»

Mesec varne rabe interneta v Sloveniji

Arnes - Ker je Generalna skupščina Združenih narodov leta 2005 17. maj razglasila za svetovni dan informacijske družbe, bo tudi v Sloveniji mesec maj posvečen varni rabi interneta. ARNES-ov SI-CERT, Urad informacijskega pooblaščenca, Zveza potrošnikov Slovenije in Center za varnejši internet SAFE-SI so tako pripravili tudi potujočo informacijsko točko Varni na internetu, ki bo gostovala v nakupovalnih središčih po Sloveniji.

Včeraj je bila postavljena v Citycentru v Celju, 14. maja bo v Cityparku v Ljubljani, 21. maja v Supernovi v Ljubljani in 28. maja v Europarku v Mariboru. Na njej bodo mimoidoče informirali o spletnih prevarah, varnem nakupovanju, varovanju osebne identitete in zaščiti pred njeno krajo.

12 komentarjev

Začetki interneta v Sloveniji

Logotip Tehniškega muzeja Slovenije

Slo-Tech - Na 1176. sredinem seminarju, 27. maja 2009 bodo T. Pisanski, O. Jarh, in A. Kozjek predstavili temo: Muzej interneta - začetki interneta v Sloveniji. Opis predavateljev: "Delovni naslov razstave, ki jo nameravamo postaviti v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu, ki je del Tehniškega muzeja Slovenije, je Začetki interneta v Sloveniji. Razstavo želimo postaviti v letu 2011, ob dvajseti obletnici samostojne države Slovenije. K projektu bi radi povabili strokovnjake, ki so soustvarjali zgodovino razvoja interneta v Sloveniji. V ta namen smo s pomočjo dr. Tomaža Pisanskega evidentirali morebitne kandidate s katerimi želimo...

10 komentarjev

Hevreka!

Slo-Tech - Končno. Po letih vrtičkanja, kolobarjenja in prahe so se ljubljanski računalniški sejmi vendarle združili in bodo (upajmo) nehali vegetirati, temveč bodo končno spet kazali kaj je novega na sončni strani alp. Se še spominjate časov, ko je narod masovno drl na Infos in je bila virtualna resničnost in? Ali pa, ko smo dobili prvi slovenski računalniški CD? No ja, večina Slo-Techovcev verjetno ne, a vseeno vam lahko povemo, da je bilo fino.

Nič več Infosa, Teleinfosa in Sodobne elektronike. Naslednji teden se bo od torka, 24., do sobote, 28. maja, na gospodarskem razstavišču odvijal sejem Hevreka. O tem kaj vse se bo dogajalo tam pa v kakšni od prihodnjih novičk.

15 komentarjev

N-Gage

Nokia - Tudi mobilniki niso več to, kar so bili. Včasih je mobilnik komaj šel v žep, dandanašnji pa najmanjše primerke brez problemov skrijemo v dlan. Nekaterim pa mobitel ne pomeni le klicanja, temveč so jim pomembne tudi igre za kratkočasenje ob dolgih sestankih in dolgočasnih šolskih urah. Prav v ta namen so znanstveniki pri Nokii izdelali N-Gage, ki je dokaj podoben Nintendovemu Game Boy Adavance. Tako kot najnovejši mobilniki ima tudi ta barvni zaslon, zaradi katerega igre postanejo še večji užitek.

2 komentarja

GPS na bluetooth

Loox.org - Očitno Bluetooth res osvaja vse prenosnike, saj je sedaj na voljo že Bluetooth GPS. Izdelek naj bi že bil na voljo, vendar o njem ne duha ne sluha. GPS bo lahko s priloženimi baterijami zdržal 5-6 ur. Prav tako bo imel 3 indikacjiske LED diode, ki bodo prikazovale:
  • modra - Bluetooth status;
  • zelena - status GPS;
  • in rdeče-rumena - baterija.
Kilk!

0 komentarjev

Tokratni Lukenj™ je last Adobe Software.

Slo-Tech - Elcomsoft, taisto podjetje, ki je pred časom izdelalo program za kopiranje eBookovja, je objavilo napako v Adobovem programu Library. Slednji deluje kot "elektronska knjižnjica", napaka pa naj bi dovoljevala potencialne DoS napade, ko bi si ljudstvo 'sposodilo' recimo vse mogoče knjige, pa še to za neomejeno dobo. Klik!

Podjetje pa je zapisalo tudi to, da o tej napaki podjetja Adobe sploh niso obveščali; slednje naj bi namreč ob predhodnem opozorilu glede neke druge napake ne reagiralo.

1 komentar

Še malo objasnitve

Slo-Tech - Kot ste, zavzeti forumaši pač, že opazili, je zadnje dni v našem Forumu dosti stvari bolj slabo delujočih. Da ne boste živeli v nevednosti, vam bom razložil kapitalni razlog. Primož je dobil kronični napad pridnosti in se lotil pisanja Foruma popolnoma na novo. Ker pa ne more vsega narediti naenkrat, ste včeraj opazili, da se ni dalo popravljati ter brisati tem inu sporočil. Vse to je danes že popravljeno, avtomatska prijava pa še sledi. Bodite potrpežljivi . Če slučajno opazite še kakšno anomalijo v delovanju Foruma, to napišite v oddelek "Slo-Tech" in stvar bo popravljena tekom dneva. Hvala lepa.

0 komentarjev

Pojasnilo glede izpadov...

Slo-Tech - Večina vas je opazila, da zadnje dni delovanje interneta v Sloveniji ni na ravno najvišjem nivoju. Razlog za to je nekaj večjih DOS napadov, katerih cilj je bil celoten slovenski internet prostor. Pojasnilo za zadnjega, ki se je zgodil 28. maja, ponuja Elemen_t:

V ponedeljek, 28. maja, je bil izveden DOS napad na Slovenijo. Verjetno ste tudi sami opazili, da je bila večina spletnih strani nedosegljiva kar lepo število ur. Prav tako so števci za merjenje obiska dobesedno podivjali, saj so kazali gromozanske, sicer nerealne številke. Vse se je začelo na IRC-u. Slovenci so zavzeli nek bosanski kanal in Bosanci so popolnoma podivjali, rekoč, da bodo uničili celo slovensko internet sceno. Skratka, krivda definitvno prihaja iz naše strani (neskočno, po moji presoji sicer absurdno sovraštvo Slovencev do juga...).

11 komentarjev