»

Matematika porazila Windows XP

Slo-Tech - Zob časa ga je povozil že zdavnaj, Microsoft ga je nehal podpirati že pred devetimi leti (dasiravno ga je potem še vseeno kdaj posodobil), sedaj pa ga je premagala še matematika. Znan je algoritem za aktivacijo Windows XP, s čimer je možno za vedno in brez povezave do internet aktivirati vse verzije Windows XP. Upati je sicer, da tega leta 2023 ne bo potreboval nihče.

V resnici nikoli ni bilo prav težko dobiti delujoče verzije Windows XP. Obstajala so različna orodja, ki so ustvarjala različne ključe ali uporabo omogočala na druge načine. Večinoma je šlo za hekanje datotek, dešifriranje s silo in podobno. Obstajala so tudi orodja, ki so omogočala odklepanje, če so imela povezavo z internetom (npr. WindowsXPKg), pa tudi različne predaktivirane slike ISO. A vendarle - algoritem v najčistejšem, matematičnem pomenu besede ni bil zlomljen.

Sedaj smo dočakali tudi to. Na spletni strani TinyApps, kjer domujejo številni uporabni kratki programi, se je znašlo orodje za aktivacijo Windows...

10 komentarjev

Nook končno tu

Nook

X-Bit Labs - Ves prostor pod žarometi na odru elektronskih bralnikov e-knjig je v zadnjem času zasedel Applov tablični računalnik iPad. A še pred njegovim izidom so bili tu konkurentje - Sony Reader, Amazon Kindle in Barnes and Noble Nook. Prav nad slednjim so se kupci v preteklem letu tako navdušili, da so že konec novembra pošle vse zaloge, zato so vsi poznejši za božič dobili zgolj ličen darilni bon, ki ga je letos moč zamenjati za pravi Nook.

Datum splošne dobavljivosti so odlagali cel januar in 10. februar je zadnji datum, ki pa naj bi res veljal. Od danes naprej bo torej Nook moč kupiti v lokalnih prodajalnah v ZDA in prek spleta na B&N online, a zopet samo po ZDA. Nookov zaslon zmore...

41 komentarjev

Znane cene in izdaje Office 2010

Ars Technica - Trinajsta inkarnacija pisarniškega paketa Office, ki nosi ime Office 2010 in interno oznako Office 14 (trinajstico so vsled triskajdekafobije preskočili), bi morala iziti že lani, pa so jo v Microsoftu prestavili na leto 2010. Leto 2010 je tu in z njim tudi cene nove verzije, medtem ko bomo morali do samega izida še malo počakati (napoved je trenutno junij). Na voljo bodo tele verzije:
  • Home and Student (Word, PowerPoint, Excel, OneNote) 149/119 dolarjev
  • Home and Business (Word, PowerPoint, Excel, OneNote, Outlook) 279/199...

48 komentarjev

Microsoft Money gre v pokoj

Microsoft Money 2008

vir: CNet
ComputerWorld - Microsoft od leta 1991 bolj ali manj redno izdaja in posodablja nove različice svojega računovodskega programa Microsoft Money, ki je namenjen vodenju osebnih financ. Po napovedani smrti Encarte, ki se ima udejanjiti še letos, je svoj čas dočakal tudi Money. Zadnja nova verzija je izšla lani, potem pa je produkt počasi začel hirati. Tuje verzije, denimo francoska, so zadnjo predelavo videle celo daljnega leta 2005. Že lanskega avgusta so prenehali prodajati škatlasto verzijo izdelka, tako da ga je bilo za 50 do 90 dolarjev moč sneti zgolj še z interneta. Včeraj pa so objavili, da po 30. juniju sploh ne bo več naprodaj. Ker zadnja verzija vsebuje aktivacijo, bo zadnji datum za aktivacijo...

24 komentarjev

Microsoftova Encarta ukinjena

ComputerWorld - Daljnega leta 1993 je Microsoft odkupil neekskluzivne pravice za Funk & Wagnalls Encyclopedia in njihovo vsebino vključil v prvo edicijo svoje enciklopedije, ki so jo poimenovali Encarta. Kasneje je Microsoft pokupil še nekaj enciklopedij, na primer Collier's Encyclopedia in New Merit Scholar's Encyclopedia, tako da se je baza člankov kar pridno debelila. Nekaj časa je Encarta predstavljala celo resno alternativo najstarejši enciklopediji, ki še izhaja, sloviti Encyclopædiji Britannici, a je v zadnjih letih njen blišč vse bolj bledel. Leta 2005 so poskusili angažirati uporabnike, tako da so na spletno verzijo enciklopedijo dodali možnost dodajanja vsebine, a jih to na pota stare slave ni pripeljalo.

Uporabniki so namreč vedno raje posegali po brezplačni in obsežnejši, še zlasti v posvetnih tematikah, Wikipediji. Microsoft je zato sklenil, da vzdrževanje tega projekta ni več smiselno. Na uradni strani so zapisali, da ljudje dandanes iščejo in rabijo informacije na povsem različne...

8 komentarjev

Brezplačen Windows z reklamami?

Google News - Kot smo že poročali, se Microsoft intenzivno pripravlja na splavitev storitev Live. Michael Gartenberg iz raziskovalnega centra JupiterResearch pravi, da v Redmondu razmišljajo o izdaji brezplačnih različic orodij Works in Money, govori pa se celo o brezplačni različici Oken, vendar Microsoft tega zaenkrat še ni potrdil.

Glede na statistike (v povprečju prinese Windows Microsoftu le 9 dolarjev dobička na uporabnika letno) naj bi bilo dosti bolj učinkovito operacijski sistem ponujati zastonj, vanj pa vgraditi programsko opremo za prikazovanje oglasov, kar je v zadnjem času zelo popularno in nenazadnje tudi dobičkonosno (spomnimo se Googla). Zaenkrat so vse skupaj zgolj špekulacije, odgovore pa bo, kot vedno, prinesel čas.

52 komentarjev

Evropska komisija grozi Microsoftu

ITworld.com -

Evropska komisija (ang. European Commission) še vedno ni zadovoljna s položajem Microsofta in trdi, da je le-ta še vedno preveč monopolističen, zaradi česar lahko Microsoft kaznujejo s plačilom kazni v višini desetine letnih prihodkov od prodaje, kar bi zneslo okrog tri milijarde dolarjev. Po besedah komisarjev Microsoft še vedno izvaja nedovoljen monopol, zaradi česar so prve tožbe vzklile že leta 1998. To je po besedah Komisije še zadnja možnost, da Microsoft objasni svojo politiko, saj bodo v nasprotnem primeru prisiljeni sankcionirati takšno vodenje poslov, kot ga izvaja Microsoft.

Po njihovem mnenju namreč Microsoft izkorišča posedovanje izvorne kode operacijskega sistema, tako da konkurenčni proizvajalci ne morejo razviti dodatnih orodij tako kvalitetno kot Microsoft, saj nimajo ustreznih podatkov o delovanju operacijskega sistema. Komisija tako zahteva, da Microsoft vsem proizvajalcem pokaže ustrezne dele izvorne kode sistema, ki bi jo rabili za izdelavo kvalitetnih...

57 komentarjev