»

Sedemnajst let zatem še vedno z vami: The Pirate Bay

Naložene in še vedno sejane vsebine. Vir: TPB

Slo-Tech - Najbolj popularen indeks torrentov bo letos poleti praznoval sedemnajst let delovanja. Burnih let, kar ni presenetljivo za spletno stran, ki se ukvarja z domnevno nezakonitim početjem. Prav zato so spletna stran in njeni upravljavci v vsem tem času preživeli veliko vzponov in padcev, pa tudi policijskih preiskav.

Ob novem letu je zdajšnji upravljavec po imenu Winston, ki se sicer oglaša bolj poredko, objavil nekaj statistik. Lani so uporabniki tako na TPB naložili za 776 terabajtov vsebin. Filmov, serij, programske opreme in drugega. Pri čemer je še vedno aktivnih za 405 terabajtov datotek. No, v resnici stran ne gosti podatkov, saj gre za P2P protokol, pri katerem datoteke sejejo uporabniki s svojih naprav.

V vsej sedemnajstletni zgodovini pa je bilo na stran naloženega za 6,7 petabajta (večinoma) wareza, od katerih je še vedno sejalno živih 2,5 petabajta. Winston je še izračunal, da bi s 100 megabitno omrežno povezavo potrebovali približno 19 let, da bi si prenesli vse, na TPB...

32 komentarjev

Google Drive je tu

Google - Uresničila so se pričakovanja in špekulacije, saj je Google danes uradno izdal in predstavil svojo oblačno storitev za shranjevanje in deljenje podatkov Google Drive. Osnovna verzija je brezplačna, dostopne pa so tudi plačljive inačice z več prostora. Za zdaj so podprte androidne naprave ter osebni računalniki z Windows ali Mac OS X, v pripravi pa je tudi podpora za naprave iOS.

Google Drive deluje podobno kot Dropbox, le da je vse skupaj nekoliko bolj razdelano. Uporabnik po namestitvi izbere mapo, ki bo sinhronizirana v Google Drive in vse datoteke, ki so v njej, so avtomatično dosegljive tudi na ostalih napravah, ki so prijavljene v Google Drive. Privzeto je vsaka datoteka vidna le lastniku, ki pa jo lahko da na ogled ali celo...

62 komentarjev

Hotmail ukinil dostop prek HTTPS v nekaterih državah

Slo-Tech - Microsoft je ukinil možnost dostopa do elektronskega predala na Hotmailu prek šifrirane internetne povezave (HTTPS) za uporabnike v nekaterih nedemokratičnih državah. Za zdaj je potrjeno, da v Bahrajnu, Maroku, Alžiriji, Siriji, Sudanu, Iranu, Libanonu, Jordaniji, Kongu, Mjanmaru, Nigeriji, Kazahstanu, Uzbekistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu in Kirgizistanu ni mogoče več nastaviti dostopa prek HTTPS. Če uporabniki to vseeno poizkusijo, jih pričaka obvestilo, da v njihovem tipu računa to ni možno.

Možnost celotnega dostopa prek HTTPS je relativno nova, saj jo je Microsoft uvedel šele decembra lani. Na ta način lahko uporabniki preprečijo, da bi nepooblaščene stranke prisluškovale prometu, kar je še zlasti pomembno v nedemokratičnih režimih.

Na prvi...

5 komentarjev

Piratska amnestija za pet dolarjev

Ars Technica - Dostikrat slišimo, da DRM večidel onemogoča legalne kupce iger, medtem ko se pirati tako ali drugače znajdejo. Temu sledijo predlogi, da bi kazalo DRM v celoti ukiniti, saj da bi se dobre vsebine vseeno prodajale. Machinarium je bila naprodaj za 20 dolarjev brez DRM-ja in izkazalo se je, da so vse skupaj prazne marnje. Igro je legalno kupilo pet do petnajst odstotkov igralcev, ostali so jo nelegalno prekopirali. Češki razvijalec Amanita Design se je zato odločil za radikalno potezo in ponuja splošno amnestijo za pet dolarjev. Do četrtka ponujajo piratsko amnestijo (v resnici lahko igro kupi kdorkoli, ne le trenutni nelegalni uporabniki) s 75-odstotnim znižanje.

Na tem mestu se vprašamo: Je morebiti Machinarium tako zanič, da so se...

175 komentarjev

IBM in Fujifilm spravila 35 TB na tračno kaseto

vir: IBM
X-Bit Labs - IBM-ovi raziskovalci so dosegli nov rekord v ploščinski gostoti zapisa na linearni magnetni trak, ki velja za eno izmed najbolj zanesljivih in dostopnih tehnologij hranjenja podatkov. To je pomembno, ker je shranjevanje podatkov na njih cenejše in energetsko učinkovitejše kot uporaba trdih diskov, tako da v velikih podatkovnih knjižnicah še vedno najdemo kilometre teh trakov.

V IBM Research v Zürichu so v sodelovanju s Fujifilmom iz Japonske dosegli gostoto zapisa 29,5 milijarde bitov na kvadratni palec, kar je približno 39-krat več od danes uporabljanih magnetnih trakov. Nova tehnologija bi lahko omogočila izdelavo kaset, ki sprejmejo 35 terabajtov nestisnjenih podatkov. V IBM-u...

10 komentarjev

Osem tisočakov za 67 terabajtov

Slo-Tech - Backblaze je komercialna spletna stran, ki uporabnikom za pet dolarjev mesečno ponuja neomejeno količino prostora na svojih strežnikih, ki ga lahko uporabijo za shranjevanje varnostnih kopij. Ker to pomeni na tone podatkov, so morali iznajti način, kako vse silne petabajte podatkov poceni uskladiščiti. Predpripravljene rešitve so se izkazale za pregrešno drage, zato so fantje sedli skupaj in sestavili svoje - Linuxove strežnike velikosti 4U rack, ki za 7.867 dolarjev nudijo 67 terabajtov prostora.

In iz česa sestojijo? Gre za običajne komponente, ki jih najdemo tudi v domačih računalnikih. Na eno Intelovo matično ploščo priključijo štiri kartice SATA. Skupno je tako na tak sistem povezanih 45 diskov, kar porabi precej električne...

51 komentarjev

Samsung izdal zeleni 1,5 TB-disk

The Register - Samsung je predstavil prvi trdi disk iz nove serije F2EG, ki nosi ime 1.5 TB EcoGreen F2EG. Poldrugi terabajt prostora je proizvajalec priskrbel z uporabo treh 500 GB-plošč. Na vprašanje, zakaj niso izdali dvoterabajtnega modela, kot je s podobno tehnologijo na štirih ploščah storil Western Digital, so odgovorili, da so lahko tako izdelali bolj zeleni disk. Trdijo, da F2EG porabi 40 odstotkov manj energije energije v mirovanju in 45 odstotkov pri pisanju oz. branju. Poleg tega se disk hitreje zažene, je zanesljivejši in tišji, dodajajo. Družina diskov F2EG se vrti s 7200 obrati na minuto, uporablja trigigabitni priklop SATA in poseduje 16 ali 32 MB predpomnilnika. Omenjeni model stane 149 dolarjev, na voljo pa bosta tudi terabajtni in polterabajtni.

18 komentarjev

Western Digital z dvema terabajtoma

Slo-Tech - Na spletu je danes glavna novica, da se je začela prodaja dvoterabajtnih diskov iz serije WD Caviar Green. Model WD20EADS ima 32 MB predpomnilnika, standardno hitost vrtenja plošč 7200 obratov na minuto, vmesnik Serial ATA-300 in bo stal verjetno okrog 299 dolarjev. Poleg največje inačice s štirimi ploščami bosta na voljo še modela s terabajtom oz poldrugim terabajtom kapacitete. Prvi testi so že na spletu ter hvalijo predvsem tihost in hitrost. Disk je trenutno na prodaj v Avstraliji, kmalu pa ga pričakujemo tudi v Evropi in ZDA.

12 komentarjev

Google prežveči petabajt v šestih urah

Slashdot - Google se v svojem blogu pohvali, da so najhitrejši na svetu pri razvrščanju podatkov. Z uporabo orodja MapReduce, ki skrbi za poganjanje več procesov hkrati, so presortirali terabajt podatkov, shranjenih v lastnem datotečnem sistemu, z 1.000 računalniki v 68 sekundah, kar je za trikrat boljše od preteklega rekorda, ki ga je držal Yahoo. Terabajt včasih ne zadostuje, pravijo, zato so poskusili še s tisoč terabajti (petabajt) in na 4.000 računalnikih zanje porabili malenkost več kot šest ur. Mimogrede, za toliko podatkov potrebujejo 48.000 diskov, pri takih številkah pa pride do izraza statistika. Tako se je med vsakim poskusom vsaj eden tudi pokvaril.

28 komentarjev

FBI postal nestrpen?

Slashdot - Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI je med svojim preiskovanjem napada in vdora naredil precej nenavaden korak. Zaradi suma, da je heker oz. kreker, ki je napad storil, sodoloval na različnih kanalih CIT-ovega IRC strežnika, jim je sodišče izdalo nalog, da lahko pregledajo in poiščejo kakršne koli sledi za napadalcem.

Do tu seveda še nič spornega, vendar pa je najbolj presenetil FBI sam z naslednjim "pripetljajem". Ko so namreč začeli preiskovati več terabajtov podatkov, ki jih CIT Hosting poseduje, so se namreč po več urah preiskovanja odločili, da bodo zasegli vso strojno opremo, katero podjetje, ki se ukvarja z gostovanjem spletnih strani, poseduje. Pri tem so jim zatrdili, da jim jo bodo vrnili takoj, ko si podatke prekopirajo in jih pregledajo. Klik!

6 komentarjev