»

Prednaročila za Fermi, uradna predstavitev 26. marca?

GeForce GTX 400

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Včeraj so pri nVidii potrdili, da bodo javnosti tudi uradno predstavili svoje grafične kartice, ki bodo podpirale DirectX 11, 26. marca letos, približno pol leta za AMD-jem. Kljub zamudi so pri nVidii samozavestni, da jo bodo uspeli nadomestiti z višjo zmogljivostjo svoje nove arhitekture, najverjetneje v primerjavi z AMD-jevimi Radeoni serije 5000.

Kartice GeForce GTX 400 bodo predstavljene na festivalu PAX (Penny Arcade eXpo) East v ameriškem Bostonu. Festival je zbirališče igralcev namiznih, splošnih videoiger (npr. Pac-Mana in ostalih arkadnih iger) in računalniških iger ter bo potekal med 26. in 28. marcem v konvencijskem centru John B. Hynes Veterans Memorial Convention Centre.

S...

34 komentarjev

Intel z novo mobilno platformo

X-Bit Labs - Calpella bo nova Intelova platforma, namenjena prenosnikom, ki naj bi izšla že 23. septembra. Sestavljali jo bodo procesorji, osnovani okrog arhitekture Nehalem, ter mobilna različica veznega čipovja P55 s kodnim imenom Ibex Peak-M, PM55. Sprva bodo na voljo le trije štirijedrni procesorji, a se bo sčasoma ponudba razširila tudi na dvojedrnike, izdelane v 32 nm-proizvodnem procesu z vgrajenim grafičnim jedrom. 23. septembra lahko torej pričakujemo ekstremni Core i7-920XM s frekvenco 2.0 GHz ter počasnejša Core i7-820QM z 1,73 GHz in Core i7-720QM z 1,6 GHz. Cene bodo dokaj standardne, 1054, 546 in 364 dolarjev za 1000 kosov, kar je podobno trenutnim mobilnim štirijedrnikom.

Vsi štirijedrniki bodo imeli 256 kB drugonivojskega predpomnilnika na jedro in bodo podpirali HyperThreading, razlike pa se pokažejo pri tretjenivojskem predpomnilniku. Najpočasnejši model iz serije 700 bo imel le 6 MB, medtem ko bosta hitrejša opremljena z 8 MB deljenega L3 predpomnilnika. Vsi trije procesorji...

7 komentarjev

Intel popravil težavo s svojimi SSD-ji

X25-M in X18-M

vir: HotHardware
HotHardware - Poročali smo o težavi, ki je doletela drugo generacijo Intelovih SSD pogonov. Težava se pojavi, ko se v BIOSu nastavljeno geslo za dostopanje do pogona odstrani oz. spremeni. Pogon po ponovnem zagonu računalnika postane majhna opeka, s seboj pa vzame tudi vse podatke. Zaradi težave so se pri Intelu odločiti s prodajnih polic začasno odstraniti 2. generacijo 25-M in X18-M pogonov, ki namesto 50 nm uporabljajo 34 nm flash čipe. Na veselje še neprizadetih uporabnikov je Intel že pripravil popravek firmware-a, ki hrošč odpravlja. To pomeni, da naj bi se pogoni tudi v kratkem vrnili na prodajne police. Navodila za namestitev novega firmwara si je moč ogledati na HotHardware.

0 komentarjev

SLI na Intel P45

GPU-Z prikazuje vklopljen SLI

vir: Expreview.com
Expreview.com - S podporo SLIja na veznem čipovju Intel X58 je nVidia jasno pokazala, da se omejitve za vklop SLI načina skrivajo samo v gonilnikih. Zato je bilo dejstvo, da za SLI v kombinaciji s s775 procesorjem potrebujete posebno ploščo še toliko bolj nadležno. A tudi to se je spremenilo. Že v časih nForce 4 čipovja so ruski navijalci uspeli popraviti grafične gonilnike, da je SLI deloval na Intel čipovjih. A le-ti so bili že takrat nekaj različic za aktualnim izidom, obenem pa je nVidia to luknjo kasneje zakrpala. Tokrat je član Expreview foruma, Firewings [CCG], mimo omejitve prišel na drugačen način.

Za vklop SLIja je spisal poseben programček, ki mu je na Asusovi Maximus Formula plošči (čipovje Intel X38) omogočil v SLI povezati Geforce GTX...

6 komentarjev

Intelova P55 matična plošča s podporo SLI

Expreview.com - Intel na Computexu predstavlja svojo (referenčno) matično ploščo za Core i5 procesorje, osnovano okrog P55 nabora. zanimivo je, da poleg plošče piše, da podpira nVidiino parjenje kartic, SLI, na sami tiskanini pa ni prostora oz. hladilnika, pod katerim bi se lahko skrival čip nForce200.

Pomanjkanje slednjega lahko pomeni samo eno, da se je nVidia odločila poleg X58 veznega čipovja licencirati tudi Core i5 procesorje (le-ti imajo kontroler za PCIe reže, namenjene grafičnim karticam, vgrajen) za delovanje SLI brez lastnih veznih čipovij. Poleg standardne podpore Crossfire tudi pri Core i5...

5 komentarjev

Tajvanci usposobili Nvidiin SLI na nepodprti plošči

Tweak Town - Zdrava pamet nam pravi, da za paralelno delovanje dveh grafičnih kartic potrebujemo dve grafični kartici in matično ploščo z dvema identičnima režama, kamor ju vtaknemo. Tehnologijo Nvidia imenuje SLI, ATI CrossFire, ni pa to nič posebej novega, saj smo SLI lahko občudovali že pred desetimi leti v časih Voodoojev 2. Žal Nvidia od proizvajalcev zahteva, da so plošče, na katerih naj SLI deluje, certificirane. Vezni nabor X58 je namreč Intelov, tako da tantieme od njegove uporabe prejema procesorski gigant; da bi tudi Nvidia pristavila lonček h koritu, so se spomnili certificiranja plošč kot SLI-združljive in zaračunavanja tega pildka.

Sedaj pa TweakTown poroča, da so zviti Tajvanci odkrili način, kako SLI omogočiti tudi na plošči brez uradnega blagoslova. Za žrtev so si izbrali Gigabytovo ploščo EX58-UD4 in nanj zapisali BIOS F6 plošče GIGABYTE UD4P, ki pa SLI tovarniško podpira. Orodje za nadgradnjo BIOS-a seveda postopka ne pusti izvesti, ker je prepisovanje BIOS z verzijo za...

13 komentarjev

Prve slike Nehalem in X58 čipov

malce meglenih 1366 kontaktov

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Bit-techovcem se je uspelo dokopati do prvih uporabnih slik prihajajočih produktov iz tabora modrega velikana. MSIjevi inženirji so jim na ogled postavili štirijedrnika skupaj s ploščo, osnovano okrog (bodočega) X58 severnega mostu. Za ostale povezave bo skrbel kmalu bolj znani ICH10R (prihaja v paru s P45 veznim čipovjem). Poleg teh dveh glavnih čipov pa bodo na MSIjevi plošči še običajni primerki ostalih čipov - Realtekova za zvok (ALC888 HD) in žično mrežo (gigabitni RTL8111) ter Sillicon Image za dodatne SATA priključke in en IDE kanal. X58 oz. Tylersberg vezni čip je po besedah inženirjev zelo vroč kos silicija, predvsem zaradi izdelave v 65 nm procesu (zaenkrat) in zelo hitrih QPI...

31 komentarjev

Linux hardware database

Slashdot - Čeprav je Linux operacijski sistem pritegnil marsikaterega velikana računalniške industrije, ki je razvijalcem poslal pomoč v obliki programerjev, ostaja programiranje gonilnikov še vedno v domeni navdušencev. Do tukaj vse lepo in prav, vendar so navdušenci raztreseni po celemu svetu, zato je iskanje gonilnikov lahko tudi prava mora... Ali pa tudi ne, če veš kje iskati. Dobre duš'ce na tej strani so se odločile, da uporabnikom Linuxa olajšajo dolgotrajen lov za gonilniki, zato so na svoji strani ponudili gonilnike za praktično vse bolj ali malce manj poznane kose strojne opreme. Kar dobra stran, če iščete gonilnike. Seveda lahko vse skupaj tudi zakomplicirate do nezavesti in se lotite iskanja gonilnikov na svojo pest (beri: z Googlom), vendar mislim, da bo prvotna rešitev zagotovo prevladala med večino uporabnikov .

1 komentar