»

Čebelomor: Znanstveniki uspeli povezati pesticide iz skupine neonikotinoidov s sindromom kolapsa čebeljih kolonij

Kranjska čebela

vir: Wikipedia
Slashdot - Slashdot poroča, da so na Harvard School of Public Health uspeli reproducirati sindrom kolapsa čebelje kolonije v kontroliranih pogojih. Ta pereča bolezen, znana tudi iz naših krajev, se je prvič pojavila leta 2006. Zaradi nenavadnih simptomov, kjer se prizadete čebele s poletov niso vračale v domač panj in ker očitnega krivca ni bilo, je bilo preiskovanje te bolezni otežkočeno.

Raziskovalci s Harvarda so preverjali hipotezo, da sindrom kolapsa čebelje kolonije povzročajo pesticidi iz skupine neonikotinoidov, ki lahko do čebel pridejo prek dveh poti, bodisi preko nabranega cvetnega prahu bodisi preko hranil, s katerimi čebelarji hranijo čebele. V času 23 tednov so tako opazovali po 5 čebeljih panjev na štirih različnih lokacijah, od katerih so...

179 komentarjev

Nobelova nagrada za kemijo 2009

Podenota 50S ribosoma pri različnih povečavah

Slo-Tech - Švedska kraljeva akademija znanosti je včeraj objavila še prejemnike Nobelove nagrade za kemijo. To so Venkatraman Ramakrishnan iz Velike Britanije, Thomas A. Steitz iz ZDA in Ada E. Yonath iz Izraela za svoje delo na področju ribosomov. Ribosomi so celični organeli, ki sestojijo iz RNK in proteinov, in regulirajo tvorbo proteinov. Temeljna dogma biokemije namreč uči, da se informacije iz DNK prepisujejo v mRNK (proces imenujemo transkripcija), nato pa se na ribosomih iz informacij z mRNK s sodelovanjem tRNK sintetizira protein v procesu, ki ga imenujemo translacija.

Dobitniki Nobelove nagrade so pokazali, kako ribosom izgleda in kako deluje na atomske nivoju. Položaje atomov so določili z uporabo rentgenske kristalografije. Zaradi svoje centralne funkcije pri sintezi biogradnikov so ribosomi ključnega pomena za vzdrževanje življenja. Raziskovalci so se osredotočili na...

4 komentarji

Znani Nobelovi nagrajenci za medicino in fiziko

Kromosomi s telomerami v belem

Nobelov sklad - Švedska kraljeva akademija znanosti ta teden objavlja letošnje dobitnike Nobelovih nagrad. V ponedeljek so razkrili dobitnike nagrade za medicino, ki gre v roke treh ameriških znanstvenikov, katerih delo je pripomoglo k razumevanju, kako telomere in encim telomeraza ščitijo kromose. V torek pa je sledila za naše strokovno področje pomembnejša razglasitev, saj smo izvedeli, kdo prejme Nobelove nagrado za fiziko. To prejmejo Willard S. Boyle in George E. Smith (vsak četrtino) za iznajdbo CCD-senzorja in Charles K. Kao (polovico) za pomembna odkritja na področju prenosa svetlobe v optičnih vlaknih.

Telomere so deli DNK na koncu kromosomov, ki jih ščitijo pred škodljivimi...

6 komentarjev

Umrl nobelovec dr. Norman Ernest Borlaug

dr. Norman E. Borlaug

vir: BBC
BBC - V soboto, 12.9.2009 je v 95. letu starosti umrl dr. Norman Ernest Borlaug, dobitnik Nobelove nagrade za mir, poznan kot "človek, ki je nahranil svet" ter začetnik zelene revolucije. Z razvojem izjemno odpornih žitaric z visoko stopnjo pridelka in promocijo modernih kmetovalnih metod (pesticidi, namakanje, sintetična gnojila) je v 20. stoletju po nekaterih ocenah pred smrtjo zaradi lakote rešil več kot 245 milijonov življenj, navkljub nekaterim ostrim...

63 komentarjev

Na svetu milijarda PC-jev

Slashdot - Analitiki poročajo, da se počasi bližamo veliki prelomnici v svetu osebnih računalnikov. Kar 27 let smo potrebovali, a zdaj je vedno bližje magična številka 1 milijarda, ki bi jo naj dosegli najkasneje do konca prihodnjega leta. Kot najbrž veste, pa je tehnološki napredek eksponenten, zato si lahko dvakrat večjo številko obetamo že v petih letih, pri čemer bo šlo največ zaslug (predvidoma dobrih 75%) državam v razvoju, ki se počasi prebijajo proti vrhu (Kitajska, Indija, Brazilija, ...).

Izvorna novica.

16 komentarjev

Festival upora

več strani - Konec naslednjega tedna se ne bodo dogajale le študentske demonstracije, pač pa tudi demonstracije v zvezi s srečanjem Busha in Putina. Festival upora se bo zgodil v soboto 16.6 v parku Tivoli ob 14:00. Dva odločata o usodi ostalih šestih miljard ljudi, hkrati pa bosta dva miljona odločala o usodi nekaj žensk, tukaj je nekaj narobe.
Skratka, v protestu se združujejo vse žive formacije od okoljevarstvenikov do anarhistov. Računalničarjev je zaenkrat še bolj malo, a se počasi zbirajo. To bo prav napet konec tedna. Sicer se pojavlja vprašanje, a bi bilo smiselno narediti kak poseben transparent o softwarskih patentih, RIAA, holywoodu, decss itd. Bi to sploh kdo razumel? Mogoče pa bo nekomu uspelo shekat v uradno stran obiska, verjetno bi se potem več ljudi dejansko zamislilo, da je z ameriško kapitalistično vizijo interneta nekaj narobe (sicer pa tule najdete prvih 10 dosežkov Busheve vladavine :).
Mogoče se vidmo na festivalu, kakšna piščalka ali raglja ne bo škodila. Ko smo že pri...

21 komentarjev

AOL in Microsoft

več strani - Najprej malo zgodovine. Kot veste je pred leti AOL (America On-line) kupil Netscape, lansko leto pa so se združili z največjim medijskim gigantom TimeWarner. Zdaj se cela stvar imenuje AOL-TimeWarner company. To je bila največja združitev v vsej zgodovini, po nekaterih ocenah vredna 350 miljard dolarjev (več kot je vreden MS). Novo podjetje ima 26 milijonov internet uporabnikov in 150 milijonov uporabnikov instantnih sporočil, da o TimeWarnerjevih TV mrežah (CNN & co.) in časopish sploh ne govorimo).
Skratka tale konglomerat je v zadnjem času skrbel tudi za razvoj odprtega spletnega brskalnika Mozille (mimogrede: slo-tech v njem ne izgleda najbolje). Seveda so imeli za razvoj dobre (novorek: komercialne) razloge. Ni jim namreč všeč, da MS s svojim Internet Exploderjem izdatno promovira njim konkurenčni Microsoft Network. Zaželeli so si brskalnika pod lastno kontorlo, kar so z nakupom Netscapea tudi dobili.
Microsoft seveda vsega skupaj ni mirno gledal, zato je nameraval v Windows...

7 komentarjev