»

Microsoft upokojil Windows Server 2003

Microsoft - S precej manj pompa kot lani, ko se je končala brezplačna podpora za Windows XP, je Microsoft danes uradno nehal podpirati Windows Server 2003. Čeprav je operacijski sistem star dobrih 12 let, še vedno poganja okrog 60 odstotkov podjetij. Po Microsoftovih podatkih je lani julija Windows Server 2003 tekel še na 24 milijonih računalnikov, novejših podatkov pa niso razkrili. To pomeni, da ti od danes dalje ne bodo več dobivali varnostnih popravkov in drugih posodobitev za sistem. Microsoft uporabnikom starega sistema priporoča, da ga nadgradijo na Windows Server 2012 R2, Azure oziroma Office 365. Mike Schutz iz Microsofta sicer pravi, da je velika večina strežnikov danes že nadgrajena.

Konec podpore v resnici pomeni točno to - prenehanje...

2 komentarja

Ameriška mornarica plačala milijone za podaljšanje podpore za Windows XP

Slo-Tech - Podpora za Windows XP se je iztekla že lanskega aprila in čeprav gre za 14 let operacijski sistem, katerega konec je Microsoft napovedoval res dolgo, so številni veliki uporabniki obtičali z njim. Dodatna podpora je dosegljiva, a jo je treba drago plačati. Lani so bili med večjimi grešniki ameriška davčna uprava, britanski javni sektor in Nizozemci, ki so morali vsi odšteti milijonske zneske za nadaljnje zagotavljanje podpore. Leto dni pozneje ameriški mornarici še vedno ni uspelo nadgraditi svojih računalnikov, čeprav so migracijo začeli že leta 2013.

Da bo več kot 100.000 računalnikov z Windows XP še vedno dobivalo najnovejše popravke, so z Microsoftom sklenili 9,1 milijona dolarjev...

56 komentarjev

Konec podpore za Windows 7

Slo-Tech - Danes se je zaključilo obdobje redne podpore za Windows 7 (mainstream support), v katerem so brez omejitev in brezplačno na voljo vsi popravki za operacijski sistem. Podaljšana podpora (extended support) bo trajala še pet let, a vseeno velja začeti premišljevati o nadgradnji.

Da imajo operacijski sistemi omejen rok trajanja, je Microsoft najglasneje opozarjal pri legendarnem Windows XP, ki je kljub starosti vztrajal na računalnikih. Lani aprila se je po trinajstih letih od izida podpora zanj po več podaljšanjih vendarle končala, a so številni institucionalni uporabniki obtičali na stari verziji in so bili prisiljeni plačati za izredno podporo.

Windows 7 trenutno teče na dobrih 56 odstotkih računalnikov, ki se jim še...

142 komentarjev

Tudi ameriška davkarija bo plačala za podaljšano podporo za Windows XP

Slo-Tech - Windows XP ni več uradno podprt operacijski sistem, a se svet zaradi tega ni ustavil. Vseeno pa to prinaša določene težave njegovim uporabnikom, saj brezplačnih varnostnih popravkov zanj ne bo več. Bo pa Microsoft še vedno nudil popravke tistim, ki bodo za to pripravljeni plačati. Poleg britanskega javnega sektorja in dela nizozemskega bodo podaljšano podporo kupili tudi v ameriški davkariji (IRS).

IRS priznava, da še vedno niso dokončali prehoda na Windows 7 z Windows XP, za kar bodo letos potrošili 30 milijonov dolarjev. Del tega zneska bo namenjen tudi Microsoftu, da jim bo po pogodbi zagotavljal nadaljnje varnostne posodobitve še leto dni. IRS uporablja 110.000 osebnih računalnikov, izmed katerih...

31 komentarjev

Britanski javni sektor za 6,5 milijona evrov z letom dni podpore za Windows XP

Slo-Tech - Da se v torek izteče podpora za Microsoftov operacijski sistem Windows XP, ponavljamo že nekaj časa. Čeprav to ne pomeni, da bodo računalniki z Windows XP prenehali delovati, bo konec podpore sčasoma čedalje večji problem, ker Microsoft ne bo več izdajal varnostnih popravkov. Težava je, da obstaja cel kup specialne programske opreme, ki je ni mogoče nadgraditi brez visokih stroškov (en primer izmed mnogih je bolnišnična oprema) in ki teče na Windows XP. Zato je včasih ceneje plačati za podaljšanje podpore Windows XP.

To bodo storili Britanci, ki so izpogajali enotno ceno za podaljšanje podpore za Windows XP za eno leto, ki bo vsem uporabnikom v razširjenem javnem sektorju (državna uprava, šole, bolnišnice, NHS itd.) omogočala dodatno leto prejemanja posodobitev za Windows XP, Office 2003 in Exchange 2003,...

43 komentarjev

Konec osnovne podpore za Visto in Office 2007

The Windows Blog - Te dni se izteče osnovna podpora (Mainstream Support) za stara operacijski sistem Windows Vista in pisarniški paket Office 2007, s čimer imajo uporabniki dodatni motiv za nadgradnjo. Oba izdelka bosta še nekaj let ostala v programu razširjene podpore, kar pomeni, da bodo novi varnostni popravki še izhajali.

Včeraj je namreč Office 2007 prešel v stadij razširjene podpore (Extended Support), danes pa se je to zgodilo še z Windows Vista. To pomeni, da Microsoft ne bo več izdajal popravkov za hrošče, novih funkcionalnosti ali brezplačno nudil druge podpore. Izhajali bodo le še varnostni...

114 komentarjev

Konec podpore za Windows 2000 in XP SP2

Po 10 letih se Windows 2000 poslavlja

Microsoft - Včeraj se je iztekla podpora za operacijska sistema Windows 2000 in Windows XP z drugim servisnim paketom popravkom. Uporabniki Windows XP morajo svoje sisteme nadgraditi na Service Pack 3, če želijo še naprej ostati na tekočem z najnovejšimi popravki, medtem ko bodo tisti z Windows 2000 morali koreniteje posodobiti sistem. Včasih je prenehanje podpore pomenilo, da Microsoft sploh ne bo nudil več nobene pomoči za izdelke, a so aprila politiko nekoliko omilili. Čeprav popravkov ne bodo več izdajali, bodo velike organizacije z Windows XP SP2 še vedno lahko dobile telefonsko pomoč in omejeno podporo. Prenehanje podpore ne pomeni, da doslej izdani popravki ne bodo več dostopni na spletu.

83 komentarjev

Nič popravkov za okužen Windows

Ars Technica - Ko je Microsoft februarja izdal varnostni popravek KB977165 za Windows XP, ki je izvedel nekaj popravkov v jedru, so po namestitvi mnogi uporabniki žalostno zrli v moder zaslon, ki je preprečil zagon Windows. Izkazalo se je, da so bili ti sistemi okuženi z rootkitom Alureon, s katerim se popravek ni najbolje razumel. Microsoft je tedaj poizkusil popravljati malomarnost uporabnikov in je izdal orodje, ki zazna rootkit in prepreči namestitev popravka, če ga najde. Aprila imajo v Redmondu podobne težave.

Tudi ta mesec je izšlo nekaj popravkov, ki imajo enake težave z rootkitom. Microsoft se je odločil, da ne bo reševal uporabnikov z zapacanimi sistemi, zato uporabniki z Alureonom ne bodo...

50 komentarjev

Windows XP se ne da

dobro znano namizje

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Windows 7, očitno vseeno še ne bo zadnji žebelj v krsto Windows XP. Prvotni načrti Microsofta so bili ponujati 6 mesečno obdobje, v katerem bi lahko uporabniki svoje Windows 7 zamenjali za Windows XP. A Microsoft je to obdobje potrojil na kar 18 mesecev, kar pomeni, da bo Windows XP živ še v letu 2011, 10 let po uradnem izidu.

Ta odločitev je posledica zaskrbljene industrije, ki ni vedela, če bodo podjetja lahko preselila vse svoje računalnike na Windows 7 brez težav, kljub vgrajenim virtualnim Windows XP v zmogljivejših različicah Windows 7. Tako bodo podjetja imela dovolj časa, da dodobra preizkusijo Windows 7 in migrirajo na novejši operacijski sistem brez večjih težav v...

120 komentarjev

Kandidati za izid

engadget - BBC je sprva poročal, da bo Release Candidate verzija Windows 7 za množice na voljo šele konec maja, na kar je namigovalo testiranje za Windows Touch nalepko (podobna Vista Capable nalepki). Le-to očitno ne drži, saj je za člane programov MSDN in TechNet na voljo za prenos že sedaj, raja pa si bo Windows 7 RC lahko prenesla 5. maja..

Že dva dni pa je na voljo RC verzija novega Ubuntuja, 9.04. Slednji v svoji končni različici izide že v naslednjem tednu (za razliko od polletnega zamika pri Microsoftu), RC pa služi le kot zadnje opozorilo za morebitne hrošče, ki so se prebili skozi vsa ostala testiranja.

56 komentarjev

Konec brezplačne podpore za Windows XP

The Register - Z današnjim dnem se izteka tako imenovana splošna podpora za Windows XP (mainstream support). To pomeni, da Microsoft ne bo več nudil brezplačne podpore uporabnikom v težavah, garancijskih zahtevkov in popravkov napak (bugfixes). Edini popravki, ki bodo še izhajali, bodo varnostne posodobitve, ki jih bomo brezplačno deležni do 4. avgusta 2014, ko se izteče še podaljšana podpora za Windows XP. Do takrat bo Microsoft sicer še vedno nudil tudi vso ostalo podporo, le da bo zanjo potrebno plačati. Poleg Windows XP Home in Professional so danes upokojili še Office 2003, Exchange Server 2003 Standard in Enterprise ter Windows Server 2003 Service Pack 2.

59 komentarjev

Prehod na XPje mogoč tudi z Windows 7

engadget - Da bodo Windows 7 prišli v šestih različicah smo že pisali, prehod na boljšo (khm, dražjo) verzijo pa bo relativno preprost, saj naj bi bilo treba dodatne funkcije le odkleniti po dodatnem plačilu. Tako naj bi uporabniki začeli z npr. verzijo Home in počasi nakupili pakete vse do verzije Ultimate. Očitno pa bo mogoče prehod tudi na nižje stopnje, a ne v obratni smeri, temveč na popolnoma drug operacijski sistem. Da, downgrade na Windows XP bo očitno pri OEM računalnikih še vedno mogoč, dodatno pa bo omogočen še prehod na Windows Vista. To bo mogoče do aprila 2010, možnost pa zaenkrat oglašuje le HP. Podrobnosti o procesu niso znane, saj bodo računalniki prispeli prednaloženi z Windows 7 (z namenom prepričati uporabnike v uporabo najnovejšega operacijskega sistema) in bodo morda potrebovali celo formartiranje za inštalacijo starejšega sistema.

Kljub milostnim strelom Microsofta XP očitno še močno brca.

67 komentarjev

Windows XP so zares šteti dnevi

PC World - Smrt Windows XP je moral Microsoft zaradi priljubljenosti operacijskega sistema, prevelike zahtevnosti Viste za nekatere netbooke in dolgega premora pred izidom Viste kar nekajkrat preložiti, a kljub temu so XP-jem dnevi zdaj zares šteti. PC World poroča, da bo Microsoft svoje Windows XP 14. aprila 2009 prestavil iz faze splošne podpore (mainstream support) v fazo podaljšane podpore (extended support), ne glede na to da jih bo z nekaterimi netbooki mogoče kupiti vsaj do 30. junija 2010, najverjetneje pa še eno letu po izidu Windows 7. To pomeni, da bo Microsoft še vedno izdajal brezplačne varnostne popravke, medtem ko drugih napak ne bodo popravljali, razen za podjetja, ki imajo podpisane posebne vzdrževalne pogodbe.

Michael Cherry, Microsoftov analitik, pravi, da ni nič neobičajnega, da je nek operacijski sistem še vedno razširjen ob času, ko Microsoft umakne splošno podporo zanj. Neobičajno pa je, da uporabniki še vedno kupujejo nove naprave z operacijskim sistemom, ki ni več...

130 komentarjev

Windows XP hoče živeti

Fudzilla - Pravzaprav jih pri življenju držijo uporabniki in sestavljavci računalnikov, ki jim želijo karseda ustreči. Novih rokov, kdaj se bodo Windows XP povsem zares upokojili, smo videli že nešteto, in kot kaže, jih bomo še kaj. Viri blizu Intelu namreč trdijo, da je slednji Microsoft prepričal, da jim življenjski cikel podaljša še vsaj do leta 2010, po možnost pa še dlje. To se je zgodilo seveda zaradi netbookov, ki jim XP-ji ustrezajo, medtem ko je Vista zanje prezahtevna, tako da je tudi načrt samega Microsofta, da Windows XP na netbookih nasledi Windows 7. In ker ta še ni nared, ni druge možnosti, kot življenje podaljšati predhodniku.

61 komentarjev

Neutrudni Windows XP

C|NET News - Microsoft je največjim izdelovalcem računalnikov tokrat pa res zadnjič ponovno podaljšal rok za prodajo Windows XP, in sicer iz 31. januarja 2009 do 31. julija 2009. Razlog za to potezo so v Redmondu skoraj ustrezno pojasnili. Čeprav operacijskega sistema z izjemo namestitev na ultra-poceni naprave že nekaj časa ne smejo prodajati več, lahko izdelkom še vedno prilagajo namestitvene plošče Windows XP ali naprave z Visto "podgradijo" na Windows XP. To bodo tako lahko počeli nekoliko dlje, kot nazadnje dogovorjeno, seveda pa ni izključeno še kakšno podaljšanje. Marsikaj je namreč odvisno od datuma izida Windows 7, ki bo za večino uporabnikov najverjetneje naslednji operacijski sistem po XP.

Windows XP je postal popularen takoj zatem, ko je Microsoft pokazal, da lahko naredi še kaj slabšega.

397 komentarjev

64-bitni Windows Server 2003 z zamudo

X-Bit Labs - Microsoft je že v četrtek razkril nov načrt razvoja operacijskih izdelkov, ki vsebuje nekatere nove različice Windows Server 2003, ki pa bodo izšle šele leta prihodnje leto. Kakor stvari stojijo trenutno, se nam obetajo štiri različice:
  • Windows Server 2003 Standard Edition za Itanium platformo,
  • Windows Server 2003 Standard Edition za 64-bitno AMD-jevo platformo,
  • Windows Server 2003 Enterprise Edition za Itanium platformo,
  • Windows Server 2003 Enterprise Edition za 64-bitno AMD-jevo platformo.
Izšle bodo skupaj s prvim servisnim paketom za Windows Server 2003, kar se bo verjetno zgodilo šele v drugi polovici leta 2004. Več o tem.

0 komentarjev

V Windows XP so problemi s HT

več strani - Microsoft je včeraj uradno priznal, da ima Windows XP kljub dolgemu dogovarjanju in sodelovanju z Intelom težave pri podpori HyperThreading tehnologije. Napaka se pojavlja zgolj v nekaterih primerih, kadar uporabniki na Windows XP namestijo prvi servisni paket popravkov. Napaka ni kritičnega pomena za varnost, je pa neprijetna, zato Microsoft težavo že preiskuje. Do objave končnega popravka lahko vsi uporabniki, ki jih ta napaka prizadela, dobijo neuraden popravek, ki še ni na voljo za prosti prenos z interneta. Klik, klik!

13 komentarjev

MS Windows XP Beta 2

ActiveWin - Microsoft je končno po manjši zamudi včeraj izdal Beta 2 verzijo svojega operacijskega sistema windows XP, build 2462a. Beta 2 verzija bo zadnja beta verzija Windows XP, in ima vse glavne načrtovane funkcije že vgrajene. Od sedaj naprej se bodo posvetili popravljanju hroščkov in podrobnostim.
Windows XP bo na voljo v dveh izdajah - Home (za domače uporabnike) in Professional (za poslovno uporabo). Windows XP Home nima nekaterih orodij, ki so vključeni v Windows XP Professional; vseeno pa tudi Windows XP Home prinaša dobrodošlo večjo stabilnost sistema, saj temeljita obe izdaji na Windows 2000 tehnologiji.
Več informacij o tem težko pričakovanem novem operacijskem sistemu si lahko preberete tudi na uradni strani Microsoft Windows XP, ki je bila pred kratkim tudi temeljito prenovljena, tako da vsebuje več informacij.

7 komentarjev

Service Pack 2 za MS Office 2k

File Flash - Izšel je Service Pack2 za popularni MSjev pisarniški paket, Office 2000. Popravljenih je kar nekaj stvari, verjetno najbolj pomemben pa je popravek Outlook Expressa, ki seda ni več tako občutljiv na razne viruse. Če vas že srbijo prsti in si popravka na vso moč želite, potem si ga lahko potegnete od tukaj ( neuradno ) ali od tukaj ( uradno ). Datoteka je velika 8.76MB, tako da velikost ne bi smela predstavljati problemov.

0 komentarjev