»

Pričenja se sklepni del Nasinega tekmovanja v 3D-tiskanju bivališč

Slo-Tech - Med prvim in četrtim majem se bosta v Illinoisu dve ekipi inženirjev pomerili v postavljanju 3D-tiskanega habitata iz peska in recikliranih odpadkov. Gre za dvoboj končnih finalistov štiriletnega Nasinega tekmovanja, ki naj bi dalo nekatere odgovore na vprašanje, kako bodo videti prve človeške naselbine na Marsu.

Kolonije na Marsu so velika želja tako raziskovalcev kot politikov in nekaterih milijarderjev, toda hkrati gre za bržkone največji inženirski izziv v človeški zgodovini. Oskrbovalne ladje s potrebščinami bodo z Zemlje potrebovale več mesecev, da dosežejo rdeči planet, zato bodo morale biti naselbine kar se da samozadostne - tudi pri sami gradnji objektov. To je smisel Nasinega obsežnega tekmovanja 3D-Printed Habitat Challenge,...

17 komentarjev

Nemški šolski trojanec

Otroci so naše največje bogastvo, a kaj, ko tega bogastva ne trošijo dovolj za glasbene cd-je.

vir: Wikipedia
Techdirt - Prikrito in/ali prisilno nameščanje spyware-a je zgleda ta hip najbolj vroča metoda za lovljenje nepridipravov v Nemčiji. Svojega Bundestrojaner light ima policija in naj bi se po zagotovilih javnosti in ustavnemu sodišču uporabljal samo za prestrezanje računalniških voip komunikacij, ker so te šifrirane in jih je zato mogoče nadzorovati zgolj pri njihovem viru ali ponoru - na računalniku (koncept Quellen-TKÜ). Analiza znanega nemškega hekerskega kluba CCC, o kateri smo pisali pred mesecem dni, je sicer pokazala, da trojanec ni omejen na nadzor skypa, ampak omogoča celokupen nadzor nad računalom in še to obenem tako šlampasto, da lahko kontrolo prevzamejo celo osebe zunaj policije. Zdaj pa nas je presenetila objava...

19 komentarjev

Tekmovanje v računalniškem odkrivanju plagiatov

Slashdot - Plagiatorstvo je na univerzah velik problem, ki mu posvečajo veliko pozornosti. Pred računalniško dobo je bilo iskanje in odkrivanje izmuzljivega avtorstva teže, a se je bilo hkrati tudi teže kititi s tujim perjem, saj je bilo treba, če nič drugega, vsaj v knjižnico. Dandanes si iskalci plagiatov pomagajo s kopico računalniških orodij in ogromnimi bazami podatkov, s katerimi secirajo in primerjajo oddane tekste.

Zato ni presenetljivo, da pod pokroviteljstvom Yahooja poteka 1. mednarodno tekmovanje v odkrivanju plagiatov. Tekmovanje sestoji iz dveh delov. V prvem dobijo tekmovalci skupek dvomljivih dokumentov in izvirne dokumente, v katerih morajo poiskati prepisane dele. V drugem delu je naloga težja, saj ne prejmejo izvirnikov, temveč morajo neavtorske dele izluščiti z odkrivanjem spremembe sloga pisanja, drugačnim tonom, registrom ipd. Plagiati v korpusu so različnih vrst - od dobesednega prepisovanja do spretno zamaskiranih, od nekaj stavkov do nekaj strani, za povrhu pa je...

24 komentarjev

NEST 2008 bo

Polna dvorana

Slo-Tech - NEST.2008 torej bo. Ponovno na slovenski obali. Dogodek se bo odvijal od 18. do 20. julija.

Načeloma na isti lokaciji kot lani (nekaj metrov od morja). Kot vedno, bomo tudi letos organizirali precej predavanj, tekmovanj v različnih računalniških igrah ter nekaj posebnih dogodkov. Več podrobnosti sledi.

160 komentarjev

NEST.2007, prve informacije

Slo-Tech - Torej, NEST.2007 seveda bo. Lokacije vam zaenkrat še ne moremo izdati, vendar bo objavljena najkasneje v sredo. Obe lokaciji, ki sta na voljo, imata urejeno prezračevanje.

Letos več poudarka namenjamo predavanjem, kar boste lahko videli v nekaj dneh. Prijave bodo na voljo 1.7. ob 23:59:59. Do takrat bo znano vse.

Poleg standardnih tekmovanj v računalniških igrah (predlogi za dodatna tekmovanja ali ukinitev kakšnega objavljenega na team@slo-tech.com), letos ponovno organiziramo tekmovanje v modificiranju ohišij, sestavljanju računalnikov ter njihovem navijanju.

Organizirali bomo tudi CTF tekmovanje iz poznavanja računalniških sistemov, kjer si dve ekipi izbereta operacijski sistem in ga potem v omejenem časovnem obdobju zaščitita pred vdori ter potem skrbita, da sistem določeno časovno obdobje zanesljivo deluje -- ter poskusita onesposobiti sistem nasprotne ekipe. Podrobnosti sledijo.

Trenutni osnutek podatkov o dogodku je na voljo na naslovu:

148 komentarjev

Srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech -

V soboto, 6. maja 2006 bo na Institutu Jožef Stefan in na Fakulteti za matematiko in fiziko potekalo srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva. Tekmovanje bo v treh težavnostnih skupinah. V prvih dveh skupinah tekmovalci rešujejo naloge na papir, poudarek pa je na snovanju postopka, ki pravilno reši problem, ne pa toliko na sintaktični pravilnosti. Zato zadošča že poznavanje osnov kakšnega od znanih programskih jezikov. Tretja skupina je težja in rešuje naloge na računalnikih, rešitve pa komisija preverja sproti na svojem ocenjevalnem računalniku.

Za več informacij in prijave si oglejte spletno stran tekmovanja: rtk.ijs.si. Tam so na voljo tudi rešene naloge s prejšnjih srednješolskih računalniških tekmovanj.

Organizirali bomo tudi tekmovanje programov -- mačk in miši. Mačka in miš se lovita po kvadratni igralni površini; mačkin cilj je ujeti miš, cilj miši pa je, da določeno število korakov ostane živa. Vsak tekmovalec napiše podprogram, ki krmili mačko, in podprogram,...

28 komentarjev

NEST.2004

Slo-Tech - Čez natančno en teden bo v Sečovljah NEST.2004. Poleg kar nekaj zanimivih predavanj ter tekmovanj v nekaj računalniških igrah je to tudi priložnost da pobliže spoznamo smrtne sovražnike iz debat v forumu. Trenutno je dvorana 63,5% zasedena, zato vam priporočamo, da pohitite s prijavami, saj brez prijave vstopa v polno dvorano ne bo.

Zaradi velikega povpraševanje smo v program dodali še tekmovanje v CS. Tekmovanje bo izvedeno samo v primeru da bo povpraševanje obstajalo tudi na NESTu.

Še enkrat vam sporočamo, da vas bomo v primeru, da bo vaš računalnik okužen s kakršnimkoli ZlimProgramjem, vrgli iz dvorane.

19 komentarjev