»

Izumrl tudi Pleo

vir: engadget
engadget - Pleo je zanimiv robot oz. igračka, ki je bil po mnenju mnogih daleč najboljši robot v svojem razredu. A žal, tako kot vsi dinozavri, tudi Pleo ni preživel izumrtja. Po nekaj mesecih ugibanja je Ugobe, izdelovalec Plea, odpustil vse delavce in razglasil bankrot. Začelo se je z nedelujočim forumom prejšnega decembra, nadaljevalo z napol delujočo stranjo in istim forumom, nato pa je sledila tožba enega izmed dobaviteljev sestavnih delov, ker Ugobe ni poravnal vseh računov. V začetku Aprila je prišlo obvestilo, da se bo z nastalo situacijo družba spopadla odgovorno in organizirano z uradnim odgovorom v nekaj tednih. Po približno treh tednih pa je prišla novica o bankrotu. Še vedno obstaja možnost, da bo izdelovanje...

15 komentarjev

O dinozavrskem robotu Pleo, tipografiji in JRuby v Kiberpipi

Pleo (Image by Mrs. Gemstone via Flickr)

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V novem tednu v Kiberpipi bo na Pipinem terminu Tomaž Šolc razkril skrivnosti drobovja avtonomnega robota Pleo in zdravilne recepte ob bolezni ali poškodbi priljubljene domače živali. Na Spletnih uricah bo o tipografiji predaval Natan Nikolič, v četrtek pa bo spet večer za ljubitelje Jave in vsega z njo povezanega - na Cafe Babe bo tokrat govora o JRuby. Kot smo že pisali, do 10. aprila ne zamudite razstave računalniškega muzeja - vse o zgodovini trdega diska.



Pleo je avtonomni robot, mehansko-elektronska igrača, za katerega proizvajalec trdi, da gre za živo bitje, ki je sposobno učenja in čustvenega odzivanja na dražljaje iz okolja. Ima kožo, občutljivo na dotik, barvni vid, stereo...

5 komentarjev

Spyke

engadget - Če ne zmorete milijona dolarjev za Asima, in potrebujete robota samo za to, da bo sposoben prek Wi-Fi povezave na zaslon vašega računalnika prenašati sliko iz njegove kamere, potem si boste v začetku aprila lahko kupili Spyka, iz podjetja Meccano.



Zanj bodo želeli slabih štiristo dolarjev. Poleg prenašanja slike-videa lahko deluje tudi kot čuvaj in pošilja slike na vaš email naslov, če zazna gibanje (Spyke). Zaradi oblike nog (bolje gosenic) je zmožen...

16 komentarjev

Sony pokopal Aiba

golem.de - Najbrž se vsi spominjate prijaznega robotskega psička, ki ga je Sony lansiral na tržišče leta 1999 pod imenom Aibo in ga zatem še nekajkrat posodobil. No, nadaljnjih reinkarnacij ne bo, Sony se je ob četrtletnem pregledu poslovnih rezultatov odločil za milostno uspavanje. Predvidevam, da je to posledica vojn, ki jih ima koncern pred sabo (HD-DVD vs. Blu-ray, Xbox360 vs. PS3, DRM afera itd.), saj sicer Japonci naravnost ljubijo robote. Pri endgadget so (kruto, a resnično) zapisali, da nas neprimerno bolj žalosti ukinitev Aiba, kot to, da bodo pri Sonyu odpustili 10'000 ljudi.
Zadevica ni bila samo nadomestilo za domačega ljubljenčka, temveč tudi uporaben subjekt za raziskave, nogometne...

32 komentarjev

Papir, ki lahko predvaja video

Scientific American - Iz Philipsovih razvojnih laboratorijev na Nizozemskem je prišlo obvestilo, da jim je uspelo razviti elektronski papir, na katerem je mogoče predvajati videoposnetke. Tehnologija uporablja elektronsko črnilo, ki lahko izredno hitro spreminja barvo. Energijo dobiva iz majhne baterije, podatki pa so shranjeni kje drugje kot v mikročipu. Zaslon sestoji iz piklsov, ki vsebujejo kapljice barvnega črnila, ki se lahko pod električno kontrolo razširijo čez reflektivno belo ozadje in tako tvorijo barve. S hitrimi spremembami, ki potrebujejo malo energije, je takšen papir sposoben predvajati premikajoče se slike.

10 komentarjev

Založba Wrox Press je včeraj najavila bankrot.

3delavnica - Kot strela z jasnega je včeraj udarila novica, da je ena izmed največjih svetovnih založb na področju računalniške literature, Wrox Press, oz. njeno očetovsko podjetje, Peer Information, uradno napovedalo bankrot.

S tem so ustavili vse tekoče projekte in jih poskušajo prodati, vsi stalni avtorji pa so ostali brez dela. Kaj se bo zgodilo z že napovedanimi izidi knjig je težko reči, a verjetno jih bodo izdale druge založbe. Med razlogi za bankrot omenjajo premajhno prodajo tehničnih knjig in naraščajoče stroške.

5 komentarjev