»

Vse najboljše, Slackware!

Slo-Tech - Starejši obiskovalci se bodo spomnili legendarne distribucije Linuxa, ki je danes najstarejša še aktivno vzdrževana distribucija. Minuli teden je praznovala 30. rojstni dan, saj je prva stabilna verzija Slackware 1.0 izšla davnega julija 1993. Tedaj jo je upravljal Patrick Volkerding, ki je še danes odgovoren za njeno vzdrževanje - kot benevoletni diktator.

Prva verzija Slackwara je sicer še nekoliko starejša, saj je 0.97 izšla še nekaj mesecev pred tem. Da danes je Slackware prilezel do verzije 15, katere beta verzija je pokukala na plano leta 2021, stabilna inačica pa februarja letos. Zgodovina Slackwara je v marsičem podobna zgodovini številnih odprtokodnih projektov. Nastal je iz distribucije SLS (Softlanding Linux System), s katero v zgodnjih letih Linuxa marsikdo ni bil zadovoljen. Ian Murdock je na primer ustvaril Debian, Volkerding pa je izdal prečiščen Slackware. Medtem ko jo danes poznamo kot bolj asketsko distribucijo, je bila ena prvih, ki je prinesla več kot le...

23 komentarjev

Izšel Slackware 13

Slackware - Izšla je trinajsta verzija priljubljene distribucije Linuxa, Slackware, ki po besedah avtorjev prinaša mnogo posodobitev in izboljšav, med katerimi boste našli tudi dva izmed naprednejših namiznih okolij: Xfce 4.6.1 in KDE 4.2.4. Slackware 13.0 uporablja kernel verzije 2.6.29.6, prvič doslej pa so izdali tudi uradno različico 64 bitnega operacijskega sistema (x86_64).

Več informacij je na voljo v objavi na domači strani distribucije, o izdaji pa poročajo tudi na Slashdotu. Najnovejšo verzijo lahko s spleta prenesete tukaj, zgoščenke pa je moč naročiti tudi po pošti.

19 komentarjev

Izšla Fedora 11

Fedora 11

Slashdot - Včeraj je izšla nova verzija priljubljene Linuxove distribucije Fedora, ki v tokratni inačici nosi kodno ime Leonidas. Glavne novosti, ki jih prinaša Fedora 11, so privzeta uporaba datotečnega sistema ext4, GCC 4.4, KDE 4.2.2, Gnome 2.26.1, jedro 2.6.29-4, OpenOffice 3.1.0, Python 2.6 in še kup drugih. Vključeni sta tudi predrazličici Firefoxa 3.5 in Thunderbirda 3, ki uradno še nista izšli. Prenos je mogoč z uradne strani. Klik!

10 komentarjev

Poplava novih distribucij Linuxa

Slo-Tech - Kljub temu da smo pred dnevi poročali o izidu prve uradne različice distribucije Ubuntu in o prenovljeni stabilni veji Debiana, se je spet nabralo nekaj novih različic priljubljenih distribucij.

Mandrake Linux 10.1 Offical je izpopolnjena različica veje Community in prinaša boljšo podporo prenosnim napravam, večjo podporo strojni opremi in nove različice programja. Za nakup so na voljo trije paketi.

Gnoppix, živi Linux na zgoščenki, ki temelji na Knoppixu, a uporablja okolje Gnome, je že pred dnevi splavil različico 0.8.1. Iz posnetkov slednje in tudi iz novic na domači strani je razvidno, da projekt tesno sodeluje z distribucijo Ubuntu. Slednja je tudi uradno predstavila svoj živi Linux.

Prenovo je doživel tudi na Slackwaru temelječi živi Linux SLAX, ki velja za eno najbolj priljubljenih distribucij sploh. Posebnost nove različice je, da je na voljo v več variacijah: Kill-Bill, Professional in Popcorn, kmalu pa prideta še Hacker in Frodo. Na voljo je nekaj zaslonskih...

13 komentarjev

Red Hat še vedno prvi Linux med strežniki

več strani - Po rezultatih Netcraftove statistike je Red Hat še vedno daleč najbolj priljubljena distribucija Linuxa na internetu, čeprav je njen delež v zadnjih šestih mesec padel s 50,8 na 49,8 odstotka med vsemi distribucijami Linuxa. Na drugem mestu ostaja Cobalt z dvajsetodstotnim deležem, tretji je s petimi odstotki manj Debian. Največjo rast je pokazal Gentoo, katerega število uporabnikov se je povečalo za polovico, skupno pa je med vsemi distribucijami na šestem mestu z enoodstotnim deležem. Internet News, Slashdot.

2 komentarja

Debian bo obdržal "non-free"

Slo-Tech - Kot smo že poročali, se je nekaj razvijalcev Debiana, priljubljene distribucije Linuxa, odločilo predložiti opustitev skupine programskih paketov "non-free", ki ji pripadajo paketi z neustrezno licenco, ki ni v skladu z načeli Debiana. Slab mesec po predlogu so na voljo rezultati volitev.

Kljub "prostosti" in "odprtosti" omenjene distribucije Linuxa, predlog ni dobil zadostne podpore. Potreboval je kar tričetrtinsko večino, dobil pa ni niti navadne. Seznam glasovalcev in rezultati glasovanja.

1 komentar

Distribucijska eksotika

Kiberpipa - Vam je dolgčas? Je vaše spolno življenje pusto? Želite preizkusiti kaj novega? Če ste na katero od vprašanj odgovorili pritrdlino, potem berite naprej! (Minmax pa zveni kot Top Shop prodajalec -- alien-w)
Za popestritev bivanja z vašim življenskim sopotnikom (računalnikom) vam v KiberPipi pripravljamo distribucijsko eksotiko - namestitveno delavnico Slackware in Gentoo Linuxa.
  • Slackware je smatran kot "originalna linux distribucija". Spada med ene najstarejših distribucij in je temu primerno tudi dorasla. Na Distrowatch stoji na 7. mestu po popularnosti;
  • Gentoo pa je ena najnovejših distribucij in temelji na samem "source-code", kar pomeni, da se vsak paket pri instalaciji optimizira po konfiguraciji sistema, za lahkoto uporabe pa skrbi portage - sistem podoben ports sistemu za BSD ... sliši se komplicirano, ampak ni [:))]. Za informacijo: na Distrowatch kotira po priljubljenosti na 3. mestu, takoj za Mandrake in RadHat
Več informacij o tem, kaj potrebujete za udeležbo in kje se...

1 komentar