro

Aura

vir: NASA
Overclockers Australia - NASA je danes s tridnevno zamudo vendarle izstrelila Auro, satelit, ki bo šest let preučeval ozonsko plast, atmosfero in podnebje na Zemlji. 785 milijonov dolarjev vreden satelit so izstrelili dve minuti čez poldne po slovenskem času iz kalifornijske Vandenberg Air Force Base, krožil pa bo na višini 705 kilometrov. Gre za doslej tretji satelit, ki ga je NASA izstrelila kot del Earth Observing Satellites programa. Prvi je bil Terra iz leta 1999, ki je meril povezavo med površjem in podnebjem, drugi pa Aqua izpred dveh let, ki se ukvarja s kroženjem vode. Klik!

10 komentarjev

Kaj storiti z 80 mio USD?

Akvarij pred oknom

vir: U.S. Submarines
U.S. Submarines - Ste večni popotnik, ki želi odkrivati nove dežele, pokrajine in kulture? Vam v predalu leži 80 milijonov dolarjev? Če ste na prejšnji vprašanji odgovorili z da, si lahko kupite svojo lastno podmornico. Phoenix je luksuzno podvodno plovilo, v katerem je kar 470 kvadratnih metrov prostora in se lahko potopi do globine tristotih metrov. Poleg luksuzno opremljene notranjosti pa so v podmornici skriti tudi čolni, s katerim boste lahko pobegnili na samotno plažo.

21 komentarjev

Uhhh...

Jaz - V roku pol ure po začetku Raztaljotke vam je uspelo efektivno onesposobiti strežnik. Ne, ni umrl, ampak mu je enostavno zmanjkalo RAMa in je moral delati po disku, kar se je pokazalo kot nedostopnost. Očitno mizernih 256MB RAMa v našem serveru več ni dovolj... Donacije za nakup večje količine dobrodošle (to resno mislim!).

17 komentarjev