»

Asus po poti AMDja

TG Daily - Pri Asusu so se, podobno kot pri AMDju že pred časom, odločili podjetje razdeliti na dva dela, razvojnega in proizvodnega. Proizvodni del bo tako postal popolnoma nova družba, Pegatron Investment Holdings Company, ki bo v 25-odstotni lasti Asusa, preostalih 75% pa bodo razdelili med obstoječe Asusove delničarje. S to potezo se pri Asus želijo osredotočiti na identiteto svoje znamke, kar je bilo z obilico različnih proizvodnih linij, ki so jih uporabljali tudi za zunanje naročnike, očitno težje izvedljivo.

Odcepitev proizvodnega dela je bila za AMD odlična odločitev, saj so v tretjem letošnjem četrtletju zabeležili zgolj 77 milijonov dolarjev operativne izgube, kar je mnogo manj od preteklih let. Kakšen vpliv bo razcepitev imela na finančno stanje Asusa bo seveda pokazala čas, a velja omeniti še dejstvo, da je podobno kot AMD in Asus že pred letu storil še en tajvanski velikan, Acer. Njihov nekdanji proizvodni del se zdaj imenuje Wistron. Zanimivo je tudi, da proizvodni oddelek...

5 komentarjev

Dell zanika visoka vračila netbookov s prednaloženim Linuxom

Ubuntu Netbook Remix 9.10

Slo-Tech - Po tem, ko se je Microsoft v začetku leta pohvalil, da na 96% netbookov teče operacijski sistem Windows ter dodal, da naj bi razočarani uporabniki pogosteje (celo štiri do petkrat) vračali netbooke s prednaloženim operacijskim sistemom Linux, pa Dell pravi da razlik med vračanjem netbookov z operacijskima sistema Linux in Windows ne opažajo.

Priznavajo sicer, da ima Linux na netbookih še nekaj težav - npr. s trajanjem baterije, glavna težava pa je premajhno poznavanje prednosti Linuxa s strani uporabnikov. Povedano drugače: "Naš oglaševalski proračun, skupaj z oglaševalskim proračunom Ubuntuja in Red Hata ne dosega niti napake pri zaokroževanju Microsoftovega oglaševalskega proračuna.", je izjavil Joe Brockmeier iz Della.

Bo pa Ubuntu 9.10 prinesel tudi...

105 komentarjev

Microsoft prepovedal netbooke s hibridno hrambo podatkov, zanikal ARM podporo

MSI Wind U115

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Po zaostritvi pogojev, po katerih se prenosnik kvalificira kot netbook, so za nakup cenejše licence Windows XP Home dodali še en pogoj, ki pravi, da prenosnik ne sme imeti vgrajenega mehanskega in SSD trdega diska. Pri slednjem je na slabšem sicer le en netbook, MSIjev Wind U115, ki že uporablja kombinacijo obeh, o podobnih načrtovanih modelih pa ni podatkov. Vseeno je to precejšna izguba, saj je bil MSIjev hibridnež rekorder po delovanju na bateriji. Ločena diska sta imela vsak svoje naloge, saj je na SSDju tekel operacijski sistem, mehanski trdi disk pa je skrbel za hrambo najrazličnejših podatkov. Z ugašanjem mehanskega diska...

58 komentarjev

Ali Microsoft pritiska na proizvajalce netbookov?

Slo-Tech - Po tem, ko je Asus na Computexu prikazal Eee PC zasnovan na ARM arhitekturi z Google Android operacijskim sistemom, pa so se predstavniki Asusa včeraj opravičili, ker so ta izdelek sploh prikazali.

Tik pred tem je bil predstavnik Asusa na tiskovni konferenci s predstavnikom Intela in Microsofta in seveda so se pojavila ugibanja ali morda Microsoft ni pritisnil na Asus glede ARM netbookov.

Predstavnik Asusa pravi da ne, zanimivo pa je, da je britanska veriga trgovin PC World prav tako napovedala, da ne bo prodajala Linux netbookov. Odločitev Asusa je nadvse nenavadna, saj gre pri novem Eee PCju za zrel izdelek, ki ga je mogoče relativno hitro uvesti v proizvodni proces.

Vsekakor ostaja dejstvo, da je Linux že popolnoma pripravljen na ARM platformo (Ubuntu je svojo kodo na ARM arhitekturo prenesel že lansko leto), Microsoft pa pač ne.

Kljub trditvam nekaterih, da so netbooki z Linuxom doživeli neuspeh, pa ne smemo spregledati da je bila večina privzetih Linux distribucij na...

17 komentarjev

Eee PC z Androidom, brez Atoma

Slo-Tech - Computex je raj za vse navdušence nad raznovrstno strojno opremo, saj proizvajalci takrat pokažejo ogromno prihajajočih modelov in prototipov. Qualcomm je še pred uradnim začetkom sejma na ogled postavil Asusov Eee PC, ki za delovanje ne potrebuje ventilatorjev, saj je osnovan na Snapdragon platformi, kjer 1 GHz procesor zmore predvajati 720p video vsebine. Prve zmogljivosti platforme že nakazuje Toshibin TG01 pametni mobilnik.

A to še ni vse, saj na omenjenem prenosniku teče Googlov operacijski sistem Android, sicer namenjen mobilnim telefonom. Po vseh napovedih, testiranjih in špekulacijah bo torej morda prav Asus z Eee PCjem oral ledino za komercialni Android na namizju. Dobra novica pa je tudi, da je Qualcomm že

33 komentarjev

Microsoft bo odprl lastno verigo trgovin

Slo-Tech - Microsoft je namignil, da kani odpreti svojo verigo trgovin, podobno kot ima Apple svoje Apple Store. Kakšnih podrobnih načrtov še ni obelodanil, je pa povedal, kdo bo vodja. Za izvedbo projekta bo skrbel David Porter, ki je prej kariero gradil v Wal-Martu. Za Microsoft izdelke sicer prodajajo drugi, a to ne bo prvikrat, da bi redmondski gigant odprl svojo trgovine. V starih časih balončka dot-comov je Microsoft imel eno trgovino v San Franciscu, a jo je novembra 2001 zaprl in se na področje do zdaj ni več vrnil.

Microsoft je idejo začel resneje študirati jeseni, ko je v Redmondu za zaprtimi vrati kampusa začel postavljati poskusne trgovine in jih preučevati. Takrat so še zagotavljali, da svojih trgovin ne nameravajo odpirati in da samo kažejo, kako bi se dalo njihove izdelke prodajati še bolje. Prav tako so odprli internetni Microsoft Store, kjer lahko uporabniki kupijo množico izdelkov.

Analitiki previdno menijo, da gre za relativno varno potezo, ki kakšne hude škode ne more...

53 komentarjev

Windows 3.x na smetišče zgodovine

BBC - Serija Windows 3.x, kamor sodijo verzije 3.0, 3.1, 3.11 in taiste omrežne različice z oznakami for Workgroups, je bila prelomnica v Microsoftovi zgodovini, saj velja za njihov prvi grafični vmesnik, ki je dosegel svetovni uspeh. Z izboljšano grafiko, več barvami, podporo za multimedijo je postal resni konkurent Applu in tlakoval pot za enormni uspeh Windows 95.

Čeprav Windows 3.x, ki so izšli v zgodnjih 90. letih, Microsoft ne podpira od leta 2002, pa se takrat še niso povsem poslovili. Še vedno so bili v uporabi kot embedded sistem, kar pomeni, da so poganjali blagajne in recimo zabavne sisteme na nekateri letalih. Od začetka tega meseca pa se je Microsoft dokončno odločil narediti...

49 komentarjev