»

Slab izkaz za Samsung se nadaljuje v drugo četrtletje

Samsung - Tudi v drugem četrtletju 2023 so pri Samsungu zabeležili podobno drastičen upad dobička glede na leto poprej kot v začetku leta. Takšen rezultat je bil pričakovan in podjetje napoveduje skorajšnje izboljšanje.

Proizvajalce računalniške opreme je upad povpraševanja, do katerega je prišlo po koncu pandemije covida-19, v splošnem zaznavno prizadel, toda nekateri ga občutijo še precej močneje. Med njimi Samsung, kjer so že konec lanskega leta zabeležili drastičen upad dobička, dinamika pa je v prvem polletju 2023 družbo skorajda pahnila v rdeče številke. Tako v prvem kakor sedaj tudi drugem četretletju je bil upad profita namreč kar 95-odstoten. Glavni vzrok je zasičenost trga s pomnilniškimi moduli, kajti navkljub korejskim telefonom v rokah množic je treba opomniti, da je Samsung še vedno prvinsko proizvajalec pomnilnika, ki je pred to krizo v njegovi bilanci zasedal več kot polovičen delež prihodkov, medtem ko so bili telefoni na drugem mestu z dobrimi 20 odstotki.

Da se je stanje...

13 komentarjev

Dvakrat več prodanih netbookov

HotHardware - Tako netbooki kot običajni prenosniki so tekom letošnjega leta doživeli uspešnejšo prodajo kot leto poprej, slednji sicer zgolj za 5%, medtem ko se je letos prodalo več kot dvakrat toliko netbookov, kot v letu 2008. Zaslužki sicer ne sledijo temu trendu, saj so proizvajalci z netbooki zaslužili zgolj 72% več, medtem ko so iz naslova običajnih prenosnikov proizvajalci zaslužili celo manj (11%), za kar je kriva nižja povprečna cena računalnika.

Na nizko rast je seveda vplivala tudi recesija, zaradi česar v letu 2010 DisplaySearch ponovno pričakuje večjo rast trga. Številka prodanih prenosnikov naj bi zrasla za kar 16%, predvsem na račun ultralahkih, 11,6 in 12 palčnih modelov, a bodo zato zaslužki vseeno spet nekoliko manjši, kot v letošnjem letu. Krivca za to ponovno lahko iščemo v padajoči povprečni ceni posameznega prenosnika, a bodo zaslužki v večini primerov praktično zanemarljivo manjši - za zgolj eno odstotno točko . Po drugi strani pri DisplaySearch napovedujejo, da se je...

2 komentarja

Microsoft mora plačati 200 milijonov dolarjev

Google News - Teksaško sodišče je včeraj razsodilo, da je Microsoft kriv kršitve patentov kanadskega podjetja i4i, ki so jim bili podeljeni leta 1998, zaradi česar jim bo moral plačati 200 milijonov dolarjev odškodnine. Jabolko spora je bil to pot Microsoft Word, ki v različicah 2003 in 2007 krši patente s svojo implementacijo XML. V Torontu so z razsodbo zadovoljni, saj so po njihovem mnenju sodišču in poroti jasno predstavili, zakaj je bil Microsoft v prekršku. Nasprotno v Redmondu odgovarjajo, da so nad nerazumljivo odločitvijo razočarani in da se bodo pritožili. Že sama določitev višine odškodnine je po njihovem mnenju povsem neosnovana, tako da upajo na razveljavitev sodbe na višji stopnji. Klik!

21 komentarjev

Microsoftu s prvim upadom dobička v 23 letih

engadget - Upadu dobička in prodaje je verjetno največ botrovala sama recesija, ni pa edini krivec. Ob 6 % upadu prodaje je dobiček upadel za kar 32 % v primerjavi z zadnjo četrtino leta 2008, kar je prvi upad dobička po letu 1986, ko so izdali Windows 1. Faktorjev za upad je, poleg recesije, več, med drugim slab ugled Viste in posledično (nepričakovano) visoko število prodanih licenc Windows XP. Zaradi recesije ljudje seveda varčujejo, kar pomeni, da kupujejo tudi cenejše tehnične naprave. S popularnostjo netbookov in Windows XP na njih (Vista je zanje prezahtevna) Microsoft služi manj, saj je licenca za netbooke izredno poceni. To je praktično edin način, da ni na vseh malih prenosnikih nameščen Linux, od česar pa Microsoft ne bi imel niti centa dobička. Z vsem navdušenjem nad Windows 7 bi se znalo vse to spremeniti.

Vseeno pa zaenkrat Microsoft ne gre nikamor.

12 komentarjev

Microsoftove novičke

Slo-Tech - Microsoftu gre malo za nohte pri prodaji svoje konzole Xbox 360, tako da so se odločili predstaviti še njeno obogateno elitno verzijo. Ta ima že sedaj priloženih cel kup bonbončkov, od maja pa bo na voljo še omejena količina paketov Xbox 360 Elite "Game of the Year", ki bo za 399 dolarjev priložila še igri Halo 3 in Fable II. Žal se je Microsoft odločil, da smo Evropejci premalo navdušeni nad njihovo konzolo, zato bo paket na voljo v vseh državah sveta, razen v Evropi.

Naslednja Microsoftova vest pa se (spet) nanaša na prihajajoči operacijski sistem Windows 7. Po njihovih lastnih izračunih naj bi bil ta do uporabnikov prijaznejši, saj jim bo težil 29 odstotkov manj časa. Gre za User Account Control, poznan iz Viste, ki preprečuje ugrabitev oz. zlorabo vašega mlinčka in je včasih kar malo preveč paranoičen. Izid končne verzije Sedmice še ni znan, kandidata za izid pa pričakujemo v začetku maja.

10 komentarjev

Microsoft pod ameriško lupo še do leta 2011

Ars Technica - Leta 2002 je Microsoft v poravnavi v primeru zaradi izkoriščanja monopolnega položaja v ZDA sprejel tudi določilo, da mu bodo ameriški regulatorji nekaj časa gledali pod prste. Razlog naj bi bil preprečiti, da bi Microsoft šikaniral sestavljavce računalnikov, ki ponujajo tudi alternativne sisteme, in pa zagotavljati ustrezno dokumentacijo in združljivost knjižic API. Prvotno je bil določen datum konca nadzora za november 2007, a so ga nato podaljšali do novembra 2009, ker Microsoft ni dostavil vse zahtevane dokumentacije.

Tokrat je ameriško pravosodno ministrstvo vložilo še eno zahtevo za podaljšanje roka, to pot za 18 mesecev oz. do maja 2011, s čimer bi dali Microsoftu dodaten čas za dokončanje dokumentacije. Microsoft je privolil v zahtevo, jo pa mora odobriti še sodnica. V prvotnem sporazumu je bilo podaljšanje nadzora omenjeno kot mogoče, a je bilo jasno zapisano, da zgolj prihajajoča nova verzija Windows ne more biti razlog za to. Ministrstvo za pravosodje sedaj zatrjuje, da...

33 komentarjev

Microsoft predstavil Exchange 2010 beta

Microsoft - Koledarskega leta je že skoraj konec in počasi je čas, da si ogledamo Microsoftove produkte, ki nosijo letnico 2010. Prvi med njimi je Exchange strežnik, katerega so pred dnevi predstavili v prvi javni preizkusni različici (beta po domače). Bolj abstraktne prednosti, ki jih prinaša so nižji stroški upravljanja skozi boljša orodja, skladnost z zakonodajo glede hranjenja elektronske pošte ter izboljšana produktivnost skozi ultimativno uporabniško izkušnjo.

Med bolj praktičnimi novostmi pa je zmožnost opozarjanja uporabnikov pred napakami (npr. CC: velikemu številu naslovnikov), utišaj gumb za bolj nadležne skupine pogovorov in nova orodja za upravljanje z glasovno pošto.

Končno različico obljubljajo za drugo polovico letošnjega leta. Vsekakor pa ne pozabijo povedati, da se bo super skladala z novimi različicami Offica, SharePointa in ostalih orodij za večjo produktivnost.

Za vse, ki preživite večino dneva v poštnem predalu: so predstavljene novosti dovolj, da vas bodo prepričali...

6 komentarjev

Finančno stanje Transmete

Sharky Extreme - Jah, konec prve četrtine leta je in vsa podjetja poročajo o bolj ali manj spodbudnih poslovnih rezultatih. Transmeta je sicer majhno podjedje, a jim prodaja raste, tako da so v prvi četrtini tega leta prodali za 18,6 milijonov dolarjev izdelkov, kar je v primerjavi z zadnjo četrtino leta 2000 povečanje prodaje za 50%. Še vedno pa to novo podjetje prinaša izgubo, ki dejansko znaša okoli 20 milijonov dolarjev, a je gledano na število delnic kar tri do štirikrat manjša.

0 komentarjev