»

Alibaba večja od Amazona in Ebaya skupaj

Forbes - Amazon je doslej veljal za največjega spletnega trgovca na svetu, a je primat izgubil. Internetni mastodont, ki je pohrustal vrsto navadnih prodajaln in trgovin, letno proda za več kot 50 milijard dolarjev izdelkov (lani 48 milijard dolarjev, v prvem letošnjem polletju pa že 26 milijard). A Amazon deluje na zahodnih trgih, medtem ko ima na Kitajskem absolutno prevlado Alibaba. In ta bo letos, če bo šlo tako naprej, zasenčila Amazon in vso ostalo konkurenco.

Kot so povedali v Alibabi, naj bi v prihodnjih petih letih prodali za tri bilijone juanov izdelkov (350-400 milijard evrov). Izračunali so, da so lani prodali približno toliko kot Amazon, letos pa naj bi ga s bilijonom juanov krepko presegli. Levji delež k tem prihodkom predstavlja Taobao, ki je Alibabina glavna znamka. Taobao ima na področju prodaje med fizičnimi...

12 komentarjev

Samsung še vedno prvi proizvajalec pomnilnika

X-Bit Labs - Analitiki iz podjetja DRAMeXchange so objavili podatke o dogajanju na pomnilniškem trgu v zadnjem četrtletju preteklega leta, iz katerih je videti, da je prvi še vedno Samsung kljub krčenju tržnega deleža.

Rast trga je v tem obdobju dosegla 42 odstotkov, tako da so prodali za 8,7 milijarde dolarjev čipov. Največ povpraševanja je še vedno po DDR2, medtem ko se DDR3 nekako ne uspe uveljaviti. Ker si je povpraševanje po recesijskem hudem udarcu v zadnjem kvartalu vendarle opomoglo, se je cena pomnilnika povišala za več kot 60 odstotkov.

Prvi med proizvajalci je Samsung, ki je imel 2,8 milijarde dolarjev prometa in s tem 31,7-odstotni tržni delež (v enakem obdobju leto prej pa...

5 komentarjev

Sony še vedno v rdečem

ComputerWorld - Kljub varčevalnim ukrepom se Sony še vedno ni pobral in zlezel na zeleno vejo. V prvem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo junija, so v praktično vseh panogah, kjer so prisotni, zabeležili izgubo. Skupna izguba je znašala 37 milijard jenov (276 milijonov evrov), medtem ko so v enakem obdobju leto prej zabeležili 35 milijard jenov dobička (260 milijonov evrov). Za slabo petino so se znižali tudi prihodki od prodaje, ki so znašali 1,6 bilijona jenov (11,9 milijarde evrov).

Sony slabši poslovni rezultat pripisuje recesiji in visoki vrednosti jena, saj je lanskega novembra dolar prvič po letu 1995 kupil manj kot 100 jenov, ki zatira japonski izvoz. V tem četrtletju je bil jen v primerjavi z dolarjem 7,5 odstotka, v primerjavi z evrom pa kar 23,5 odstotka višje kot v četrtletju poprej.

Za celotno fiskalno leto, ki se bo končalo marca 2010, Sony pričakuje nadaljevanje negativnih trendov. Prodaja naj bi upadla za šest odstotkov na 7,3 bilijona jenov, izguba pa naj bi se z lanskih...

16 komentarjev

Prodaja čipov marca rahlo navzgor

EETimes - Globalna prodaja čipov se je letošnjega marca v primerjavi s februarjem zvišala za 3,3 odstotke, je izračunala SIA (Semiconductor Industry Association). Skupaj je bilo prodanih za 14,7 milijarde dolarjev čipov, kar pa je 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Skupno so v prvem letošnjem četrtletju prodali za 44 milijard dolarjev čipov, kar je prav tako 30 odstotkov manj kot lani, ko je ta številka znašala 62,8 milijarde, in 15,7 odstotka manj kot v zadnjem lanskem četrtletju. Najbolj so mošnjičke razvezali Azijci, ki so kupili za 7,8 odstotka več kot februarja, medtem ko je bila rast v ZDA 5,1-odstotna, Evropi pa 3,1-odstotna. Japonci so še najbolj zaskrbljeni, saj so edini zabeležili padec v višini 10 odstotkov. Klik!

2 komentarja

Prodaja čipov upadla za tretjino

vir: Heise
EETimes - V mesecu februarju je svetovna prodaja polprevodniških čipov upadla za 30 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Kot poroča Semiconductor Industry Association (SIA), je bilo po svetu prodanih za 14,2 milijarde dolarjev čipov, medtem ko so jih lani prodali za več kot 20 milijard. V primerjavi z letošnjim januarjem je znižanje znašalo skoraj osem odstotkov, saj so v prvem mesecu še uspeli prodati za 15,33 milijard dolarjev polprevodnikov.

Sicer je bilo leto 2008 prvo leto po poku dot-com balončka, da se je ta hitro rastoči trg skrčil, letos pa kaže še slabše. Najbolj zaslužni za zmanjšanje povpraševanja so Evropejci, ki so v primerjavi z lanskim letom pokupili za 36 odstotkov manj,...

10 komentarjev

Cybersquatting lani na rekordnih ravneh

TG Daily - Kot poroča TG Daily, je bila praksa, ki je v angleščini poznana pod izrazom cybersquatting, leta 2008 v skokovitem porastu. Cybersquatting je izpeljanka iz besed cyber (kiber) in squatting, ki pomeni nezakonita nastanitev v opuščenem poslopju, označuje pa registracijo domen, ki so podobne ali zatipkane verzije priljubljenih naslovov - denimo gogle.com ali windwos.com. Z njihovo uporabo poskuša lastnik pridobiti premoženjsko korist z izkoriščanjem poznanosti znamke. UN WIPO je izračunala, da je bilo leta 2008 vloženih rekordno število pritožb zoper te domene. Lani so tako prejeli 2329 zadev, kar je osem odstotkov več kot leto prej, od začetka delovanja leta 2000 pa kar 14.000. Nekatere take zatipkane domene registrirajo "pravi" upravičenci že prej, druge pa pridobijo po pravnih bitkah. Pri nas za tovrstne spore skrbi ARNES.

16 komentarjev

Največji Intelov kupec je Hewlett-Packard

TG Daily - Vsake toliko časa se na našem forumu razplamti sveta vojna med Intelovimi in AMD-jevimi privrženci, ki goreče hvalijo, malodane malikujejo svojo znamko. Res je za podjetje hvalevreden dosežek imeti v nekem trenutku na tržišču kakšen izdelek, ki je v nekem pogledu naj in privabi sline na usta navijalcem, a od tega se težko živi. Prave denarje namreč prinašajo OEM-pogodbe z ogromnimi sestavljavci računalnikov, ki se nato pretvorijo v milijone prodanih komponent.

Intelova največja kupca sta bila lani pričakovano Hewlett-Packard in Dell, ki sta podjetju prinesla več kot tretjino vsega letnega prometa, razkriva zadnje Intelovo poslovno poročilo. V primerjavi z letom prej sta se HP in Dell zamenjala na prvih dveh mestih, skupaj pa sta nakupila za 13,9 milijarde dolarjev opreme. HP je dosegel 20-odstotni delež (leto prej 17-odstotnega), Dell pa 18 odstotkov. Večina prodanih izdelkov je bilo kakopak mikroprocesorjev (73 odstotkov), preostanek pa so predstavljali drugi polprevodniški...

0 komentarjev

Reševanje proizvajalcev pomnilnika

EETimes - Če je sprva izgledalo, da bodo države po svetu z odkupi slabih terjatev (bailout) reševale predvsem banke, se je realni sektor kmalu postavil v vrsto. V ZDA so izdelovalcem avtomobilom sicer odrekli državno pomoč, videli pa bomo, kako bo na Vzhodu. Trije veliki proizvajalci pomnilnika na Tajvanu, Powerchip Semiconductor, ProMos Technology in Nanya Technology naj bi prosili državo za pomoč. Podobne želje naj bi imeli tudi v korejskem Hynixu in nemški Qimondi AG, čeprav težav nikjer ne obešajo na veliki zvon in gre v večini primerov za špekulacije bolj ali manj zanesljivih notranjih virov. Analitki se strinjajo, da bi te infuzije le podaljšale agonijo, namesto da bi trg proizvajalce prisilil v krčenje stroškov in konsolidacijo.

Cene DRAM čipov so se v tretjem četrtletju znižale za 34 odstotkov v primerjavi s kvartalom poprej, medtem ko naj bi bila trenutna cena (spot price) celo 52 odstotkov nižja. Posledično se proizvajalci soočajo z izgubami. Micron je v fiskalnem letu, ki se je...

20 komentarjev

Porast prodaje računalnikov

The Register -

Prodaja računalniške opreme v svetu oziroma natančneje prodaja čipov je trenutno v porastu, pravijo pri SIA (ang. Semiconductor Industry Association). V celotnem drugem četrtletju letos so na svetu prodali za 37,6 milijarde dolarjev čipov, kar je za 3,2 odstotka več kot v prvem kvartalu in za dobro desetino več kot v lanskem drugem kvartalu.

Tudi prodaja mikroprocesorjev je sledila splošnemu trendu, tako da so se trgovci veselili osemodstotnega porasta prodaje.

Poglejmo še prodaja po celinah. Japonci so prodali za 5,5 odstotkov več, Azijsko-Pacifiški trg za 5,9, Američani za 3,6, no, v Evropi pa je prodaja padla za 4,1 odstotka glede na prvi kvartal. V primerjavi z lanskim drugim četrtletjem so Japonci prodali za dobro petino več, Stara celina za 12,3 odstotke, Azijsko-Pacifiški trg pa za 11,8. Edini, ki so prodali manj kot lani, so bili Američani s 3,7 odstotnim padcom.

Izvirna novica.

0 komentarjev