»

Osem potrošniških organizacij toži Meto

Slo-Tech - Potrošniške organizacije iz osmih evropskih držav, med drugim tudi slovenska Zveza potrošnikov, so pod okriljem krovne organizacije BEUC pri pristojnih organih za varstvo osebnih podatkov v EU vložile pritožbo zoper podjetje Meta. Trdijo, da Meta obsežno in nezakonito obdeluje osebne podatke uporabnikov Facebooka in Instagrama, ker da uporabniki nimajo možnosti svobodnega in informiranega soglasja. Podjetje jim namreč nudi le dve možnosti: plačilo naročnine (za uporabo brez oglasov) ali privolitev v obdelavo osebnih podatkov za oglaševalske namene.

Po mnenju pritožnikov je to v direktnem nasprotju s Splošno uredbo (GDPR) glede zakonitosti, pravičnosti in sorazmernosti uporabe osebnih podatkov. BEUC je že novembra 2023 vložil pritožbo, sedaj pa je osem organizacij vložil pritožbe še pri nacionalnih organih. Trdijo, da Meta nudi le pro forma izbiro, ki to v resnici ni in predstavlja zgolj pretvezo za problematiko nezakonite obdelave osebnih podatkov. Meta z nezakonito uporabo...

5 komentarjev

Tesco s ciljanimi oglasi na bencinskih servisih

Even if you're paying for it, you still are the product.

The Telegraph - Britanski trgovinski gigant Tesco (med drugim prodajajo tudi lastno Android tablico) je na svojih 450 in nekaj bencinskih servisih na Otoku začel nameščati posebne oglasne panele 'OptimEyes' podjetja AMScreen. Takšnih je po državi sicer že več kot 4000, v glavnem povsod, kjer morajo ljudje stati v vrstah (pozornost garantirana), posebnost tokratne serije pa je, da bo imela dograjene posebne kamere, ki bodo znale oceniti spol in starost gledalca, ter potem še čas, ki ga je zapravil/-a za buljenje v zaslon.

AMScreen bo skrbel tudi za prodajo oglasnega prostora, nadejajo pa se lokacijsko, časovno in po spolu targetiranih oglasov, npr. "za mamice, ki so otroke ravnokar odložile v šoli", ali "delavce na poti...

27 komentarjev

Nemški šolski trojanec

Otroci so naše največje bogastvo, a kaj, ko tega bogastva ne trošijo dovolj za glasbene cd-je.

vir: Wikipedia
Techdirt - Prikrito in/ali prisilno nameščanje spyware-a je zgleda ta hip najbolj vroča metoda za lovljenje nepridipravov v Nemčiji. Svojega Bundestrojaner light ima policija in naj bi se po zagotovilih javnosti in ustavnemu sodišču uporabljal samo za prestrezanje računalniških voip komunikacij, ker so te šifrirane in jih je zato mogoče nadzorovati zgolj pri njihovem viru ali ponoru - na računalniku (koncept Quellen-TKÜ). Analiza znanega nemškega hekerskega kluba CCC, o kateri smo pisali pred mesecem dni, je sicer pokazala, da trojanec ni omejen na nadzor skypa, ampak omogoča celokupen nadzor nad računalom in še to obenem tako šlampasto, da lahko kontrolo prevzamejo celo osebe zunaj policije. Zdaj pa nas je presenetila objava...

19 komentarjev

Nemčija začela pravni postopek zoper Facebook

Slashdot - Nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov v Hamburgu, ki mu načeluje Johannes Caspar, je začel pravni postopek zoper Facebook, katerega obtožuje ilegalni dostop do osebnih podatkov ljudi, ki ne uporabljajo Facebooka, in shranjevanje taistih podatkov. Caspar je dejal, da je po njegovi oceni shranjevanje podatkov od tretjih strank v tem primeru kršitev zakonodaje o varstvu osebnih podatkov. Facebook ima do 11. avgusta časa, da se formalno odzove, nakar bo Caspar odločil, ali bo postopek nadaljeval. Nemški zakoni s tega področja so eni najstrožjih na svetu.

Facebook je letos aprila uporabnikom omogočil, da onemogočijo dostop do svojih stikov v e-pošti, a predhodno zbrani podatki naj ne bi bili izbrisani, marveč še vedno aktivno v rabi za namene trženja. Caspar pravi, da so dobili vrsto pritožb ljudi, ki jim je Facebook samodejno poslal sporočila, ko jih je našel med stiki svojih uporabnikov.

18 komentarjev

Googlovi zaposleni obsojeni zaradi spornega posnetka na Google Video

Google - Neki italijanski učenci iz Torina so leta 2006 na Google Video naložili videoposnetek, v katerem se spravljajo na avtističnega sošolca. Posnetek je presegal vse meje dobrega okusa, zaradi česar so ga le nekaj ur po prejemu obvestila italijanske policije na Googlu odstranili. Poleg tega so sodelovali s policijo pri identifikaciji tistega, ki je posnetek naložil na splet. Storilka in nekaj ljudi iz posnetka je bilo kasneje obsojenih na 10 mesecev družbenokoristnega dela. Pričakovali bi, da se zgodba tu konča, a ni bilo tako.

Javni tožilec iz Milana je štiri Googlove uslužbence - to so David Drummond, Peter Fleischer, George Reyes in Arvind Desikan) - obtožil razžalitve in kršitve italijanskega zakona o varstvu zasebnosti. Omenjeni zaposleni so leta 2008 zapustili Google. Seveda nihče izmed njih ni imel ničesar opraviti s spornim posnetkom, saj se niso pojavili v njem, niso ga posneli, niso ga naložili niti ga pregledali pred ali po objavi.

Zato je toliko bolj presenetljivo, da je...

21 komentarjev

Sodišče potrdilo globo v primeru 'Washingtonska depeša'

Informacijski pooblaščenec - Informacijska pooblaščenka lansko leto zaradi kršitve Zakona o varstvu osebnih podatkov oglobila zunanjega ministra Dimitrija Rupla in generalnega sekretarja na MZZ. Omenjena sta namreč storila dva prekrška, saj sta naročila nezakonito pregledovanje telefonskih izpiskov vseh zaposlenih na ministrstvu.

Minister in njegov državni sekretar sta odredila posebno komisijo, ki je od operaterja pridobila podatke o klicih zaposlenih in med vsemi klici zaposlenih iskala tiste, ki so po telefonu komunicirali s časopisno hišo Dnevnik. Del obdelave osebnih podatkov je opravil operater, brez sklenjene pogodbe o pogodbeni obdelavi osebnih podatkov. Z obdelovanjem podatkov o klicih kar vseh zaposlenih sta omenjena grobo posegla v zasebnost zaposlenih na MZZ. Zaradi ugotovljene kršitve v inšpekcijskem postopku je Pooblaščenec obema odgovornima osebama izrekel globo v višini 1660 €.

Omenjena kršilca Zakona o varstvu osebnih podatkov sta se na odločbo Pooblaščenca pritožila, prejšnji teden pa je...

14 komentarjev

Sodišče potrdilo izrek globe Emporiumu zaradi nezakonitega videonadzora

Slo-Tech - Pred dvema letoma je informacijski pooblaščenec ugotovil, da družba Magistrat International v svoji blagovni hiši Emporium v Ljubljani nezakonito izvaja video nadzor garderob in slačilnic, s čimer je posegala v zasebnost posameznikov, na podlagi tega pa se je takrat informacijski pooblaščenec odločil, da bo družbo tudi kaznoval z globo.

Emporium se je na prejeto globo pritožil, saj se niso počutili odgovorne za nastalo situacijo, ampak so pričakovali, da bo video nadzor izvajala pooblaščena varnostna služba in da bo le-ta opravljala svoje delo skladno z veljavnimi predpisi in normami. Na podlagi tega so tudi predvidevali, da je za nastalo kršitev odgovorna izključno varnostna služba in ne oni sami, zaradi česar so tudi vložili na sodišče zahtevo za sodno varstvo, saj je po njihovem mnenju prišlo do napačne ugotovitve stanja in da bi bilo potrebo pridobiti izjave varnostne službe, saj bi ta morda uspela pojasniti zakaj se je video nadzor izvajal kot se je, to pa bi morda pripeljalo...

77 komentarjev

Informacijski pooblaščenec vs. Urad za varstvo konkurence: 1:0

Slo-Tech - Kot je znano, je Urad za varstvo konkurence julija letos uvedel inšpekcijski nadzor zaradi suma usklajenega ravnanja oziroma omejevalnega sporazuma med trgovskimi družbami Mercator, Spar in Engrotuš. V okviru postopka so pri trgovcih zasegli nekatere podatke iz njihovih računalnikov.

Informacijski pooblaščenec je nato dobil prijavo, da Urad za varstvo konkurence v Mercatorju kopira celotne trde diske nekaterih osebnih računalnikov, na diskih pa naj bi se nahajali tudi osebni podatki in osebna korespondenca zaposlenih.

To naj bi predstavljalo kršitev zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov, saj UVK nima zakonske podlage za tovrstno obdelavo osebnih podatkov, zato je Pooblaščenec uvedel inšpekcijski nadzor ter 10. julija 2008 UVK-ju prepovedal kakorkoli uporabljati določene osebne podatke. Konkretno je prepovedal uporabo osebnih podatkov v mapah \\Documents and Settings\ in \\Users\ ter uporabo vseh datotek vrste .nsf (Lotus Notes), .pst, .ost, .pab in .oab (vse Microsoft...

98 komentarjev

Informacijski pooblaščenec podal mnenje o elektronskem cestninjenju

Slo-Tech - Danes je Informacijski pooblaščenec podal Mnenje o varstvu osebnih podatkov pri elektronskem cestninjenju. Slovenija naj bi v skladu z EU direktivo 2004/52/ES, ki uvaja načelo plačevanja cestnine glede na prevožene kilometre, po nekaterih napovedih elektronsko cestninjenje uvedla že v letu 2009, vsekakor pa verjetno med prvimi v Evropi.

Ker gre pri elektronskem cestninjenju za zbiranje velikega števila osebnih podatkov, med drugim tudi lokacijske in časovne podatke o prevoženi poti, je seveda zelo pomembno, kako bodo ti podatki zavarovani. Prekomerno zbiranje in nepooblaščen dostop do podatkov bi namreč omogočala sledenje posameznim vozilom ali naknadno ugotavljanje, kje se je neko vozilo v danem trenutku nahajalo.

Pri debatah okrog uvedbe elektronskega cestninjenja se trenutno izpostavljata dva koncepta. Prvi predvideva uporabo naprave, ki bo povezana z nadzornim oziroma obračunskim centrom (ne nujno s stalno povezavo), kamor bo posredovala lokacije o gibanju vozila. Drugi pa...

87 komentarjev

Nemški Telekom vohunil za svojimi zaposlenimi

Slo-Tech - Kot poroča Frankfurter Algemeine Zeitung, naj bi pri Nemškem Telekomu priznali, da so vohunili za nekaterimi svojimi zaposlenimi.

Podjetje je pregledovalo izpiske telefonskih klicev vodilnih managerjev in članov uprave z namenom odkriti kdo izmed njih je novinarjem posredoval zaupne podatke o podjetju. Pregledovali so tudi prometne podatke številnih novinarjev ter oseb, ki so komunicirali z njimi (tudi zasebnikov) ter podatke skušali povezati s prometnimi podatki zaposlenih v Deutschne Telekomu.

Očitno težav z izpiski telefonskih klicev nimajo samo na slovenskem Ministrstvu za zunanje zadeve (ministra Rupla in generalnega sekretarja MZZ je Informacijska pooblaščenka prejšnji teden zaradi kršitve Zakona o varstvu osebnih podatkov oglobila), ne dvomimo pa, da bo tudi nemška zgodba doživela ustrezen sodni epilog.

8 komentarjev

Pogovor z Informacijsko pooblaščenko: "Osebni dokument je relikt socializma in komunizma"

Slo-Tech - Nataša Pirc Musar funkcijo Informacijske pooblaščenke opravlja že dobri dve leti. V tem času se je ukvarjala z številnimi primeri, povezanimi z zagotavljanjem dostopa do informacij javnega značaja ter varstvom osebnih podatkov.

V javnosti v zadnjem času odmevata primer Ministrstva za zunanje zadeve, ki je po njenih ugotovitvah nezakonito obdelovalo osebne podatke ter pobuda za presojo ustavnosti 21. člena Zakona o SOVI, ki jo je pooblaščenka na Ustavno sodišče vložila marca letos.

Vsekakor dovolj razlogov za pogovor o tem, kaj se v Sloveniji dogaja na področju varstva osebnih podatkov in pravice do zasebnosti. Povedala nam je mnogo več, kot smo sprva pričakovali.

44 komentarjev

Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o SOVI

Slo-Tech - Pred dvema dnevoma je Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o Slovenski obveščevalno - varnostni agenciji (ZSOVA).

Vloga je bila vložena na podlagi inšpekcijskega nadzora, ki ga je pooblaščenec opravil na SOVI. V okviru nadzora je bilo ugotovljeno, da SOVA izvaja nadzor mednarodnih sistemov zvez tako, da direktor SOVE odobri nadzor nad konkretno telefonsko številko, SOVA pa v svojih bazah podatkov vodi tudi imena in priimke nadzorovanih oseb (torej osebne podatke). Hkrati je pooblaščenec ugotovil, da se ukrep izvaja na ozemlju Slovenije, s strani uradnih oseb Republike Slovenije in na komunikacijah, ki fizično potekajo preko Slovenije. Poleg tega ukrepi tudi niso časovno omejeni. Z drugimi besedami - nadzor mednarodnih sistemov zvez SOVA izvaja na mednarodnih telekomunikacijskih vodih, ki potekajo preko Slovenije.

Spremljanje mednarodnih sistemov zvez po 21. členu Zakona o SOVI je po mnenju Informacijskega pooblaščenca v neskladju s 37. členom...

13 komentarjev

Ameriški vojaki še pod strožjim nadzorom

Excite News - Ameriška vojska namerava v prihodnosti prenoviti svoje identifikacijske kartice. Trenutne, ki jih vojaki (oz. vsi, zaposleni v vojaškem sektorju ZDA) uporabljajo, v čipu že nosijo ime, čin ter serijsko številko. Zaradi varnosti ob logiranju v računala nameravajo na kartice shraniti še biometrične podatke, od prstnega odtisa, oblike roke, odtisa mrežnice, barve glasu, in tako naprej. To se naj bi izkazalo za zelo koristno, saj bodo zlorabe dostopa do podatkov onemogočene. Seveda bo hkrati vojska imela tudi podatke, do katerih podatkov (in katerih spletnih strani, he he [:D]) dostopa vsak od zaposlenih. Če bi se o taki potezi govorilo pri kakšnem podjetju, se ne bi strinjal, saj rabi vsak zaposleni dobršno mero zasebnosti. Vojska pa mora biti, vsaj po mojem mnenju, strogo profesionalna. Če mislijo, da jim bo ta korak pomagal k boljši učinkovitosti - kar [:D]. Klik!

5 komentarjev

Tale Nokia se bo samouničila v petih sekundah...

Vnunet - Do sedaj smo ponavadi ob izgubi/kraji mobilnega telefona prišli na operaterjev center, predložili dokumente (z razvidno IMEI številko (številka šasije )), nato pa je operater v vseh omrežjih onemogočil prijavo tega telefona. Telefon je bil teoretično neuporaben.

Druga, novejša, varianta pa je bolj 'bondovska': znanstveniki kalifornijske univerze v San Diegu so prej kot ne po naključju prišli do čipa, ki je ob dovodu nizke napetosti preprosto eksplodiral. V praksi bi to pomenilo, da bi operater telefonu poslal poseben signal, ta pa bi (z eksplozijo) uničil čip, po možnosti pa še ostale dele telefona. Nič bati, tehnika bi bila Roparjevim Rokam Prijazna . Stvarca bi bila lahko uporabna tudi v prenosnih računalih ter digitalnih kamerah.

19 komentarjev