»

Izposoja MacBookov kar v študijski knjižnici

Slo-Tech - Pennsylvanijska univerza Drexel je v svoji študijski knjižnici namestila avtomat za izposojo 15'' MacBook prenosnikov. Dobi jih lahko vsakdo z veljavno študentsko izkaznico; izposoja pa je zastonj za prvih 5 ur, potem pa stane 5 dolarjev za vsako začeto uro zamude. Prenosnikov seveda ni dovoljeno iznositi iz knjižnice (v ta namen so tudi opremljeni s protikrajno zaščito). Ko jih uporabnik vrne v kiosk, se vsebina diska ponastavi na staro stanje, obenem pa se začne polniti baterija. Kot taki so prenosniki idealni za vse, ki jih rabijo v knjižnici, a iz tega ali drugega razloga nimajo na voljo svojega prenosnika.

Ideja je, zanimivo, prišla od študentov samih (njihovega študentskega sveta), nakar jo je vodstvo...

18 komentarjev

Univerza v Missouriju 'sili' v nakup Applov

TG Daily - Študenti univerze iz Missourija, ki študirajo novinarstvo, morajo do letošnje jeseni kupiti iPod Touch oz. iPhone, če si ga že ne lastijo. Razlog za to zahtevo je prenos informacij za bruce ter gradiv za predmete z univerzitetnega iTunes strežnika. A to še ni vse, univerza od študentov zahteva še prenosnik z WLAN zmogljivostmi ter programski paket Office. Vsaj ena dobra stran novice je, da na kampusu univerze deluje računalniška trgovina, ki prodaja Applove računalnike in iPode, nudijo tri leta garancije in ugodnejšo ceno (po dogovoru z Applom), za prenosnike pa tudi dvoletni kredit. Tudi tukaj močno priporočajo enega izmed MacBookov, ki ga opravičijo z nižjimi stroški. Zahtevajo namreč osnovno programsko opremo za urejanje slik, zvočnih in videoposnetkov, ki jih pokrije MacBookom priložen iLife. Oprema za z Windows opremljene prenosnike bi po njihovih besedah močno dvignila ceno celotnega kompleta (zastonjskih rešitev očitno ni...), vseeno pa se študenti lahko odločijo tudi za to...

44 komentarjev

Govorice: Apple po nakupih?

TG Daily - Govorili smo že o govoricah, da naj bi Google razmišljal o nakupu Twitterja, najnovejše govorice pa v to pozicijo postavljajo Apple. Twitter je konec lanskega leta že zavrnil pol milijarde dolarjev vredno ponudbo Facebooka, ki bi plačal v delnicah, a 700 milijonov dolarjev bi od Appla dobili v denarju, kar je mnogo bolj mamljivo. Razloga za to potezo ni, vsaj ne očitnega. Posredno bi bil Apple lahko zvit in bi Twitter kupil za uporabnike iPhone-a, ki naj bi na splošno padali na (mikro) bloganje, Twitter v lasti Appla pa bi morda pomenil nekaj (milijonov) več prodanih iPhoneov. Vsekakor je datum, ki ga pričakujemo, 8. junij, ko je v San Joseju Applova svetovna razvijalska konferenca.
Po besedah TGDaily pa bo morda spet vse presenetil Oracle in naredil zadnjo potezo v vojni za Twitter

A to ni edini nakup, o katerem naj bi razmišljal Apple. Govorice pravijo, da naj bi se pripravljali na prevzem Electronic Artsa, velikega založnika in razvijalca računalniških (in konzolskih) iger....

13 komentarjev

Apple se podaja v razvoj čipov

TG Daily - To, da Apple velikopotezno najema razvijalce silicijevih čipov, še ne pomeni, da se bodo spet odrešili Intela. Poteza je dokaj razumljiva, saj bo zdaj Apple čipe za iPhone in iPode razvijal sam, tako pa ne bo več nezaželjenih izpustov informacij javnosti oz. tekmecem. Na tak način je namreč prišlo do (pravilnih) špekulacij večih prihajajočih izdelkov, Apple pa skrbi še, da so mnoge funkcije iPhoneov in iPodov preprosto skopirali tekmeci. Da mislijo resno z najemanjem so pokazali že z nakupom dveh bivših AMDjevcev (oba CTOja), Raja Kodurija in Boba Drebina.

Kljub popularnosti, ki jo zadnje čase zaradi nižjih stroškov in manj komplikacij ponuja centralizirano izdelovanje komponent pa Apple ni prvi s takšno potezo. Microsoft recimo že dolgo izdeluje svoja čipovja za tipkovnice in miši.

5 komentarjev

Apple odpušča svoje prodajalce

The Register - Tudi absolutni prvak marketinga Apple ni imun na krčenje povpraševanja, zato so se odločili nekoliko zmanjšati število zaposlenih. V drugem četrtletju fiskalnega leta 2009 so se prihodki od prodaje povečali zgolj za 20 milijonov dolarjev ali slab odstotek v primerjavi z enakim obdobjem lani, od česar je večina odpadla na iPhone in Macbooke. Povprečni promet na trgovino se je zmanjšal s 7,1 na 5,9 milijona dolarjev, predvsem na račun večjega števila odprtih trgovin, saj se je sicer celokupni promet okrepil. Zaradi te počasnejše rasti se je Apple odločil, da zmanjša število zaposlenih v prodajalnah za deset odstotkov, tako da bo odslej namesto 15.600 v Applu redno zaposlenih le še 14.000 ljudi.

5 komentarjev

Geste s štirimi prsti na starejših MacBookih

engadget - Oktobra predstavljeni MacBooki iz enega kosa aluminija in s steklenim zaslonom so poleg teh dveh prinesli še eno novost - gesture, kjer z enim prstom in uporabo touchpada lahko premikate okno, z dvema obračate in zumirate slike, se premikate med slikami s tremi prsti in upravljate z Exposé-jem z štirimi (video za lažjo predstavo).

Na srečo uporabnikov starejših MacBookov pa je to mogoče tudi na njihovih prenosnikih, seveda brez žegnja Appla. Vse, kar potrebujete po besedah engadgeta, je inštalacijski CD oktobrskega MacBooka, manjši popravek registra in nekaj potrpljenja. Zadeva testirano deluje na MacBook Air-u iz januarja, v primeru poizkusov pa si, seveda, operejo roke potencialnih poškodb prenosnikov.

Glede na temo z Mac Rumors foruma NAJ BI popravek deloval na vseh MacBook Air in novejših Macbook Pro prenosnikih izpred posodobitve, saj so starejši MacBook Pro (in MacBook) prenosniki opremljeni s touchpadom, ki ne podpira več dotikov hkrati (razen dvoprstega scrollanja). Ker...

3 komentarji

Applovi novi MacBooki iz enega kosa aluminija?

Enodelna aluminijasta ohišja novih prenosnih jabolčnikov?

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Predstavitev novih Applovih prenosnikov 14. oktobra se nezadržno približuje, kar sproža mnogo ugibanj o njihovi novi zasnovi, ki so večinoma le pobožne želje zvestih uporabnikov. V takšnih časih se je mogoče zanesti le na preverjene vire, ki imajo za seboj že dolg seznam uresničenih napovedi.
Ob upoštevanju slednjega je napoved Setha Weintrauba s strani 9to5Mac, kjer so doslej pravilno napovedali že več iZdelkov, kot so prihod aluminijastih iMacov, iPodov Touch, prenovljenih Nanov ter MacBooka Air, za vse nestrpno čakajoče še toliko bolj obetavna.

Po njihovem poročanju naj bi Apple za izdelavo nove serije MacBookov ali vsaj v bližnji prihodnosti začel s povsem novim proizvodnim procesom, največjo Applovo inovacijo v...

63 komentarjev

Apple predstavil posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je

jabuk.si - Po nedavni precej tihi predstavitvi iPhone-ov in iPod Touchev z razširjenim pomnilnikom je Apple danes predstavil še posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je. Novosti se nanašajo predvsem na novejše Intel C2D Penryn procesorje, razširjene trde diske in spominske module.



MacBook je od sedaj na voljo z 2,1 in 2,4GHz Intelovim Penryn procesorjem, pri zmogljivejši beli in črni različici pa tudi z 2GB spomina serijsko in razširjenim trdim diskom na 160 oziroma 250 GB s 5400 vrtljaji v minuti.



Tudi MacBook Pro ima po novem novejše Intel C2D procesorje z do 2,6 GHz in 6 MB deljenega L2 predpomnilnika. Pomembna posodobitev so tudi nove grafične kartice NVIDIA GeForce 8600M GT z do 512 MB video pomnilnika in večji trdi diski z 200 oziroma 250 GB prostora. MacBook Pro je odslej na voljo tudi z naprednim multitouch trackpadom, ki...

21 komentarjev

Creative s Kamnom dobro konkurira Appleu

Guardian - Proizvajalec glasbene račualniške opreme Creative zadnje čase v najnižjem razredu MP3 predvajalnikov meša štrene Applu. Njihovemu iPodu Shufflu so nasproti postavili Zen Stone, ki je po dimenzijah dokaj podoben konkurentu, po funkcionalnosti pa je daleč pred njim. Pesmi lahko nanj nalagate kar z naprednim sistemom povleci in spusti, opremljen je z revolucionarno funkcijo - zaslonom, za nameček pa stane približno polovico cene najmanjšega Jabolčnika. Po novem so Zen Stone posodobili z različico Plus, ki je opremljena z OLED prikazovalnikom, vgrajenim mikrofonom, uro, štoparico in grafičnim izenačevalnikom.

Izvorna novica.

18 komentarjev

MacBook raztelešenje in rojstvo

vir: Gizmodo
Gizmodo - Voyeurji očitno nikoli dolgo ne počivajo. Tako kot pri vseh sodobnih igračkah za "odrasle", se hitro najde nekdo, ki naravnost mora zadevo razstaviti na osnovne dele.



Bolj v sliki, kot besedi, si lahko radovedneži celoten postopek ogledate na strani Kodawarisan.

MacBooki se rojevajo pri Asusu, tako kot marsikateri drugi prenosniki. Zasloni na MacBookih so otroci AU optronics (Acer) in LG/Philipsa. Seveda gotovi otroci potem ne nosijo priimkov svojih mater.

17 komentarjev

MacWorld Expo 2006

vir: Apple
Apple - Zgodil se je zloglasni Macworld Expo 2006. Gre za dogodek, ki so ga Apple zanesenjaki nestrpno pričakovali. Steve Jobs je v svojem nastopu predstavil kup novosti.

Najprej je predstavil nove iMace, v različicah s 17" (1.83 GHz iMac, ki bo stal 1,299 zelencev) in 20" (2.0 GHz za 1,699 dolarjev). Poganjal ju bo Intelov procesor Core duo. Oba modela sta menda precej hitrejša od svojih G5 predhodnikov. Prav tako na njima teče operacijski sistem Mac OS X Tiger 10.4.4 in vse aplikacije kot nativni programi na Intel arhitekturi.



Druga novost je MacBook Pro, nov prenosnik z intelovim drobovjem, 1.67 GHz različica s 15" zaslonom in pa 1.83 GHz, s 15" zaslonom. Oba MacBooka bosta imela vgrajeno iSight kamero na vrhu zaslona. Še ena novost pri MacBookih pa je MagSafe, ki ni nič dugega kot...

49 komentarjev

RCUL dokončno ugasnil?

Slo-Tech - Včeraj je prehenal delovati RCUL - strežnik Univerze v Ljubljani. Uradnega obvestila o tem ni, neuradno pa se je izvedelo, da so ga upravitelji dokončno izključili iz omrežja, z čimer se je končala njegova dlje časa trajajoča agonija. Strežnik RCUL je namreč že nekaj časa deloval slabo in nezanesljivo, kar nekaj časa se je skozi njega pretakal spam, naslov za prijavo zlorab (abuse) ni deloval, pred svojim koncem pa so uporabnikom ponagajali še precej nenavadno nastavljeni protismetni filtri.


Kot posledica uradno nenapovedane izključitve so precejšnjemu številu uporabnikov, študentom in profesorjem, prenehali delovati elektronski poštni predali, izginilo pa je tudi kar nekaj...

39 komentarjev