»

Izposojevalec električnih skirojev Bird gre v prisilno poravnavo

Slo-Tech - Podjetje Bird, ki ga poznamo zlasti kot izposojevalca električnih skirojev, gre v prisilno poravnavo. Postopek bo tekel na Floridi, v njem pa bo start-up pet let po doseženi magični meji ene milijarde vrednotenja poizkusil rešiti, kar se rešiti da. Bird je sicer delnice javno ponudil leta 2021, letos septembra pa je newyorška borza ustavila trgovanje, ko je tržna kapitalizacija podjetja padla pod 15 milijonov dolarjev. Jasno je bilo, da je podjetje v hudih škripcih, iz katerega se bržkone ne bo izvleklo brez posledic.

Bird je leta 2017 ustanovil Travis van der Zanden, ki je bil zaposlen v Uberju in Lyftu. Zdelo se je, da gre zmagovalno idejo, saj so kmalu povsod po svetu vzniknili posnemovalci, a posel ni prinašal dobička. Električni skiroji tudi niso povsod popularni, saj so jih na primer v Parizu prepovedali. Pri podjetju je vloženih tudi več kot sto odškodninskih tožb ljudi, ki so se na skirojih poškodovali.

Začasni direktor Michael Washinushi je sicer dejal, da se stvar...

6 komentarjev

Dell po menedžerskem prevzemu odpušča

The Register - Lani je po dolgem plesu okrog podjetja Michael Dell vendarle prevzel podjetje Dell, ki ga je bil ustanovil leta 1984 med študijem, tedaj še pod drugim imenom. Menedžerski odkup, ki ga je izpeljal lani, so mu pomagali financirati sklad Silver Lake, Microsoft s posojilom in še nekaj manjših investitorjev. Vse to je treba poplačati, zato bo Dell odpuščal.

Dell je imel že pred prevzemom precej neugoden položaj, saj je tretjemu največjemu proizvajalcu računalnikov na svetu tržni delež upadal. Michael Dell je zato napovedal velika vlaganja v področje osebnih računalnikov in mobilnih naprav, da bi trend obrnili. Šlo pa ne bo niti brez varčevanja in prestrukturiranja.

Dell naj bi še letos odpustil približno 15.000 zaposlenih,...

18 komentarjev

Dobiček Microsofta nespremenjen, kupci čakajo na Windows 8

Microsoft - Microsoft je drugi kvartal v fiskalnem letu 2012, ki se je končal konec decembra, sklenil z rahlo rastjo prometa in nekoliko nižjim dobičkom, so sporočili iz Redmonda. Čisti dobiček je znašal 6,62 milijarde dolarjev, kar je za manj kot odstotno točko slabše kot leto pred tem. Promet se je zvišal za pet odstotkov in dosegel 20,9 milijarde dolarjev. Rezultati so torej tik pod rekordnimi ravnmi, dasiravno jih je izvršni direktor Steve Ballmer označil le kot trdne. Še boljše pa pričakujejo letos, saj bodo predstavili kopico novih izdelkov, med katerimi je najteže pričakovan Windows 8, ki bodo poganjali povpraševanje v drugi polovici koledarskega leta (začetek fiskalnega leta 2013).

Poglejmo si rezultate po petih divizijah, v katere je...

35 komentarjev

Google letos prevzel že 40 podjetij

Gibanje cene delnice Googla letos

vir: Google
Google - Google je ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev SEC-u poslal finančno poročilo o prvih treh četrtletjih tega leta, iz katerega je razvidno, da so v tem času prevzeli 40 podjetij. Največji nakup je predstavljal AdMob, za katerega so odšteli 681 milijonov dolarjev. Večja zalogaja sta bila še Slide s 179 milijoni dolarjev in On2 Technologies s 123 milijoni dolarjev. Za ostalih 37 podjetij so porabili 626 milijonov dolarjev, tako da je skupni račun znašal 1,6 milijarde dolarjev. Sem je treba prišteti še ITA, ki ga Google od julija poizkuša kupiti za 700 milijonov dolarjev, a še čaka na zeleno luč od protimonopolnih inštitucij.

Iz bilance je razvidno, da je imel Google ob koncu tretjega četrtletja več kot 11 milijard dolarjev v denarju in derivatih ter...

11 komentarjev

YouTube prepričljivo vodi

TechCrunch - Analitiki iz podjetja Comscore so včeraj objavili podatke o uporabi strani za predvajanje videov na spletu. Ugotovili so, da jih uporablja pravzaprav vsak uporabnik spleta. Z veliko premočjo vodi YouTube, ki je imel maja 43,1-odstotni tržni delež z več kot 14,6 milijardami ogledov. Na drugem mestu je Hulu, ki ima vsega 3,5-odstotni tržni delež z dobro milijardo ogledov. Sledijo mu Microsoftove strani, Vevo, Viacom Digital in Yahoo. Skupno so maja uporabniki pogledali 34 milijard videoposnetkov.

Nadaljevanje velja sicer za ZDA, a ga lahko poizkusimo ekstrapolirati tudi na naš konec sveta. Kar 85 odstotkov Američanov z dostopom...

11 komentarjev

Red Hat imun na gospodarsko krizo

vir: CNet
CNet - Recesija, ki je v preteklih letih povzročila velika odpuščanja in izgube, tudi pri največjih podjetjih, ni prizadela Red Hata, ponudnika ene izmed najbolj razširjenih distribucij Linuxa v strežniških vodah. Včeraj so namreč predstavili rezultate zadnjega četrtletja iz fiskalnega leta 2010, ki so bili ponovno odlični.

Prihodki so znašali 195,9 milijona dolarjev, kar je 18% več, kot v enakem obdobju leto poprej. Podobna je zgodba tudi s prihodki od naročnin za tehnično podporo, ki so s 169,2 milijona dolarjev za 21% višji, kot leto poprej. Sklenili so...

16 komentarjev

Oraclovi poslovni rezultati dobri

ComputerWorld - Oracle je objavil poslovne rezultate (PDF) drugega četrtletja fiskalnega leta 2010, ki se je končalo konec novembra. V tem času so zabeležili dobiček v višini 0,29 dolarja na delnico (torej 1,4 milijarde dolarjev), vsi prihodki pa so dosegli 5,9 milijarde dolarjev, kar je za štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Še posebej dejavni so bili pri odpuščanju, saj so odslovili kar 1273 zaposlenih od 84.000. Večina jih je bila iz Azije, manjši delež pa so odpustili tudi v evropskih, bližnjevzhodnih, afriških in ameriških pisarnah. Koliko točno je bilo odpuščenih in kdo se je preprosto upokojil, Oracle ne želi povedati, saj so kot po navadi skrivnostni s svojo politiko zaposlovanja. Oracle sicer še vedno čaka na zeleno luč evropske komisije, da bi dokončal prevzem Suna - to naj bi se zgodilo prihodnji mesec.

1 komentar

Dell v prvem četrtletju slabše, a pozitivno

The Register - Dell je ta teden objavil poslovne rezultate za prvo četrtletje fiskalnega leta 2010, ki se je izteklo prvega maja. Iz njih je razvidno, da so v tem kvartalu prihodki podjetja znašali 12,3 milijarde dolarjev, kar je za četrtino manj kot v enakem obdobju lani. Tudi dobička je bilo manj, saj so ga še lani zabeležili 784 milijonov dolarjev, letos pa zgolj 290 milijonov dolarjev. Izvršni direktor Michael Dell pričakuje bolj rožnato prihodnost leta 2010.

Po zadnjem štetju ima namreč Dell 37-odstotni tržni delež na področju strežnikov x86, za prihodnje leto pa pričakujejo intenzivnejše investicije podjetij v svoje sisteme in posledično več prometa za Dell. Kot pravi, bo en razlog za konkretnejše nadgradnje v prihodnjem letu izid Windows 7, drugi pa tečnarjenje zaposlenih, ki bodo počasi naveličani delati na štiri ali pet let starih računalnikih, če imajo doma nove.

0 komentarjev

Shuttli bodo vendarle upokojeni prihodnje leto

The Register - NASA ima že nekaj časa v svojih načrtih zapisano, da bo raketoplane Space Shuttle upokojila prihodnje leto. Ker do takrat verjetno niti Mednarodna vesoljska postaja ne bo dokončana, NASA pa definitivno ne bo imela pripravljenih naslednikov teh raketoplanov, sta prejšnji teden oba doma ameriškega parlamenta sprejela dodatno financiranje z namenom podaljšanja življenjske dobe shuttlov, s čimer bi se izognili plačevanju Rusom za prevoze v vesolje, če bi ga NASA potrebovala. Očitno do tega ne bo prišlo, saj NASA vztraja pri upokojitvi leta 2010.

Proračun ameriške vesoljske agencije za leto 2010 predvideva izdatke v višini 3,16 milijarde dolarjev za shuttle, leta 2011 zgolj 382 milijonov, leta 2012 pa samo še 88 milijonov. To je močan indic, da NASA ni zahtevala dodatne poltretje milijarde dolarjev, ki ji jo je bil parlament voljan dodeliti. Tudi uradno je NASA zapisala, da so se zavezali dokončati preostalih devet misij, kar nameravajo izvesti pred koncem prihodnjega leta. Po tem času...

5 komentarjev

Nvidia še vedno v rdečih številkah

The Wall Street Journal - Nvidia je objavila poslovne rezultate za prvo četrtletje fiskalnega leta 2010, v katerem še vedno izkazuje predvsem rdečo barvo. V razdobju, ki se je zaključilo 26. aprila, so njihovi prihodki znašali 664 milijonov dolarjev, kar je 42 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Kljub temu nad rezultatom niso razočarani, saj so bili v zadnjem lanskem četrtletju njihovi prihodki še manjši, in sicer 481 milijonov dolarjev, kolikor so načrtovali tudi za ta kvartal.

Še vedno se niso uspeli izvleči iz izgub, saj so tokrat zabeležili 201 milijon dolarjev minusa, kar je za tretjino več kot v preteklem četrtletju. Za primerjavo, v enakem obdobju lani so pridelali 176 milijonov dolarjev dobička. Glavni razlog za slabe izide je po ocenah podjetja znižanje bruto trgovske marže, ki je padla s 44,6 na 28,6 odstotka, kar je posledica pešanja prodaje dragih izdelkov in višjega povpraševanja po cenejših. Izvršni direktor Jen-Hsun Huang pravi, da pričakujejo izboljšanje, ko se bo pobralo...

12 komentarjev

Google v prvem kvartalu izvrstno

Googlovi prihodki

vir: CNet
CNet - Google je objavil poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje in presenetil analitike. Njihovi prihodki so znašali 5,51 milijarde dolarjev, kar je za šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani in zgolj tri odstotke manj kot v zadnjem lanskem kvartalu. Odebelil se je tudi dobiček, ki je znašal 1,42 milijarde dolarjev, medtem ko je znašal v zadnjem lanskem četrtletju ta pičlih 382 milijonov dolarjev. Googlov izvršni direktor je številke z nasmehom komentiral kot dobro četrtletje, še posebej z obzirom na siceršnje ekonomsko dogajanje. Kot pravi, njihova prioriteta ostaja dolgoročno investiranje, s katerim želijo vzdrževati prihodnjo rast svojega posla. Približno...

0 komentarjev

Nokia z opazno manjšim dobičkom

CNet - Finski mobilni gigant je včeraj objavil poslovne rezultate za letošnje prvo četrtletje. Postavka, ki najbolj bode v oči, je skrčenje dobička, ki je z 1,22 milijarde evrov lani uplahnil na vsega 122 milijonov evrov letos. To je mnogo slabše od pričakovanj, ki so se vrtela nekje okrog 300 milijonov evrov. Zmanjšali so se tudi prihodki, ki so z 12,66 milijard evrov lani upadli na 9,27 milijarde evrov, kar je prav tako rahlo pod pričakovanji.

Nokia je prodala 93,2 milijona mobilnih telefonov, kar je za 19 odstotkov manj kot leto poprej in 18 odstotkov manj kot v predzadnjem četrtletju. Izvršni direktor je rezultate komentiral z besedami, da so prodajalci predvsem praznili zaloge, zato kaj dosti novih naročil Nokia ni prejela. Letos pričakujejo 10 odstotkov slabše rezultate kot lani, pri čemer naj bi bila težja prva polovica leta. Januarja so imeli 37-odstotni tržni delež s povprečno ceno telefona 65 evrov. V prihodnosti jim jo utegneta zagosti predvsem iPhone in BlackBerry, po katerih...

14 komentarjev

Dell z manjšim dobičkom

The Register - Zmanjšanje povpraševanja klesti tudi pri Dellu, ki je v četrtem fiskalnem četrtletju sicer obstal v črnih številkah, a svoj dobiček prepolovil. Med oktobrom in januarjem so beležili dobiček v višini 351 milijonov dolarjev, medtem ko so leto prej pospravili kar 679 milijonov. Zajeten delež pri zmanjšanju dobička nosi tudi prestrukturiranje podjetja, ki je stalo 277 milijonov dolarjev.

Dell pravi, da je bila zadnja praznična sezona najslabša v zadnjih sedmih letih, tako da so močno zarezali v stroške. S še intenzivnejšim varčevalnim programom nameravajo v prihodnjih treh letih prihraniti štiri milijarde dolarjev (ni ne tri, kot so prej napovedovali), kar vključuje tudi odpuščanja. Dohodki do prodaje so sicer v zadnjem kvartalu znašali 13,4 milijarde dolarjev, kar je 16 odstotkov manj kot leto poprej. Slabši so bili v vseh segmentih, razen na področju enot za shranjevanje podatkov, kjer so beležili 11-odstotno rast. Skupno je Dell v lanskem letu zaslužil 3,19 milijarde dolarjev pri...

2 komentarja