»

Hekerji južnoafriški Postbanki ukradli štiri milijone evrov

Net Security - Južnoafriške oblasti so razkrile, da so za zdaj neznani storilci med 1. in 3. januarjem, ko so bile poslovalnice zaprte, iz Postbanke ukradli več kot štiri milijone evrov z elektronsko prevaro. Ob tem niso oškodovali komitentov banke, ampak so škodo povzročili neposredno banki.

Napad so lahko izvedli, ker so podrobnost poznali informacijski sistem v banki in ker so pridobili uporabniško ime in geslo dveh uslužbencev banke za dostop do internega informacijskega sistema. Po poročanju Sunday Timesa je šlo za gesli uslužbenca na okencu in uslužbenca na klicnem centru. Takoj po zaprtju bank ob...

11 komentarjev

Sony, Hitachi in Toshiba združujejo oddelke za LCD v podjetje Japan Display

Norio Sasaki (Toshiba), Hiroaki Nakanishi (Hitachi) in Hiroshi Yoshioka (Sony)

The New York Times - Sony, Toshiba in Hitachi so najavili, da se bodo povezali in v sodelovanju z japonskim državnim skladom skupaj razvijali, izdelovali in prodajali zaslone s tekočimi kristali (LCD). Na ta način bodo konsolidirali japonsko proizvodnjo LCD-jev, kar jim bo pomagalo pri nastopu na globalnem trgu, kjer je trg majhnih in srednje velikih LCD-jev eden najhitreje rastočih; letos se pričakuje 22-odstotna rast.

Novonastalo podjetje, ki se bo imenovalo Japan Display, bo največji igralec na trgu LCD-jev, saj bo obvladoval 22 odstotkov trga majhnih in srednje velikih zaslonov. Levji delež bo prispeval državni sklad Innovation Network Corporation (INC), ki bo vložil 200 milijard jenov (1,8 milijarde evrov) in tako pridobil 70-odstotni delež v podjetju, medtem ko si bodo preostanek...

23 komentarjev

Konsolidacija trga trdih diskov ustvarja duopol

X-Bit Labs - Prihajajoči prevzemi na trgu trdih diskov (WD bo prevzel Hitachi, Seagate bo odkupil Samsungov del) bodo na tem področju udejanjili novo realnost, ki bo še najbližje duopolu. Novi večji Western Digital bo imel okrogel 50-odstotni tržni delež, medtem ko bo Seagte obvladoval 40 odstotkov trga. Konkurenci, ki je praktično le še Toshiba, odkar je prevzela Fujitsu, bo ostala le desetina drobtinic.

Tako bodo namesto nekdanjih sedmih velikih igralcev (IBM in Hitachi sta se združila že davnega leta 2003) ostali le še trije, pa še tod bosta dva imela v rokah vse vzvode. Vprašanje je, kaj to pomeni za končne uporabnike. Višje cene ali višjo kakovost? Primeri duopolov so že znani, najbolj očiten primer sta AMD in Intel, pa to sploh ne...

14 komentarjev

Samsung se odpoveduje proizvodnji trdih diskov

X-Bit Labs - Čeprav ne kaže, da bi v doglednem času pogoni SSD na vseh področjih prehiteli klasične mehanske trde diske (ti so še vedno neprimerno prostornejši ter obenem več desetkrat cenejši na gigabajt), se Samsung izdelovanju teh diskov kot kaže želi odpovedati. Razlogi so sicer popolnoma poslovni, saj naj ta oddelek znotraj Samsunga ne bi bil dobičkonosen, medtem ko so močno prisotni na drugih področji, npr. pri izdelavi tako delovnega kot pri bliskovnega pomnilnika. Samsung naj bi glede na neuradne informacije, ki so jih uspeli izbrskati pri Wall Street Journal, za svoj oddelek, patente in tehnologijo želel milijardo in pol dolarjev, po istih neuradnih...

23 komentarjev

Sony nazaj kupuje tovarno v Nagasakiju

X-Bit Labs - Sony je objavil namero, da bi od Toshibe zopet kupili Nagasaki Technology Center, ki je bila nekoč že v Sonyjevi lasti. To je bilo do leta 2008, ko je naprej prešla v last konzorcija Sony-Toshiba in jo je kasneje Toshiba v celoti odkupila, ko so v njej proizvajali procesorje Cell. Sony želi tovarno nazaj, da bi v njej proizvajali senzorje CMOS.

Za kontrolni delež v tovarni ponujajo 50 milijard jenov (456 milijonov evrov), medtem ko je Toshiba zanjo odštela 90 milijard jenov (822 milijonov evrov). Z začetkom proizvodnje tudi v Nagasakiju bo Sony lahko podvojil proizvodnjo svojih senzorjev CMOS, s čimer bodo resno konkurirali Micronu in Samsungu in proizvedli 40 tisoč 300 mm-rezin mesečno.

0 komentarjev

Seagate in WD tožena zaradi kršitve patentov

Ars Technica - Malo znano podjetje Rembrandt IP Management, ki "pomaga lastnikom patentov doseči pravičen izplen od njihove intelektualne lastnine", je vložilo tožbo zoper diskovna velikana Seagate in Western Digital. V tožbi jima očitajo kršenje patentov št. 5.995.342 (Thin film heads having solenoid coils) in 6.195.232 (Low-noise toroidal thin film head with solenoidal coil), ki da ju krši večina diskov omenjenih proizvajalcev. Omenjena patenta pokrivata tehnologijo za minimiziranje magnetne interference pri branju in pisanju podatkov z novimi glavami, ki zmorejo večje gostote zapisa.

Patenta je leta 1997 vložil kalifornijski izumitelj Uri Cohen, ki je kasneje sam sprožil preiskavo zoper Seagate in WD. Ker ni imel dovolj finančnih sredstev,...

3 komentarji

Fujitsu in Toshiba združujeta oddelek za mobilnike

X-Bit Labs - Fujitsu in Toshiba postajata vedno bolj prepletena, saj lanski odprodaji in združitvi diskovnih oddelkov sledi še združitev divizije za mobilne telefone. Podjetji sta teden objavili, da sta sklenili dogovor, ki predvideva prenos Toshibinega oddelka za mobilnike v novo podjetju, ki mu bo načeloval Fujitsu. Združitev bi naj bila končana začetka oktobra, če bo šlo vse po načrtih.

Do takrat naj bi Fujitsu namreč kupil 80 odstotkov delnic novoustanovljenega podjetja, čemur bo sledila pripojitev Fujitsuju kot podružnica. Tako nastali konglomerat bo največji ponudnik mobilnikov na Japonskem, Fujitsu pa naj bi zavoljo nove pridobitve povečal svoje letne prihodke za 50 milijard jenov oziroma slabe pol milijarde evrov.

0 komentarjev

Najprostornejša najmanjša diska

Specifikacije diskov

X-Bit Labs - Toshiba je predstavila najprostornejši trdi disk za prenosne računalnike, kamor so uspeli stlačiti terabajt podatkov. Za to so porabili tri plošče, ki imajo največjo gostoto zapisa doslej, to je 839,1 Mb/mm2. MK1059GSM bo tako za spoznanje višji od klasičnih 2,5-palčnih diskov, medtem ko bo njegov manjši sorodnik, prav tako novinec MK7559GSXP s 750 GB kapacitete in dvema ploščama povsem konvencionalnih dimenzij. Sicer sta si diska podobna: plošče se vrtijo s 5400 obrati na minuto, imata 8 MB predpomnilnika, vmesnik SATA-300 in povprečni dostopni čas 12 ms. Izdelka sta plod prevzetega Fujitsujevega oddelka za trde diske, ki ga je Toshiba kupila lansko jesen. Prodaja diskov se prične aprila.

3 komentarji

Sony nadaljuje z izgubo

CNet - Sony se je moral letos prvikrat po štirinajstih letih spopasti z neznanim območje v računovodstvu - z izgubo. Iz nje se jim še vedno ni uspelo izvleči, tako da so tudi v četrtletju, ki se je zaključilo konec septembra, zabeležili minus. Prodali so za 1,66 bilijona jenov (12,4 milijarde evrov) izdelkov, kar je za petino manj kot v enakem obdobju lani. Lani so tako pridelali 11 milijard jenov dobička, v tem kvartalu pa trikrat toliko izgube. Največji težavi podjetja sta bila pešajoča prodaja PlayStationa in nizko povpraševanje po seriji Vaio. Negativno so poslovale praktično vse podružnice podjetja, razen glasbene enote Sonyja, ki je zabeležila 147-odstotno rast, k čemur je levji delež prispevala izjemno dobra prodaja albumov Michaela Jacksona po njegovi junijski smrti.

Skupno naj bi Sony tako v fiskalnem letu zbral 95 milijard jenov izgube (711 milijonov evrov), kar je manj od načrtovanih 120 milijard. Lanska celoletna izguba se je ustalila pri 98,9 milijardah jenov.

14 komentarjev

Sony še vedno v rdečem

ComputerWorld - Kljub varčevalnim ukrepom se Sony še vedno ni pobral in zlezel na zeleno vejo. V prvem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo junija, so v praktično vseh panogah, kjer so prisotni, zabeležili izgubo. Skupna izguba je znašala 37 milijard jenov (276 milijonov evrov), medtem ko so v enakem obdobju leto prej zabeležili 35 milijard jenov dobička (260 milijonov evrov). Za slabo petino so se znižali tudi prihodki od prodaje, ki so znašali 1,6 bilijona jenov (11,9 milijarde evrov).

Sony slabši poslovni rezultat pripisuje recesiji in visoki vrednosti jena, saj je lanskega novembra dolar prvič po letu 1995 kupil manj kot 100 jenov, ki zatira japonski izvoz. V tem četrtletju je bil jen v primerjavi z dolarjem 7,5 odstotka, v primerjavi z evrom pa kar 23,5 odstotka višje kot v četrtletju poprej.

Za celotno fiskalno leto, ki se bo končalo marca 2010, Sony pričakuje nadaljevanje negativnih trendov. Prodaja naj bi upadla za šest odstotkov na 7,3 bilijona jenov, izguba pa naj bi se z lanskih...

16 komentarjev

Toshibin prenosnik s polterabajtnim SSD-jem

The Register - Toshiba je začela prodajati svoj nov prenosnik Dynabook SS RX2 WAJ, ki ga oglašujejo kot prvi prenosni računalnik, ki ima vgrajen polterabajtni SSD. V njegovem drobovju najdemo še procesor Intel Core 2 Duo SU9400 z 1,4 GHz, 3 GB pomnilnika DDR2 pri 667 MHz, povezljivost 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 2.1+EDR in gigabitni ethernet. Zaslon ima diagonalo v izmeri 12,1 palca in prikaže največ 1280 x 800 točk, krmili pa ga grafika Intel GMA 4500MHD. Celoten paket vključuje še omenjeni SSD, ki piše s 180 MB/s in bere z 230MB/s, tehta pa 1,1 kg. Prenosnik je za zdaj dobavljiv le na Japonskem in stane 3000 evrov oz. 250...

31 komentarjev

Fujitsu se je popolnoma znebil proizvodnje trdih diskov

X-Bit Labs - Le slaba dva tedna nazaj je Fujitsu dokončno predal proizvodnjo trdih diskov Toshibi, zdaj pa dviga roke še nad proizvodnjo bralno-zapisovalnih glav.
Leta 2004 sta s TDKjem ustanovila skupno družbo za proizvodnjo le-teh, korporacijo TDK Fujitsu Philippines, kjer je bil Fujitsu tretjinski, TDK pa dvotretjinski lastnik. V luči nedavne prodaje oddelka trdih diskov ni več razloga v proizvodnji glav, zato bo partnerstvo, kot je bilo že napovedano, prekinjeno, proizvodnja glav pa bo prešla v 100 % last TDKja.

7 komentarjev

Toshiba prevzema Fujitsujeve trde diske

X-Bit Labs - Po napovedih, o katerih smo že pisali, bo Toshiba pogoltnila Fujitsujev oddelek trdih diskov. Podjetji sta namero o tem podpisali februarja, včeraj pa sta sprejeli končni dogovor o transakciji. Fujitsujev oddelek trdih diskov bo oddvojen v novonastalo podjetje Toshiba Storage Device Corporation (TDSC), ki naj bi bilo vredno približno 30 milijard jenov (230 milijonov evrov). Sprva bo Toshiba 80-odstotni lastnik TSDC, preostanek pa bo ostal v Fujitsujevi lasti do konca decembra 2010. TSDC bo prevzel dolgove v višini 6 milijard jenov (46 milijonov evrov). S prevzemom bomo dobili velikega igralca, ki bo nadzoroval 16 odstotkov trga trdih diskov, podobno kot Hitachi. Največja ostajata Seagate in Western Digital.

0 komentarjev

Western Digital ponudil "kitajski" trdi disk

ComputerBase - Posebej za kitajsko oz. azijsko tržišče je Western Digital izdelal posebno verzijo trdega diska iz serije Caviar Green, ki se od običajnih razlikuje po kapaciteti. Nov model namreč sprejme 808,8 GB podatkov, kar bi moralo biti po godu kitajskim vraževernežem.

Kitajci imajo do številk prav poseben odnos. Števila štiri se na smrt bojijo, saj se prebere (四), kar je zelo podobno kot (死), ki pomeni smrt. Šli so celo tako daleč, da marsikakšen hotel nima četrtega (in štirinajstega, štiriindvajsetega ...) nadstropja, telefonske številke s štiricami se prodajajo slabše in ceneje itn....

32 komentarjev

Toshiba bo kupila Fujitsujev HDD-oddelek

X-Bit Labs - Poročali smo že, da se Fujitsu umika s trga trdih diskov in da razmišlja, komu naj proda proizvodnjo, pri čemer sta se kot kandidata omenjala spočetka WD, kasneje pa Toshiba. Slednja je tudi končni snubec, saj sta Toshiba in Fujitsu objavila sklenitev memoranduma, ki predvideva prenos vse proizvodnje in prodaje trdih diskov k Toshibi.

To želijo opraviti karseda hitro, poskusili bodo do konca prvega četrtletja tega fiskalnega leta. Točna razdelitev predvideva, da bo Fujitsu vse svoje dejavnosti s tega področja združil v novoustanovljeno podjetje, čigar 80-odstotni lastnik bo Toshiba, sam pa bo obdržal petinski delež v prehodnem obdobju. S tem prevzemom namerava Toshiba povečati svoj vpliv na trgu. Do leta 2015 si tako želijo petinski delež na svetovnem trgu trdih diskov (lani je znašal 8,7 odstotka, Fujitsujev pa 7,3). Finančnih podrobnosti niso razkrili.

0 komentarjev

NEC zapušča trg LCD-jev in odpušča

Nec - Japonski velikan NEC je objavil ne ravno rožnate poslovne rezultate za devetmesečno obdobje, ki se razteza od lanskega aprila do konca decembra. Prihodki so sicer v primerjavi z enakim obdobjem leto prej upadli za zgolj 3,7 odstotka na 3076 milijard jenov, a je zato skopnel dobiček. Pridelali so namreč 11,4 milijarde jenov izgube, leto prej pa štirikrat toliko dobička. Za celotno fiskalno leto 2008, ki se bo končalo konec marca 2009, v popravljeni napovedi napovedujejo prihodke v višini 4200 milijard jenov namesto predhodno predvidenih 4600 milijard, medtem ko naj bi izguba dosegla 30 milijard jenov. Še oktobra so napovedovali dobiček v višini 156 milijard jenov.

Zaradi črnih napovedi so se odločili zmanjšati število zaposelnih za 20.000 (od tega polovico redno zaposlenih), kar znaša približno 13 odstotkov. Odpuščanja naj bi končali do konca prihodnjega fiskalnega leta, pri čemer jih upočasnjuje in omejuje stroga japonska zakonodaja o pravicah delavcev; 60 odstotkov odslovljenih...

32 komentarjev

Fujitsu zapušča trg trdih diskov

X-Bit Labs - Lanske govorice o željah Fujitsuja, da se poslovi od trga trdih diskov, se se izkazale kot točne. Do konca marca tako nameravajo prenehati izdelovati diskovne glave, ki jih sestavljajo v tovarni v Naganu. Delavce iz tega oddelka bodo prerazporedili na druga delovna mesta, so obljubili, medtem ko bodo proizvodnjo ostalih izdelkov v taisti tovarni nadaljevali. Hkrati s to odločitvijo so v poslovnih izkazih za tretje fiskalno četrtletje leta 2008 - ki se je končalo 31. decembra - poknjižili izgubo v višini pet milijard jenov (približno 42 milijonov evrov) iz naslova prevrednotenja osnovnih sredstev. Fujitsu se je sicer že dlje časa trudil prodati svoj odsek za trde diske. Sprva so o tem govorili z Western Digitalom, ki je od posla odstopil, letos pa tečejo pogovori s Toshibo.

8 komentarjev

Malo preurejen forum

Slo-Tech - Ker je bil odziv na predlog, da bi vnesli v forum še oddelek DVD, pozitiven, se je danes to izvršilo. Torej, od danes naprej lahko na tem naslovu vnašate nove teme, ki imajo kakršnekoli veze z DVDji. O novih filmih, prihajajočih tehnologijah, DVD zapisovalnikih, DVD bralnikih, izposojevalnicah, in tako naprej. Skladno s tem se je oddelek "Zvok in slika" premaknil v novonastali nadoddelek "Večpredstavnost", ker smo pač mislili, da tja spada bolj. Uživajte .

2 komentarja

Konec diskov Fujitsu

ZDNet - Torej, moja prva 'samostojna' novička po vsem onem 'spammanju' slo-tech nabiralnika

Zaradi zasičenosti ter nizkega (9 %) deleža na trgu trdih diskov se je Fujitsu odločil, da jih bo prenehal izdelovati. Osredotočil se bo predvsem na trg prenosnih računalnikov, saj so nagrade (ne dobesedno...) višje. Klik!

2 komentarja

USB trdi disk

Seagate - Seagate je predstavil svojo prenosno verzijo trdih diskov serije DiskStor, ki za delovanje ne potrebujejo ničesar drugega kot vaš USB vhod. Seagate v svoji RSS (Removable Storage Solutions) ponudbi ponuja dve možnosti. DiskStor 20 nam ponuja 20GB prostora, medtem ko se ta kapaciteta z DiskStor 40 podvoji. V paketu dobimo tudi polno verzijo programa ACDSee za digitalno obdelavo slik ter program Datakeeper, ki nam bo varoval podatke na disku. DiskStor 20 dobimo že za $269, medtem ko nas bo 40GB različica stala $349. Kar je v primerjavi z Iomegino rešitvijo veliko ceneje. In kakšne so značilnosti DiskStor-a:
  • Dobimo Seagatov 20GB ali 40GB trdi disk s prenosi do 12Mbits/sec.
  • Zraven pa, kot je bilo že povedano, dobimo polno verzijo ACDSee programa ter program Datakeeper.
  • USB 1.1 kompatibilnost (WIN 9x, Me, 2000)
  • Pa tudi navodila in programska oprema za uporabo ne manjkajo. Dobimo pa seveda tudi dvoletno garancijo.
Celoten članek dobite tu: LINK

3 komentarji