»

Razširjenost širokopasovnega interneta povzroča pomanjkanje spanca

Slo-Tech - Italijanski raziskovalci so v sklopu petletnega projekta, ki ga financira ERC (European Research Council), med drugim ugotovili, da je dostopnost širokopasovnega internet eden izmed dejavnikov, ki povzročajo kronično pomanjkanje spanja. Čeprav očitki, da moderna elektronika vpliva na naše spalne navade in bioritem, niso novi niti povsem nedokazani, gre za prvo tovrstno raziskavo, ki je dokazala vzročno zvezo med širokopasovno internetno povezavo in pomanjkanjem spanca.

Kronično pomanjkanje spanca je velik družbeni problem v razvitem svetu, ki ima čisto resne merljive učinke in povzroča gospodarsko škodo. Neprespani ljudje so manj produktivni v službi, imajo zvišano umrljivost, so več bolni, povzročajo prometne...

7 komentarjev

Brezplačen Wi-Fi na letalih Virgin America

Slo-Tech zastonj na letalu!

vir: CNet
CNet - Virgin America je, podobno kot American Airlines, že spomladi ponudil širokopasovni brezžični internet na nekaterih svojih letih. Za storitev Gogo Wi-Fi so pri letih, daljših od treh ur, računali $12,95, medtem ko so bili krajši leti nekoliko cenejši - pri poletih do ure in pol je bila cena le $5,95, med uro in pol ter tremi urami dolgimi poleti pa je storitev stala $9,95. Za uporabnike pametnih mobilnih telefonov so ponujali poseben paket, kjer je bila enotna cena pri letih nad uro in pol ter je znašala $7.95. V prazničnem obdobju, ki se v ZDA začne že novembra, so se pri Virgin America odločili pripraviti posebno ponudbo. Skupaj z Googlom bodo med letošnjim 10. novembrom in 15. januarjem leta 2010 storitev ponudili popolnoma...

15 komentarjev

Wi-Fi konkurenca Bluetoothu

X-Bit Labs - V bližnji prihodnosti bomo za parjenje mobilnih telefonov z drugimi telefoni, računalniki, prostoročnimi slušalkami in podobnimi pripomočki morda uporabili kar Wi-Fi. Wi-Fi Alliance razvija novo specifikacijo, Wi-Fi Direct (prej znan kot Wi-Fi peer-to-peer), s katero bi se naprave povezale neposredno, brez uporabe neke skupne, dostopne točke. Naprave, ki bodo imele certifikat za neposredno povezljivost, se bodo na enak način lahko povezale tudi z že obstoječimi Wi-Fi napravami, ki certifikata nimajo. Ker gre za Wi-Fi povezljivost bo podprta tudi WPA2 enkripcija povezave, ki bo podatke sposobna prenašati pri enakih...

21 komentarjev

British Airways z internetom le na novih letalih

Airbus A318

vir: CNet
CNet - Za september so pri British Airways napovedali, da bosta začela obratovati dva popolnoma nova Airbusa A318. Z vedno večjo popularnostjo interneta v zraku so se to odločili preizkusiti tudi Britanci, ki bodo na obeh letalih ponujali brskanje po spletu in pregledovanje e-pošte s pomočjo OnAir storitev. A žal bo zaenkrat ostali le pri teh dveh letalih, saj ne načrtujejo vgradnje sistema v starejša, že operativna letala, ker bi jih to stalo preveč, da bi se jim pokrili stroški. Povedali so še, da so raziskave pokazale, da potniki nimajo želje po GSM povezavi, ki bi jo uporabljali za telefonske klice, večinoma si želijo zgolj podatkovne povezave prek WiFi omrežij.

Od 116 svetovnih letalskih družb jih je letos kar...

4 komentarji

Wi-Fi letalskim potnikom bolj pomemben od hrane

vir: Wikipedia
TG Daily - American Airlines je opravil anketo, ki je pogoste letalske potnike spraševala po najbolj pomembni ugodnosti na letu. Zanjo so se odločili zaradi napovedi, da bo do leta 2013 na poletih kar 200 milijonov širokopasovnih povezav, kjer bodo najbolj številčni potniki na daljše razdalje. Za vzorec so vzeli 1500 pogostih letalskih potnikov, ki so morali imeti letno zabeleženih vsaj 20 poletov pri vsaj treh različnih letalskih družbah. Trenutno jih najbolj moti prazna baterija prenosnika (oz. mobilnega telefona), ki je ni mogoče napolniti (v prvem in poslovnem ter v nekaterih vrstah ekonomskega razreda American Airlines že ponuja električne vtičnice), saj je takšnih potnikov kar dve tretjini, a le četrtina vseh anketirancev bi...

16 komentarjev

Svetovna Wi-Fi prestolnica ostaja London

Slashdot - Slashdot poroča, da je svetovna prestolnica za brezžičen dostop do medmrežja še vedno London. Zadnja študija, ki jo je opravila RSA, je odkrila, da je v Londonu 12.276 dostopnih točk, kar za več kot 3000 presega njihovo število v New Yorku. Največjo rast so zabeležili v Parizu, kjer se je njihovo število pošesterilo, medtem ko je ta v Londonu znašala 72 %, v New Yorku pa le 45 %. Precej bolj žalosten je podatek o varnostni neosveščenosti skrbnikov, saj je v New Yorku 97 % vseh dostopnih točk v podjetjih zaščitenih, v Londonu pa le 80 %. Za primerjavo: domači uporabniki so v New Yorku svoje točke zakriptirali v 97 %, Londončani pa v 90 %.

4 komentarji

Vodilni v optiki Korejci

Overclockers Australia - Medtem ko tudi naši ponudniki interneta po sramežljivih začetkih vedno odločneje ponujajo optiko, če seveda živite v četrti, ki so jo že uspeli razkopati, je njena razširjenost na Daljnem vzhodu v vzponu. Na prvem mestu v svetovnem merilu je Južna Koreja, kjer ima 12,2 % prebivalcev optično povezavo, 10,5 % kabelsko in 8,4 % DSL. Tako ima npr. več Korejcev optično povezavo kot ima sploh katerokoli širokopasovno povezavo Grkov, Poljakov, Slovakov, Turkov ali Mehičanov. Na drugem mestu so Japonci z 10,2 % optike, 9,6 % DSL in 3,1 % kabelskega interneta. Med Evropejci je na prvem mestu Švedska z šestimi odstotki, medtem ko ima Norveška najvišji delež širokopasovnih povezav (optika, DSL in kabel skupaj) na svetu. Klik!

87 komentarjev

Rekordni domet Wi-Fi

Postavljanje rekorda

vir: Wired News
več strani - Venezuelski profesor Ermanno Pietrosemoli je postavil nov rekord v dometu povezave Wi-Fi, ki po novem znaša 237 milj ali 381 kilometrov v evropskih enotah, s čimer je za 70 km izboljšal švedski rekord med zemeljskim računalnikom in računalnikom na vremenskem balonu. Za povezavo računalnikov v El Aguili in na gori Platillon v Venezueli je Pietrosemoli uporabil Intelovo tehnologijo usmerjenega Wi-Fi in nekatere modificirane dele, ki jih je potrebam prilagodil sam. Na njegovi strani je bila tudi geografija, saj gora Platillon leži v Andih, tako da je bila zračna linija prosta. O rekordu poročajo Wired.com, News.com in Slashdot.

13 komentarjev

Podrobnosti o Wi-Fi v San Franciscu

Slashdot - Poročali smo že smelem projektu, ki so si ga zastavili v San Franciscu - dostop do interneta nameravajo povsem brezplačno preko brezžične tehnologije Wi-Fi omogočiti vsem prebivalcem mesta. Pogodba med San Franciscom, EarthLinkom in Googlom postreže s podrobnostmi.

Vsem gospodinjstvom bo omogočen brezplačen dostop do interneta s hitrostjo 300 kbps. Megabitni dostop bo prav tako na voljo, le da bo stal 21,95 dolarja oz. po znižani ceni za reveže 12,95 dolarja (politično korektno so to low-income prebivalci). Preizkusna doba projekta bo 4 leta, storitev pa lahko EarthLink podaljša še trikrat za štiri leta. Ponudnik bo mestu kot nadomestilo za uporabo storitev in infrastrukture vsako leto plačal 640.000 dolarjev in pet odstotkov dobička. Več o tem.

20 komentarjev

Varnost na letališčih

Crypto-Gram - Majska številka spletne revije Alibi.com piše, kako v Kanadi preverejajo varnost na letališčih.

Uslužbenci letalske varnostne službe so namreč želeli preveriti ali bodo letališko osebje in psi zaznali, da hoče nekdo na letalo pretihotapiti razstrelivo. Zato so skozi letališko kontrolo poslali svojega agenta s kovčkom polnim razstreliva TNT.

Vendar pa je prišlo do napake. Razstrelivo so skrili v napačen kovček (nekega povsem nedolžnega letalskega potnika), da pa bi bila ironija še večja, so za razstrelivom izgubili vsakršno sled.
Potnik se je brez težav vkrcal na letalo in neovirano prispel na cilj. Ko je v svoji prtljagi našel poln lonček razstreliva, pa je poklical policijo in zgodba se je pričela razpletati.

6 komentarjev

Internet v zraku

Reuters -

Letalski potniki bodo kmalu dobili možnost surfanja po internetu in pošiljanja e-sporočil kar med samim poletom -- vsaj na Boeingovih letalih. Odgovorni zatrjujejo, da bo to ugodnost omogočila nova Wi-Fi tehnologija, a zadeva za komercialno uporabo še ni dovolj dodelana, saj prihaja do pogostih motenj in prekinitev dostopa do interneta med letom.

Preizkus, ki so ga izvedli prejšnji teden med devetdesetminutnim letom nad Golden Gate mostom in nacionalnim parkom Yellowstone, je to dobro prikazal. Internet je bil na sodobno opremljenem Boeingu 737 dostopen manj kot pol ure. Kakorkoli že, zadeva se kljub manjšim porodnim težavam očitno dobro prijemlje, saj vsi večji letalski prevozniki (United Airlines, American Airlines, Delta Air Lines) načrtujejo njeno uporabo v potniškem prometu. Razveseljive se tudi hitrosti, napovedane za prihodnje leto -- 20/1 megabit (dol/gor). Takisto ni pretirana cena; gibala se bo med 25 in 35 dolarji na polet za posameznika. Več informacij....

5 komentarjev