»

Nevidni hladilniki za pomnilnik

bit-tech.net - Visoke temperature so vedno bile in vedno bodo sovražnice vseh, ki od svojih hitrih ter predvsem navitih računalniških komponent želijo tudi stabilno delovanje. Najlažji način za zniževanje temperatur je seveda hlajenje teh komponent, le-to pa bi se lahko v prihodnosti še precej spremenilo. Podjetje Kingmax je namreč najavilo, da bo v svojih novih pomnilniških kitih ponudilo do sedaj (in še naprej) nevideno lastnost - nevidne hladilnike. Nevidnost so dosegli s pomočjo tehnologije Nano Thermal Dissipation Technology.

Gre za le nekaj nanometrov debelo plast, ki jo bodo nanesli na same pomnilniške čipe (katerih je na eni palčki običajno 16, po 8 na vsaki...

21 komentarjev

Novi Radeoni na policah trgovin

ATI Radeon HD 4890

vir: engadget
engadget - Prve, težko pričakovane grafične kartice s podporo DirectX 11 naboru ukazov so že prišle na police trgovin. Specifikacije ATI Radeon HD 5870 in HD 5850 sovpadajo z napovedanimi, torej hitrejši od obeh, 5870, uporablja 40 nm jedro s 1600 stream procesorji, ki tečejo pri 850 MHz. Radeon HD 5850 ima prav tako 40 nm jedro, a z le 1440 stream procesorji in frekvenco 725 MHz. Slednji ima tudi nekoliko nižjo prepustnost pomnilnika (128 GB/s proti 153,6 GB/s) zaradi 200 MHz nižje frekvence GDDR5 čipov (1000 MHz namesto 1200 MHz pri HD 5870), ki se na obeh karticah napajajo prek 256-bitnega pomnilniškega vodila.

Ker je mimo tudi prepoved objavljanja rezultatov, je seveda prišlo do poplave testov, v katerih se pojavlja le Radeon...

99 komentarjev

Prvi testi Radeonov HD 5800, prihaja tudi serija 5700

Radeon HD 5870 brez hladilnika

vir: Expreview.com
Expreview.com - Prve uradne teste bomo ugledali že prihodnji teden, ko se bo vsa skrivnostnost okrog ATIjeve DirectX 11 serije umaknila točnim podatkom, a si vseeno poglejmo prve neuradne številke, ki jih dosegajo nove kartice v igrah. Radeona HD 5870 so na češki strani CzechGamer.com primerjali z najboljšim, kar trenutno premore nVidia, dvojedrno GeForce 295 GTX. Zmogljivost Radeona je bila večinoma v neposredni bližini GeForca, a svoj pravi obraz pokaže šele z uporabo 30 palčnega monitorja, pri ločljivosti 2560 x 1600 pik z vklopljenim glajenjem robov. V tem scenariju GeForce 295 GTX v nobenem izmed testov ne pride blizu Radeonu HD 5870, medtem ko pri nižjih ločljivostih GeForce občasno tudi povede. Radeon HD 5870, ki si ga je ponovno mogoče nekoliko podrobneje ogledati tukaj, v zadnji različici popularnega...

62 komentarjev

Specifikacije ATI Radeon HD 5870

Pobegla prosojnica

vir: Expreview.com
Expreview.com - Uradne zmogljivosti novih Radeonov bodo predstavljene šele čez dober teden dni (22. septembra), a vseeno prenekatere informacije pobegnejo pred izidom. Tako se je zgodilo tudi tokrat, ko so že na voljo nekateri podatki Radeonov HD 5870 ter slike golih kartic.

Glede na prosojnico, ki so jo objavili na ATI forumu, bo gigabajtni model stal manj kot 400 $ in bo uporabljal GDDR5 pomnilnik s frekvenco do 1300 MHz, ki je z jedrom povezan prek 256-bitnega pomnilniškega vodila. Jedro s 1600 stream procesorji, ki bo teklo pri 850 MHz, bo zmoglo preračunati kar 2,72 TFPLOS. A teh 1600 stream procesorjev oz. 2,1 milijardi tranzistorjev zasede veliko prostora, 338 mm2 v 40 nm-proizvodnem procesu.

Model z gigabajtom pomnilnika ima...

38 komentarjev

Videozid v vsako vas

Popolnoma tekoč WoW

vir: AnandTech
AnandTech - Takšnega mišljenja so se očitno držali pri ATIju, ko so ustvarjali novo serijo grafičnih kartic s podporo knjižnicam DirectX 11. Do podpore kar šestim zaslonom, ki jo bodo vključevale najzmogljivejše ATIjeve kartice, je prišlo na željo proizvajalcev prenosnikov. Ti so želeli uporabiti 2 DisplayPorta za vgrajene LCD zaslone, dva za priključke ob strani prenosnika, namenjene eksternim zaslonom, zadnja dva pa za enak namen, a prek povezave za docking postajo.

Bolj impresiven, kot dejstvo, da ena sama kartica poganja 6 zaslonov, je podatek o zmogljivosti takšnega sistema. Uporabljena kartica je nenavita in zračno hlajena (verjetno Cypress), ki npr. na šestih 30 palčnih zaslonih s skupno...

20 komentarjev

ATI Cypress je ogromen

AMD Cypress

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Na internet so ušle slike najzmogljivejše enojedrne kartice iz AMDjeve prihajajoče DirectX 11 linije, ki nosi kodno ime Cypress in naj bi nosila oznako Radeon HD 5870. Kartica je naravnost ogromna, saj je dolga približno 27 centimetrov (enako, kot npr. GeForce 8800 GTX, 295 GTX, Radeon HD 4870 X2), celotna površina tiskanega vezja pa je pokrita z obeh strani, s hladilnikom in njegovim ohišjem na sprednji ter zaščitno-hladilno ploščo na zadnji strani. Špekulacije, da je bil ob predstavitvi kartice Evergreen slikan tudi Cypressov hladilnik, so se tako izkazale za resnične. Iz slik so na techPowerUp! dognali, da mora biti razlog za pokrito zadnjo stran tiskanine, saj je AMD to v preteklosti počel le v primeru...

77 komentarjev

ATI pridobiva tudi pri delovnih postajah

Expreview.com - Drugo četrtletje je na področju grafičnih čipov za AMDjev grafični oddelek, ATI, četrtletje napredka. Po tem, ko so zavzeli več kot polovico diskretnega trga grafičnih čipov za prenosnike, zdaj pridobivajo tudi na področju profesionalnih čipov, namenjenih za delovne postaje. S 602 tisoči prodanimi delovnimi postajami je bila prodaja v prejšnjem četrtletju 31% nižja, kot v 2. četrtletju leta 2008, a je v primerjavi z začetkom letošnjega leta narasla za 4,4%.

Skozi zadnje 3 četrtine je naraščal tudi delež ATIjevih FirePro čipov, saj so imeli v zadnjem četrtletju leta 2008 ter v prvem oz. drugem letošnjem četrtletju 8,8%, 12,1% oz. 14,4% tržnega deleža. Pomemben podatek je, da so v to statistiko vključeni tudi čipi prenosnikov, medtem ko je nVidii uspelo še povečati tržni delež PCIe razširitvenih kartic na 89,4%, s 87,6% iz prvega četrtletja.

13 komentarjev

ATI X2 tudi za DirectX 11

Hladilnik Cypressa?

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Po nekaterih virih se ATI ne bo izneveril svoji tradiciji in bo tudi v novi seriji izdal dvojedrno kartico. Povedali so tudi, da bo ATI po novem kartice in jedra označuje s kodnimi imeni namesto s kodnimi številkami, kar je zanimiva odločitev, saj kodna številka jasno predstavlja generacijo, kateri del pripada.

Kakorkoli že, kartica s kodnim imenom Hemlock bo na sebi nosila dve grafični jedri RV870 oz. jedro R800 in bo zamenjava za trenutno najhitrejšo ATIjevo kartico, Radeon HD 4870 X2. Podrobnosti o novinki je seveda malo, a ve se, da bo opremljena z 2 GB GDDR5 pomnilnika, kar pomeni 1 GB na jedro, podatke o sliki pa bo mogoče prenašati prek DVI, HDMI oz. DisplayPort povezave. Trenutni seriji HD 4000 ATI ostaja zvest tudi pri cenejših modelih, ki bodo uporabljale čip RV870. Najzmogljivejša bo zamenjava za Radeon HD...

20 komentarjev

ATI z največjim tržnim deležom pri prenosnikih

Mobility Radeon

vir: TG Daily
TG Daily - AMD se je pohvalil, da gre na trgu prenosnikov grafičnemu oddelku ATI odlično. Zavzeli so kar 53 % tržnega deleža diskretnih grafičnih čipov (tistih, ki niso vgrajeni v vezno čipovje), prodaja le-teh pa je v drugi četrtini narasla za kar 87,3 % v primerjavi s prvo letošnjo četrtino. Mobility Radeona HD 4530 in 4670 se zdaj nahajata v že kar 200 različnih modelih prenosnikov priznanih proizvajalcev, kot so Dell, Asus, Alienware, Toshiba, Acer, HP, Sony in Samsung. Razlog za povečanje prodaje AMDjevih grafičnih čipov oz. diskretnih grafičnih čipov nasploh je, glede na Jona Peddieja, lastnika analitične družbe Jon Peddie Research, želja po boljši vizualni izkušnji lastnikov prenosnikov. Prav Jon Peddie...

12 komentarjev

Napajalnik be Quiet! Straightpower 700W

Zrcalce, zrcalce na napajalcu povej...

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Ob vedno bolj požrešnih računalniških komponentah potrebujemo vedno močnejše napajalnike, žal pa to ponavadi pomeni tudi večje oddajanje toplote in posledično potrebo po močnejšem hlajenju. A izjeme vseeno obstajajo -- nekateri proizvajalci se trudijo z izdelavo tihih produktov, med njimi pa je tudi podjetje be Quiet!, kar lahko razberemo že iz samega imena. Na techPowerUp-u so dobili v roke njihov model Straightpower, ki obljublja visoko izhodno moč, kar 700 W, z njim pa so bili nadvse zadovoljni. Izkazal se je za kvalitetnega po zmogljivostih, pa tudi svoje ime je več kot upravičil, saj je povzročal zelo malo hrupa. Priporočamo branje celotnega testa.

9 komentarjev

Ali hladilnik paše na matično?

OC Inside - Z vse večjimi zračnimi hladilniki postaja izbira prave matične plošče toliko težavnejša. Nikoli ne morete biti sigurni, da bo kombinacija vaše matične plošče in hladilnika sploh pasala skupaj, saj proizvajalci ne posvečajo dovolj pozornosti meram. V veliko pomoč pri pravilni izbiri vam bo ta interaktivna stran na Overclockers Inside. Na strani lahko iz preprostega menija izberete model matične plošče (na žalost je trenutno na voljo le nekaj najpopularnejših) in hladilnika (precej večja izbira), ter pogledate, kako pašeta skupaj... Slikice so v razmerju, tako da se lahko na ugotovitve kar zanesete.

8 komentarjev

Modifikacija ohišja

OC Prices - Si želite spremeniti izgled vašega računalnik? Potem je tale članek kot nalašč za vas. Zvedeli boste, kako najlaže izrezati okno v stranico računalnika, ne da s tem poškodujete barvo. Potem so se lotili še lepljenja slikice na to okno... sicer ne vem, kaj je tukaj težkega, pa vseeno. No, zadnja stvar pa me je zopet premamila. To so tisti neonski kabli, ki svetijo in se jih da ovijati okoli vsega možnega. (Če slučajno kdo ve, kje bi se te kable dobilo v Sloveniji, naj mi to prosim sporoči!) Tip se je nazadnje odločil, da bo kabel napeljal po dnu ohišja, in sedaj zgleda, kot da njegovo ohišje dobesedno lebdi v zraku. Celoten članek si lahko ogledate tukaj.

3 komentarji