»

Bo uporaba odprtokodnega programja postala zločin?

Guardian - Če ste mislili, da z uporabo odprtokodnega programja ne kršite zakona, je morda čas za ponoven premislek. Kot je namreč ugotovil predavatelj na University of Edinburgh Andres Guadamuz, je International Intellectual Property Alliance (članici združenja so tudi MPAA, RIAA in BSA) pri ameriškem trgovinskem predstavniku pričela z lobiranjem, katerega cilj je, da bi uporabo odprtokodnega programja obravnavali enako kot piratstvo.

Predlagajo namreč, naj ZDA zaradi uporabe oziroma spodbujanja uporabe odprtokodnega programja Indonezijo, Brazilijo in Indijo uvrstijo na posebno poročilo z imenom "Special 301 watchlist" Gre za posebno poročilo, katerega cilj je preučiti "ustreznost in učinkovitost varstva intelektualne lastnine" po svetu. V poročilu se pogosto znajdejo države, kjer proizvajajo ponarejena zdravila ali druge izdelke (ponarejena v smislu da pri proizvodnji ne upoštevajo pravic intelektualne lastnine) - nekakšen seznam tim. sovražnikov kapitalizma - ZDA pa nato na te države...

113 komentarjev

Francoska vojska prispevala kodo za Thunderbird 3

Slo-Tech - Francoska državna uprava je, kot smo v zadnjem času večkrat poročali, velika uporabnica odprtokodnega programja, kot kaže pa v skupnost tudi prispevajo.

Francoska vojska se je tako pred časom zaradi varnosti namesto programa Microsoft Outlook na 80.000 računalnikih odločila uporabljati odprtokodni odjemalec e-pošte Mozilla Thunderbird. Za Thunderbird so pričeli v okviru projekta Trustedbird razvijati številne varnostne izboljšave, nekatere med njimi pa so tudi vključili v tretjo različico Mozille Thunderbird.

Po mnenju francoske vojske je prednost odprtokodnega odjemalca e-pošte Mozilla Thunderbird ravno odprtost, ki jim omogoča razvoj številnih varnostnih dodatkov. Po mnenju slovenske vlade pa je koda Linuxa preveč odprta in zato neprimerna za končnega uporabnika.

27 komentarjev

Ubuntu pripravlja 'AppStore'

Idejna zasnova novega App Centra

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Da bi še poenostavili in poenotili nameščanje novega programja, bo Ubuntu v prihodnjih različicah razvil poenoten center za nameščanje aplikacij.

Novi App Centre (delovno ime) naj bi tako nadomestil Upravitelja paketov Synaptic, Upravitelja programskih virov (Software Sources), Gdebi in Upravljalnika posodobitev (Update Manager).

Razvoj in integracija novega sistema se začneta že z naslednjo izdajo (9.10), končala pa naj bi se z izdajo 11.04. Novi center naj bi bil še enostavnejši za uporabo (a ne na račun varnosti), vseboval pa bo med drugim tudi podrobnejše opise programov in njihove zaslonske posnetke.



Z naslednjo različico, ki izide oktobra, bo Ubuntu v namestilnike programov integriral...

69 komentarjev

Izšla zbirka odprtokodnega programja za Windows, OKNO

OKNO

Slo-Tech - Pri Centru odprte kode Slovenije so te dni izdali zbirko odprtokodnega programja za Windows okolje. Gre za DVD z imenom Odprta Koda za Nevladne Organizacije (OKNO), ki ga je mogoče brezplačno prenesti iz spleta ali naročiti za 4 EUR.


Zbirka vsebuje programje Open Office, Blender (zmogljiv program za 3D modeliranje in animacije), GIMP, Firefox, Thunderbird in Pidgin, VLC Media Player, Audacity, CDex (program za pretvorbo vsebine CD-jev v MP3 format),...

36 komentarjev

Blender od A do Pro

Slo-Tech - Na področju sodobnih programov za 3D modeliranje in animacijo dandanes vlada velika gneča. Uporabnik sploh ne ve, s čim bi začel. V večini primerov pa uporabniki, kljub temu, da so se na nek tak program privadili, ne morejo zbrati dovolj denarja, da bi kupili svojo lastno različico programa, ki bi ga potem lahko uporabljali v profesionalne namene ali zgolj za lastno izživljanje izbruhov ustvarjalnosti.

Lahko pa se seveda vprašamo tudi: Zakaj bi sploh dajal svojo celoletno plačo ali pa izkupiček dveh let štipendije, zato, da si kupim en program? Ni ti treba prodajati hiše ali pa kot sužnje zaposliti svoje sestre, da si ga lahko kupiš, ker še vedno obstajajo ljudje, ki se trudijo in izdelujejo kvalitetno programje brez zahtevka za plačilu. Blender je zastonj....

22 komentarjev

V Münchnu na prosto programje

ZDNet - Pred več kot letom dni so se v Münchnu odločili, da bodo na občinskih računalnikih prenehali uporabljati Microsoftovo programje in prešli na prosto programje. Sedaj gre zares.

S prehodom bodo začeli 1. julija, ko bo 14.000 občinskih računalnikov trajno prešlo z Microsoftovega Office in Internet Explorerja na OpenOffice in Mozillo. Odločitev bo gotovo povzročila veliko škode Microsoftu, ki se je po sprejetju te odločitve lani na vse pretege trudil oblasti prepričati, da mu ostanejo zveste. Microsoft je tako ponujal znižanje cene za 12 milijonov dolarjev, brezplačno usposabljanje uslužbencev itd. Zaman. V Münchnu bodo v celoti prešli na odprtokodno programje do leta 2009. Več o tem.

49 komentarjev

Želje za Gnome 3.0

OSNews - Eugenia Loli-Queru, verjetno najuglednejša ocenjevalka odprtokodnega programja, je s svojimi prispevki že nekajkrat vplivala na odločitve razvijalcev. Tokrat je spisala seznam programov, ki jih predlaga za Gnome 3.0, ki bo predvidoma izšel čez slabo leto. Članek je že obrodil prve sadove, saj so na dan priplavale prve podrobnejše informacije o projektu gaim-vv. Ta želi priljubljenemu večprotokolnemu orodju za klepet, Gaimu, dodati možnosti za prenos zvoka in slike preko spletne kamere.

25 komentarjev