»

Kako poteka hitro skeniranje knjig

ScienceDaily - Google že nekaj časa pospešeno digitalizirana vso knjižno vsebino, ki jim pride pod roke. V želji napraviti vso zbrano znanje dostopno s klikom miške si včasih nakopljejo kakšno tožbo ali prisilen kompromisni dogovor, a nas tokrat zanima tehnologija. Googlu je bil novembra lani podeljen patent za metodo hitrega skeniranja knjig in je o njej še vedno sila skop, a so na Univerzi v Tokiu napisali članek o praktično identični tehnologiji.

Večina klasičnih skenerjev zahteva, da pravokotno nanje postavimo in pritisnemo strani, kar je za obdelavo knjig nepraktično. Knjigo namreč s pritiskom poškodujemo, obračanje je počasno, zaradi vezave pa je kvaliteta slike ob vezanem robu slaba. Rešitev je genialna. Dve hitri kameri slikata leve in desne...

10 komentarjev

Skeniranje knjig v sekundah

Prototip na delu

vir: engadget
engadget - Popolna digitalna revolucija se, kljub vsem napovedim in napredkom v tehnologiji, še ni zgodila. Težavo predstavlja predvsem digitalizacija vseh literarnih knjig, ki so nastale še pred iznajdbo računalnika. Najlažji način je skeniranje, a trenutna tehnologija omogoča skeniranje le ene (oz. dveh) strani naenkrat, kar je pri nekaj tisočih knjigah, katerih strani se štejejo v stotinah, zelo zamudno opravilo.

A japonskim raziskovalcem iz Ishikawa Komuro Laboratorija s Tokijske Univerze bo ta postopek očitno uspelo pohitriti. Njihov prototipni...

1 komentar

Bolj varčne zelene organske LED diode

vir: engadget
engadget - Zadnje čase je večino prebojev in raziskav pripadlo predvsem modrim organskim LED diodam, tokrat pa so na vrsto prišle še zelene. Japonskim raziskovalcem je namreč uspelo več kot podvojiti njihovo učinkovitost s pomočjo 0,7 milimetrov debele steklene ploščice. Le-ta ima zelo velik lomni količnik (2,03; lomni količnik zraka znaša 1,0), nalepili pa so jo na substrat diode. To je dvignilo sposobnost ustvarjanja svetlobe s 94 lumnov na Watt brez ploščice na kar 210 lm/W z njo.



Podatkov o komercialni rabi...

22 komentarjev

Z možganskimi skenerji uspeli predvideti gibanje osebe

Hipokampus

vir: Wikipedia
Wired Blog - Možganski center za spomin in orientacijo pri ljudeh je dolgo veljal za preveč neorganiziran, da bi lahko iz njega pridobili kakršnokoli uporabno informacijo. Raziskave na podganah so celo kazale, da so morda prostorski spomini hranjeni naključno, vendar je znanstvenikom iz londonskega University College-a vseeno uspelo ugotoviti lokacijo osebe v virtualni sobi na podlagi možganske aktivnosti.

Znanstveniki so se osredotočili predvsem na hipokampsu, del možganov, ki je odgovoren za obdelavo prostorskih relacij in kratkoročnih spominov - pomaga torej pri ugotavljanju kje smo.

Seveda so...

8 komentarjev

Razkosanje Googlove poravnave za knjige

Slashdot - Lani smo poročali, da je Google dosegel poravnavo z založbami, ki so imele nemalo pripomb in pravnih pomislekov zoper Googlovo skeniranje in priobčitvijo knjig oz. njihovih delov na spletu. Tedaj je Google svoje početje retroaktivno legaliziral in si izposloval še nekatere druge ugodnosti glede dostopa do knjig, kar ga je veljalo 125 milijonov dolarjev. Ugodna cena, če upoštevamo, da je bilo v postopku sedem milijonov knjig.

Izkazalo se je, da bo šlo avtorjem knjig in njihovim založnikom le 45 milijonov dolarjev tega denarja, medtem ko bo preostanek pobasala cehovska organizacija Authors Guild in odvetniki. Ta v svojem sporočilu članom sporoča, da lahko avtor za posamezno knjigo dobi od 60 do 300 dolarjev, odvisno od števila knjig tega avtorja. Omenimo, da letna članarina v cehu stane od 90 dolarjev za avtorje, ki zaslužijo manj kot 25.000 dolarjev letno s knjigami, do 500 dolarjev za najplodovitejše.

6 komentarjev

Google dosegel poravnavo

Slashdot - Google se je sporazumel s cehom lastnikov avtorskih pravic knjig, ki jih je brez njihovega dovoljenja digitaliziral in postavil na ogled v svoji aplikaciji Google Book Search. Cena: 125 milijonov dolarjev, vanjo pa je vključena pravica do skeniranja knjig (svoje početje so torej legalizirali za nazaj) in še nekaj novosti. Te so: dostop do vseh knjig bo iz ameriških knjižnic brezplačen, možno bo kupiti institucionalno naročnino za dostop, omogočeno bo prebiranje knjig, ki so v tiskani izdaji pošle, in spletni nakup knjig. V zameno bo Google izplačal omenjene milijone in hkrati delil bodoče dobičke iz tega naslova z avtorji. Izjava za javnost, odgovori na pogosto zastavljena vprašanja in besedilo poravnave.

19 komentarjev

Mobilni skenerji registrskih tablic v ZDA

Washingtonpost - Ameriška policija je pred kratkim pričela uporabljati mobilne skenerje registrskih tablic. Gre za naprave, sestavljene iz kamere v velikosti teniške žogice in računalnika, ki skrbi za prepoznavanje registrskih tablic. Cena? 25.000 USD.

Naprave so nameščene v policijskih avtomobilih in neprestano skenirajo mimovozeče avtomobile, v primeru, da najdejo registrsko tablico iz "seznama", pa policista na to opozorijo z vidnim in zvočnim signalom. Kljub temu, da je bila tehnologija razvita za iskanje ukradenih vozil, pa Washington Post poroča, da jo je policija pričela uporabljati tudi za druge namene - iskanje prekrškarjev, vozil, ki jim je poteklo zavarovanje ali pa tistih, ki niso opravili pregleda izpusta toplogrednih plinov.

Film Minority Report si bo v ZDA kmalu mogoče ogledati v živo...

29 komentarjev

Varnostni skener lahko vidi skozi (vaše) obleke

Slo-Tech - Sky Harbor International Airport je prvo letališče, ki bo testno uporabilo specifičen varnosti skener. To seveda ne bi bilo nič novega, če ne bi ta skener lahko s pomočjo T-žarkov videl skozi vašo obleko, tako da se lahko možje v modrem (ali črnem?) prepričajo, da v/na sebi ne nosite osmega potnika, oziroma eksplozivna sredstva in druga orožja.

Zaenkrat se ta moderni in napredni skener uporablja samo kot alternativa, če potnik ne naredite običajnega testa z detektorjem kovin, potem se pa lahko odločite ali se pustite preskenirati ali pretipati.



Zaradi zelo zmogljive tehnologije, ki producira slike v visoki ločljivosti, so se odločili sliko spremeniti, tako da je rezultat nekoliko popačena slika, spominja na line-art. Možje v modrem (ali črnem?) tako vendarle ne dobijo...

21 komentarjev

Ali se japonska verska sekta usmerja med programerje?

Slo-Tech - Aleš Rosina nam je poslal zanimivo novičko. Hvala, Aleš!

Zloglasna japonska verska sekta AUM, ki je kriva za serijo napadov s smrtonosnim plinom sarinom, se je začela ukvarjati z razvojem aplikacij. Člani sekte se že nekaj časa nahajajo v Rusiji, kjer v tajnosti razvijajo ilegalne programske aplikacije in vdirajo v različne informacijske sisteme. V začetku tega meseca je japonska policija prijela člana sekte, ki je od neke poslovne banke ukradel večje število precej zaupnih in kočljivih podatkov. Pri tem si je pomagal s svojimi "cyber terorističnimi" sposobnostmi. Sekta AUM se ukvarja tudi z legalnim poslovanjem preko tokijskega podjetja, ki ustvarjen prihodek namenja financiranju sekte. Obveščevalne službe imajo sekto pod drobnogledom že dalj časa, saj menijo, da je zmožna storiti različna kriminalna in teroristična dejanja, še posebej tista, ki jih je moč izvesti z uporabo interneta. AUM se je v zgodovino zapisal pred šestimi leti, ko je v tokijski podzemni železnici v seriji...

3 komentarji