»

Deset aktualnih prelomnih tehnologij po izbiri Billa Gatesa

Technology Review - MITjeva revija Technology Review je kot vsako leto tradicionalno oznanila deseterico tehnologij, ki naj bi v bližnji prihodnosti pomembno krojile svet. Toda tokrat so za izbiro prvič uporabili zunanjega strokovnjaka - Billa Gatesa.

Technology Review, publikacija v lasti univerze MIT, od leta 2001 sleherno dvanajstmesečje (z izjemo 2002) opozori na deset področij raziskovanja, ki obetajo, da bodo razmeroma kmalu pomembno vplivala na naše življenje. Letos je postavke izjemoma izbiral Bill Gates - ki je pri tem zavrgel večino siceršnjih predlogov uredništva. Njegova soudeležba ni zgolj marketinški prijem, kajti nekdanji prvi mož Microsofta je preko svoje fundacije tesno vpet v dogajanje na samem čelu napredka in ima dober uvid v obetajoče tehnologije. Zato kaže...

11 komentarjev

Po Wikipediji še Wikivoyage

Wiki Voyage - Fundacija Wikimedia, ki jo poznamo predvsem po projektu brezplačne enciklopedije Wikipedije, je ob 12-letnici delovanja zagnala projekt Wikivoyage. Zgodba je pravzaprav precej bolj zapletena, saj ima projekt kljub mladosti že precej zanimivo zgodovino.

Projekt Wikivoyage se je začel že leta 2006, ko je ponujal informacije v nemščini in italijanščini. Vodilo ga je nemško neprofitno Združenje Wikivoyage (Wikivoyage Association) in kljub imenu ni imel zveze z Wikipedijo ali Fundacijo Wikimedia. Vsebina pa je nastajala na podoben način, to je s prispevki neplačanih prostovoljcev. Potem je tu še stran Wikitravel, ki je najbolj znana potovalna spletna stran z nepristranskimi informacijami....

6 komentarjev

NVIDIA postala članica The Linux Foundation

Phoronix - NVIDIA je včeraj postala član ustanove The Linux foundation, ki skrbi za razvoj, promocijo in standarizacijo operacijskega sistema Linux. Odločitev je bila na široko pozdravljena, posebej v upanju, da to pomeni boljše sodelovanje nVidie z ostalimi velikimi igralci v Linux sferi in morda celo začetek odprtokodne različice njihovih grafičnih gonilnikov, posebej po tem, ko se je lani pridružil Broadcom in istočasno zagotovil odprtokodne gonilnike za njihove priljubljene wireless čipe (s katerimi je bilo prej še in še problemov).

To sicer ni nujno, oz. članstvo v fundaciji podjetja v ničemer ne obvezuje k uporabi odprtokodnih licenc za svoje gonilnike (med člani sta tudi Adobe in Oracle, odprti kodi ne najbolj prijazni podjetji). NVIDIA namreč trenutno ne ponuja odprtokodnega grafičnega gonilnika, niti ne vlaga sredstev (zaposleni, dokumentacija) v njegov razvoj. Večina GNU/Linux distribucij zato po privzetem uporablja z reverznim inženiringom pripravljeni gonilnik Nouveau, ki deluje...

18 komentarjev

GitHub prvi po priljubljenosti

Na GitHubu prednjačijo ruby, python in javascript, na SourceFourge C++ projekti za *NIX okolja, na Google Code javanski projekti, CodePlex pa je domovanje .net tehnologij.

vir: Heise
Heise - Analitski hiši Red Monk [1] in Black Duck Software sta objavili zanimivo analizo o popularnosti štirih vodilnih storitev za vodenje programske kode - Github, Google Code, SourceFourge in CodePlex. Github naj bi tako skočil s tretjega mesta na prvo in presegel popularnost tako Sourceforge-a kot Google Code, medtem ko Microsoftov CodePlex ostaja omejen na .net razvijalce.

Kot kriterij so uporabili število commitov v prvih petih mesecih leta. Github jih je edini imel čez milijon, SF sledi z dobrih šeststo tisoč, GC pa je tretji s slabih tristo tisoč. CodePlex se še trudi preseči 50 tisoč. Število commitov sicer ni nujno indikator uporabe, saj uporabniki določenih jezikov, posebej na GitHubu domačega Ruby-ja, zelo verjamejo v commit early, commit often metodologijo. Njihovi commiti praviloma vsebujejo manjše in manj razdelane kose...

8 komentarjev

Pekel zmrzuje - Microsoft in GPL

Slo-Tech - Naša zvesta pisca novic sta pripravila, dva nasprotna pogleda na isto zgodbo. V znak nepristranskosti Slo-Techa objavljamo oba pogleda. Sami presodite kateri vam osebno bolj ustreza.

Prvi pogled:
Da bi Microsoft odprl izvorno kodo vseh svojih izdelkov je trenutno možno le v sanjah, a vseeno morda delajo korake proti temu cilju. Pred približno tremi tedni smo poročali o načinu, ki uporabnikom netbookov in ostalih računalnikov, ki nimajo optičnega pogona, omogoča namestitev Windows 7 s pomočjo USB ključka. Za njih je Microsoft pripravil poseben program, ki je elektronsko različico Windows 7, prenešeno z Microsoft Store, namestil na DVD plošček kot varnostno kopijo oz. USB ključek ter ga pripravil za inštalacijo.

Nekaj uporabnikov, ki si je program ogledalo podrobneje, je ugotovilo, da orodje pravzaprav vsebuje precejšen del kode iz programa, izdanega pod licenco GPL. Ta dovoljuje ponovno uporabo kode, a le v prav tako odprtokodnih programih, izdanih pod licenco GPL. Pri Microsoftu...

16 komentarjev

Microsoft soustanovitelj CodePlex Foundation

ZDNet - Včeraj je bila ustanovljena nova neprofitna fundacija z imenom CodePlex, ki bo vzpodbujala ponudnike komercialnih rešitev k večjemu sodelovanju v odprtokodnem svetu. Eden izmed ustanovnih članov in za zdaj največji finančni podpornik bo Microsoft.

Začasni predsednik fundacije bo Sam Ramji, ki je bil v Microsoftu zadolžen za vse odprtokodne projekte. Microsoft je po poizvedovanjih potrdil, da Ramji zapušča njihovo podjetje. Tudi ostali člani upravnega odbora bodo sprva večinoma iz Redmonda. Microsoft je že leta 2006 ustanovil repozitorij za svoje odprtokodne rešitve z imenom CodePlex.org, a ta ne bo postal eno z novoustanovljeno fundacijo. Bo pa nova fundacija poskušala logično nadaljevati in nadgraditi njegovo delo.

5 komentarjev

Microsoft sprožil kampanjo proti Linuxu?

Windows 7 proti Linuxu

Ubuntu.si - Best Buy je največji prodajalec zabavne elektronike v ZDA, ki hkrati deluje tudi v Kanadi, Mehiki in na Kitajskem. Te dni so tudi njegovi uslužbenci deležni programa Microsoft ExpertZone, ki naj bi jih poučil o zmožnostih novega Microsoftovega operacijskega sistema Windows 7 in kako to predstaviti kupcem. Po dokončanju programa prejmejo legalno kopijo Windows 7 za 10 dolarjev, ki jo lahko seveda prodajo dalje in zaslužijo kakšen dolar. Eden izmed modulov v programu se nanaša tudi na dvoboj Windows 7 proti Linuxu in prodajalcem pojasnjuje, zakaj je prvi boljši. In tu se stvar zaplete, saj so nekatere trditve Microsofta skrajno nenavadne, če že ne sporne.V posnetkih iz programa, ki jih je na spletu objavil nek uslužbenec Best Buya, Microsoft trdi, da...

137 komentarjev

Linux obšel Microsoftov patent za FAT

Ars Technica - Microsoftu je bil leta 2006 dokončno priznan patent za datotečni sistem FAT, na podlagi katerega lahko Microsoft od proizvajalcev vseh naprav, ki uporabljajo ta datotečni sistem, zahteva plačilo licenčin. To je bila kar precejšnja težava za Linux, ki ima sicer dovolj svojih (boljših) datotečnih sistemov, a FAT-a zaradi brezplačnosti sistema, ki je v diametralnem nasprotju z licenčninami, niso mogli implementirati. Do zdaj.

Novi popravek Linuxovega jedra, ki je bil objavljen prejšnji teden, naj bi omogočil uporabo FAT-a brez potrebe po plačevanju pristojbin. Prvi odmevnejši primer se je zgodil letos pozimi, ko je Microsoft tožil TomTom, ker naj bi njegovi na Linuxu osnovani izdelki med drugim kršili dva s FAT-om povezana patenta. Microsoft je sicer namignil, da domačih uporabnikov Linuxa ne bo tožil zaradi uporabe FAT-a, situacija pri komercialnih uporabnikih pa je zagonetnejša. Linux je namreč nameščen na celem kupu prenosnih in embedded naprav, ki morajo biti sposobne brati tudi...

215 komentarjev

Nokia se spušča v odprtokodne vode

BuisnessWeek Online - S prihodom novih in zagretih tekmecev á la Microsoft in Apple na mobilni trg, so se pri Nokii v torek, 24. junija, odločili kupiti britansko razvijalsko hišo mobilnih operacijskih sistemov, bolje znano pod imenom Symbian.

Namen je združiti večino nivojev izdelave programskih rešitev in ustanoviti fundacijo za odprotokodno distribucijo le-teh. Glavni "motivator" pri tej odločitvi je vedno večji vpliv enostavno razširljivih in/ali odprotokodnih rešitev konkurence. Oddelek sam bi naj vodila skupina 10 članov mobilnih podjetij in operaterjev po svetu. Nov Symbian Foundation si je zastavil cilj poenotiti programski sloj mobilnih aparatov in postati najbolj uporabljena platforma na svetu v vseh cenovnih razredih.

Vsekakor je to korak naprej tako na odprtokodni sceni kot na mobilnem trgu, vendar v žarišče prihaja tudi Apple-ov iPhone, ki se najbrž ne bo sprijaznil s tujim programskim okoljem.

13 komentarjev

CodePlex ter SharePoint Server 2007

Slo-Tech - Včeraj je Microsoft javnosti ponudil CodePlex, trenutno še v beta razvoju. Stran je izdelana v C#, gosti jo Microsoft Team Foundation Server, omogoča Wiki sodelovanje, blog in forum, v celoti pa bi naj bila končana do konca junija, oziroma začetka julija, ko jo bodo predstavili na konferenci v Londonu. Stran je namenjena programerjem, ki želijo svojo kodo razvijati skupaj z ostalimi, si pri tem pomagati, komunicirati z ostalimi razvijalci in podobno. Več na eweek.com

Prav tako pa se je včeraj odvijal SharePonint Conference 2006. Tam je Bill Gates predstavil novosti, ki zadevajo nov izid SharePoint Server 2007. Gre za strežnik, ki je namenjen sodelovanju, deljenju dokumentov in postavitvi portalov. Predstavitev si je moč tudi ogledati ( On Demand Webcast).

Pri tem gre še za eno pomembno novost. Strežniki, kot so Exchange, BizTalk, SharePoint, Active Directory (Active Directory ni strežnik) ipd., so do sedaj uporabljali vsak svoj podatkovni motor. To bi se naj že kmalu...

15 komentarjev