»

WWDC'14 čez dva tedna, napovedi bolj medle

The Wall Street Journal - Apple je pravkar objavil delni program za svojo redno letno razvijalsko konferenco WWDC. Potekala bo od 2. do 6. junija v San Franciscu, za javnost pa bo najbolj zanimiv del seveda uvodni nagovor (keynote), ki ga bodo prvi dan, v ponedeljek 2.6. ob 10h po lokalnem času (19h pri nas) izvdedli Tim Cook (CEO), Eddie Cue (storitve) in Craig Federighi (programska oprema). Vstopnic že kak mesec dni več ni; pravzaprav je bilo zanimanje tolikšno, da so priredili žrebanje, kjer je bila srečnežem potem dana možnost, da za 1600 dolarjev kupijo svojo karto.

Seveda je glavno vprašanje ravno, katere novosti bo Apple obelodanil. Zadnje govorice so precej skromne. Najbrž iOS 8 (in morda z namensko fitness aplikacijo Healthbook) in OS X...

12 komentarjev

Readability nudi branje brez oglasov za pet dolarjev mesečno

Brez in z.

The New York Times - O prihodnosti branja člankov na internetu in usodi oglasov so se obširno razpisali v The New York Timesu. Ker so spletne strani vedno bolj napolnjene z besedilnimi, slikovnimi in celo videooglasi, trpi berljivost člankov. Tod so pisci aplikacij zaslutili priložnost, da pripravijo programe za lažje branje.

Ena tovrstnih aplikacij se imenuje Readibility, ki članke oguli do golega teksta in relevantnih slik, da jih lahko v miru brez motečih oglasov preberemo. Program, ki ga Richard Ziade razvija od leta 2009, je odprtokoden in kot tak popolnoma brezplačen za uporabo. Podobnih aplikacij je še cel kup, omenimo le Pulse, Flipboard, My Taptu. Read It Later deluje podobno, le da članke tudi lokalno shrani in omogoča branje pozneje, kar s pridom izkoriščajo uporabniki mobilnih naprav, kot je iPad.

Ziade pa se je odločil, da tovrstno skubenje...

6 komentarjev

Na Blu-raye gre 33,4 GB

Slashdot - Trenutni standard Blu-ray predvideva zapis 25 GB podatkov na sloj, a proizvajalcev to ne ustavi pri iskanju še zadnjih neizkoriščenih milimetrov prostora. Sony in Panasonic sta iznašla način, kako na plošček stlačiti 33,4 GB podatkov, pri čemer medij ostane berljiv s trenutnimi predvajalniki ob nadgradnji firmwara. Pri obstoječem formatu zapisa se ob branju ugotavlja fazno trepetanje (jitter) sledi na ploščku, a metoda pri višjih kapaciteta postane nezanesljiva.

Sony in Panasonic sta razvila i-MLSE (Maximum Likelihood Sequence Estimation), ki opravlja isto funkcijo tudi pri višjih kapacitetah. Izračunavanje MLSE je računsko zahteven proces, zato za njegovo obdelavo v realnem času potrebujemo predvajalnike z dovolj zmogljivo strojno opremo. Nova metoda še ni del standarda Blu-ray, a lahko zaradi vplivnih botrov kmalu pričakujemo njeno inavguracijo.

58 komentarjev

Demonstracija uradnega kopiranja Blu-ray filmov

vir: engadget
engadget - Pioneer se je po ukinitvi proizvodnje plazemskih televizorjev odločil kupcem ponuditi enoten multimedijski sistem, ki so ga poimenovali Entertainment Tap. Njihov namen je združiti vse video in zvočne vhode iz različnih naprav in virov (Blu-ray in DVD ter CD predvajalniki, spletne baze filmov, itd.) ter jih preobleči v enoten uporabniški vmesnik. Del tega je tudi podpora t.i. Managed Copy, ki dovoli ustvarjanje varnostne kopije Blu-ray filma. Še več, postopek izdelave kopije so močno poenostavili, saj zahteva zgolj nekaj pritiskov na gumb in vnos varnostne PIN kode (ki preprečuje npr. otrokom kupiti za nekaj tisoč dolarjev filmov), izdelava kopije pa nato poteka pri približno 5x hitrosti predvajanja filma, seveda odvisno od zmogljivosti pogona. Pri Pioneerju še...

1 komentar

Toshiba se pridružuje družinici Blu-ray

Zgodovina.

CNet - Toshiba, eden izmed glavnih zagovornikov že preminulega standarda HD DVD, ki ga je nasledil Blu-ray, je naposled le napovedala serijo izdelkov, ki bodo podpirali nov format. Trajalo je kar 19 mesecev, da so priznali poraz, a bolje pozno kot nikoli, so si bržkone priznali, in se prijavili za članstvo v klubu Blu-ray Disc Association (BDA). Res je, čeprav je HD DVD umrl pred poldrugim letom, je Toshiba doslej trmasto vztrajala pri klasičnih DVD-jih, Blu-raya pa se ni hotela...

2 komentarja

Zaton optičnih medijev

TG Daily - Po mnenju analitikov se čas optičnih medijev izteka. Svoje mnenje bazirajo na raziskavi Nielsen VideoScan First Alert, ki je pokazala, da je prodaja DVDjev dosegla svoj vrhunec in v zadnjem letu upadla za 13 %, medtem ko je prodaja Blu-ray ploščkov narasla za 120 %. A problem je v veliki razliki v številu prodanih medijev, saj se je prodalo kar šestkrat več DVDjev kot Blu-ray medijev, kar pomeni, da slednji ni pokril izgube DVDjev. Dodaten problem za Blu-ray je cena, saj je film dražji za 5 do 10 $ od enakega naslova v DVD obliki, obenem pa je bila v prvi četrtini letos povprečna cena samostojnega predvajalnika 263 $. Po mnenju analitikov bi morala biti slednja v okolici 100 $ da bi bil Blu-ray v času recesije uspešen.

V drugi raziskavi, ki jo je opravil Harris Interactive, kar 11 % ljudi odgovarja, da imajo doma HD-DVD predvajalnik, ki je, mimogrede, mrtev standard, a si istočasno Blu-ray predvajalnik lasti le 7 % anketirancev. Stanje je še slabše v svetu računalnikov, saj je...

55 komentarjev

Blu-ray bo dovolil kopiranje

bit-tech.net - Zaradi stalnih pritožb uporabnikov nad ostrim DRMjem, ki jim pusti komaj kake pravice in piratstvo naredi še toliko bolj privlačno, so se ustvarjalci standarda Blu-ray odločili, da bodo v reviziji, ki bo v veljavo stopila v prvi četrtini leta 2010, dovolili enkratno kopiranje medija. Lastniki Blu-ray zapisovalcev si bodo tako lahko naredili praktično enak (varnostni) duplikat, ostali pa bodo kopijo lahko shranili na DVDje oz. uporabili funkcijo za izvoz, ki bo vsebino prekodirala v z Windows Media Player kompatibilen format (po vsej verjetnosti torej WMV), katerakoli izbira pa bo obdržala izvorno, HD ločljivost.

Funkcija kopiranja naj bi bila del večine Blu-ray izidov že v drugi polovici leta 2010, ker pa Apple ni odgovoril na povabilo konzorcija, funkcij ne bosta podpirala niti iPod, niti AppleTV. Po besedah bit-techovcev je to morda idealna priložnost za Microsoft in njegov Zune ter z njim povezane servise.

22 komentarjev

The Sims 3 ne bodo imeli DRM-ja

Slashdot - Lani si je EA zaradi svoje zaščite na zgoščenkah (DRM) nakopal kar nekaj tožb razjarjenih uporabnikov. Septembra so se nanj spravili kupci igre Spore, novembra pa še The Sims 2. Nekaj se je EA iz te zgodbe le naučil, saj je obljubil, da tretja inkarnacija družine Sims ne bo imela DRM-ja. Vrnili se bodo k dobri stari metodi, in sicer k serijski številki. Prav tako ne bo treba izvesti nobene avtentikacije prek interneta, aktivacije, registracije ali česa podobnega za igranje. The Sims 3 pride v trgovine junija.

14 komentarjev

Bioshock brez DRMja

bit-tech.net - 2k Games so po skorajda enem letu iz BioShocka odstranili protipiratsko zaščito, ki je zahtevala aktivacijo igre po vsaki inštalaciji. Poleg polemik pa so se pojavile tudi težave, saj se z odstranitvijo igre s sistema občasno aktivacija ni sprostila. Po besedah bit-techa so to aktivacijo umaknili, ker pa je bilo to narejeno na njihovih strežnikih, potrebe po popravkih ni. Omeniti pa velja, da SecuROM ostaja.

Vsaj ena dobra poteza v prid potrošnikom, a Masseffect DRM, ki vsakih 10 dni 'kliče' domov, na voljo pa so le 3 aktivacije z istim ključem, naredi piratstvo precej bolj zanimivo opcijo. Kaj boste izbrali, nakup novega CD ključa po vsakih treh namestitvah ali torrent?

11 komentarjev

Bog blagoslovi Splet

Vnunet - Si predstavljate Janeza Papeža Pavla II., kako sedi za računalnikom? Jaz niti ne. Je pa zanimivo, da se je vatikanski vladar odločil, da bo njegovo naslednje leto minilo v znaku -- ne, ne hecam se -- spleta. "The Internet: A New Forum for Proclaiming the Gospel", kakor naj bi se program imenoval, bo v veljavo stopil s papeževim rojstnim dnem, 12. majem. Aja, če še niste vedeli: to leto sta bila prav tako izbrana patrona (angela varuha) računalništva: Sveti Titus Brandsma, glasnik svobode tiska v nacistični Nemčiji ter Sveti Isidore Sevillski, pisec prve enciklopedije.

Pa naj še kdo reče, da je Rimokatoliška cerkev nazadnjaška. No ja, tole je vseeno malce pozno dejanje...

26 komentarjev