»

GeForce GTX 460 poleti?

Koliko jedra bo neaktivnega? Je GTX 460 le pokazatelj slabega izkoristka silicijevih rezin?

vir: Expreview.com
Expreview.com - Da bo nVidia le s težavo svoj Fermi prenesla v nižje cenovne range čivkajo že ptiči na veji, ki se spoznajo na grafične kartice, a so pri nVidii vseeno začeli s prvimi koraki v to smer. Na ExPreview namreč poročajo, da so jim njihovi zaupljivi viri povedali, da lahko 1. junija pričakujemo tretjega člana družine grafičnih Fermijev, GeForce GTX 460. Ta datum priročno sovpada s tajvanskim Computexom, ki se bo dogajal med 1. in 5. junijem, obenem pa se je že predvidevalo, da bo nVidia tam predstavila kako novost, osnovano na Fermiju.

V primerjavi z GTX 480, ki ima gigabajt in pol pomnilnika ter...

14 komentarjev

nVidia karikira Intel

Paul Otellini, Boter

vir: engadget
engadget - Odnosi med nVidio in Intelom se kar nočejo in nočejo ohladiti, a tako ali tako kaže, da vsaj zeleni tega sploh ne želijo. S svojo zadnjo potezo so presenetili javnost ter obenem podali svoj pogled na prihajajočo protimonopolno tožbo, ki bo po vsej verjetnosti prizadela Intel tudi v ZDA. Pognali so spletno stran (za katero je potrjeno, da je v lasti nVidie) Intel's Insides, na kateri je zaenkrat 5 karikatur, ki na svojevrsten način opisujejo glavne (slabe) poteze Intela in njegovega CEOja Paula Otellinija. Med karikaturami se znajde prizor iz prvega Botra o ponudbi, ki je ni mogoče zavrniti, Clintonovo zanikanje razmerja z Monico Lewinsky ter Mojzesovo razodetje desetih zapovedi, seveda...

42 komentarjev

nVidia Fermi

Fermi kot Tesla

Slo-Tech - nVidiin CEO, Jen-Hsun Huang, je na grafični konferenci GPU Technology Conference v San Joseju predstavil popolnoma novo arhitekturo, na osnovi katere bodo zgrajena jedra s kodnim imenom GT300. Mnoge govorice so se izkazale za resnične, saj bo GT300 močno spremenjen glede na svoje predhodnike, ki so bazirali na jedru G80. V 40 nm jedru bo kar 3 milijarde tranzistorjev (skoraj pol več od ATIjevega RV870), ki večino novosti prinašajo za trg, ki grafične kartice uporablja za preračunavanje podatkov. Na to lepo kaže predvsem podpora ECC pomnilniku, ki je zahteva v superračunalniških in strežniških vodah, kamor očitno nVidia želi prodreti. Samo jedro bo vsebovalo 512 CUDA jeder, ki so...

39 komentarjev

nVidia pripravlja prenosnik Tegra

Expreview.com - Čeprav bo ena izmed prvih naprav na trgu, v kateri bo počival nVidiin sistem na čipu, Tegra, Microsoftov Zune HD, lahko računamo tudi na prenosnike s Tegra čipovjem. Napovedala jih je kar nVidia, ki jih bo izdelovala sama. Trenutni predstavitveni modeli za operacijski sistem uporabljajo Windows CE, a nVidia pravi, da bodo ob izidu uporabniki na namizju pozdravili Googlov Android. Izid se bo zgodil tik pred Črnim Petkom, torej pred ameriškim Zahvalnim dnem, ki bo letos 26. novembra (Črni petek pa 27. novembra). Poleg procesorja z ARM arhitekturo in nVidiinega mobilnega grafičnega čipa bo v mini prenosniku z diagonalo zaslona 8,9 palca moč najti tudi Wi-Fi povezljivost ter UMTS modem, manjkati pa seveda ne sme webcam....

6 komentarjev

Nvidia izdala CUDA 2.2

E-week - Nvidia je izdala verzijo 2.2 toolkita in SDK-ja za arhitekturo CUDA, ki omogoča programerjem, da spišejo večnitne aplikacije GPGPU, ki se izvajajo na grafičnih čipih GeForce in Tesla. Najnovejša verzija že podpira prihajajoči operacijski sistem Windows 7, tako da je s tega vidika Nvidia pripravljena na prihodnost. Poleg tega nova inačica vsebuje CUDA Visual Profiler za profiliranje C-jevskih aplikacij (iskanje ozkih grl pri dostopu do pomnilnika), izboljšano delovanje aplikacij OpenGL in še nekaj dodelav. Vse potrebne datoteke si lahko prenesete z njihovih spletnih strani.

26 komentarjev

nVidia GT300 je revolucija

engadget - Do sedaj je bila vsaka grafična arhitektura bolj ali manj evolucija, razen prehoda na DirectX 10, kjer sta tako ATi kot nVidia prešla na Unified Shader arhitekturo. Po dveh evolucijah, nVidia pripravlja nekaj popolnoma novega. GT300 naj bi se tako popolnoma razlikoval od trenutno uporabljane SIMD arhitekture, ki je stalnica pri današnjih grafičnih (in deloma tudi pri centralnih) procesorjih, uporabljal pa naj bi MIMD arhitekturo. Znano je, da nVidia že nekaj let cilja na centralne procesorje, govorice o tem so se začele že leta 2006, z zamenjavo arhitekture pa so korak bližje k resničnemu združevanju CPUjev in GPUjev.

Spremembe pa so si bolj podrobno ogledali na Bright Side of News.

In čakanje na GTX 380 se je začelo.

102 komentarja

nVidia pravi, da je Core i7 potrata denarja

bit-tech.net - Tom Petersen, tehnični direktor marketinga pri nVidiji, se je vtaknil v trditev, da so Core i7 procesorji v igrah do 80 % hitrejši od Core 2 procesorjev, kakor trdi Intel. V materialu, ki ga Intel deli z novinarji in prizkuševalci komponent, namreč piše ravno to, a ta trditev pride z zanko. Pohitritev velja le za 3D Mark Vantage CPU test, ki po besedah Petersena nima nobene povezave z realnim svetom igranja iger. Za nadaljnji prikaz je sestavil dva sistema, enega s Core i7 procesorjem in X58 ploščo ter drugega s Core 2 Duo E8400 procesorjem in 750i matično ploščo. Cena prvega ssitema je bila seveda veliko višja, a naj bi se razlika po besedah Intela upravičila. Z dvema geforce GTS 250 karticama v SLI načinu je bilo v štirih igrah v povprečju razlike za približno 1 FPS v prid Core i7 sistema, najbolj pa je število sličic poskočilo z zamenjavo kartic za par GTX 260.

Vseeno se zaveda, da nekateri pač hočejo najboljše, najhitrejše in najdražje, zaradi česar Core i7 in SLI sistem...

57 komentarjev

Nvidia splavila GeForce GTX 275

X-Bit Labs - Nvidia je odgovorila na AMD-jev izziv po imenu Radeon HD 4890 in urno izdala svoj odgovor, ki se imenuje GeForce GTX 275. To pot ne gre za nov čip, temveč zgolj nekoliko spodrezan GeForce 285/G200b, ki naj bi imel vsled nižje cene ugodnejše razmerje cena/zmogljivost. Čistokrven grafični procesor G200b bo imel 240 shader procesorjev s 1404 MHz, 80 teksturnih enot, 30 RBE (render back end) s 633 MHz in 448-bitni pomnilniški vmesnik. Kartica bo opremljena z 896 MB GDDR3-pomnilnika, ki bo tiktakal pri 2328 MHz. Specifikacije in testi dajejo slutiti, da bo GTX 275 opazno hitrejši od GTX 260, a s kar precejšnjim zaostankom za GTX 285. To utegne biti manjši problem, saj testi kažejo, da se Radeon HD 4890 dobro kosa...

5 komentarjev

nVidia s Tegra mini prenosnikom

HP Mini1000? Ne, nVidia Tegra Inside

vir: engadget
engadget - Tegra je nVidiina rešitev na enem čipu, ki uporablja ARM arhitekturo. Čeprav je namenjena za uporabo v smartphone-ih, dlančnikih in mobilnih internetnih napravah (MID), nVidia očitno meni, da je platforma primerna tudi za večje naprave. V demonstrativne namene so iz HPjevega 10 palčnega Mini prenosnika odstranili prvotno Atom platformo in jo nadometili s svojo, zaradi nekompatibilnosti XP-jev in Viste z ARM arhitekturo, pa naprava zaenkrat poganja Windows CE.



Prenosnik je, kot že rečeno, demonstrativne narave in služi zgolj za prikaz fleksibilnosti platforme, zlahka pa se doda še HDMI izhod (že viden na tegra napravah,) s HD podporo (naprave), celotno tiskano vezje pa naj bi bilo...

7 komentarjev

nVidiino tekmovanje v navijanju in modificiranju

NvNews - nVidia pripravlja tekmovanje, kjer boste na račun prišli vsi navijalci ter vsi, ki radi modificirate svoje mlinčke. Tekmovanje bo razdeljeno v štriri kategorije:
  • najbolj zmogljiv sistem
  • najbolj navit sistem (merjeno v odstotkih)
  • najboljša modifikacija ohišja, ki pripomore k boljšim zmožnostim računalnika ter
  • najlepša modifikacija ohišja.
Vsega skupaj bo šest nagrad, vsa tekmovanja (razen modificiranja) pa bodo potekala ločeno za AMD ter Intel sisteme. Vse meritvene programe je določila nVidia, pri modifikacijah pa bodo o zmagovalcu odločali sodniki. Nagrade so računalnik, osnovan na nForce2 Ultra 400-čipovju, grafični kartici GeForce FX 5600 Ultra, AMDjev procesor AthlonXP 3200+, Samsungov DDR400 pomnilnik in WDjev trdi disk. Izvorna novica ter informacije in pravila o tekmovanju.

8 komentarjev

Iwill P4D

OCtools - Tudi Iwill je izdal svojo osnovno ploščo, ki je grajena na i845D čipovju. Iwill P4D je, kot pravijo na OCTools, dobra osnovna plošča, saj so lahko Pentiuma4 1600 navili kar na 2.2 GHz ter hkrati v SiSoft Sandri 2002 prehiteli RDRAM po hitrosti. A kaj, ko plošča nima ATA133, RAID kontrolerja ter USB 2.0, funkcij, ki so stalnice na konkurenčnih izdelkih. Mogoče 8.000 SIT nižja cena, vgrajena 6-kanalna zvočna kartica ter omrežna kartica odtehtajo nakup, a vseeno grenak priokus ostaja.

0 komentarjev

ATI in Intel forever

Tech Web - Očitno sta se giganta precej močno povezala... Po prvih licenčnih sporazumih je sedaj na plano splavala tudi novica, da je ATI kot prvi neodvisni izdelovalec dobil licenco za izdelavo čipovij za Pentium4. Seveda ta podatek spremeni celotno stanej na trgu veznih čipovij, kjer na začetku ATIja nihče ni resno jemal. Podjetje pa ima zelo očitno veliko podporo Intela in kaže, da bo ATI še pošteno zmešal štrene. Namreč, trenutno je (poleg ServerWorksa, ki pa ne bodo nikoli izdelali desktop čipovja) edini proizvajalec, ki ima to licenco, saj je VIA in ALI nista uspela pridobiti (čeprav obe podjetji zatrjujeta, da so pogajanja na vrhuncu). Hehe, to bo še zanimivo .

0 komentarjev