»

Težave pri proizvodnji 28 nm-čipov in nedobavljivost grafičnih kartic

Izkoristek proizvodnje

Slo-Tech - Čeprav je največji proizvajalec čipov na svetu, tajvanski TSMC prve delujoče primerke 28 nm-čipov predstavil že leta 2009, proizvodnja še vedno ni na ravneh, ki bi si jih trg želel. Glavna proizvajalca grafičnih kartic Nvidia in AMD imata skupno že štiri kartice, zgrajene v 28 nm-tehnologiji, a prodaja je zaradi težav pri zagotavljanju čipov sila skromna.

Prvi je svoje GPU-je v 28 nm-tehnologiji predstavil AMD, in sicer so bili to Radeoni HD 7970/7950, 7870/7850 in 7770/7750, ki so prišli na trg konec preteklega leta. Nvidia ni stala križem rok, ampak je marca leto prestavil GTX 680, svojega prvega (in do izida ostalih modelov družine Kepler edinega) GPU-ja v 28 nm-tehnologiji. Problem je, da čipov enostavno...

16 komentarjev

Intelov Light Peak že prihodnje leto

Kabel za Light Peak

CNet - Intel je prve prototipe svoje nove tehnologije Light Peak pokazal septembra. Gre za novo komunikacijsko vodilo, ki naj bi s prenosom podatkov med napravami v računalniku prek optičnih kablov nadomestilo gomilo različnih vodil v današnjih sistemih. Light Peak ne bo nadomestil le USB-ja, temveč bo uporaben tudi za povezavo zaslonov, pripravo omrežja in podobno. Intelovo čipovje pa bo skrbelo, da so bodo raznovrstni podatki pošiljali z ustrezno prednostjo. Intelove smele ideje so z njim zamenjati USB, Firewire, DVI, HDMI, DisplayPort in Ethernet. Tehnologijo bodo poskusili standardizirati prek USB Implementers Foruma. Kljub drznim napovedim Intel nove tehnologije ne odriva v nedoločljivo prihodnost, ampak hrabro napoveduje pojav na trgu...

16 komentarjev

ATIC kupuje Chartered Semiconductors

TG Daily - Advanced Technology Investment Company (oz. ATIC), abudabijska investicijska družba, ki je finančno podprla ločitev AMDja na razvojni in proizvodni oddelek (Global Foundries), katerega ima tudi v večinski lasti, kupuje singapurski Chartered Semiconductors. Chartered, za katerega ATIC ponuja 1,8 milijarde $, si deloma lasti tudi država Singapur, prevzem, ki ga vodi CEO Global Foundries, Doug Grose, pa naj bi se zaključil v zadnjem letošnjem četrtletju.

Po besedah predstavnikov ATICa bo Chartered s prevzemom dobil dostop do opreme, kapitala in znanja Global Foundries, slednji pa bodo dobili dodatne proizvodne zmogljivosti in pogodbe za izdelavo čipov. Global Foundries, ki trenutno izdeluje procesorje za AMD, je pred kratkim dosegel dogovor še s ST Microelectronics, za katere bodo izdelovali čipe v 40 nm-proizvodnem procesu. Chartered, ki je v preteklosti že izdeloval čipe za AMD, ko so slednjemu manjkale proizvodne kapacitete, ima po drugi strani pogodbo z Microsoftom za izdelovanje...

1 komentar

Globalfoundries s prvo stranko

CNet - Podjetje Globalfoundries, ki je nastalo z razdelitvijo AMD-ja na dizajnerski in proizvodni del, je dobilo prvega kupca, ki ni mama AMD. Po poročanju tujih strani so sklenili dogovor s francosko-italijanskim koncernom STMicroelectronics, za katerega bodo proizvajali čipe z nizko porabo v 40 nm-tehnologiji (Globalfoundries sicer zmore tudi 34 nm-tehnologijo). Za kaj točno bodo čipi namenjeni, podjetji nista želeli razkriti. Znano je, da STMicroelectronics, ki je peti največji proizvajalec polprevodnikov na svetu, trži pomnilnik, mikrokrmilnike in MEMS. Tako denimo dobavljajo akcelerometer za iPhone 3GS. Proizvodnja bo stekla prihodnje leto.

2 komentarja

IBM in Global Foundries govorita o 22 nm, Toshiba s prebojem na 16 nm

X-Bit Labs - Tehnološka partnerja IBM in bivši AMDjev proizvodni del, Global Foundries, sta predstavila materiale in tehnologije, ki bodo potrebni za prehod na 22 nm proizvodni proces. Na simpoziju v japonskem Kyotu je Global Foundries prikazal način, kako EOT* debelino High-K metal tranzistorjev zmanjšati na raven, ki bo zadoščala ne le za 22 nm proizvodni proces, temveč tudi za kasnejše procese. Nova tehnologija bo nadvse primerna za mobilne in prenosne naprave, saj ne pričakujejo težav z uhajanjem toka, ki dvigne porabo čipa, obenem pa bodo lahko uporabljali še nižje napetosti, kar bo porabo še dodatno znižalo.

Napovedi, da se bo Mooreov zakon končal že pri 22 nm, očitno niso prispele na japonsko v tovarne Toshibe, saj se pripravljajo na morebitno proizvodnjo 16 nm tranzistorjev. To bodo dosegli z vnovično vrnitvijo germanija v svet mikroprocesorjev. Slednji je bil že nekaj časa tihi naslednik silicija, kateremu se izteka življenjska doba zaradi hitrega doseganja fizičnih omejitev. Preboj,...

4 komentarji

Global foundries s 45, 32 in 28 wafferji

Tweak Town - Podobno kot marsikateri proizvajalec, je tudi Global Foundries še pred začetkom Computexa novinarjem na ogled postavil dobrote. Tweak Townu je uspelo ujeti rezino, namenjeno visoko zahtevnim 6 jedrnim Istanbul Opteronom, 32 nm rezino, namenjeno mobilnim grafičnim čipom ter 28 nm rezino, ki bo sprva namenjena za čipe, ki imajo nizko porabo (predvsem RAM čipi, uporaba v ročnih mobilnih napravah). Masovna proizvodnja 32 in 28 nm rezin naj bi se začela že prihodnje leto. V izvorni novici si je mogoče ogledati tudi video.

15 komentarjev

Lastniki Global Foundries po nakupih

Slo-Tech - Advanced Technology Investment Co., abudabijska investicijska družba, ki je rešitelj AMDja in večinski lastnik njegovega proizvodnega dela, Global Foundries, se je odločil širiti. Že pri prevzemu Global Foundries so dejali, da nočejo biti le AMDjev proizvodni del, temveč hočejo postati pomemben igralec na trgu proizvodnje raznovrstnih polprevodnikov.

Dogovarjajo se s singapurskim Temasek Holdings (prav tako investicijska družba), saj od njih želijo kupiti njihov celoten, 62,33 % delež proizvodne družbe Chartered, ki, podobno kot TSMC, od strank vzame le načrte jedra in izdela čipe.
Z nakupom bi Global Foundries dobil Charteredove obstoječe stranke, obenem pa bi se jim povečale proizvodne zmogljivosti, zaradi česar bi postali mnogo bolj konkurenčni glavnima tekmecema, TSMC in UMC.

4 komentarji

Nekdaj AMD-jev proizvodni del bo Globalfoundries

X-Bit Labs - Na dolgo in široko smo se že razpisali o AMD-jevi razdelitvi na dva dela, tako da tu ni kaj dosti dodati. V ponedeljek je bila razdružitev formalizirana, tako da AMD ne poseduje več proizvodnih kapacitet. Še zadnja pika na i, ki je manjkala novoustanovljenemu podjetju, ki je podedovalo odstreljene dele podjetja ter je v lasti AMD-ja in ATIC-a, je novo ime. To bo Globalfoundries. Izvršni direktor podjetja bo Doug Grose, ki je bil doslej podpredsednik proizvodnega dela AMD-ja, medtem ko bo presednik nadzornega sveta postal Hector Ruiz, ki je podobno funkcijo zasedal tudi v AMD-ju. Nič novega torej.

V podjetju so poudarili, da Globalfoundries ne bo služil zgolj AMD-ju, temveč bodo izdelovali čipe za vse zainteresirane partnerje. Dodajajo, da bo tokrat prvič v zgodovini omogočen zgodnji dostop do najnovejših in najboljših tehnik izdelave tudi manj znanim in bogatim izdelovalcem procesorjev. Da bi uresničili dolgoročne razvojne vizije, bodo razširili obstoječo tovarno v Dresdnu in...

8 komentarjev

Namesto računalniške škatle rezina v omari?

Monitor - Pri Hewlett Packardu so začeli s postopki za izdelavo računalniških rezin. In kaj so računalniške rezine? Gre za poseben prostor v omari, ki jo danes že imajo računalniški centri in v kateri so ponavadi fizično locirani strežniki. Uporabnik bo tako imel na domači lokaciji le najbolj pomembne komponente (tipkovnico, miško, zaslon in enoto za povezavo). Rezine so nekaj posebnega tudi zato, ker ima vsak uporabnik v svoji rezini svoj trdi disk, procesor in pomnilnik.

HP razvija tudi učinkovite nadzorne in upravljalne mehanizme, da bo mogoče tovrstne računalnike enostavno nadgrajevati, vzdrževati in da bodo nekoriščena sistemska sredstva koristno uporabljena (neizkoriščeno moč našega procesorja bo lahko uporabil drug uporabnik, mi pa naprimer nezaseden prostor njegovega trdega diska). Končne izdelke napovedujejo za konec tega leta s čimer naj bi se stroški imetja osebnega računalnika bistveno zmanjšali a hkrati ohranili vse obstoječe prednosti njegove uporabe.

8 komentarjev