»

Odslej samodejno posodabljanje Internet Explorerja

Microsoft - Medtem ko Firefox, Chrome in Opera ob izidu nove verzije brskalnika nameščeno različico posodobijo avtomatično in brez vprašanj, je Microsoftov Internet Explorer vedno zahteval vsaj ročno potrditev nadgradnje. Po eni strani so imeli uporabniki s tem dober pregled nad nameščeno programsko opremo (zlasti to velja za bolj vešče uporabnike), a po drugi strani je bila posledica veliko število uporabnikov z zastarelimi brskalniki. Microsoft se je odločil temu narediti konec, zato se bo odslej IE samodejno posodabljal na operacijskih sistemih Windows XP, Vista in 7 (jasno seveda je, da na XP ne bo mogoče namestiti Internet Explorerja 9, ampak zgolj...

55 komentarjev

Chrome na zgodovinskem vrhu, IE dnu

CNet - Rezultati uporabe brskalnikov za iztekli mesec maj kažejo, da je Chrome dosegel največje število uporabnikov v zgodovini, medtem ko je tržni delež Internet Explorerja padel na novo najnižjo vrednost. Chome uporablja že 12,5 odstotka ljudi, kar je tudi posledica intenzivne Googlove kampanje. Medtem ima Microsoft druge probleme, saj tržni delež Internet Explorerja 9 sicer raste, a ne dovolj hitro, da bi zmogel nadomestiti prebežnike s starejših vrednosti. Tržni delež vseh verzij IE je padel na 54,3 odstotka in se nevarno približal psihološki meji 50 odstotkov.

Razveseljujoče pa je dejstvo, da še vedno umira Internet Explorer 6. Njegovo umiranje se sicer vleče že predolgo, saj ima še vedno prevelike tržne deleže na ogromnih trgih Kitajske, Indije...

47 komentarjev

Tablične računalnike predvsem za igre

Guardian - Google je izvedel zanimivo raziskavo, v kateri so ugotavljali, za kaj večidel uporabljamo letošnji hit tablične računalnike. Marca so anketirali 1400 uporabnikov, ki so se izkazali v prvi vrsti za igralce iger.

Kar 84 odstotkov uporabnikov tabličnih računalnikov jih uporablja za igranje iger. Sledijo iskanje informacij, kar počne 78 odstotkov lastnikov, pošiljanje elektronske pošte (74 odstotkov) in prebiranje novic (61 odstotkov). Šele na petem mestu najdemo brskanje po socialnih omrežjih (56 odstotkov), za katerim so gledanje filmov in poslušanje glasbe z 51 odstotki ter branje e-knjig s 46 odstotki.

Približno 38 odstotkov uporabnikov uporablja svoje tablične računalnike več kot dve uri dnevno, 30 odstotkov pa med eno in dvema urama. To...

20 komentarjev

Internet Explorer po dolgem času s pridobitkom

CNet - Skoraj pol leta je minilo od zadnjega pregleda tržnih deležev brskalnikov, zato si poglejmo, kako so si razdelili trg v preteklem mesecu. Zanimivo je, da se je po dolgem času trend padanja tržnega deleža Internet Explorerja ustavil. Micrsoftov paradni konj se je z absolutnega minimuma pri 59,8 odstotkih pobral na 60,3-odstotni tržni delež, kar gre pripisati porastu v številu uporabnikov IE8 - tudi na račun uveljavitve Windows 7, kamor je integriran. Nasprotno je Firefox nekoliko izgubil in pristal pri 23,8 odstotkih, kar je zadoščalo za drugo mesto. Chrome je pridobil petino odstotne točke in je s 7,2-odstotnim deležem uporabnikov na tretjem mestu. Četri je Applov Safari (4,9 odstotka), peta pa Opera (2,3 odstotka).

15 komentarjev

Firefox pridobiva, IE izgublja

TG Daily - Rezultati pregleda tržnega deleža brskalnikov kažejo, da je vodilni Microsoftov Internet Explorer v marcu spet izgubil nekaj uporabnikov. Njegov tržni delež je z 61,58 odstotka zdrsnil na 60,65 odstotka, kar je nov najnižji rekord. Nekoliko se je okrepil Firefox, ki ima s 24,52-procentnim deležem odstotek več uporabnikov kot prejšnji mesec. Z močno rastjo nadaljuje Chrome, ki je presegel šest odstotkov, kar pomeni, da se je njegov delež zvišal za desetino. Safari in Opera nista pridelala opaznih sprememb, se je pa na seznamu po novem znašla Opera Mini, ki ima za zdaj 0,78-odstotni delež.

Tako pravi statistika za cel svet, medtem ko je v Evropi Firefox mnogo bolj priljubljen. Ocenjujejo, da domuje na kar 40 odstotkih računalnikov. Slovenija je tu nad evropskim povprečjem, saj Firefox uporablja več kot polovica uporabnikov. Največji delež ima...

36 komentarjev

Chrome pridobival, Firefox in IE izgubljala

ComputerWorld - Prvi marčevski dnevi so čas, da si pogledamo statistiko uporabe brskalnikov za februar. Ponovno je največji zmagovalec Googlov Chrome, ki svoj tržni delež povečal za osem odstotkov na 5,61 odstotka, s čimer trdno drži tretje mesto. Drugi je Firefox, ki pa je že tretjič zapored izgubljal. Z odstotkom manj uporabnikov kot mesec poprej so s 24,23-odstotnim tržnim deležem še vedno drugi. Podobno izgubo je utrpel vodilni Internet Explorer, katerega vse različice uporablja 61,58 odstotka uporabnikov. Priljubljenost Opere in Safarija se ni bistveno spremenila.

Internet Explorer 6 ima še vedno visok delež, saj domuje na 19,8 odstotka v internet povezanih računalnikov. Strani se trudijo temu narediti konec. YouTube je napovedal, da bodo 13. marca nehali podpirati ta antični brskalnik. V četrtek pa bo...

67 komentarjev

Internet je umazano mesto

Slashdot - Pri Websense Security Labs so izdali rezultate svoje polletne študije stanja na internetu. Pri pregledu stanja v drugi polovici lanskega leta so ugotovili, da je internet v resnici večidel res smetišče neuporabnih podatkov. Tako na primer 13,7 odstotka vseh poizvedb po modernih iskalnih frazah na internetnih iskalnikih vodi na strani z malwarom. Na splošno je število zlobnih spletnih strani poraslo za 225 odstotkov, kar pripisujejo vedno večjemu uveljavljanju Weba 2.0.

Velika večina, kar 71 odstotkov strani z zlobno kodo je v resnici povsem legitimnih strani, ki so bile napadene in kompromitirane. Polovica se jih nahaja v ZDA, na drugem mestu je s 17 odstotki Kitajska. Kar 86 odstotkov vseh poslanih elektronskih sporočil je predstavljal spam in kar 81 odstotkov vseh e-poštnih sporočil vsebuje povezave na zlobne strani, medtem ko je situacija na spletu še slabša - kar 95 odstotkov vsebin, ki jih ustvarijo uporabniki, je bodisi spam bodisi zlobne kode. Več o tem.

9 komentarjev

Chrome prehitel Safari

ComputerWorld - Rezultati raziskav o tržnem deležu brskalnikov za december kažejo, da je Googlov Chrome prehitel Safari in si priboril tretje mesto na listi najbolj uporabljanih brskalnikov. Za ta podvig je potreboval skromnih 16 mesecev, k čemur gotovo botruje tudi slaven starš, povod, da se je to primerilo prav zdaj, pa je bila izdaja verzij za Mace in Linux. Prvo mesto je ohranil Internet Explorer, ki je sicer izgubil odstotno točko in zdaj obvladuje 62,69 odstotkov trga, sledi pa mu Firefox s četrtinskim deležem. Chrome in Safari imata vsak po slabih pet odstotkov, peta pa ostaja Opera s poltretjim odstotkom uporabnikov.

Razčlenitev po inačicah pokaže, da je decembra Internet Explorer 8 s 37,8 odstotki prehitel ostale verzije IE-ja (čas je že bil), žalostno pa je, da mu še vedno sledi Internet Explorer 6 s 33,5 odstotki. Očitno je, da...

19 komentarjev

Firefox prehitel Internet Explorer 6

Ars Technica - Ob izteku meseca oktobra je spet čas, da si pogledamo statistiko tržnega deleža brskalnikov. Kakšnih večjih pretresov ni bilo, tako da je na prvem mestu še vedno prepričljivo Microsoft, saj ima eno izmed verzij Internet Explorerja nameščenih 64,64 odstotkov uporabnikov, kar je odstotno točko manj kot mesec dni prej. Prebežniki so se relativno enakomerno razvrstili med Firefox (24 odstotkov, prirast 0,32 odstotne točke), Safari (4,4 odstotka, prirast 0,2 odstotne točke) in Chrome (3,6 odstotka, prirast 0,4 odstotne točke). Norveške Opere uporabniki še vedno ne vzamejo za svojo, saj je njen tržni delež ostal praktično nespremenjen pri 2,17 odstotka.

Dinozavrski Internet Explorer 6, ki ga...

86 komentarjev

Internet Explorer 8 najboljši proti malwaru

ComputerWorld - V študiji, ki so jo izvedli v podjetju NSS Labs, so primerjali trenutno najbolj uporabljane spletne brskalnike in njihovo prepoznavanje in blokiranje škodljivih malware strani. Zmagovalec je postal Internet Explorer 8, ki je uspešno prepoznal 81 odstotkov okuženih strani. Na drugem mestu je s 27-odstotno uspešnostjo Firefox 3.0, sledijo pa mu Safari 4.0 z 21 odstotki, Chrome s sedmimi in Opera z enim odstotkom. V dvanajstih dneh so s temi petimi brskalniki obiskali 2100 sumljivih strani, ki so bile napravljene na način, da bi uporabnika pretentale v prenos škodljivega programja, največkrat pod pretvezo, da gre za posodobitev kakšnega popularnega vtičnika, denimo Flasha. Strani, ki ne potrebujejo sodelovanja uporabnika,...

85 komentarjev

Brskalnika Internet Explorer in Firefox v Sloveniji skoraj izenačena

Ipromove meritve deležev brskalnikov

Slo-Tech - Kot je pred dvema dnevoma na svoji spletni strani objavilo slovensko oglaševalsko omrežje Iprom, sta bila konec junija brskalnika Microsoft Internet Explorer in Firefox po tržnem deležu skoraj izenačena.

Internet Explorer tako uporablja 48 odstotkov uporabnikov, Firefox pa 46 odstotkov. Google Chrome uporabljata 2 odstotka uporabnikov. Januarja letos je bil po meritvah Iproma tržni delež Internet Explorerja 52-odstoten, do sredine leta pa je upadel za 4 odstotke. Za enak odstotek je narasel delež uporabnikov Firefoxa.



Analize Iproma še kažejo, da večina uporabnikov Firefoxa uporablja najnovejšo različico (42 odstotkov vseh uporabnikov), kar je verjetno posledica samodejnih posodobitev, ki jih uporablja Firefox. Povsem drugačna je situacija...

158 komentarjev

Firefoxov problem s pomnilnikom je lastnost brskalnika

The inquirer - Določena nenadzorovana poraba sistemskega pomnilnika je zaradi zapletene programske zasnove, po besedah Bena Goodgerja, vodilnega inženirja ekipe Firefox, sestavni del vseh dosedanjih različic brskalnika. Številna ugibanja uporabnikov Firefoxa o tem, da ima zadnja različica brskalnika resen spominski problem, je Goodger razjasnil v mozillinem blogu s pomočjo parametra browser.sessionhistory.max_total_viewers - nastavitve, ki odreja število trenutno obiskanih spletnih strani shranjenih v pomnilnik.

Firefoxov "problem" je tako v osnovi lastnost brskalnika, ki privzeto shranjuje do 15 obiskanih spletnih strani v pomnilnik (funkcija naprej – nazaj) in v tem primeru ni domneven hrošč. Firefoxov uporabnik lahko z vpisom ničle v omenjeni parameter omeji porabo pomnilnika, vendar na račun daljšega nalaganja spletnih strani (vpis about:config v naslovno vrstico brskalnika odpre skrite nastavitve).

Priljubljenost mozillinega brskalnika je po podatkih francoskih analitikov družbe Xiti...

84 komentarjev