»

Ericsson odpušča vsled slabih rezultatov

CNet - Ericsson je včeraj objavil, da bodo odpustili 1500 zaposlenih. Konec prejšnjega tedna so objavili poslovne rezultate, ki so bili nepričakovano slabi. V četrtletju, ki se je končalo decembra, je njihov dobiček upadel za kar 92 odstotkov na pičlih 314 milijonov kron (31 milijonov evrov), medtem ko so se prihodki od prodaje znižali za 13 odstotkov na 58,3 milijarde kron (5,7 milijarde evrov).

Celoletni finančni izkaz za leto 2009 kaže padec dobička za 67 odstotkov na 3,7 milijarde kron (361 milijonov evrov), medtem ko se je prodaja obdržala na istem nivoju kot leto prej, to je 206,5 milijarde kron (20 milijard evrov).

Pred približno letom dni je Ericsson že najavil, da bo na cesto poslal 5000 ljudi, sedaj pa se jim pridružuje še 1500 novih. Z odpuščanjem in krčenjem stroškov nameravajo letno prihraniti poldrugo milijardo evrov. Na mesto izvršnega direktorja so z novim letom pripeljali tudi novega človeka, ki bo Hans Vestberg, prejšnji glavni finančnik (CFO).

0 komentarjev

Intelovi poslovni rezultati vzpodbudni

TG Daily - Intel je objavil svoje poslovne rezultate za letošnje prvo četrtletje, ki so se izkazali za presenetljivo solidne. Njihovi dohodki so znašali 7,1 milijarde dolarjev, pri čemer so napaberkovali 647 milijonov dolarjev dobička. V primerjavi z lanskim prvim četrtletjem so dohodki za četrtino, dobiček pa celo za 55 odstotkov manjši. Kljub temu to ni razlog pretirano skrb, saj se je dobiček v primerjavi z zadnjim četrtletjem lani povečal za 176 odstotkov kljub 14 odstotkom nižjim dohodkom.

Intelov izvršni direktor je optimistično izjavil, da verjame, da so številke že dosegle svoje najnižje ravni, ter da se industrija počasi pobira in vrača v ustaljene sezonske tirnice. Dodal je, da se je Intel dobro prilagodil gospodarski klimi, zaradi se ni bati ničesar. Investitorji niso tako prepričani, saj so delnice podjetja včeraj izgubile približno štiri odstotke.

9 komentarjev

Larrabee s približno 1,7 milijarde tranzistorjev

bit-tech.net - Na IDFu je Pat Gelsinger, podpredsenik Intela, razkazoval rezino jeder Larrabee, Intelove vstopnice na grafični trg. Pri bit-techu so sliko s francoske strani Hardware.fr dodobra analizirali in s pomočjo Photoshopa in predpostavko, da ima rezina premer 300 mm ter je izdelana v 45 nm procesu, dognali, da ima eno jedro Larrabeeja kar 702 mm2 površine. Če ga primerjavo s procesorjem Itanium 2 (712 mm2 in 2 milijardi tranzistorjev) in nVidiinim GT200 (576 mm2 in 1,4 milijarde tranzistorjev), očitno napoved, da bo Larrabee imel 1,7 milijarde tranzistorjev, drži. Veliko število tranzistorjev oz. velika površina jedra pa pomeni tudi drago proizvodnjo, saj na rezino pride le 64 jeder, nikoli pa niso delujoča prav...

39 komentarjev

Intel le še številka tri v Silicijevi dolini

Heise - Kot poroča Heise, je Intel po četrt stoletja izgubil drugo mesto v ameriški Silicijevi dolini na seznamu najpomembnejših 150 podjetij SV150. Prehitel ga je Cisco, ki je imel lani za 39,6 milijard dolarjev prometa, medtem ko je Intel zabeležil le 37,6 milijarde. Tik za petami mu je Apple s 33 milijardimi, medtem ko še vedno premočno vodi Hewlett-Packard s skoraj 120 milijardami. Na seznamu podjetij po dobičku je z osmimi milijardami prav tako prvi HP pred Ciscom, medtem ko se je na tretje mesto prebil Oracle, Intel pa je četrti.

12 komentarjev

Intel osumljen utaje davkov

The inquirer - Danski časnik (v angleškem prevodu z Googlom) poroča, da naj bi bil Intel osumljen hude utaje davkov na Danskem. Šlo naj bi za 2,5 milijarde danskih kron (335 milijonov evrov), ki so jih poskusili utajiti s prodajo izdelkov pod ceno podjetjem v svoji lasti (transferne cene). Danska zakonodaja namreč predpisuje zniževanje davčne osnove za prodaje povezanim podjetjem v tujini, če so te izvedene z izgubo (kar ni težko storiti, če sta kupec in prodajalc iz istega gnezda). Da pa bi preprečili tovrstne malverzacije, zahtevajo, da so cene notranjih prodaj na njihovem ozemlju realne.

Intel je leta 2000 prevzel dansko podjetje Giga za 9,4 milijarde kron, v kasnejših letih pa nanj pridno prepisoval različne patente in pravice za 1,9 milijarde kron, kar je po mnenju danskih oblasti mnogo pod tržno ceno. Sedaj so Intelu pripisali dodatnih osem milijard kron dohodkov, za kar zahtevajo 3,6 milijard kron (zapadli davki, kazen in zakonite zamudne obresti). Klik!

17 komentarjev

Nvidia vrača udarec Intelu

Reuters - Prejšnji mesec smo poročali o tožbi, ki jo je Intel vložil zoper Nvidio. V njej ji je očital, da z izdelavo in prodajo čipovij nForce in GeForce za Intelove procesorje z vgrajenimi pomnilniški krmilniki krši licenčna določila štiri leta stare pogodbe. Nvidia se je te dni odzvala enako ognjevito - s svojo tožbo proti Intelu.

S tožbo želijo razveljaviti Intelove licence za Nvidiine patente v zvezi z grafičnimi procesorji in 3D-grafiko. V tožbi navajajo, da je Intel z zavajajočimi izjavami poskušal oslabiti licenčne pravice Nvidie. Dejali so, da je Intel umetno ustvaril licenčne razprtije v premišljeni strategiji, s katero so se želeli znebiti nevarnega tekmeca, torej Nvidie. Intelov predstavnik za stike z javnostmi je za Reuters povedal, da so z Nvidio že dlje časa poskušali zgladiti spore, kar pa jim ni uspelo. Nvidiin šef Jen-Hsun Huan pa trdi, da Nvidia ni začela pravnih vojn, vendar so jih prisiljeni biti, da se ubranijo napadov.

3 komentarji

Intel žuga AMD-ju

CNet - Zgodilo se je, kar smo potihoma pričakovali vse od AMD-jeve objave razdelitve na proizvodni na dizajnerski del. Intel je namreč AMD opomnil, da nov ustroj podjetja ni v skladu z obstoječo licenco za proizvodnjo čipov x86.

Spomnimo, da se je AMD v začetku tega meseca po večmesečnih pripravah in usklajevanju razdelil na dva dela. V matičnem podjetju je ostal dizajnerski del, medtem ko so proizvodne kapacitete oddvojili v novoustanovljeno podjetje Globalfoundries, katerega solastnika bosta AMD in ATIC. Intel je že ob najavi tega dejanja izrazil pomisleke, včeraj pa so AMD-ju poslali uraden protest. Po njihovem mnenju je AMD s tem kršil pogodbena določila križne licence za arhitekturo x86, zadnjikrat obnovljene leta 2001 in veljavne do leta 2010. Ta sicer dovoljuje prenos na podružnična podjetja, a Intelu se Globalfoundries ne zdi podružnica, še zlasti ker ima v njej AMD manj kot polovični delež.

AMD ima zdaj 60 dni časa, da z Intelom najde skupni jezik, v nasprotnem primeru bo Intel...

42 komentarjev