»

Napad v Oslu: igre niso krive, spet stare debate o nadzoru interneta

Modern Warfare 2

Slo-Tech - Čeprav med igranjem nasilnih iger in nasilnim vedenjem obstoji korelacija, kljub mnogo raziskavam še nikomur ni uspelo dokazati vzročno-posledične povezave. Rezultat raziskav so namreč diametralno nasprotni - da igre zmanjšujejo kriminal pa vse do prepovedi nasilnih iger zaradi streljanja. Le malo časa je trajalo, da so se pojavile prve špekulacije, da je bil tudi pokol v Oslu povezan z igranjem nasilnih iger. Morilec Anders Behring Breivik je namreč v svojem manifestu med drugim zapisal, da je Modern Warfare 2 odličen za vadbo streljanja, ker Evropejci pač nimamo možnosti vaditi v resničnem življenju kot na Bližnjem vzhodu.

Avstralci so lani po pregledu vseh študij ugotovili, da ni dokazov, da igre povzročajo nasilno vedenje. Še dlje...

40 komentarjev

Nemci za prepoved nasilnih iger

Spiegel Online - Nemški deželni notranji ministri iz šestnajstih zveznih dežel se zavzemajo za hitro prepoved prodaje nasilnih iger, k čemur jih je vzpodbudilo letošnje streljanje na srednji šoli v Winnendenu. (Kasneje so ugotovili, da je strelec več ur pred pohodom igral Far Cry 2.) Po v petek doseženem konsenzu naj bi prepovedali igre, v katerih je realistično prikazano ubijanje bistven del igre ali vsebujejo druga okrutna nasilna dejanja proti ljudem ali ljudem podobnim bitjem.

Uwe Schuenemann iz Spodnje Saške je povedal, da se s takimi igrami viša toleranca do nasilja, saj so se strelci v pokolih pred svojimi dejanji vedno kratkočasili s takimi igrami. CDU tako zahteva, da zvezni parlament odločitev udejanji v zakonodaji še pred volitvami. To seveda ni edina odločitev, ki so jo v zvezi s tem primerom sprejeli, saj bodo prav tako omejili dostop do strelnega orožja in poostrili nadzor nad zlorabami, kar se utegne izkazati kot učinkovitejši ukrep kakor prepoved prodaje nasilnih iger. Klik!

294 komentarjev

Microsoftu dodaten teden v bitki z EU

The Register - Poročali smo že, da je Evropska komisija pod drobnogled vzela Microsoftovo integracijo Internet Explorerja v Windows, kar je po njenem mnenju izkoriščanje monopolnega položaja. Prvikrat so Microsoft opomnili 15. januarja letos, ko so podjetju poslali obvestilo o nasprotovanju in mu dali dvomesečni rok, da odgovori na očitke. Rok so nato podaljšali do 21. aprila, včeraj pa je predstavnica Evropske komisije za stike z javnostmi potrdila, da so Microsoftu rok podaljšali še za dodaten teden, skupno na 28. april. Razloga za odločitev ni navedla.

O mogočih izidih smo že dosti špekulirali, a se trenutno zdi najverjetnejša zahteva, da se v Windows vključi še kak konkurenčen brskalnik in nato uporabniku ponudi možnost izbora, katerega bo dejansko namestil. Druga možnost bi bila prepoved prodaje IE z Windows, a se je Evropska komisija verjetno kaj naučila ob primeru z Windows Media Playerjem, ki je bil zanjo pirova zmaga. Izrečejo lahko seveda še globo.

59 komentarjev

Sloveniji se obeta prepoved nasilnih računalniških iger

STA - Pravosodni ministri držav članic Evropske unije so na neformalnem zasedanju v Dresdnu spregovorili tudi o računalniških in video igrah, ki vsebujejo nasilne prizore.

Čeprav v Sloveniji prodaja računalniških in video iger z nasilnimi prizori ni prepovedana (v Nemčiji denimo takšna prepoved obstaja), je po zagotovilih slovenskega pravosodnega ministra Lovra Šturma "v prihodnje zagotovo pričakovati ukrepe na tem področju."

Medtem si Evropska komisija prizadeva za normativno ureditev področja interaktivnih iger, ki bi med drugim opredeljevala tudi prodajo in proizvodnjo interaktivnih iger za otroke. Slovenski pravosodni minister tovrstna prizadevanja Bruslja podpira in opozarja na "nujnost preventivnega pristopa k preprečevanju širjenja nasilnih računalniških iger." Sem sodi tudi vzpostavitev spletnega portala, kjer bi uporabniki lahko oblastem prijavljali spletne strani, ki ponujajo nasilne računalniške igre.

A poenotenje zakonodaje na ravni Evropske unije po mnenju ministra ni...

220 komentarjev

Boj proti raziskavam, ki obsojajo igre

Techdirt - To, da nasilni filmi, glasba in igre (predvsem slednje) povzročajo nasilno vedenje, je v naši družbi splošno znano dejstvo, proti kateremu se je težko boriti. Raziskave, ki to potrjujejo, so sprejete z odprtimi rokami in pogosto citirane, medtem ko je z nasprotujočimi ravno obratno. Največji borci proti tovrstnemu prepričanju s(m)o ravno uporabniki iger -- če ste kdaj zaigrali Soldier of Fortune, Doom, GTA ali katerokoli drugo nasilno igro, potem najbrž veste, da se niste po igranju počutili nič kaj bolj nasilnega. Enakega mnenja so avtorji na Techdirt, ki so spisali krajši prispevek o omenjeni tematiki, med drugim pa so v njem navedli tudi, da se nasprotnikom iger slabo piše -- kljub povečani prodaji le-teh glede na statistične raziskave stopnja nasilja med mladino pada. Zabavno branje za družbeno usmerjene.

37 komentarjev

IBM zahteva prepoved prodaje SCO Linuxa

ZDNet - Že dolgo je znano, da SCO toži IBM, Redhat in še nekaj podjetij zaradi domnevnega kršenja avtorskih pravic. Spor je splošno znan; SCO trdi, da se v Linuxovem jedru nahaja nekaj vrstic kode, ki je ukradena iz operacijskega sistema UNIX, katerega lastnik naj bi bili. SCO seveda ne priznava licenc GPL, hkrati pa še vedno prodaja svojo distribucijo SCOLinux, seveda pod licenco GPL.

IBM je zato preteklo sredo vložil sodni zahtevek za prepoved prodaje SCO Linuxa, saj je SCO prepovedano kopiral šestnajst različnih paketov IBM-ove zaščitene izvorne kode, izdane pa pod licenco GPL, ki je SCO ne priznava in celó pravi, da je protiustavna. Več o tem.

Kot kaže, je SCO ponovno uspel samega sebe ustreliti v nogo ...

16 komentarjev

Pozor! Igra vsebuje "nasilen" tekst...

BayArea - New Jersey - Policija je aretirala tri najstnike stare 14, 15 in 18 let, saj naj bi ti z revolverjem grozili vozniku, z namenom odtujiti mu njegovo vozilo. Prav tako naj bi načrtovali "pokol" po mestu. In kje naj bi dobili inspiracijo? Le kje drugje kot v računalniških igrah. Za spremembo tokrat to ni CS ali kaka druga streljanka, temveč internetna tekstovno-potezna FRP-jka Warriors Of Freedom. To so ugotovili s pomočjo strica 18-letnika, ki je "bistroumno" povezal dejanje fantov z "nasilno" igro. Več o tem tukaj.

Še malo pa bodo tudi na šah lepili ESRB nalepke.

16 komentarjev