»

Nadgradnja onemogočila pametne ključavnice

Slo-Tech - Pametne ključavnice RemoteLock 6i podjetja LockState so minuli teden odpovedale poslušnost, ko je LockState izvedel oddaljeno nadgradnjo (OTA) in jim programsko opremo (firmware) prepisal z napačno. Zaradi pomote so ključavnicam RemoteLock 6i poslali firmware od modela RemoteLock 7i, kar se je seveda končalo slabo. Zapis napačne verzije firmware poznamo iz časov flashanja matičnih plošč in v novejšem času nadgrajevanja (oziroma odklepanja) pametnih telefonov, kjer je napačna verzija napravo spremenila v ličen obtežilnik za papir (bricked). Nekaj podobnega se je zgodilo tudi ključavnicam.

Ker so po napačni nadgradnji popolnoma odpovedale poslušnost, jih ni bilo mogoče na daljavo popraviti s pravo verzijo. V stanovanja so uporabniki...

60 komentarjev

HP vpoklicuje napajalne kable zaradi nevarnosti vžiga

Slo-Tech - Hewlett-Packard je sporočil, da so napajalni kabli, ki so jih med leti 2010-2012 prilagali prenosnim računalnikom znamk HP in Compaq, namiznim postajam (docking station) in nekaterim drugim napravam, potencialno nevarni. Zaradi tega so se odločili za vpoklic po celem svetu in brezplačno zamenjavo. Samo v ZDA so prodali več kto pet milijonov naprav s temi kabli, po celem svetu pa še več.

Problematičen je kabel, ki povezuje vtičnico z adapterjem, če so ga prodali med septembrom...

50 komentarjev

Podaljšek v zidu

HotHardware - Čeprav USBji napadajo, dobre stare vtičnice, ki naše naprave, pripomočke in orodja napajajo z izmenično napetostjo, še ne bodo izkoreninjene. Še več, vtičnic je vedno premalo oz. so od mesta želene uporabe preveč oddaljeno. To smo do sedaj reševali s podaljški, razdelilci oz. kombinacijo obeh, medtem pa so rešitev za premajhno število vtičnic že pred časom predstavili v oblikovalskem studiu Art Lebdev. S pritiskom na gumb pod vtičnico se le-ta zapelje iz zida in razkrije štiri dodatne vtičnice po obodu kocke, na kateri se nahajajo.

Zdaj je rešen tudi...

26 komentarjev

Širokopasovni internet po električnih kablih

engadget - Čeprav ideja ni nova, je širokopasovni internet, ki za medij uporablja električne kable končno dobil nekaj močno potrebnega zagona. IEEE, ki skrbi za vse elektronske tehnologije, je izdal prvi osnutek standarda za medmrežno komunikacijo po električnih kablih. Pot do sprejetja standarda je seveda še zelo dolga, saj je le-ta za standard IEEE 802.11n trajala kar dve leti od druge različice osnutka, a zdaj je vsaj realno razmišljati o internetu po električnih kablih. Delovna skupina novega standarda pričakuje hitrosti, večje od 100 Mb/s po kablih z izmeničnim tokom. Že sedaj je sicer mogoče kupiti opremo, ki električno napeljavo v hiši spremeni v lokalno mrežo, a so zmogljivosti te opreme večinoma daleč pod oglaševanimi. kako se bo tehnologija obnesla tukaj, bomo pa še videli.

20 komentarjev

Nov članek: Šifriranje nosilcev podatkov v okolju Linux in Windows

Slo-Tech - Vsa podjetja, vlade in posamezniki, ki svojih pomembnih podatkov nimajo shranjenih na fizično varovanih nosilcih, se srečujejo z vprašanjem kako le-te zaščititi pred krajo ali izgubo. Če ne prej, se s tem vprašanjem srečamo najkasneje takrat, ko star trdi disk prodamo ali podarimo, ko ga nesemo na servis, ko nam ukradejo prenosnik ali le-tega po kakšni prepiti noči kje pozabimo.

Dejstvo namreč je, da je do podatkov na trdem disku razmeroma enostavno priti, če le imamo fizični dostop do diska. Podatkov pa ni mogoče samo ukrasti, pač pa tudi podtakniti.

Rešitev je seveda uporaba šifriranja.
V tokratnem članku si bomo pogledali kako uporabljati šifrirane diske v okolju Windows in Linux - in to tako, da so podatki na šifriranem disku dostopni iz obeh sistemov.

Prijetno branje!

22 komentarjev

Apple spet z inovacijami

Apple - Tokrat nas Apple preseneča z novo ceneno Wi-Fi napravico imenovano AirPort Express, ki jo priključimo kar v vtičnico. Omogoča pa nam poleg brezžičnega tiskanja prek USB tiskalnikov ter dostopa do ethernet omrežja (kot naročeno za kabelski/adsl dostop ali dostop prek etherneta do interneta tudi brezžično posredovanje glasbe na vaš domači Hi-Fi sistem.

Kako deluje vse skupaj? Zadevo preprosto vtaknete v vtičnico, nanjo pa priključite USB tiskalnik, adsl/kabelski modem ali ethernet povezavo in prek mini audio...

16 komentarjev

Biti ožičen na morju

PinkPonk - Ko seštevam pluse in minuse poletnih počitnic, nepreživetih v bližini luknje (stenske, za telefon ali kabel!), me večkrat spravi v depresijo dejstvo, da nekaj časa ne bom sposoben odgovarjati, niti prejemati emailov svojih premnogih oboževalk.

Tega se zavedajo tudi pri Mobitelovem portalu PinkPonk, kjer so na temo povezovanja prenosnih računal na internet preko gsm telefonov spisali sicer zelo splošen, a marsikomu koristen članek. Klink! Evo, samo še kabel mi manjka...

1 komentar

Odtrgano

Slo-Tech - Kaj vse si ljudje ne izmislijo... Kabel-ključavnica. Jao meni... Novico je posredoval OZZY.
SafetyCable ali varnostni kabel je ideja Norveškega podjetja SafetyCable AS. SafetyCable je, kot že ime nakazuje, kabel, ki služi kot zaščita pred krajo za vaš računalnik ali druge električne naprave. Pri nakupu dobite kabel v majhnem paketu in navodila na eni strani. Saj je samo kabel si rečete a je še več. Namestitev kabla je prav preprosta in logična. En konec kabla vtaknete v vtičnico, drugega pa v računalnik. Ker ima 'cable lock'(ključavnico), ki preprečuje da bi bil kabel na silo izdrt, je potrebno malo več sile, da ga spravite v računalnik. Cable lock je jeklen zaskoček, ki popolnoma onemogoča, da bi bil kabel izpuljen. Če ga pa hočete izpuliti, morate najprej vnesti osebno kodo, nato pa odviti zatič. Vgrajena baterija se bo pri prvi uporabi popolnoma napolnila v 48 urah. Ko kabel vtaknemo v vtičnico, vnesemo največ 6-mestno kodo. Nameščenih ima namreč 6 gumbov in sicer številke od...

8 komentarjev