»

Facebook (spet) snuje svoj operacijski sistem

HTC First, Facebookov prvi, ne preveč posrečen poskus. vir: Techdigest

vir: TechCrunch
TechCrunch - V želji, da bi se znebili odvisnosti od Googlovega Androida, so pri Facebooku razvoj sistema zaupali Marku Lucovskyju, človeku, ki je nekdaj pri Microsoftu sodeloval pri nastajanju Windows NT. Kot ugotavljajo mediji, naj bi bil cilj projekta zagotoviti programsko okolje za njihove naprave, v prvi vrsti torej očala Oculus in pametne zaslone Portal, ki za zdaj tečejo na modificirani različici Androida. V prihodnosti sicer načrtujejo še svoja očala za prirejeno resničnost (AR), ki jih razvijajo pod kodnim imenom Orion in naj bi na trg prišla za zdaj še daljnega leta 2023.

Kot je ob tem povedal Andrew Bosworth, vodja njihovega oddelka za strojno opremo, bi si z lastno platformo radi zagotovili manevrski prostor za naslednjo generacijo naprav, kar pa jim konkurenti po njegovem mnenju ne morejo zagotoviti, zato se bodo dela lotili sami.

Spomnimo, Facebook je pred leti že poskusil s svojim operacijskim sistemom Facebook Home in ta se je nato leta 2013 pojavil na HTCjevih telefonih....

8 komentarjev

Lenovo predstavil nov prenosnik brez tipkovnice in z dvema zaslonoma

The Verge - Bi imeli prenosnik brez tipkovnice, po katerem rišete? Lenovo je na sejmu IFA 2018, ki do srede poteka v Berlinu, pokazal Yoga Book C930, ki bi ga težko opredelili, kaj sploh je. Videti je kot zelo tanek prenosnik, ki pa ima dva zaslona (podobno kot predhodnik). Glavni 10,1-palčni zaslon je, kjer zaslone običajno najdemo, medtem ko je drugi 10,0-palčni zaslon, kjer je običajno tipkovnica. Ta ni običajen LCD, temveč uporablja e-ink (e-črnilo). Lahko izriše navidezno tipkovnico ali pa po njem rišemo (sketchpad). Prenosnik ima 360-stopinjski tečaj na pregibu, tako da ga lahko spremenimo v tablico, kjer na eni strani beremo dokumente, na drugi strani pa rišemo s paličico (stylus).

V notranjosti ni večjih presenečenj. Poganja ga Intel Core i5, ima 4 GB pomnilnika...

11 komentarjev

Prvi dan Google I/O prinesel Android L

The Verge - V San Franciscu se je začela vsakoletna konferenca Google I/O, kjer Google predstavi novosti, ki bodo v prihodnosti krojile svet. Včeraj je Google že na prvem dnevu predstavil kopico novosti in pot v prihodnost, ki bo očitno poskrbela, da bo Android prisoten v vseh porah našega življenja.

Za začetek so postregli s statističnim podatkom, da Android poganja naprave več kot milijarde ljudi, ki dnevno pošljejo 20 milijard sporočilo in 93 milijonov fotografij. To je veliko, a še vedno pomeni, da je 86 odstotkov svetovnega prebivalstva brez androidnega telefona. Veliko večino predstavlja prebivalstvo v državah, kjer je ljudi veliko, denarja pa bolj malo, zato Google začenja projekt Android One, kjer bodo s partnerji razvili...

43 komentarjev

Apple bojda pripravlja nove macbooke pro z visoko ločljivostjo Retina

DigiTimes - DigiTimes je včeraj ekskluzivno objavil, da Apple za drugo četrtletje prihodnjega leta pripravlja novo generacijo macbookov pro, ki bo imela bistveno višjo ločljivost zaslona. Novi zasloni naj bi imeli ločljivost 2880 x 1800, medtem ko imajo sedanji kvečjemu 1680 x 1050.

Klasičen macbook pro z zaslonom diagonale 15,4 palcev, bi z ločljivostjo 2880 x 1800 zmogel prikazati gostoto pikslov 220 ppi (točk na palec), kar je dvakrat več kot danes. Podobno tehniko Apple že uporablja v novih telefonih iPhone 4 in iPhone 4S ter ipodih touch, kjer se imenuje Retina Display. Ti trenutno zmorejo celo 326 ppi, kar omogoča gladko sliko celo na majhnih razdaljah.

Zaslone gledamo z večjih razdaljah, zato...

326 komentarjev

60.000 Androidov dnevno

HTC Desire - Nexus One killer?

vir: HotHardware
HotHardware - Na Mobile World Congress je svoje odpredaval tudi Eric Schmidt, CEO Googla. Slednji stoji za enim bolj popularnih operacijskih sistemov za mobilne telefone, Androidom. Eric je povedal, da zdaj izdelajo in po svetu vsak dan razpošljejo že 60.000 naprav, na katerih teče Android. Če to pomnožimo s 365 dnevi, dobimo skupno 21,9 milijona novih naprav do konca leta, kar je vseeno slabše, kot kaže iPhoneu. V zadnjih treh mesecih leta 2009 je Apple slednjih prodal 8,7 milijona, kar bi z grobim zaokroževanjem v roku enega leta pomenilo 34,8 milijonov iPhonov. A prednost Androida, ki mu lahko omogoči še večjo rast, je raznolikost naprav (morda celo prevelika...

54 komentarjev

Google predstavlja Goggles za Android, blokira Navigation izven ZDA

engadget - Google je znan po revolucionarnih izdelkih oz. revolucionarnih spremembah pri ponujanju že obstoječih stvari (Wave, GMail s takrat nepredstavljivim gigabajtom prostora). Google Goggles torej zgolj sledi ustaljenim tirnicam pri Googlu. Aplikacija za telefone z Androidom, ki je zaenkrat na voljo le za ameriški trg, omogoča iskanje informacij s pomočjo slik. Kot primer pri Googlu navajajo sliko knjige, med rezultati pa se npr. znajdejo povezave na spletne trgovine, kjer knjigo prodajajo, in recenzije knjige. Skenirati je mogoče tudi vizitke, kjer Goggles omogoča neposredno kontaktiranje (npr. s klicem) oz. shranjevanje kontakta v imenik. Goggles pomaga tudi pri zbiranju informacij za slavne slike (ime in avtor slike, tehnika, itd.) in...

22 komentarjev

Težave z iPhoni in Intel P55 deloma rešene

engadget - Pred dobrim tednom smo poročali, da imajo uporabniki matičnih plošč z veznim čipovjem Intel P55, ki uporabljajo Windows 7, težave s povezovanje Applovega iPhona prek na ploščo vgrajenih USB vrat, oz. v nekaterih primerih tudi prek USB priključkov na razširitveni, PCI kartici. Izdelovalci matičnih plošč so bili takrat popolnoma v temi, a so seveda obljubili, da bodo zadevo raziskali in ponudili rešitev za nastale težave.

Kot prvi je uporabnike iPhonov rešil Gigabyte, ki je za svoje plošče izdelal nov BIOS. Nova beta različica BIOSa je za prenos na voljo tukaj, pri PCWorld pa poročajo, da so uporabniki Applovega uradnega foruma, ki so uporabili beta različico, zadovoljni z rezultati. BIOS popravek seveda ne reši zapletov uporabnikov plošč ostalih proizvajalcev, a je vsaj korak v pravo smer.

0 komentarjev

Symbian in Windows Mobile nazadujeta

Deleži mobilnih operacijskih sistemov

vir: CNet
CNet - AdMob morda res nima najbolj natančne slike tržnih deležev operacijskih sistemov za pametne mobilne telefone, a so po drugi strani morda le-ti nekoliko bolj reprezentativni. Pametni mobilniki so multimedijske naprave in so mišljeni tudi za ogled spletnih strani. AdMob svoje statistike sestavlja glede na oglase, ki so prikazani mobilnim telefonom. Mnogo je verjetno uporabnikov, ki imajo pameten mobilnik, a nikoli ne zaženejo spletnega brskalnika. Nekoliko logično je torej sklepati, da bi isti uporabniki lahko preživeli tudi z neumnim, oz. feature telefonom, saj je vprašanje, če sploh izkoriščajo prednosti, ki jih pametni mobilniki prinašajo.

Kakorkoli že, avgust je, sploh v primerjavi z letošnjim februarjem, postregel z...

62 komentarjev

Izšel Android 1.6 SDK

Beta News - Širše javnosti izid razvojnega kita verjetno ne bo zanimal, a so zato zanimive novosti, ki jih je le-ta razkril. Android 1.6, s kodnim imenom poimenovan Donut, prinaša kar nekaj sprememb, pohitritev in novosti. Operacijski sistem bo tako dobil podporo CDMA omrežjem in bo omogočil prodajo aparatov v državah, kjer GSM oddajniki niso v uporabi. Googlovi programerji so vgradili tudi Quick Search Box, ki sočasno z vpisovanjem iskalnega niza išče po vsebini na telefonu (v aplikacijah, med kontakti, itd.) in po internetu hkrati. Po novem so podprti glasovni ukazi (npr. za klice kontaktov), v drugo smer pa je vgrajen API, ki besedilo uglasi in omogoča tudi prevajanje iz enega jezika v drugega s pravilnim naglaševanjem prevodov.

Delovanje...

86 komentarjev

Motorola CLIQ in MOTOBLUR

Motorola CLIQ z MOTOBLUR preobleko

vir: engadget
engadget - Zagovorniki Androida in fizičnih QWERTY tipkovnic bodo po dolgem času (vse od izida HTCjevega Dreama, ki je bil sploh prvi telefon, opremljen z Androidom) spet prišli na svoj račun. Za to je poskrbela Motorola, ki je predstavila mobilni telefon z imenom CLIQ. Skupaj s svojim prvim poizkusom Androida so tovarniški grafični vmesnik predelali in ga poimenovali MOTOBLUR. Slednji je osredotočen na socialna omrežja (med njimi je podpora za Twitter, Facebook, Gmail, MySpace, Yahoo, Last.fm, itd.), za katere je mnogo widgetov, ki jih je moč razporediti na 5 različnih domačih zaslonov. Vsi kontakti, pa naj bodo to telefonski, poštni in ostali, so združeni v enoten...

10 komentarjev

Še več aplikacij za Android

Pandora na Androidu

vir: engadget
engadget - Včeraj je uporabnike storitve Spotify, ki omogoča poslušanje glasbe prek interneta, razveselila novica, da bodo storitev lahko uporabljali tudi na iPhone in Android mobilnih telefonih, danes pa se podobno lahko veselijo tudi uporabniki storitve Pandora, ki si lastijo mobilni telefon z operacijskim sistemom Android. Pandora je žal na voljo le v ZDA v plačljivi in brezplačni obliki, a storitev je tokrat omogočena tudi uporabnikom, ki za uporabo ne plačujejo mesečne oz. letne naročnine, za razliko od Spotifya. Prav tako tudi tukaj ni omejitve pri izbiri omrežja, prek katerega se prenaša glasba, saj je mogoče...

34 komentarjev

C64 emulator za iPhone spet prepovedan, obilica novosti z Androidom

Spotify na iPhone in HTC Hero

vir: engadget
engadget - Emulator za legendarni Commodore64, ki emulira ta stari računalnik na Applovem iPhoneu, je tokrat živel zgolj dva dni. Sprva je bil predstavljen v juliju, a ga je Apple zavrnil, ker je emulator podpiral tudi okolje BASIC, ki z nadaljnjim poganjanjem samoizvršljive kode krši Applove SDK pogoje. Pred dvema dnevoma se je na App Store vrnila popravljena različica, ki naj ne bi omogočala dostopa do okolja BASIC, a očitno temu ni bilo tako.

Manomio, studi, ki stoji za emulatorjem, je okolje BASIC zgolj skrilo, in ne odstranilo, v upanju, da ga bo Apple v prihodnosti dovolil. Če bi do tega prišlo, bi se BASIC vključilo zelo hitro z...

7 komentarjev

Na iPhonu končno emulator C64

TG Daily - Podjetje Manomio je leto dni razvijalo svojo aplikacijo za iPhone, s katero so nameravali požeti obilo uspeha. Sredi junija so predstavili svoj emulator Commodora 64 za iPhone, ki bi omogočil poganjanje legendarnih iger izpred 20 let na zadnjem kriku tehnike. Vanj so uspeli sprogramirati prav vse lastnosti C64: pravo hitrost, zvok SID, samodejno shranjevanje, igralno palico in originalno tipkovnico, podporo za samodejno rotacijo iPhona. Vse skupaj so celo licencirali, saj so se povezali s podjetjem Kiloo Aps, ki ima licenco za C64. Žal Apple ni dovolil prodaje tega emulatorja, ker so avtorji naredili tako verno kopijo, da so v njej pustili še podporo za BASIC. Applova pogodba iPhone SDK Agreement pa eksplicitno prepoveduje aplikacijam samim nameščati ali poganjati...

28 komentarjev

Android tudi za C in C++

Ars Technica - Google je izdal nativni razvijalski toolkit za Android, ki bo omogočil programiranje aplikacij zanj tudi v popularnih jezikih C in C++. Poleg tega so izdali še okolje za skripte, ki podpira Python in Lua. Doslej je bil Android večidel omejen na Javo, ki je tekla na Googlovem virtualnem stroju Dalvik Java, ki je bila ob izidu tudi edina podprta možnost. No, to se kani spremeniti z v torek najavljenim Android Native Development Kit (NDK).

Omeniti velja, da bo ta še vedno imel nekaj omejitev, tako da Google ne priporoča njegove uporabe kot polno alternativo za Javo. Bo pa vsekakor zelo uporaben v delih, ki zahtevajo specifične C-jeve knjižice. Že prej ta mesec je Google izdal Android Scripting Environment, ki omogoča pisanje enostavnih aplikacij v jezikih Python in Lua. Več o tem.

33 komentarjev

Tretji HTCjev mobilni telefon z Androidom

Slo-Tech - HTC je svoj najnovejši Android mobilnik, Hero, predstavil danes v Londonu. Telefon pride opremljen s 3,2 palčnim kapacitivnim zaslonom, občutljivim na več dotikov hkrati in ločljivostjo 480 x 320 pik, režo za microSD kartico, 3,5 mm priključkom za slušalke, prisoten pa je seveda tudi GPS sprejemnik, akcelometer, WLAN, Bluetooth ter kamera s 5 milijoni pik in avtomatskim ostrenjem. Telefon podpira tako GSM kot UMTS omrežja, ima ekran prevlečen z zaščito, ki preprečuje prstnim odtisom, da bi ostali vidni, model v beli barvi pa ima ohišje dodatno prevlečeno s teflonom. V aparatu, težkemu 135 gramov, počiva Qualcommov ARM procesor s 528 MHz, ki mu pri poganjanju operacijskega sistema Android pomaga 288 MB pomnilnika. Za izid tretjega mobilnika z operacijskim sistemom...

25 komentarjev