»

Firefox in Chrome bosta v bodoče podpirala nadzor z joystiki/gamepadi

vir: Heise
Heise - Tako Mozilla kot tudi Google imata v delu podporo za joysticke in gamepade, kar bo v eni od prihodnjih različic omogočalo osnovno krmiljenje s temi vedno bolj prisotnimi napravicami. Za zdaj ni pričakovati preveč, morda osnovno navigacijo po bookmarkanih straneh in pa predvsem upravljanje s HTML5 video predvajalniki, ki so počasi začeli zamenjevati Flash. Cilj je uporabniku zagotoviti multimedijsko izkušnjo konzole in to kar z domačega kavča.

API je razmeroma preprost in podpira samo tri dogodke - MozJoyButtonDown (stisk gumba), MozJoyButtonUp (sprostitev gumba) in MozJoyAxisMove (premik joystick palice oz. gobic na gamepadu), ki jih brskalnik procesira podobno kot miško in tipkovnico (analogno...

7 komentarjev

Applov iPhone napak prestavil uro

Telegraph News - Premikanje urinih kazalcev ob prehodu s poletnega časa na sončni čas in nazaj ne povzroča težav le ljudem, marveč tudi elektronskih napravam. Za največje število prepoznih prihodov na delo je letos poskrbel Applov iPhone, ki v Evropi ni uspel pravilno prestaviti ur in sprožiti jutranjega alarma. Zatem ko so se s podobnimi težavami ubadali v Avstraliji in na Novi Zelandiji na začetku oktobra, Apple hrošča ni popravil, zato se je včeraj množica Evropejcev zbudila uro prepozno.

Applov iPhone 4 je ponoči ob 3.00 po lokalnem času pravilno prestavil uro nazaj na 2.00, a je hrošč povzročil zmedo v budilki. Ta je zazvonila uro kasneje, kot je bila nastavljena, če je bil alarm periodičen (zazvoni vsak ponedeljek ...). Enkratno nastavljenih...

49 komentarjev

Na iPhonu končno emulator C64

TG Daily - Podjetje Manomio je leto dni razvijalo svojo aplikacijo za iPhone, s katero so nameravali požeti obilo uspeha. Sredi junija so predstavili svoj emulator Commodora 64 za iPhone, ki bi omogočil poganjanje legendarnih iger izpred 20 let na zadnjem kriku tehnike. Vanj so uspeli sprogramirati prav vse lastnosti C64: pravo hitrost, zvok SID, samodejno shranjevanje, igralno palico in originalno tipkovnico, podporo za samodejno rotacijo iPhona. Vse skupaj so celo licencirali, saj so se povezali s podjetjem Kiloo Aps, ki ima licenco za C64. Žal Apple ni dovolil prodaje tega emulatorja, ker so avtorji naredili tako verno kopijo, da so v njej pustili še podporo za BASIC. Applova pogodba iPhone SDK Agreement pa eksplicitno prepoveduje aplikacijam samim nameščati ali poganjati...

28 komentarjev

Na iPhonu tudi Sonic The Hedgehog

TechCrunch - Programerji so na Applov iPhone z veliko hitrostjo začeli postavljati klasične igre, kot sta Myst in Wolfenstein 3D, ki novodobne skupke bitov in bajtov običajno še vedno povsem prekosijo pri igralnosti. Zadnja dobrota, ki smo jo dobili na iPhone, je modri ježek z nadzvočno hitrostjo, ki ga je daljnega 1991 uvedla Sega, da bi konkurirala Nintendovemu vodovodarju Mariu. Sonic The Hedgehog stane razumnih 5,99 dolarjev.

Ježka krmilimo z dvema navideznima gumboma, ki ju igra izriše v spodnjem levem in desnem kotu touchscreena. Izkušnja sicer ni tako dobra kot pri klasičnem gamepadu, a ker večinoma rabimo le desni gumb, navideznost ni tako boleča. Tako ali tako pa bo iPhone 3.0 prinesel možnost, na Iphone priključiti...

7 komentarjev

Stanford ponuja brezplačne tečaje programiranja aplikacij za iPhone

engadget - Ameriški Stanford po novem ponuja tečaje razvoja aplikacij za iPhone. Posebnost je, da so predavanja na voljo brezplačno komurkoli preko Stanfordovega iTunes kanala. Če se želite učiti programiranja za iPhone pa boste potrebovali nekaj predznanja o objektnem programiranju, dostop do Maca z Intelovim procesorjem ter poznavanje programskega jezika C. Prvega izmed predavanj, ki je že na voljo za ogled vodita dva izmed Applovih programerjev, kmalu pa bo sledilo še več predavanj, ki jih bodo vodili različni Applovi strokovnjaki. Če imate potrebno znanje in opremo, ter želite razvijati aplikacije za iPhone pa le brž odklikajte na spletno stran po prvo lekcijo.

2 komentarja

V ZDA na prodaj iPhone brez vezave

CNet - Doslej je bilo Applov famozni iPhone v ZDA moč kupiti le v paketu z dvoletno naročnino na AT&T, kar pa je še vedno bolje od slovenske pollegalne različice, ki jo je od nekod privlekel Tušmobil in nam strogo zabičal, naj ga ne posodabljamo. Ali pa Islandcev in Grenlandcev, ki jih je Apple zbrisal z zemljevida sveta. Kakorkoli, v ZDA je AT&T prejšnji teden napovedal, da bo mogoče iPhone pri njih kupiti tudi brez dvoletne naročnine za zasoljenih 599 oz. 699 dolarjev. In to samo enega na osebo, ki že ima sklenjeno naročniško razmerje. Še kaveljec, ti iPhoni so bili še vedno zaklenjeni na omrežje AT&T.

Apple je malenkostno sprostil pravila igra in tako sedaj v svojih trgovinah ponuja te iste iPhone za enako ceno, ki pa so še vedno zaklenjeni (neuradne metode odklepanja seveda obstajajo) na omrežje AT&T, pri čemer je edina razlika, da jih lahko kupi kdorkoli kolikorkoli. Applu se namreč mudi sprazniti zaloge, saj junija prihaja že nova različica iPhonov. Verjetno bi jih spraznil mnogo...

21 komentarjev

Apple predstavil iPhoneOS 3.0

Slashdot - Apple je sinoči le obelodanil novo verzijo operacijskega sistema za svoj iPhone. Natančen zapisnik celotnega dogodka v Cupertinu imajo na MacWorld, mi pa si poglejmo bistveno. Namreč, kaj je Apple novega dodal v tretjo verzijo sistema za iPhone.

Funkcija kopiraj-izreži-prilepi je končno dostopna v vseh aplikacijah, kar bo gotovo olajšalo rokovanje z napravo. Vgradili so še iskanje po celotni vsebini iPhona, ležečo tipkovnico (landscape keyboard), podporo za MMS in glasovne opomnike (voice memo). Razvijalci bodo veseli zmožnosti nakupovanja v aplikacijah, kar bo prišlo prav za razne plačljive nadgradnje, razširitve in podobno, povezljivosti s soležniki (peer-to-peer) prek Bluetootha ter dostopa do strojne opreme prek dock priključka in Bluetootha. Razvijalska beta je izšla zdaj, končni uporabniki pa bodo prejeli novo verzijo poleti - lastniki telefonov 3G brezplačno, za iPod Touch pa bo stala 10 dolarjev.

49 komentarjev

Naslednji teden Applov iPhone 3.0

The Register - Apple bo prihodnji teden razkril tretjo verzijo svojega operacijskega sistema za iPhone, poroča The Register. To se bo zgodilo na posebnem dogodku v Cupertinu v torek. Kaj točno bo Apple dodal, ni znano, uporabniki pa najbolj pogrešajo posredovanje (forwarding) SMS-ov in funkcijo izreži/kopiraj/prilepi, ki v trenutnem iPhonu 2.2.1 manjkata. The Inquirer je sestavil celo listo manjkajočih funkcionalnosti, katerih inkarnacijo napovedujejo v novi verziji iPhona - na njej se sicer pojavijo tudi povsem brezupne želje, kot je ta po namestitvi nepodpisanih aplikacij.

Možno je tudi, da bo Apple nekoliko prenovil strojno opremo. Špekulacije, da razvijajo majhno verzijo iPhone Nano, so sicer zavrgli kot nesmiselne, a kitajski izdelovalci dodatkov trdijo, da Apple blefira. Več bomo gotovo izvedeli prihodnji teden, huda konkurenca (Android, Palm, Windows Mobile) pa bo poskrbela, da Apple ne zaspi na lovorikah.

27 komentarjev

Apple iTunes na voljo tudi v Sloveniji

Slovenija na seznamu podprtih držav

vir: jabuk.si
jabuk.si - Od danes naprej lahko tudi slovenski uporabniki iTunes posežejo po svojih kreditnih karticah in opravljajo nakupe preko Apple-ove spletne prodajalne iTunes Store. Na precejšnjo žalost kljub pomembnosti dogodka v iTunes Store še ni zaslediti glasbe (še manj pa filmov), saj lahko kupujemo le iPhone in iPod Touch aplikacije, kar pa bi znalo podžgati nove govorice, da bo iPhone na voljo tudi na sončni strani Alp.

48 komentarjev

Dlančniki z igricami

Slo-Tech - Naslednjo novico nam je poslal MorpheusX:

Kot nekateri veste, se namerava Sega umakniti iz igričarske hardware scene in se osredotočiti na izdelovanje iger. Tu sem zasledil informacijo, da se Sega namerava povezati s Synovial Inc. s pomočjo katerega bo izdelovala igre za popularne dlančnike in njihove operacijske sisteme. Sega tako namerava klasike, kot so Sonic The Hedgehog prenesti na dlančnike. Po zgodbi sodeč, naj bi bila prva skupna igra firm imenovana Virtual Game Gear, ki naj bi delovala na Pocket PC-jih kot je Compaq-ov iPAQ.

1 komentar