»

Windows 7 na vrhu v ZDA

Deleži operacijskih sistemov v ZDA v začetku aprila

vir: engadget
engadget - Marec so pri StatCounterju zaključili z zanimivim opažanjem - Windows 7 je bil med deleži operacijskih sistemov v ZDA tik za petami Windows XP, kjer je slednji imel 32,17 % vseh uporabnikov, Windows 7 pa 30,84 %. S tem so napovedali, da bo v aprilu Windows 7 praktično nedvomno prehitel Windows XP, kar naj bi se zgodilo že kar v prvem tednu tega meseca. To se je očitno že zgodilo, saj StatCounter trenutno za april kaže, da ima Windows 7 31,98 %, Windows XP pa 31,2 % delež.

S tem je Windows 7 postal najbolj razširjen operacijski sistem v ZDA ter je po zelo dolgih letih (po skoraj desetletju) s prestola izrinil Windows XP. Predhodniku, Windows Vista, to namreč ni uspelo doseči, trenutno pa je na 19,23 %. Tako ima le še dobre 4...

70 komentarjev

Natal oktobra, novembra

engadget - Microsoft kot po učbeniku igra svojo marketinško podporo prihajajočemu sistemu krmiljenja iger, ki se imenuje Natal. O Natalu je bilo prelitega že ogromno črnila, Microsoft je pokazal že nekaj predstavitev, a najpomembnejših podatkov še ni. Koliko bo stal in kdaj bo na voljo, namreč. V Redmondu so izdali le, da bo Božič nared do božiča 2010.

S tem ustvarili prvovrstno okolje za špekulacije. Britanski televizijec Jonathan Ross je preživel nekaj več časa z Natalovci. Izvedeli smo le skrivnostni Časa je do oktobra, kar pomeni, da bo Natal tu že oktobra ali pa za božično nakupovalno sezono, ki se otvori novembra. Po pričakovanjih, torej.

Zanimivejše so informacije o delovanju tega čuda. MTV-jevci so imeli srečo pretestirati napravo....

20 komentarjev

Windows 7 bo predstavljen v New Yorku

CNet - Podobno kot Windows Vista bo Microsoft tudi Windows 7 javnosti uradno predstavil v New Yorku. Kot verjetno veste bo do dogodka prišlo 22. oktobra, za katerega pa Microsoft upa, da bo postal vsakoletni običaj. Omeniti velja, da je predstavitev Viste vključevala uradno kosilo v restavraciji Cipriani, kaskaderski logotip ter obisk Best Buya za Stevea Ballmerja. Kako bo potekala tokratna predstavite pa bomo videli čez dva meseca.

Predstavitev čakata tudi Lenovo in Samsung oz. njuna netbooka, ki v sebi poleg Intelovega procesorja Atom skrivata še nVidiin čip. Po zakasnitvi Lenovovega IdeaPada S12 se je zdelo, da bo Samsung N510 prvi netbook na trgu, v katerem bo tekel Ion, a so se tudi pri Samsungu odločili počakati. Ker bosta opremljena z 12 oz. 11 palčnima zaslonoma bosta morala Lenovo in Samsung kupiti dražje licence Windows 7 Home, saj Microsoft verjetno ne bo dovolil namestiti Windows 7 Starter Edition. To verjetno pomeni še nekoliko višjo ceno, ki bi bila z okrog 600 dolarji že...

4 komentarji

Windows 7 je tu (za razvijalce in študente)

Windows 7

ComputerBase - Po vsem pompu je napočil dan, ko bo končna različica Windows 7 legalno dostopna prvim uporabnikom. Zgoščenke z novim sistemom, zapakirane v lične škatle, še niso priromale na prodajne police, tako da slehernik do Windows 7 še ne more.

Ga pa bodo danes lahko s spleta povsem legalno prenesli naročniki MSDN in Technet. Poleg vseh angleških verzij operacijskega sistema bodo na voljo tudi vsi jezikovni paketi in ustrezni WAIK, WDK ter SDK. V drugem valu, ki bo sledil 14. avgusta, bodo na voljo še Windows Server 2008 R2 v vseh različicah in nativne verzije Windows 7 v francoščini, nemščini, italijanščini, španščini in japonščini. V tretjem valu, ki se bo zgodil še teden dni kasneje, bomo...

198 komentarjev

Microsoft predstavil pakiranje Windows 7

vir: engadget
engadget - Ko boste 22. oktobra tekli v trgovino s težko prisluženimi (ali staršem iz rok iztrganimi) evri, ne bo slabo vedeti, katero škatlo zgrabiti. Brez skrbi, Microsoft je predstavil pakiranje prihajajočega operacijskega sistema Windows 7. Seveda je zelo podobno Vistinemu oz. praktično vsem novejšim Microsoftovim produktom, a je grafično zelo umirjeno. Vsi napisi in logotip so napisani z velikimi črkami, kar omogoča prepoznavnost tudi z večje razdalje, medtem ko so odstranili vse nepotrebne...

59 komentarjev

Program Windows 7 Update od 26. junija

Heise - Asus je na svoji spletni strani objavil prve podrobnosti v zvezi s programom Windows 7 Update, ki bo kupcem Windows Viste omogočil ugoden prehod na novo različico Windows ob njenem izidu. Tako bodo lahko vsi kupci računalnikov s prednaloženo Visto, ki jih bodo nabavili med 26. junijem 2009 in 31. januarjem 2010, takoj po izidu Windows 7 prejeli nadgradnjo, če se bodo zanjo odločili. Postopek bo brezplačen, doletijo jih lahko le administrativni in poštni stroški.

Vseh verzij Viste ne bo moč nadgraditi. Microsoft se je odločil, da te možnosti ne bo dal kupcem Viste Starter, Home Basic in Enterprise, pri ostalih pa bo pot nadgradnje premočrtna. Vista Home Premium se bo prelevila v 7 Home Premium, Vista Business v 7 Professional, ultimativna verzija pa v ultimativno. Do nadgradnje bodo upravičeni tudi uporabniki, ki se bodo ob nakupu odločili za podgradnjo na Windows XP namesto nalaganja Viste. Klik!

6 komentarjev

Windows 7 ne bo povečal prodaje računalnikov, netbooki odžirajo tržni delež prenosnikom

bit-tech.net - Z vsem razburjenjem in pričakovanjem okrog izida Windows 7 bi ljudje mislili, da bodo prodali na milijone kopij ter da mnogi čakajo z nakupom novega računalnika na izid, da bodo Windows 7 dobili priložen. A po besedah Billa Veghteja, enega izmed vodilnih mož Microsoftove divizije Windows, temu ne bo tako. Kljub vsemu navdušenju meni, da bo zaznati dvig prodaje računalnikov, a le-ta ne bo velik, kot je bilo pri vsakem izidu nove verzije Windows do sedaj. Obenem bodo kupcem računalnikov, ki jih bodo kupili po 26. juniju, ponudili poceni oz. morda celo zastonj nadgradnjo z Windows Vista na Windows 7, medtem ko bo Apple vsem, tudi že obstoječim uporabnikom ponudil nadgradnjo Leoparda na Snow Leoparda za le 30 $.

Prodajo računalnikov je še posebej zadušila gospodarska kriza, saj je upad za 6,8 % najvišji po 3. četrtini leta 2001. Netbooki, ki so bili sprva namenjeni državam v razvoju, kasneje pa dvigu prodaje računalnikov, so edini doživeli velik dvig prodaje, a so se obenem močno...

5 komentarjev

Windows 7 brez Internet Explorerja za Evropo

Odlična priložnost za Firefox?

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Microsoft se bo uklonil volji Evrope, saj so v pobeglem internem sporočilu povedali, da pripravljajo posebno verzijo, ki bo naprodaj v Evropi, Švici in na Hrvaškem. Windows 7 E bo brez vgrajenega Internet Explorerja tako v prodajnih različicah kot v različicah, namenjenih izdelovalcem računalnikov. Vseeno bodo slednji zlahka vključili Internet Explorer oz. katerikoli drug brskalnik (oz. kombinacije le-teh), če bodo tako želeli, medtem ko bodo uporabniki drugod po svetu IE8 lahko izklopili v nadzorni plošči. Obenem Microsoft pripravlja še Windows 7 N, ki je posledica druge tožbe, poleg Internet Explorerja pa tukaj manjka še Windows Media Player. S to...

107 komentarjev

Windows 7 22. oktobra

CNet - Po več mesecih ugibanj, špekulacij in raznih tako ali drugače pricurljanih informacij je Microsoft uradno potrdil datum izida prihajajoče verzije svojega operacijskega sistema. Windows 7 bo na prodajne polici v škatlah prišel 22. oktobra, tako da bodo razvoj povsem zaključili še pred iztekom julija. Microsoft je povedal, da so bili z odzivi na kandidata za izid zelo zadovoljni, poleg tega pa so ves čas nameravali Windows ponuditi še pred začetkom božične nakupovalne sezone, ki se začne po zahvalnem dnevu (ki je letos v ZDA 26. novembra). Da ne bi prodaja računalnikov s prednaloženim operacijskim sistemov z bližanjem izida Windows 7 preveč upadla, je Microsoft ponovil, da bodo kupci sistemov z Visto Home Premium ali boljšo (odpade torej Vista Basic) dobili brezplačne ali zelo ugodne verzije Windows 7 takoj po izidu.

93 komentarjev

Windows 7 beta in RC le pogojno uporabna do izteka licence

bit-tech.net - Kot je znano, bo Windows 7 RC mogoče uporabljati do 1. junija 2010, oz. še kako leto. Sprva se je predvidevalo, da se bo obdobje dvournih ponovnih zagonov, ki so že znani iz beta in RC različic Viste, začelo po izteku licence, zdaj pa je Microsoft razjasnil, da bo do tega prišlo že prej. Nezaželjeno rebootanje se bo začelo že 1. marca 2010, takoj po opozorilih, da se licenca izteka, in končalo 1. junija, ko sistem enostavno ne bo več deloval. Slednje velja za RC različico, saj bo beti odklenkljalo že veliko prej. Ponovno se bo začela zaganjati že 1. julija in to počela do 1. avgusta, ko poteče licenca.

S to novico je razvidno, da napovedanih 13 mesecev uporabe ne bo, temveč so ti skrajšani na le 10 mesecev zastonjkarstva pri uporabi Release Candidate različice.

35 komentarjev

Izid Windows 7 potrjen za sredino jeseni

engadget - Govorili smo že, da so pri Acerju po nesreči napovedali oktobrski izid Windows 7, zdaj pa je to tudi uradno. Microsoft je namreč potrdil, da bo nova verzija operacijskega sistema naprodaj pred nakupovalnim obdobjem za ameriški Thanksgiving day (praznujejo na četrti četrtek novembra). Obenem bo naprodaj tudi končna verzija Windows Server 2008 R2, ki je prav danes dosegla status kandidata za izid (RC).

79 komentarjev

Windows 7 RC za razvijalce že na voljo

ComputerWorld - Včeraj zvečer je na internetu za naročnike MSDN in TechNet postala dostopna skoraj končna verzija Windows 7. Prvi kandidat za izid bo javnosti uradno dostopen šele 5. maja, a skoraj zagotovo bo v divjino pobegnil že prej. Počasi na internet že kapljajo prvi testi in ocene, enega izmed njih si lahko ogledate na PC Mag, kjer so pod prste dobili gradnjo 7100.

Poleg zloglasnega združljivostnega načina z Windows XP, o katerem je bilo prelitega mnogo črnila, bomo v Windows 7 videli še nekaj novosti. Ena izmed njih je funkcija Play to, ki omogoča oddaljeno predvajanje. Spričo širjenja črvov, kot je Conficker, se je Microsoft odločil izklopiti funkcijo samodejnega zagona (AutoPlay) na prepisljivih izmenljivih nosilcih podatkov (USB-ključi, flash kartice ipd.). Omenimo še, da je Microsoft podaljšal rok uporabe kandidata za izid Windows 7. V nasprotju s precej kratkoživejšimi RC-ji Viste bo pravkar izdanega moč uporabljati do 1. junija 2010 oz. kar trinajst mesecev.

46 komentarjev

Windows 7 RC 5. maja

Virtualni XP SP3

vir: engadget
engadget - Zdaj je uradno, Windows 7 Release Candidate bo javno dosegljiv 5. maja, kakor sporočajo člani ekipe WIndows 7. Kljub prejšni novici, da naj bi bila RC različica že na voljo TechNet in MSDN naročnikom, pa to očitno ne drži, saj naj bi bila dostopna šele 30. aprila.

Windows 7 bodo v ultimativni, profesionalni in Enterprise različici prišli še z zanimivo funkcijo, naemnjeno predvsem uporabnikom, ki se še vedno oklepajo Windows XP. Z namenom lažjega prehoda bodo ponudili virtualno različico XPjev s 3. servisnim paketom, kjer bo moč poganjati vse v Windows 7 nedelujoče aplikacije. Žal to ne bo na voljo tudi za Home različice.

Windows Media Player bo po novem omogočal deljenje...

66 komentarjev

Windows davek znaša 50$

Ars Technica - Dell je nekaj časa nazaj presenetil s projektom IdeaStorm, namen katerega je zbiranje predlogov uporabnikov, strank ali potencialnih strank, glede ponudbe, ki bi jo le-ti radi videli. Rezultati so med drugim pokazali, da si veliko ljudi želi možnost izbire računalnikov s prednaloženim operacijskim sistemom Linux. Dell je sledil rezultatom raziskave in od 24. maja zbira naročila za računalnike s prednaloženim Ubuntu OS.

Pri tem se je tudi prvič jasno pokazal t.i. Windows davek, vsota, ki jo mora Dell odšteti za kopijo Windowsov. Debate o tem znesku so tekle od pojava prvih računalnikov s prednaloženimi Okni, pri tem pa je številka še toliko bolj zanimiva, ker prenosnikov svoj čas skoraj ni bilo možno dobiti brez priložene Redmondske kode. No, izkazalo se je, da znaša Windows davek pri Dell računalnikih v ZDA 50$. Na Ars Technici so mnenja, da je glede na običajno ceno OEM za običajne smrtnike (95$ na licenco), številka precej točna. Zaenkrat so na voljo trije sistemi - XPS 410n...

121 komentarjev

WinXP 29. oktobra

CNet - Ta novica sicer bolj sodi na Tinkino področje, toda tudi ona danes nekje uživa , tako da jo bom prevzel kar jaz. Po zadnjih kolobocijah okoli datuma izida WinXP operacijskega sistema so uporabniki bolj zmedeni, kot ne. Microsoft je izid v zadnjem mesecu prestavil kar trikrat, kar zbuja precejšnje dvome. Kot je Tinka že poročala, so omenili celo prestavitev začetka prodaje na naslednje leto... No, po najnovejših poročanjih s strani CNeta je najbolj verjeten datum izida 29. oktober letos. Ta datum dokaj ustreza tudi prodajalcem računalnikov (ki jih zadnje čase pesti recesija), saj upajo na povečanje prodaje zaradi izida novega operacijskega sistema in praznikov. Stay tuned.

11 komentarjev