»

Last.fm ukinja brezplačno poslušanje glasbe na mobilnih napravah povsod po svetu

Slo-Tech - Priljubljena spleta stran Last.fm, ki v ZDA, Veliki Britaniji in Nemčiji omogoča brezplačno poslušanje tematskih radijskih postaj na osebnih računalnikih in mobilnih napravah, saj se financira iz oglasov med skladbami, bo odslej uporabnikom mobilnih naprav svoje storitve zaračunavala. Medtem ko bo poslušanje prek interneta na računalnikih v omenjenih državah ostalo brezplačno, bodo morali lastniki mobilnih naprav odšteti tri evre. V Sloveniji tudi poslušanje prek spleta stane tri evre mesečno.

Last.fm pojasnjuje, da model z reklami uspešno deluje le prek spleta v ZDA, Veliki Britaniji in Nemčiji, medtem ko se drugod in na mobilnih napravah zaradi pomanjkanja števila uporabnikov ni...

10 komentarjev

Sprehod po tovarni trdih diskov

Sestavljavci diskov iz Malezije in Tajske

Tom's Hardware - Eni izmed najbolj čistih prostorov na svetu so proizvodni obrati trdih diskov, ki so bolj podobni kakšnim laboratorijem za delo s smrtonosnimi virusi kot pa sestavljalnicam računalniških komponent. Ker delovanje diska zmotijo že majhni prašni delci in druge nečistoče, je vstop v čiste sobe omejen na minimalno število ljudi, ki se morajo vsakokrat primerno zaščititi. Obiskov je temu primerno malo, a pri Tom's Hardware so se uspeli dogovoriti za ogled tovarne Western Digitala v Kaliforniji. V zajetni fotoreportaži so na 41 straneh s še nekoliko več slikami in obširnimi komentarji pokazali vse, kaj se v takšni ogromni valilnici trdih diskov godi. Od izdelave do testiranja, raziskav in razvoja.

9 komentarjev

Intel z novo reklamno kampanjo

bit-tech.net - Mimo so časi, ko so zgolj novice o več gigahercih in slika novega čipa navdušile množice. Tako Intel kot AMD sta se v oglasih trudila množicam prodati koncept večjedrnih procesorjev, a sta bila bolj ali manj neuspešna zaradi nepoznavanja razlik, ki množice sploh ne zanimajo. Intel se je k problemu odločil pristopiti drugače. Z novo kampanjo, ki naj bi trajal od treh do pet let, bodo začeli v ZDA, Veliki Britaniji in Nemčiji (in jo nato razširili na 24 drugih držav, seveda pa bo prisotna tudi na spletu), v njih pa primerjali bolj ali manj vsakodnevne situacije s situacijami v njihovih tovarnah. Tako bodo eno zraven druge postavili sliko rock koncerta in v bele halje oblečenih razvijalcev čipa 4004 s pripisom: "Vaše...

10 komentarjev

Najodmevnejša dogodka povezana z intelektualno lastnino doma in na tujem

Slo-Tech - Inštitut za intelektualno lastnino, ki ga vodi dr. Maja Bogataj je 26. aprila, na svetovni dan intelektualne lastnine razglasil najodmevnejša dogodka doma in na tujem, povezana z intelektualno lastnino.

Po mnenju Inštituta za intelektualno lastnino je doma najbolj odmevalo dejanje Janeza Janše, ki je nedovoljeno reproduciral, nedovoljeno predelal in nedovoljeno priobčil javnosti govor bivšega britanskega predsednika Tonyja Blaira, s čimer je poleg več materialnih avtorskih pravic kršil tudi moralno avtorsko pravico izvirnega avtorja. IPI opozarja, da je v skladu s slovensko zakonodajo to celo kaznivo dejanje (147. člen KZ-1 oz. 158. člen KZ) ter ob tem opozarja na nesmiselnost slovenske kazenske zakonodaje na področju preganjanja kršiteljev avtorskih pravic.

V tujini pa je po mnenju IPI najpomembnejša poravnava, ki jo je Google sklenil z avtorji in založniki v ZDA zaradi digitaliziranja knjig iz zbirk največjih svetovnih raziskovalnih in akademskih ustanov ter knjižnic, s čimer...

42 komentarjev

EU kani kaznovati Intel

Reuters - Da ne bi kdo mislil, da se Evropska komisija načrtno loteva le Microsofta, še tale novica. Pripravljajo se na boj z Intelom. Kot poroča Cnet in tudi Reuters, je Komisija oblikovala osnutek odločitve, ki Intel obtožuje kršitve protimonopolne zakonodaje, pravijo viri blizu Bruslja, kar je kasneje potrdil tudi predstavnik za stike z javnostmi. To pomeni, da bomo končno odločitev videli v prihajajočih tednih. Intel se je odzval s skopo pojasnitvijo, da je zanje vse skupaj še špekulacija, ki je ne bodo komentirali.

Evropska komisija je 500-stranski osnutek poslala vsem 27 državam članicam v proučitev, nato pa bo v približno dveh tednih sledil sestanek, kjer bodo slednje podale svoje odzive. Da bi preprečili uhajanje informacij, v osnutkih ni podatkov o višini kazni; to določijo šele po sprejemu osnutka s strani vseh držav.

0 komentarjev

AMD in Intel s pocenitvami

Heise - Spet lahko poročamo o prijetni tematiki, to je o pocenitvah procesorjev, ki ste se jih tokrat družno lotila AMD in Intel. AMD se je zniževanj cen lotil zaradi zaradi prihajajočih novih AM3-procesorjev s 3,0 ali 3,2 GHz, tako da so starejši modeli postali nekoliko ugodnejši. Phenom II X4 940 Black Edition bo namesto 225 dolarjev stal 195, Phenom X3 8750 Black Edition bo po novem stal 90 dolarjev (prej 122), Phenom X3 8750, 8650 in 8450 pa 90, 79 oz. 74 dolarjev (prej 122, 86 oz. 81). Intel bo 19. aprila začel prodajati Core 2 Quad Q8400 (2,66 GHz, 183 dolarjev), tako da mu bo moral prostor napraviti s pocenitvijo Q8300S za 13 odstotkov, Core 2 Quad Q9300, Q9550S in Q9400S. Nekoliko dostopnejši bodo še štirijedrni Xeoni serije 3300 in Core 2 Duo SP9400, SL9400 in SU9400.

vir: Heise

22 komentarjev

Adieu Intel Inside?

vir: Neowin
Neowin - Legendarni zaščitni znak večine ohišij, v katerih tiktakajo Pentium in Celeron procesorji, Intel Inside, se po šestnajstih letih poslavlja. Govorice o tem se širijo že od novembra, govorijo pa, da Intel za začetek januarja pripravlja novo oglaševalsko kampanjo, v sklopu katere bodo spremenili svojo zunanjo podobo. Pa počakajmo še en teden.



Bo Intel uporabil že predstavljene logotipe ali so naredili popolnoma nove? Bomo videli.

19 komentarjev

Intel in Microsoft bosta predstavila naprave z XP Media Center Edition

PC World - Omenjeni podjetji sta se združili s skupnim namenom: pripeljati XP Media Center 2005 na namenskem računalniku v vsak (ameriški) dom. Tako se danes, 8. novembra, začne obsežna reklamna kampanja za promocijo multimedijskih kompletov za v dnevno sobo.

Windows XP Media Center 2005 bo vseboval kar nekaj novosti, med drugim tudi drugi servisni paket in pa zmožnost snemanja oddaj tudi na DVD ploščke, česar prejšnja različica ni podpirala.

Cena se giblje od 1200 do 1700 dolarjev, kar "prevedeno" znaša od 220 do 320 tisočakov in glede na opisane zmožnosti niti ni tako velika vsota.

Drž'mo pesti, da virusi na XP Media Edition ne bi delovali.

8 komentarjev

Intel Everywhere.

News.com - Začelo se je leta 1991 kot propagandna kampanja. Intel Inside.

Naslednji korak pa se je zgodil včeraj, ko je [epp vložek:] snovalec naših najljubših in nasploh nadmočnih procesorjev, Intel [/konec epp vložka], pričel z novo kampanjo. Tokratni gesli sta "Can a company that doesn't make computers change the course of computing history?" in "Can a microscopic piece of technology solve enterprise-sized problems?". Vsled ravnokar razrahljane objektivnosti reklamnega odgovora ne bom navajal. Klik!

Dodatek: propagiranje bo trajalo 3 leta.

1 komentar

Zgodba o uspehu ali kako učinkovito scvreti procesor

Tom's Hardware - Pentium4 je že od nekdaj hudo opljuvan procesor, češ da Intel samo nateguje uporabnike s svojo "megaherz kampanjo" in da je Thunderbird/Palomino najboljši skupek tranzistorjev daleč naokoli. Po zmogljivosti morda že, vendar pa ne smete pozabiti, da Intel v marsikaterem pogledu upraviči malce višjo ceno svojih procesorjev, saj so v večini primerov zasnovani bolj kvalitetno, kot konkurenčni AMD-ji. Da je z Athloni/Duroni nekaj narobe, smo videli, ko so ljudje začeli množično poročati o poškodbah procesorjev, ki so nastale zaradi pregrobega hladilnika. Sicer so se lomili tudi Coppermini, vendar je medtem Intel svoje bolj...

8 komentarjev