»

Pametni zvočniki bodo zaznavali srčne zastoje

IEEE Spectrum - Strokovnjaki iz Seattla so razvili algoritem, ki je zmožen zaznati značilno hropenje, ki je posledica zastoja srca. To obeta, da bodo pametni zvočniki na nočnih omaricah začeli samodejno preprečevati tovrstne smrti.

Srčni zastoj je bržkone najnevarnejši tip srčne okvare, saj pri njem do smrti pride že v nekaj minutah in je takojšnja pomoč za preživetje bolnika ključnega pomena. Še posebno usoden je, ker se statistično veliko primerov dogodi med spanjem, ko prizadeti ob sebi nima nikogar, ki bi lahko pomagal. Zato so raziskovalci z Washingtonske univerze v Seattlu prišli na idejo, da bi pametne zvočnike, kakršna sta Amazonov Echo in Googlov Home, uporabili za poslušanje dihanja spečih uporabnikov. V približno polovici primerov namreč ob srčnem...

28 komentarjev

Tat identitete prek LimeWire obsojen na tri leta zapora

The Register - Frederick Eugene Wood iz Seattla je bil obsojen na 39 mesecev zaradi večkratne kraje identitete, ki jo je izvrševal prek (nekdaj neprimerno bolj) priljubljenega programa za deljenje datotek LimeWire. Z njim je pogledal, ali so uporabniki nemara v skupno rabo postavili kakšno datoteko z imenom statement, account ali tax.pdf (izpisek, račun, davek), in jih prenesel na svoj disk.

Nato je pridobljene podatke uporabil za izdajanje ponarejenih čekov in druge načine kraje identite, pri čemer se je oskrbel s podatki kar 120 žrtev - toliko so jih našli na njegovem računalniku. Woodov kolega in vajenec Gregory Thomas Kopiloff je bil za podobno prevaro že prej obsojen na štiri leta zaporne kazni. Wood se je izrekel za krivega za prevaro z uporabo elektronske komunikacije (wire fraud), dostopanja do računalnikov brez dovoljenja in težje kraje identitete. Poleg zaporne kazni bo moral odšteti še 25.700 dolarjev odškodnin.

22 komentarjev

Microsoft nadaljuje z odpuščanjem

ComputerWorld - Microsoft nadaljuje z odpuščanjem svojih zaposlenih. V drugem valu odpuščanj, ki ga je podjetje naznanilo že januarja, so sedaj na cesto poslali 3000 ljudi. Takrat so napovedali, da bodo odslovili 5000 zaposlenih, izmed katerih so jih 1400, pretežno iz Seattla, še v istem mesecu. Preostanek, ki ni omejen le na ZDA, je novice prejel včeraj, s čimer se je Microsoft skoraj v celoti približal zadani kvoti 5000, ki jo kani izpolniti do junija 2010.

Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer je v elektronski pošti zapisal, da skrbno spremljajo vpliv ekonomskega pešanja na podjetje in da bodo po potrebi izvedli še dodatne varčevalne ukrepe, tudi odpuščanja. To ne pomeni, da ostajajo redmondska vrata zaprta, saj namerava Microsoft v prihodnjih 18 mesecih zaposliti 2000 do 3000 delavcev. Kot so sporočili SEC-u (ameriški ATVP) 23. aprila, so že ustvarili 237 milijonov dolarjev rezervacij za odpravnine 3400 odpuščenim zaposlenim, ki bodo podjetje zapustili do konca prihodnjega junija.

7 komentarjev

Igrice preprečujejo razvoj možganov

Slashdot - Japonci so izvedli novo raziskavo na področju vpliva igric na mlade. Prišli so do zelo zanimivih sklepov. Igrice naj bi resnično povzročale nasilnost, ampak iz popolnoma drugačnih razlogov kot so mislili do sedaj. Prejšnje raziskave so bolj ali manj uspešno dokazovale, da mladi prenašajo nasilnost iz iger v resnično življenje. Nova odkritja pa pravijo drugače. V razvojni fazi mladega človeka (do 20 let), se zaradi igranja igric polenijo 'sprednji možgani'. Ta del možganov pa ima glavno vlogo v nadzorovanju vedenja, zato njegov nerazvoj povzroči nasilnost in antisocialno obnašanje.
Rezultati so precej zaskrbljujoči, saj ravno zdaj odrašča generacija mladih, ki je podvržena igricam bolj kot katerakoli prej. Tudi slo-techerji... :)

12 komentarjev

Antidemonstrantni prijemi

The Village Voice - Upam, da ste vsaj malo spremljali dogajanje v Genovi na srečanju G-8, ko so demonstranti policiji naredili kar precej preglavic. Na žalost (ali na srečo) pa bo teh preglavic iz dneva v dan več, saj demonstracije postajajo del vsakdanjika in nič ne kaže, da bi popularnost le-teh upadla. Demonstranti pa lahko poleg demonstriranja naredijo tudi veliko škode, saj v svoji razjarjenosti sesujejo vse pred sabo (izložbe, avtomobili, ...). Maso ljudi je lahko obvladati, ni pa lahko mase VARNO obvladati. Vsi dosedanji ukrepi v obliki vodnih topov, pendrekov in podobnih stvareh, da o gumijastih nabojih, ki se jih tako lahko zamenja s pravimi ne govorimo, so se izkazali za sorazmerno nevarne, saj lahko povzročijo trajne poškodbe (zaradi gumijastega naboja ste lahko ob oko, vodni top vas nabije ob steno, itd.). Ravno zaradi tega, so se ljudje k raznim bolj varnim alternativam. Na tej strani si lahko preberete nekaj o teh stvareh - energetske puške, ki povzročajo občutek opeklin, vendar človeka...

2 komentarja

Protesti proti WTO? Samo igra...

Independent Media Center - Več ali manj so računalniške igre obdelale že vse plati človeške preteklosti in prihodnosti od pamtiveka do star treka, ampak tole je pa vendarle novost. Podjetje Rockstar games bo za PlayStation izdalo igro z naslovom "State of emergency".
Igra se dogaja v bližnji prihodnosti, ko izkoriščevalski ATO (American Trade Organization) prevzame oblast in razglasi izredno stanje. Kot demonstrant na ulicah se morate z vsemi sredstvi boriti za zrušenje ATOja (parodija na World Trade Organization) - obešati plakate, povzročati nerede, tepsti se z policijo itd.
Igra je precej razburila resnične demonstrante iz Seattla in Quebeca, saj jih je bilo v resnici nasilnih le peščica, ostalih 40,000 pa je protestiralo mirno, a o njih nihče ni poročal. Prav tako so precej besni tudi tamkajšnji policaji, ki pravijo, da je igra ravno prava za vašega otroka, če želite, da postane "nasilni anarhist".
Starši se že dolgo pritožujejo, da igre povzročajo nasilnost, a zaenkrat jih je večina govorila o dokaj...

6 komentarjev

Cybergverila?

več strani - No, tole v bistvu ni novica, bolj razmišljanje. Namreč vse bolj se zdi, da hekerji vedno več sodelujejo z borci za drugačno globalizacijo in različnimi skupinami, ki želijo spremeniti svet. Recimo medtem, ko so se nekaj tednov nazaj na ulicah Quebeca trle množice demonstrantov, so se napadi na strani FTAA (Free Trade Area of the Americas) kar vrstili. Ali je velike organizacije kot so WTO in svetovna banka možno ogrožati še kako drugače kot s preprečevanjem njihovih sestankov? Prav tako poskušajo palestinci s cybergverilo sesuti čimveč Izraelskih strani. Smo v vrticnu cybervojne? Se lahko kaj podobnega zgodi tudi pri nas?
Obiskala nas bosta Bush (osovražen zaradi smrtnih kazni, jedrske energije, splava itd.) in Putin (Čečenija). Že dan zatem sledi prelomni referendum. 16. junija naj bi se dogajalo veliko. Bodo tudi slovenski cyber borci pokazali zobe? Neglede na čigavi strani so, imajo tarče na dosegu roke: rkc.si, svobodna.si...
Mestna občina Ljubljana, Microsoft.si, kdo je...

8 komentarjev