»

Kiberpipa: Seedcamp Q&A

Kiberpipa - Pred 14 dnevi se je v Londonu odvijal Seedcamp Week 2010, kjer so bili ponovno prisotni tudi Slovenski startupi.

Seedcamp je skupen projekt največjih evropskih skladov tveganega kapitala, s katerim želijo vzpodbuditi Evropska podjetja k razvoju inovativnih spletnih storitev in “poiskati naslednji Google”.

V okviru Pipinih odprtih terminov, se bo v torek ob 19h, odvijala manjša okrogla miza oz. Q&A, kjer bodo svojo izkušnjo predstavili fantje iz Visionecta. Kdor ne pozna Visionecta, gre za eno od redkih domačih podjetij, ki inovirajo na področju strojne opreme s rešitvijo, ki temelji na e-ink zaslonih. Več o dogodku

0 komentarjev

ChatRoulette bo očiščena perverznežev

TechCrunch - Se še spomnite domnevno revolucionarnega orodja za povezovanje na internetu ChatRoulette, o katerem smo pisali februarja? Spletno stran je postavil ruski najstnik Andrej Ternovski in je uporabnika ob prijavi povezala z naključnim obiskovalcem strani nekje drugje. Bistvo je videopovezava, saj je bila zaželena spletna kamera, tako da bi se lahko uporabnika videla, kramljala in tudi pisala. Žal se je vse skupaj izrodilo v parado moških spolnih organov (ena boljših parodij na The Daily Showu). Da ne bi stran potonila kot en izmed bolj sprevrženih krajev na spletu, bodo stran otrebili nečednih posnetkov.

Po prihodu v ZDA so Ternovskega razni poslovni angeli in upravljavci skladov tveganega kapitala...

15 komentarjev

Natečaj Brezmejnik

Slo-Tech - Startup pospeševalnik Simgularis v sodelovanju s Tehnološko agencijo Slovenije razpisuje natečaj Brezmejnik. Cilj natečaja je izmed novonastalih in rastočih slovenskih visokotehnoloških podjetji odbrati deseterico najbolj obetajočih in jih prihodnje leto peljati na večtedenski obisk Silicijeve Doline.

Bivanje tam bo v znamenju predstavljan in navezovanjem stikov z investitorji ter udeleževanju dogodkov v startup skupnosti. Vse do odhoda pa bodo izbranci deležni intenzivnega pripravljanja in izobraževanja.

V sklopu natečaja bo organizirana tudi vrsta javnih predavanj na temo tveganega kapitala in startup kulture.

0 komentarjev

Google v prvem kvartalu izvrstno

Googlovi prihodki

vir: CNet
CNet - Google je objavil poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje in presenetil analitike. Njihovi prihodki so znašali 5,51 milijarde dolarjev, kar je za šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani in zgolj tri odstotke manj kot v zadnjem lanskem kvartalu. Odebelil se je tudi dobiček, ki je znašal 1,42 milijarde dolarjev, medtem ko je znašal v zadnjem lanskem četrtletju ta pičlih 382 milijonov dolarjev. Googlov izvršni direktor je številke z nasmehom komentiral kot dobro četrtletje, še posebej z obzirom na siceršnje ekonomsko dogajanje. Kot pravi, njihova prioriteta ostaja dolgoročno investiranje, s katerim želijo vzdrževati prihodnjo rast svojega posla. Približno...

0 komentarjev

Govorice: Google se ogreva za nakup Twitterja

bit-tech.net - Twitter, 'Facebook brez slik', je s svojim konceptom mikro-bloganja povzročil pravi bum in ustvaril nov tip socialnih omrežij. Zaradi velikega uspeha 'na kratko opiši vse, kar počneš v eni vrstici' stila bloganja (število znakov v enem tweetu je omejeno na 140) se je servis močno razširil, dvignila pa se mu je seveda tudi vrednost. Pri Twitterju jo sami ocenjujejo na okrog 250 milijonov dolarjev, vseeno pa naj bi bila Googlova ponudba znatno višja od te vrednosti, izplačana pa naj bi bila deloma v denarju, deloma pa v delnicah, če bo do prevzema sploh prišlo, saj so zaenkrat še v zgodnjihh fazah pogajanj.

Googlova poteza je deloma presenetljiva, deloma pa logična. Ravno pred kratkim so namreč zaprli lastno, močno podobno storitev, Jaiku, njegovo kodo pa odprli. Poraja se vprašanje, zakaj se tako hitro vračajo na ta trg. Odgovor je preprost, število ogledov. Twitter si mesečno ogleda vedno več in več ljudi, kar seveda pomeni več oči oz. več ogledov Googlovih oglasov.

Twitterjev...

27 komentarjev

Google ustanovil sklad tveganega kapitala

Google - Google se očitno dobro spomni težkih začetkov in prosjačenja investitorjev za sredstva, ko beseda google še ni bila glagol. Zato (in za profit seveda) so ustanovili nov sklad tveganega kapitala, ki so ga neizvirno poimenovali Google Ventures. Ta venture fund bo pomagal podjetjem v povojih, da zberejo dovolj sredstev za zagon delovanja. Kot pišejo v svojem blogu, je logika povsem podobna ostalim tovrstnim skladom. Poiskali bodo najperspektivnejša podjetja, katerih izbor želijo opraviti bolje od konkurence, na področju interneta, programske opreme, clean-techa, bio-techa, zdravstva in podobnih, vanje vložili zadostno količino dolarjev in upali na preboj podjetja, ki bi jim investicijo obilno poplačal. Prijavite se.

10 komentarjev

Google ponudil brezplačen prenos skladb na Kitajskem

Wired News - Kot poroča Wired, je včeraj Google na Kitajskem zagnal novo storitev, ki bo uporabnikom na Kitajskem omogočila brezplačen prenos glasbe z interneta. Trenutno je na voljo 350 000 skladb kitajskih in tujih avtorjev, v prihajajočih mesecih pa nameravajo to številko povečati na 1,1 milijona. Glasbo bodo priskrbeli Sony Music, Warner Music, EMI in Universal Music, žal pa Google ne načrtuje širitve projekta v druge države. Trenutno je na Kitajskem piratstvo resen problem, saj je več kot 99 odstotkov vse prenesene glasbe ilegalne. Z novim modelom želijo to problematiko omiliti.

8 komentarjev

Google zaradi programa za iPhone onemogočil pošiljanje SMS

Slashdot - Pred nekaj meseci smo poročali, da je Google svoj Gmail naučil pošiljanja brezplačnih sporočil SMS. Ni pa Google na veliki zvon obešal informacije, da je pošiljanje SMS-ov prek njihovih strežnikov mogoče tudi brez uporabe Gmaila, dasiravno jo je res javno objavil.

Pred kratkim se je v Applovem App Storu pojavila aplikacija Infinite SMS podjetja Inner Fence, ki je stala 0,99 dolarja in je omogočala brezplačno pošiljanje SMS-ov z iPhona. Očitno so bili uporabniki nekoliko preveč navdušeni nad storitvijo, tako da je Google ukinil pošiljanje SMS-ov prek vseh drugih vmesnikov (tudi lastnega GTalka), razen Gmaila. Razvijalci spornega programa se branijo, da so delovali v dobri veri in da niso storili nič prepovedanega, temveč zgolj uporabili javno predstavljeno funkcionalnost Googla, in pikro dodajajo, da si niso mislili, da bosta zgolj dva človeka uspela napisati program, ki bo na kolena spravil celo Googlovo eksperimentalno storitev. Google je v izjavi zapisal, da ne morejo podpirati...

4 komentarji

Google Voice za cenejše klice

TG Daily - Google je pripravil novo storitev, ki bo omogočala telefoniranje z uporabo njihovih rešitev. Lani so prevzeli podjetje Grand Central, ki je tržilo spletno telefonijo (VoIP) in je uporabnikom omogočalo dosegljivost na eni sami številki kljub več telefonskim aparatom, ne glede na to ali so bili doma, v službi, v avtomobilu ali kje drugje. Sedaj je Google ta izdelek izpopolnil in predelal v Google Voice.

Nova storitev bo uporabnikom, sprva seveda v ZDA, omogočala brezplačne lokalne klice in poceni mednarodne, uporabo glasovnih sporočil, glasovne pošte in še nekaj drugih možnosti. Google se s tem dejanjem še bolj odmika od stereotipa, da je njihov edini produkt iskanje po spletu in oglaševanje, hkrati pa hodi v zelje Skypu in drugim ponudnikom sorodnih storitev.

Google je implementiral nekaj zelo zanimivih funkcionalnosti, kot je denimo samodejno prepoznavanje govora v glasovnih sporočilih in avtomatska izdelava transkripcije, ki jo lahko uporabniki dobijo po elektronski pošti ali...

6 komentarjev

Google govori 41 jezikov

Slo-Tech - Google postaja iz dneva v dan boljši poliglot, saj mu inženirji in lingvisti pridno dodajajo nove jezike, ki jih razume. Z zadnjim dodatkom turščine, tajščine, madžarščine, estonščine, albanščine in galicijščine podpira prevajanje med 41 jeziki v poljubni kombinaciji (torej 1640 dvojic). Google trdi, da s tem dosega materne jezike 98 odstotkov vseh uporabnikov, kar je impresivna številka. Odveč je poudariti, da Google že od lani prevaja tudi v slovenščino in iz nje, kar so podjetni nigerijski lopovi že začeli izkoriščati.

Google ni prvi niti edini ponudnik strojnih prevodov na spletu, je pa zagotovo največji, najobširnejši in najbolj znani. Že dolgo časa je naokrog Babelfish oz. riba babilonka, ki jo je prvi odkril Arthur Dent, Slovenci pa se lahko za angleško-slovenske in obratne prevode zatečemo tudi k Amebisovi rešitvi. Prevajanje med jeziki je zahteven problem, ker jeziki uporabljajo različne načine opisa sveta, tako da ni moč postaviti bijektivne preslikave ali pa prevajati...

30 komentarjev

O Googlu in "googlanju"

BBC - Malce starejši računalničarji se gotovo dobro spomnite, kako je Google v preteklosti začel svojo pot in na prestolu nasledil legendarno Altavisto ter postal najbrž najboljši in najbolj popularen iskalnik med uporabniki interneta. Iskalnik je postal celo tako popularen, da beseda "google" od nedavnega pomeni isto kot glagol iskati. Tako je po poročanju BBC-ja beseda "google" postala del vsakdanjika. O "googlanju" lahko slišimo tako na televiziji kot tudi na cesti.

Nekateri menijo, da so pri Googlu lahko počaščeni, saj gre za velik poklon temu podjetju, vendar pa googlovci niso takega mnenja. Tako je Paul McFedries, ki vodi leksikografsko stran Word Spy prejel pismo, da naj takoj odstrani definicijo besede "google" iz svojega leksikona, ali pa samo navede, da gre za blagovno znamko podjetja Google.

Marsikdo bo gotovo pomislil, da gre za standardne odvetniške peripetije, ki smo jim priča praktično vsak dan, vendar pa je Googlova reakcija v tem primeru upravičena, saj gre navsezadnje...

12 komentarjev