»

Apple Googlu in Facebooku že obnovil certifikate

Slo-Tech - Kratkotrajni spor med Facebookom in Googlom na eni strani ter Applom na drugi strani se je končal. Podjetji sta od Appla ponovno pridobili posebne certifikate (Enterprise Developer Certificate), ki omogočata nameščanje aplikacij mimo uradnega App Stora. Podjetji sta morali tudi obljubiti, da ne bosta več kršili pogojev uporabe in certifikatov uporabljati za nudenje aplikacij uporabnikom, saj so namenjeni samo za preizkušanje na napravah v zaposlenih v podjetju.

Gre za afero, ki je izbruhnila ob odkritju, da je Facebook svojo aplikacijo Facebook Research ponujal mladoletnim uporabnikom iOS in Androida. Šlo je za aplikacijo, ki je prek VPN (navidezno zasebno omrežje) preusmerjala ves promet na Facebookove strežnike in v celoti spremljala aktivnosti na pametnih telefonih....

7 komentarjev

Apple kupil Shazam

Slo-Tech - Apple je kupil podjetje Shazam, so sporočili iz Cupertina. Za Shazam, ki je najbolj znan po aplikaciji za identifikacijo predvajanih skladb, je Apple po poročanju Recode odštel 400 milijonov dolarjev. To je občutno manj od vrednotenj Shazama v zadnjem krogu zbiranja kapitala predlani, ki so se gibala okrog milijarde dolarjev. Kljub temu je to eden večjih Applovih prevzemov, ki sicer raje kupuje manjša zagonska podjetja čisto na začetku poti.

Nekaj večjih izjem so bila podjetja AuthenTec (Touch ID), PrimeSense (prepoznavanje obrazov) in pa seveda NeXT davnega leta 1996, ki je v podjetje vrnil Steva Jobsa. Še vedno pa ostaja največji nakup prevzem Beatsa leta 2014, iz katerega je zrasel Apple Music. Shazam je že sedaj integriran v Apple Music in Siri, da lahko...

19 komentarjev

Apple ponuja naročnine na časnike prek App Stora

Nov način naročanja je utrl Murdochov The Daily.

vir: Guardian
Guardian - Po vzoru elektronskega časnika The Daily za iPad je Apple ponudil storitev naročanja časnikov prek App Stora za vse svoje naprave in za vse založnike. Nova storitev založnikom omogoča nastavitev cene in obdobja veljavnosti za ponavljajoča plačila (naročnine). S tem so olajšali njihovo delo, saj so morali doslej vsak izdelek prodajati ločeno. Spremembo je prinesel The Daily.

Apple pobere 30 odstotkov naročnine, preostanek pa dobi založnik. Če pa založnik novega naročnika pridobi izven Applove App Store (recimo na svoji strani), Apple ne prejme ničesar. Edina zahteva je, da založniki ponudijo vsaj tako ugodne ponudbe kakor izven App Stora tudi v njem in da neposredno iz aplikacije ne podajajo povezav na svojo stran. Logično, saj tako lahko...

0 komentarjev

Bliža se desetmilijardti nakup na App Storu in nagrada

vir: Apple
Apple - Apple ob okroglih številkah nakupov aplikacij prek App Stora navadno srečnemu kupcu podeli kakšen bon. Milijardto aplikacijo je kupil 13-letni Connor Mulcahey iz Connecticuta in si za to prislužil bon v vrednosti 10.000 dolarjev, iPod Touch, Time Capsule in prenosnik MacBook Pro, sedaj pa je čas za novo priložnost.

Bližamo se številki 10 milijard in Apple je vnovič obljubil, da bo kupec desetmilijardte aplikacije prejel bon v vrednosti 10.000 dolarjev za iTunes. Sodeč po Applovem števcu, bo aplikacija z okroglo zaporedno številko prenesena v noči z 22. na 23. januar. Sodelovati je mogoče tudi brez nakupa, zgolj s prijavo. Omenimo še, da Apple to pot nudi samo bon in nobene...

10 komentarjev

Mac App Store že uspešno napaden

vir: CNet
CNet - Le en dan po uradnem odprtju Applovega Mac App Stora so hekerji na splet že poslali popravek, ki omogoča piratstvo. Aplikacije v Mac App Storu imajo DRM, ki poskrbi, da jih lahko poganjajo le kupci in jih ne morejo kopirati naprej. Uporabniki so že potrdili, da trik deluje in da lahko zaganjajo plačljive aplikacije brez nakupa.

Srž napake ni v DRM-ju, ampak pomanjkljiva implementacija preverjanja dovoljenja za zagon v aplikacijah, kot so jo spisali pisci aplikacij. Tako niso prizadete vse aplikacije ampak le neka podmnožica. Temu navzlic skupina Hackulous trdi, da so razvili programsko opremo, ki omogoča nelegalno uporabo katerekoli aplikacije z Mac App Stora, a je še niso predstavili.

Napad je zelo preprost. Napadalec prekopira tri...

9 komentarjev

App Store dve leti in pet milijard aplikacij pozneje

CNet - Pred dvema letoma je Apple lansiral spletno trgovino App Store, ki je dopolnila leto prej izdani iPhone. Če so skeptiki morda dvomili v uspešnost tega modela prodaje, lahko danes mirno rečemo, da je Apple uspelo v velikem slogu. Na App Storu danes najdemo četrt milijona plačljivih in brezplačnih aplikacij, uporabniki pa so jih na svoje naprave prenesli več kot pet milijard. Poleg tega je App Store vzpodbudil nastanek mnogih konkurenčnih spletnih trgovin z aplikacijami, ki so jih ustanovili konkurentje v želji odrezati si kos spletne pogače, za katero se je izkazalo, da je večja, kot si je kdorkoli pred tem upal predstavljati.

Največji in edini omembe vredni Applov konkurent, ki se ga v Cupertinu morajo bati, je Googlov...

35 komentarjev

Ebay si je vzel predah, škoda velika

Daily Mail - Morebiti ste opazili, morebiti ne, ampak glavna spletna dražbena stran Ebay si je v soboto vzela nekajurni premor. To ni kar tako, saj ogromno ljudi prek Ebaya služi resne denarje, zato jih taki nenapovedani izpadi hudo vznemirijo. Povzročijo pa lahko tudi finančne posledice, saj se dražbe zaključijo po nižjih cenah, kot bi se sicer, proda se manj izdelkov in tako naprej, česar se zaveda tudi Ebay. Obljubili so, da se tako šesturni izpad ne bo ponovil, saj so napako odkrili in pokrpali, bodo pa prizadetim uporabnikom povrnili nastale stroške, kar se bojijo, da jih bo stalo veliko. Sem sodijo provizije, črtali bodo zaradi izpada pridobljene negativne in nevtralne odzive (feedback system) in jim podelili kupone, ki...

4 komentarji

Raziskava pokazala da pirati ne samo kradejo, pač pa tudi lažejo

"piratski" iPhone

ReadWriteWeb - Računalniški pirati pogosto trdijo, da različne vsebine in programe piratizirajo zgolj zato, da jih lahko pred nakupom ustrezno preskusijo.

Enak argument uporabljajo tudi vsi tisti, ki se na svojem iPhonu ali iPodu Touch poslužujejo tim. jailbreakinga, postopka, s pomočjo katerega lahko na svoje napravice nameščajo piratske različice programskih aplikacij. Konec koncev je za iPhone na voljo okrog 85.000 aplikacij in ker Apple ne omogoča preizkušanja, si je pred nakupom treba nekako pomagati, kajne?

A kot je pokazala analiza podjetja Pinch Media, v okviru katere so sledili 4 milijone Applovih odklenjenih napravic, je mantra "try before you buy" zgolj mit oz. navadna laž.

V okviru...

233 komentarjev

Dve milijardi prenosov z App Stora

The Register - Konec aprila smo poročali, da je trinajstletnik z App Stora prenesel milijardto aplikacijo, za kar je bil z Applove strani nagrajen z vrednostnim bonom za 10.000 dolarjev. Drugo milijardo aplikacij je Apple pomagal prodati občutno hitreje, saj so za to potrebovali pičlih pet mesecev (prva milijarda je pošla v devetih), k čemur je gotovo pripomogla dosegljivost App Stora v 77 državah in nabor 85.000 aplikacij. Apple žal noče razkriti, kolikšen delež prenesenih aplikacij je bilo plačljivih in koliko brezplačnih, viri pa trdijo, da je razmerje približno tri proti ena. Nagrade za dvomilijardtega kupca žal ni bilo.

0 komentarjev

Trinajstletnik dobil milijardto aplikacijo z App Stora

Beta News - Pred dvema tednoma smo poročali, da se App Store približuje milijardi prodanih aplikacij in da Apple pripravlja nič kaj simbolično, ampak kar konkretno nagrado za kupca aplikacije z zaporedno številko 1000000000. Ta teden smo dočakali srečnega kupca, ki je bil 13-letni Connor Mulcahey iz Connecticuta. Kupil je aplikacijo Bump, ki se uporablja za izmenjavo kontaktnih informacij in fotografij. Kot so obljubili, bo prejel bon za 10.000, ki ga lahko unovči na iTunes, iPod Touch, Time Capsule in MacBook Pro.

Mi pa si poglejmo še nekaj številk. V povprečju so uporabniki na dan prenesli 3,5 milijona aplikacij. V devetih mesecih delovanja App Stora se je Applov dobiček povečal za 15 odstotkov na 1,21 milijarde dolarjev, prodali pa so 37 milijonov iPhonov in iPodov Touch. Kot najbolj zaželene aplikacije so se pokazale predvsem igre (na prvih 20 mestih jih je 15), med njimi Tetris, iShoot in Bejewled 2. Najbolj popularne brezplačne pa so Facebook Mobile, The Weather Channel, Google Earth in...

30 komentarjev

App Store se bliža milijardi

CNet - V še eni premetni marketinški potezi je Apple na splet postavil števec prodanih aplikacij prek spletne trgovine App Store, ki se počasi bliža številki milijarda. Srečnemu kupcu aplikacije s serijsko številko ena milijarda bo Apple primaknil MacBook Pro, 32 GB iPod Touch, Time Capsule in bon v vrednosti 10.000 dolarjev, ki ga bo lahko zapravil na iTunes. V App Storu je trenutno naprodaj 30.000 aplikacij. Apple je svojo spletno trgovino usposobil 11. julija lani, do 100 milijonov pa je potrebovala dva meseca. S pol milijarde prodanih aplikacij so se pohvalili letos januarja, ko so napovedali, da bodo do cele milijarde potrebovali še tri mesece. Kot kaže, so imeli prav.

1 komentar

Gorenjev hladilnik z iPod touch

Gorenjev velikan z iPod touch

Slo-Tech - Na sejmu zabavne elektronike IFA 2008 v Berlinu ste verjetno uzrli produkt slovenskega proizvajalca Gorenje, hladilnik »Made for iPod«. Gorenje in Apple sta podpisala pogodbo, ki omogoča, da Gorenje uporablja Apple tehnologijo.



Hladilnik ne bi bil nič posebnega, če ne bi imel še priklopa za iPod touch, preko katerega se ta lahko tudi polni. Na zvočnikih, ki so vgrajeni vanj lahko poslušamo glasbo ter video vsebine. Uporabnik lahko kuha jedi s pomočjo...

72 komentarjev