»

Uspešno zaključeno financiranje razvoja varnega mobilnega telefona

Slo-Tech - Podjetje Purism, ustanovljeno leta 2014 v San Franciscu, je včeraj uspešno končalo kampanjo množičnega zbiranja sredstev za razvoj varnega mobilnega telefona. 13 dni pred rokom so uspeli zbrati 1,5 milijona USD, s tem denarjem pa bodo razvili mobilni telefon Librem 5. Gre za telefon, ki bo že na nivoju strojne opreme zasnovan z mislijo na varnost. Tako bo vseboval stikala za fizični izklop varnostno problematičnih perifernih naprav kot so mikrofon, kamera in Wifi/Bluetooth, poleg tega pa bo glavni procesor prav tako ločen od radijskega procesorja (tim. baseband). Seveda bo fizičnim stikalom (tim. kill switch) mogoče izključiti tudi radijski procesor, razmišljajo pa tudi o stikalu za izklop GPS-a. Telefon s 5-inčnim zaslonom bo deloval v 2G, 3G, 4G, GSM, UMTS in LTE mobilnih omrežjih, poganjal pa ga bo i.MX 6 ali i.MX 8 procesor. Naprava naj bi imela dve kameri, 3GB RAM-a, 32GB eMMC notranjega pomnilnika in režo za mikro SD kartico. V prodajo naj bi prišel v začetku leta 2019....

23 komentarjev

ARM in GlobalFoundries

TG Daily - ARM in GlobalFoundries sta v pogovorih, katerih rezultat bi bil seveda izdelava ARM procesorjev v tovarnah polprevodniških čipov GlobalFoundries. Z dogovorom ARM meni, da bi lahko pridobili do 15% tržnega deleža malih prenosnikov, ki bi ga odvzeli trenutno praktično edinemu proizvajalcu procesorjev za netbooke, Intelu.

Če bi dogovor uspel, bi GlobalFoundries še bolj utrdil svojo veljavo na področju izdelave polprevodnikov, po nakupu Chartered Semiconductors, s katerim so dobili okrog 150 strank in tehnologije za izdelavo polprevodnikov na starejših procesih. Na prihajajoči polprevodniški konferenci bodo predstavili tudi svoje napredke pri izdelovanju 28 in 32 nm čipov, kjer za slednje pravijo, da pričakujejo 50% izkoristke proizvodnje že do konca leta. Z napredki v izdelavi so dosegli tudi do 50% višjo zmogljivost čipa, ki ima enako puščanje toka, kot enak čip, izdelan v 45 nm-proizvodnem procesu.

Čeprav se ARMova namera po 15% tržnem deležu zdi nekoliko pogumna, imajo na svoji...

17 komentarjev

ARM predstavil dvojedrni Cortex A9

TG Daily - TSMCjevega 40-nm proizvodnega procesa ne izkoriščata več samo grafična giganta nVidia in ATI, saj se je pri njem odločil svoje procesorje naročiti tudi Sun. Zdaj mu bodo sledili še pri ARMu, kjer so hladnejši proizvodni proces dodobra izkoristili, in izdelali dvojedrne procesorje iz družine Cortex A9, ki bodo dosegali frekvence tudi prek 2 GHz. Da so čipi idealni za naprave, kjer je potrebna velika zmogljivost pri majhni porabi (smartbooki, set-top-boxi, Blu-Ray predvajalniki, itd.), pove dejstvo, da so pri le 250 mW porabe zmožni predelati kar 4000 DMIPS. Proizvajalci, ki se bodo odločili kupiti licenco, bodo s proizvodnjo lahko začeli v zadnjem letošnjem četrtletju.

27 komentarjev

ARM11 na 45 nm

TG Daily - Samsung orje ledino ARM procesorjev s 45 nm ARM11 jedrom, namenjenim predvsem osebnim navigacijskim napravam. Na izbiro bosta dve hitrosti delovanja procesorja, 533 in 667 MHz, ki se z zunanjim svetom pogovarja s 64 bitnim in 166 MHz AXI vodilom.

S čipom, namenjenim navigacijskim napravam, so želeli predvsem dvigniti zmogljivost in zmanjšati porabo, za kar je priročen 45 nm proizvodni proces, obenem pa omogočiti tudi dobro grafiko. Za slednjo skrbi v čip vgrajen 2D grafični procesor, ki je v družbi z vgrajenim kontrolerjem pomnilnika. Slednji podpira tako mobilne DDR kot običajne DDR2 čipe. Ker večjih arhitekturnih sprememb jedro ni doživelo, procesor jasno še vedno podpira Windows CE in Linux operacijska sistema. Samsung pričakuje, da bodo z masovnim razpošiljanjem pričeli že v 3. četrtini letos.

In odštevamo do prve aplikacije v mobilnih telefonih.

0 komentarjev

Dvojedrniki v mobilnih telefonih

vir: engadget
engadget - Po besedah ARMa bi že naslednje leto lahko dobili prvi telefon, v katerem bo počival dvojedrni procesor. Trenutno aktualni ARM Cortex A8 je že osnova Applovega iPhone-a in Palm Pre, naslednik A8, ARM Cortex A9, pa bo poleg arhitekturnih popravkov še modularen, saj bo v fizično jedro lahko vgrajen eden, dva oz. celo več ločeni procesnih jeder. Kljub precej višjim zmogljivostim bo poraba A9 dvojedrnika zelo podobna porabi enojedrnega Cortex A8, saj bo namesto v 65 nm izdelan v 45 nm proizvodnem procesu. V obliki namenskega čipa Texas Instruments...

24 komentarjev

ARM ima blagodejne učinke na baterijo

Laptop Magazine - Po nVidiinih Tegra in Qualcommovemu Snapdragon Eee netbooku so se pri Laptopmag odpravili še v družbo Freescale Semiconductors, ki so se ponašali z novim, na ARM arhitekturi osnovanem smartbooku. Wistron N900z vizualno ni nič posebnega, na 10 palčnem prenosniku izstopata kvečjemu zelo majhen trackpad in tipkovnica z gumijastim občutkom tipk. Najbolj zanimiva je notranjost, kjer je poleg Freescalovega i.MX515 ARM procesorja še 4 GB SSD, na katerem je bil nameščen Ubuntu.

S frekvenco 800 MHz ARM procesor ne bo podiral zmogljivostnih rekordov, saj ima težave že z video vsebinami, a za tipkanje v...

37 komentarjev

Eee PC z Androidom, brez Atoma

Slo-Tech - Computex je raj za vse navdušence nad raznovrstno strojno opremo, saj proizvajalci takrat pokažejo ogromno prihajajočih modelov in prototipov. Qualcomm je še pred uradnim začetkom sejma na ogled postavil Asusov Eee PC, ki za delovanje ne potrebuje ventilatorjev, saj je osnovan na Snapdragon platformi, kjer 1 GHz procesor zmore predvajati 720p video vsebine. Prve zmogljivosti platforme že nakazuje Toshibin TG01 pametni mobilnik.

A to še ni vse, saj na omenjenem prenosniku teče Googlov operacijski sistem Android, sicer namenjen mobilnim telefonom. Po vseh napovedih, testiranjih in špekulacijah bo torej morda prav Asus z Eee PCjem oral ledino za komercialni Android na namizju. Dobra novica pa je tudi, da je Qualcomm že

33 komentarjev

HP načrtuje ARM netbooke, odpušča

vir: Wikipedia
TG Daily - Za ARM stvari očitno končno izgledajo malo boljše, saj uporabo njihovih procesorjev preučuje en največjih izdelovalcev računalniških sistemov, HP. Zaradi pogoste uporabe v mobilnih oz. prenosnih napravah in jasnega cilja o prodoru na trg netbookov bodo seveda uporabljeni prav v malih prenosnikih. Prav z obilico izkušenj na mobilnem trgu bi bil ARM lahko nevaren, čeprav se Intel brani, da je njihov Atom veliko bolj primeren za internetno in multimedijsko uporabo. Vseeno se ARMovci branijo, da naj bi že do konca leta na trg prišlo 6 netbookov, v katerem bo tekel ARM procesor.

Žal se HP pripravlja tudi na veliko odpuščanje, saj bo zaradi zmanjšanega povpraševanja v sklopu svetovnega varčevalnega programa v poslovalnicah v...

32 komentarjev

ARM in Ubuntu v Netbook tekmo

engadget - To, da Intel dominira trg malih prenosnikov s svojim Atom procesorjem, vedo praktično vsi, saj se Atom uporablja v vseh popularnih malih prenosnikih, razen HPjevega Mini-Note-a (kjer pa počiva VIA C7-M procesor). Zdaj pa del trga želi pridobiti ARM, ki ima v prenosnih napravah ogromen delež, saj na ARMovih procesorjih temelji velika večina pametnih telefonov.

ARM bo v netbookih in prenosnih internetnih napravah uporabljal ARMv7 arhitekturo, oz. natančneje, Cortex-A8 in Cortex-A9 jedra. ARM naj bi tako omogočil celodnevno delovanje naprave na bateriji in obenem zmožnost predvajanja zahtevnejših formatov videa.

Zaplete pa se pri datumu izida, saj je ta vezan na programski del, četudi bi bil strojni del na voljo že jutri. ARM se je namreč povezal z ustvarjalci Ubuntuja (Canonical), ki bodo celoten Ubuntu Linux prenesli na ARM arhitekturo in s tem pokrili praznino, ki bi sicer zazijala na trgu. Datum izida pa je še relativno daleč, saj je trenutno načrtovan za april 2009.

Linux...

29 komentarjev