»

Največji oblak je Conficker

Confickerjevo omrežje aprila 2009

Slashdot - Lani je bila najbolj popularna beseda v informacijski branži Lorcovo zelêno, pri čemer si jo je izmed polovice ljudi, ki so si dejansko pod to oguljeno frazo kaj predstavljali, vsak tolmačil po svoje. Letos se stikanje po naravi nadaljuje in hit tega poletja so oblaki in oblačno računalništvo. Proizvajalci nas prepričujejo, da so pravkar odkriti oblaki druga najboljša stvar na svetu, takoj za pašteto, ki jo nujno moramo posvojiti. V resnici so oblaki tu že dosti dlje.

Njihovi prvi in še vedno najzvestejši skrbniki so lopovi. Največji oblaki na medmrežju so namreč različni botneti. Prvak je Conficker, ki ta hip nadzoruje 6,4 milijona računalnikov v 230 državah. To pomeni, da razpolaga z 18 milijoni procesorjev in 28 terabiti na sekundo pasovne širine. Do teh podatkov je prišel Rodney...

15 komentarjev

Pretrgan podmorski komunikacijski kabel odrezal Zahodno Afriko

Shema poti kabla

vir: BBC
BBC - Po poročanju BBC, je pretrganje podmorskega kabla, ki poteka od Portugalske v Južno Afriko preko Zahodne Afrike, povzročilo sedemdeset odstotno zmanjšanje pasovne širine, ki je sicer na razpolago Zahodni Afriki, nekatere države – Togo in Niger, pa so povsem odrezane od medmrežja.



Družba, ki upravlja ta komunikacijski del, je ob tem povedala, da lahko traja tudi do dva tedna, preden bodo našli in odpravili napako.

Si predstavljate, da ste dva tedna povsem odrezani od medmrežja? In ste od njega, zaradi intenzivnega koriščenja storitev oblaka, povsem odvisni?

19 komentarjev

Popravila na podmorskih kablih tečejo

Neowin - Prejšnji teden smo poročali, da so se pretrgali kar trije podmorski telekomunikacijski kabli, ki pod Sredozemskim morjem povezujejo z evropskimi vozlišči Bližnji vzhod in naprej. Tako so takoj po pretrganju v Indiji opazili štirikrat daljši dostopni čas.

Šlo je za kable SEA-ME-WE 3, SEA-ME-WE 4 in FLAG, ki potekajo naprej še globoko na Daljni vzhod. Francoski telekom je na pot poslal ladjo Raymond Croze, ki je hitro našla poškodovane vode. Pomagali so si z daljinsko vodeno podmornico Hector, ki bi prišla še posebej prav v primeru, da bi sidro ladje, ki je kable najverjetneje pretrgalo - uradnega razloga še ni - odneslo nekaj kilometrov iz smeri, kar da se bojda rado dogodi. Za kabel iz sistema FLAG bo poskrbel indijski operater, ki je na pot poslal ladjo Teliri. Kable morajo sedaj z dna dvigniti na površje in izvesti zamenjavo pokvarjenih vlaken. SEA-ME-WE4 bo popravljen do božiča, SEA-ME-WE3 pa do konca leta, obljubljajo Francozi.

10 komentarjev

Nenavadne okvare na podmorskih kablih na Bližnjem vzhodu

Schneier.com - Kot poroča več internetnih medijev sta se na Bližnjem vzhodu prejšnji četrtek v sredozemskem morju pretrgala dva podzemeljska komunikacijska kabla, ki povezujeta Indijo, Pakistan, Egipt, Katar, Savdsko Arabijo, Združene Arabske Emirate, Kuvajt ter Brahrain. Pretrganje kablov je povzročilo motnje okrog 70% uporabnikom interneta v Egiptu in okrog 60% v Indiji. Razlog za pretrganje naj bi bilo po prvih špekulacijah ladijsko sidro (to je bilo kasneje ovrženo) ali tektonski premiki zemeljskega površja.

Potem pa je 4. februarja prišlo do novega pretrganja kabla, tokrat med Združenimi Arabskimi Emirati in Omanom.

Istega dne je prišlo do še enega, četrtega izpada kabla in sicer med Katarjem in Združenimi Arabskimi Emirati. Kabel naj bi bil izključen zaradi težav z napajanjem.

In potem se je danes pretrgal še en kabel.

Vsekakor zanimiva naključja. Gre morda za sabotažo, ali pa nekdo hoče telekomunikacijski promet preusmeriti na druge povezave?

39 komentarjev

Uradni sistem obveščanja o virusih v VB

BBC - Britanska vlada napoveduje storitev IT Safe, ki bi opozarjala na nove viruse in hrošče v programih. Opozorilo naj bi povedalo, kako virus deluje in kako se mu izogniti. Storitev naj bi bila namenjena tako domačim uporabnikom kot tudi manjšim podjetjem. Brezplačna storitev bo ščitila telefone in računalnike, opozorila pa vas bo vsak drugi mesec ali pogosteje. BBC.

1 komentar

Acer prenosniki vodilni v Zahodni Evropi

Acer Ferrari

več strani - Acer je po lanski izenačitvi vodilnega tržnega deleža pri prodaji prenosnih računalnikov v Zahodni Evropi v prvem trimesečju letošnjega leta dokončno prevzel prvo mesto.

V primerjavi s prvim trimesečjem lanskega leta je Acer zabeležil več kot 100% rast prodaje prenosnih računalnikov (po nekaterih podatkih preko 130%) in s tem dosegel kar 20,5% tržni delež v Zahodni Evropi in 19,5% tržni delež v EMEA regiji. Na področju prodaje prenosnih računalnikov je Acer na prvem mestu v Italiji, Avstriji, Španiji, Nemčiji, Belgiji in na Češkem, na drugem pa v Franciji, Švici, Grčiji, na Poljskem, Danskem in v Južni Afriki.

Novice neodvisnih virov si lahko preberete...

14 komentarjev

XboX na internetu

Tom's Hardware - Tudi računalo ni več edini način dostopa v internet. Pridružila se mu je še konzola XboX; prav o takem dostopu do medmrežja in igranju iger pa so govorili na Tom's Hardware. Opcija povzave je možna le z dokupom Xbox live začetnega kompleta, na katerega boste morali še malo počakati, saj je nakup možen le v Severni Ameriki. Članek je dolg in podroben, obsega namreč kar štiriindvajset strani, med katerimi so primerjane tudi igralne sposobnosti preko interneta. Klik!

2 komentarja

GPS

Jaz - No, še zadnja moja novica danes...
Pred dnevi, ko sem se sprehajal po medmrežju, sem naletel na zelo informativno stran. Na tej strani izveste vse o GPSu. Kaj točno to je (pa saj to že veste), kakšne so metode merjenja, ... vglavnem zelo veliko.

8 komentarjev