»

Virgin Orbitu uspel prvi polet, NASA pa je zamočila glavni test motorjev rakete SLS

izstrelitev rakete LauncherOne

vir: Spaceflight Now
Spaceflight Now - Včeraj so navdušenci nad vesoljsko tehnologijo lahko spremljali kar dva pomembna dogodka. Podjetju Virgin Orbit je v drugo vendarle uspelo poslati raketo LauncherOne v vesolje in tja za nameček vtiriti deset majhnih satelitov. Manj uspešni so bili pri Nasi, kjer se je pomemben statični test motorjev prve stopnje megarakete SLS izjalovil, saj so ga morali po dobri minuti prekiniti zaradi okvare na enem od motorjev, kar utegne bistveno zavreti ameriško vrnitev na Luno.

Virgin Orbit je firma, ki so jo pri rdečem koncernu Richarda Bransona pred štirimi leti oddvojili od Virgin Galactica, da bi se lažje posvetili komercialnemu pošiljanju manjših tovorov v Zemljino krožnico. Medtem ko bolj razvpitemu Galacticu kar ne uspe zaštartati pošiljanja turistov do (približno) Karmanove meje, saj se jim je zadnji test iz lanskega decembra sfižil, pa so v Orbitu bližje izpolnitvi svojega poslanstva. Tudi oni so sicer imeli lanskega maja neljub pripetljaj, ko jim je pri prvi izstrelitvi rakete...

21 komentarjev

Virgin Orbitu se prvi polet rakete ni povsem posrečil

Ars Technica - V začetku tedna so pri družbi Virgin Orbit proti vesolju prvič poslali raketo Launcher One, ki pa ji je nekaj sekund po odmetu z matičnega Boeinga 747 crknil motor in je zgrmela v morje. Kljub temu so prve faze izstrelitve potekale v redu in kmalu načrtujejo novo.

Ko gre za vesoljske ambicije Richarda Bransona, je gotovo najbolj poznana njegova firma Virgin Galactic, s katero želi v krožnico pošiljati vesoljske turiste. Toda pred osmimi leti je ustanovil še njen oddelek Virgin Orbit, namenjen lansiranju manjših satelitov; najprej v orbito, pozneje nemara tudi kam dlje (vir z omejenim dostopom). Pred tremi leti se je podjetje osamosvojilo, namesto Galacticovih nosilnih letal pa so kupili Boeinga 747 in ga poimenovali Cosmic Girl. Podobno kot pri Galacticu namreč v prvi fazi raketo v zrak ponese letalnik in jo na dobrih desetih kilometrih višine izpusti, da nadaljuje pot v nizko Zemljino orbito, kamor lahko ponese 300 kilogramov uporabnega tovora. Raketo so poimenovali Launcher One...

1 komentar

Letalo strmoglavilo tudi zaradi okuženega računalnika

Slo-Tech - Po poročanju španskega časnika El País je za letalsko nesrečo Spanairovega leta 5022, ki je strmoglavil takoj po vzletu z madridskega letališča Barajas 20. avgusta 2008, v kateri je umrlo 154 potnikov in članov posadke, posredno kriva okužena računalniška oprema. Na sedežu družbe Spanair na Palmi de Mallorci je namreč računalniški sistem, ki skrbi za centralno obravnavo podatkov o vseh letalih in letih, ki jih izvaja prevoznik. V dneh pred nesrečo so mehaniki na letalu odkrili dve nepravilnosti, a jih niso mogli pravočasno vnesti v sistem, ker je bil računalnik zaradi okužbe z malwarom nedelujoč. Na dan poleta so odkrili še tretjo pomanjkljivost letala, a je niso mogli takoj javiti v...

45 komentarjev

Virgin Atlantic floto opremil z internetom

Internet med oblaki

vir: engadget
engadget - Po nekaterih napovedih naj bi internet na letalih v prihodnjih petih letih postal več-milijonski posel, saj naj bi se, kljub zdajšnji redkosti, močno razširil. Dober korak v to smer pa je naredil Virgin Atlantic, ki je celotno floto letal naredil internetnim uporabnikom prijazne. Kot prvi so sicer želeli postati pri letalski družbi AirTran, a z njihovimi 136 letali proti Virginovim 28 pogoji niso ravno izenačeni. Vseeno, obljube oz. zmogljivosti obeh prevoznikov sta koraka v pravo smer.

16 komentarjev

Z možganskimi skenerji uspeli predvideti gibanje osebe

Hipokampus

vir: Wikipedia
Wired Blog - Možganski center za spomin in orientacijo pri ljudeh je dolgo veljal za preveč neorganiziran, da bi lahko iz njega pridobili kakršnokoli uporabno informacijo. Raziskave na podganah so celo kazale, da so morda prostorski spomini hranjeni naključno, vendar je znanstvenikom iz londonskega University College-a vseeno uspelo ugotoviti lokacijo osebe v virtualni sobi na podlagi možganske aktivnosti.

Znanstveniki so se osredotočili predvsem na hipokampsu, del možganov, ki je odgovoren za obdelavo prostorskih relacij in kratkoročnih spominov - pomaga torej pri ugotavljanju kje smo.

Seveda so...

8 komentarjev

Tomcat gre v pokoj

Slashdot - Z današnjim dnem se ameriška vojna mornarica tudi uradno poslavlja od letala Grummann F-14 Tomcat, ki je krstni let doživelo pred skoraj 36 leti in je leta 1972 začelo nadomeščati lovca/bombnika F4 Phantom II. Letalo je sposobno dosegati hitrost Mach 2.3, konstrukcija pa omogoča tudi spreminjanje geometrije kril, ki se pri večjih hitrostih zložijo bližje k trupu letala. F-14 že od začetka 90-ih let 20. stoletja nadomšča novejši F/A-18 Hornet. Tako bo edina država, ki še ima Tomcate v operativni rabi, ostal Iran, vendar je od prvotne pošiljke 79 letal, ki jih je država začela uvažati leta 1976 pred islamsko revolucijo, uporabnih le še manjše število.

86 komentarjev

Letalo, ki se ga ne da ugrabiti

Yahoo News - Dogodki 11. septembra 2001 so zelo spremenili potovanje po zraku. Tako še vedno poteka debata, ali ugrabljeno letalo, ki očitno namerava izvesti samomorilski napad, sestreliti ali ne. Alternativ zaenkrat še ni. Američani so sprva razvijali programje, ki zrakoplovom na podlagi GPS-a in ostalih navigacijskih naprav, ne bi dovoljevalo leteti nad določenimi področji. Ta t.i. "no-fly" zones bi predstavljala večja mesta, vojaška in ostala strateška področja. Takšen pristop vsebuje veliko napak, eden izmed njih je, da v primeru slabega vremena, pilotom onemogoča izogibanje v želeno smer.



Trideset evropskih podjetij, vključujoč Airbus, Siemens in Muncehnsko tehnično univerzo, se je odločilo, da bo...

59 komentarjev

Videi Linux Fest 11

Slo-Tech - Konec januarja se je v Kiberpipi v sodelovanju z Lugos odvijal 11. Linux Fest. Na njem se je zvrstila množica predavanj, ki smo jih pridno snemali, zdaj pa smo vsa pretvorili v internetu (divx) prijazno obliko zapisa in jih postavili na ogled.

Tako lahko na naslovu [zaradi "Slo-Tech-efekta" začasno ni na voljo ;)] dobite videe o namestitvi Pinga, namizju, igrah, mreži, strežniških storitvah, Sambi, jedru, varnosti in zvoku. Spremljajoče prosojnice pa so na voljo na strani festivala.

Glede na...

29 komentarjev

Predstavljeno letalo Airbus A380

CNN.com - V Toulousu so danes slavnostno predstavili novo letalo Airbus A380, ki je največje in najmodernejše potniško letalo doslej. Prav tako je prvo pravo dvonadstropno letalo doslej. V osnovni konfiguraciji lahko v treh razredih sprejme 555 potnikov, kar je za 30 % več od konkurenta Boeinga 747-400, kapacitete pa je možno razširiti vse do 850 potnikov. Dolg je 73 metrov, med konicama kril pa ga je kar za dobrih 79 metrov, višina - 24 metrov. Doslej so pri Airbusu že pobrali naročila za 140 letal, največ za prevoznike, računajo pa celo na 1200 naročil do leta 2025.

Finančno konstrukcijo projekta, ki je stal okoli 10 milijard evrov, naj bi pokrili s 250 naročili letala (torej verjetno že v naslednjih nekaj letih). Letalo stane...

112 komentarjev

Širokopasovni dostop na letalih

Gambit - Čeprav smo pred časom poročali, da je večina letalskih družb prepovedala uporabo presnikov na letalih, kaže, da stvari ne niso tako črne, kot izgleda.

Tako sem danes zasledil podatek, da naj bi recimo Lufthansa že kmalu ponujaja dostop do interneta na svojih letalih. Sicer je tehnologija še zelo draga, ker so povezave satelitske, vendar naj bi to rešil koncept lokalne mreže. Tako naj bi strežnik na letalu na letališču prevzel določene podatke, potem pa bi jih potniki brali preko interne mreže. Kako naj bi to potekalo, sicer meni ni jasno, samo strokovnjaki že vedo, kaj delajo. Več najdete tukaj.

0 komentarjev

Hehe

Jaz - Ok, ne spraševat, kje sem našel ter zakaj sem objavil to slikico. V poznih nočnih urah moje možganske vijuge vijugajo v čudne smeri .

17 komentarjev

Za zelence v hardverskih poslih

The Tech Zone - Če še nimate izkušenj v razdiranju in sestavljanju računalnika, vam bo ta članek prišel še kako prokleto prav. Tukaj je, korak za korakom, v šestih straneh razloženo, kako iz kupa komponent sestaviti popolnoma delujoč računalnik. Zelo priporočljiv ogled. Verjemite mi, ko boste prvič razstavili / sestavili računalnik, vas bo potegnilo noter. Kmalu ne boste morali več živeti brez tega. Vsaj jaz nisem mogel .

9 komentarjev