»

Google skoraj gotovo zapušča Kitajsko

Washington Post - Izmenjava ostrih besed med kitajskimi oblastmi in Googlom še ni pri kraju, nasprotno, v tem tednu je eskalirala. V petek je kitajski minister za industrijsko in informacijsko tehnologijo Jidžong Li posvaril Google, da morajo upoštevati zakone ali pa se pripraviti na posledice. Sporočilo v nediplomatskem tonu pravi: "Če želite početi kaj v nasprotju s kitajskimi zakoni, ste sovražni, neodgovorni in boste plačali." Gre seveda za vprašanje cenzuriranja zadetkov pri iskanju na internetu, čemur se je Google januarja uprl. Li je neomajen, ko beseda nanese na cenzuro. Če neke informacije škodijo stabilnosti ali ljudem, jih bo pač potrebno blokirati, dodaja. Kitajska se seveda ne ozira preveč na Google, saj ima ta na Kitajskem le tretjinski tržni delež; večino ima Baidu.

Google je prav tako trmast. Kot pravijo viri v Mountain Viewu, so 99,9-odstotno prepričani, da se bodo iz Kitajske poslovili. Odločitev naj bi Google javnosti posredoval kmalu, pred tem pa morajo poskrbeti za primerno...

26 komentarjev

Google pod kitajskim napadom

Cenzuriran Google.cn

vir: New York Times
New York Times - Pri Googlu so na svojem blogu povedali, da premišljujejo o svoji navzočnosti na kitajskem trgu po napadih, ki so jih utrpeli nekateri uporabniki njihovih storitev. Napad, katerega vir je na Kitajskem, je ciljal zgolj na uporabnike, za katere je znano, da so borci za človekove pravice in nasprotniki komunističnega režima, ki vlada Kitajski. Napadeni so prebivalci ne le Kitajske, temveč tudi drugih držav in kontinentov, npr. ZDA in Evrope. Pri Googlu so opazili, da je nekaj Gmail računov beležilo nenavadne kraje dostopa, brez da bi ti izkoristili katero izmed varnostnih lukenj. Posledično sklepajo, da so uporabniki žrtve kraje prijavnih podatkov. Povedali so tudi, da do sedaj vedo že...

42 komentarjev

Google pripravlja iskalnik po glasbi

Wired News - Wired poroča, da Google pripravlja nov iskalnik po glasbenih datotekah, ki bi ga lahko ugledali že prihodnji teden. Sklicujoč se na interne vire, sicer priznavajo, da večina informacij sicer še manjka. Povsem znano ni niti še ime: omenjajo se možnosti Google Music, Google Audio in Google OneBox. Uporabniki bodo imeli možnost iskati po skladbah, pri čemer bodo zadetki vodili na strani Lala ali iLike, kjer bo moč poslušati posnetke. Obe podjetji za naslednjo sredo načrtujeta dogodek z imenom Discover Music, kjer naj bi vso stvar uradno predstavili. Bomo videli, kaj bo nastalo iz tega.

9 komentarjev

Nokia Money kot nadomestek e-bančništvu

CNet - Nokia je včeraj napovedala novo storitev z imenom Nokia Money, ki bo uporabnikom omogočala plačevanje računov in pošiljanje denarja prek mobilnega telefona. Finci verjamejo, da bo nova storitev pomagala ljudem v ZDA in državah, ki trenutno nimajo dobre pokritosti z bankami. V mnogo državah namreč uporaba mobilnih telefonov presega uporabo bančnih računov, tako da imajo mnogi uporabniki mobilne telefonije omejen ali sploh nobenega dostopa do finančnih storitev.

Tako bo prek Nokia Money moč plačevati račune, kupovati razne vstopnice in vozovnice ipd, za kar se bodo povezali s podjetjem Obopay, kjer je Nokia manjšinski lastnik. Nova storitev bi naj delovala v različnih omrežjih, z več bankami in v končni fazi tudi na nenokiinih telefonih. Prvo predstavitev bomo videli prihodnji teden na Nokia World v Nemčiji, udejanjenje v praksi pa prihodnje leto.

12 komentarjev

Kitajci razvili lasten varen operacijski sistem za kiberbitke

smh.com.au - Pregovorno nezaupljivi Kitajci ne zaupajo zahodnim iznajdbam, tako da ni presenetljivo, da imajo pomisleke o zaprtokodnih operacijskih sistemih. Da bi napravili svoje računalniške sisteme varnejše, so tako te dni na vladne in vojaške računalnike naložili operacijski sistem Kylin, za katerega obstoj so Američani izvedeli šele pred kratkim. Razvoj naj bi bil potekal že od leta 2001, prve računalnike pa so nanj migrirali leta 2007. Kot pravijo ameriški strokovnjaki za računalniško varnost, želijo Kitajci s tem otežiti kibernapade na svoje računalnike, saj so običajna orodja prirejena za za Linux, UNIX ali Windows, medtem ko je Klyin povsem svoja pasma.

Poleg tega so Kitajci razvili še varen mikroprocesor, ki je posebej utrjen proti zunanjemu fizičnemu napadu in avtomatski zlobni programski kodi. V sodelovanju naj bi varen operacijski sitem in mikroprocesor sestavljala izjemno odporno infrastrukturo, ki jo je težko prebiti. Ali, kot se je slikovito izrazil specialist za računalniško...

34 komentarjev

Google ustanovil sklad tveganega kapitala

Google - Google se očitno dobro spomni težkih začetkov in prosjačenja investitorjev za sredstva, ko beseda google še ni bila glagol. Zato (in za profit seveda) so ustanovili nov sklad tveganega kapitala, ki so ga neizvirno poimenovali Google Ventures. Ta venture fund bo pomagal podjetjem v povojih, da zberejo dovolj sredstev za zagon delovanja. Kot pišejo v svojem blogu, je logika povsem podobna ostalim tovrstnim skladom. Poiskali bodo najperspektivnejša podjetja, katerih izbor želijo opraviti bolje od konkurence, na področju interneta, programske opreme, clean-techa, bio-techa, zdravstva in podobnih, vanje vložili zadostno količino dolarjev in upali na preboj podjetja, ki bi jim investicijo obilno poplačal. Prijavite se.

10 komentarjev

Google ponudil brezplačen prenos skladb na Kitajskem

Wired News - Kot poroča Wired, je včeraj Google na Kitajskem zagnal novo storitev, ki bo uporabnikom na Kitajskem omogočila brezplačen prenos glasbe z interneta. Trenutno je na voljo 350 000 skladb kitajskih in tujih avtorjev, v prihajajočih mesecih pa nameravajo to številko povečati na 1,1 milijona. Glasbo bodo priskrbeli Sony Music, Warner Music, EMI in Universal Music, žal pa Google ne načrtuje širitve projekta v druge države. Trenutno je na Kitajskem piratstvo resen problem, saj je več kot 99 odstotkov vse prenesene glasbe ilegalne. Z novim modelom želijo to problematiko omiliti.

8 komentarjev

Google zaradi programa za iPhone onemogočil pošiljanje SMS

Slashdot - Pred nekaj meseci smo poročali, da je Google svoj Gmail naučil pošiljanja brezplačnih sporočil SMS. Ni pa Google na veliki zvon obešal informacije, da je pošiljanje SMS-ov prek njihovih strežnikov mogoče tudi brez uporabe Gmaila, dasiravno jo je res javno objavil.

Pred kratkim se je v Applovem App Storu pojavila aplikacija Infinite SMS podjetja Inner Fence, ki je stala 0,99 dolarja in je omogočala brezplačno pošiljanje SMS-ov z iPhona. Očitno so bili uporabniki nekoliko preveč navdušeni nad storitvijo, tako da je Google ukinil pošiljanje SMS-ov prek vseh drugih vmesnikov (tudi lastnega GTalka), razen Gmaila. Razvijalci spornega programa se branijo, da so delovali v dobri veri in da niso storili nič prepovedanega, temveč zgolj uporabili javno predstavljeno funkcionalnost Googla, in pikro dodajajo, da si niso mislili, da bosta zgolj dva človeka uspela napisati program, ki bo na kolena spravil celo Googlovo eksperimentalno storitev. Google je v izjavi zapisal, da ne morejo podpirati...

4 komentarji

Google Voice za cenejše klice

TG Daily - Google je pripravil novo storitev, ki bo omogočala telefoniranje z uporabo njihovih rešitev. Lani so prevzeli podjetje Grand Central, ki je tržilo spletno telefonijo (VoIP) in je uporabnikom omogočalo dosegljivost na eni sami številki kljub več telefonskim aparatom, ne glede na to ali so bili doma, v službi, v avtomobilu ali kje drugje. Sedaj je Google ta izdelek izpopolnil in predelal v Google Voice.

Nova storitev bo uporabnikom, sprva seveda v ZDA, omogočala brezplačne lokalne klice in poceni mednarodne, uporabo glasovnih sporočil, glasovne pošte in še nekaj drugih možnosti. Google se s tem dejanjem še bolj odmika od stereotipa, da je njihov edini produkt iskanje po spletu in oglaševanje, hkrati pa hodi v zelje Skypu in drugim ponudnikom sorodnih storitev.

Google je implementiral nekaj zelo zanimivih funkcionalnosti, kot je denimo samodejno prepoznavanje govora v glasovnih sporočilih in avtomatska izdelava transkripcije, ki jo lahko uporabniki dobijo po elektronski pošti ali...

6 komentarjev

Evropska digitalna knjižnica spet dostopna

CNet - Europeana je projekt Evropske komisije, ki poskuša na enem mestu na spletu zbrati digitalizirane slike, knjige, filme in zvočne posnetke, ki so že v javni lasti in jih hranijo evropske kulturne institucije. Trenutno razpolaga z dvema milijonoma enot gradiva, od katerih jih je polovico priskrbela Francija, Slovenija pa je z 1,5-odstotnim deležem na odličnem sedmem mestu pred kulturnimi velesilami, kot sta Italija in Nemčija. Do leta 2010, ko bo projekt stoodstotno funkcionalen, želijo to številko povečati na deset milijonov.

Europeano so poskusno zagnali 20. novembra letos, a se je zelo hitro sesula, saj niso računali s tako velikim zanimanjem - v eni uri jo je obiskalo 10 milijonov obiskovalcev. Evropejci so staknili glave in početverili procesorsko moč iskalnika, tako da se je ta teden Europeana beta vrnila na splet, kjer bo, upajmo, ostala in se še nekoliko poredila.

14 komentarjev

Online glasba

Yahoo News - Pisali smo že o MusicNet-u, projektu podjetij AOL, Bertelsmann, EMI ter RealNetworks, ki bo ponujal glasbo preko Interneta na podlagi naročniškega sistema. Prav tako bodo ponujala online glasbo še nekatera druga podjetja.
Tako bodo ponujali online plačljivo glasbo tudi na Yahoo! portalu, saj se je Yahoo! pridružil projektu Duet (projekt podjetij Vivendi Universal in Sony Music Entertainment).
Tudi MTV bo ponujala online glasbo in sicer kot neke vrste spletni radio.
MSN pa bo ponujal na MSN Music glasbo v web radio formatu na podlagi naročninskega sistema.
Ta podjetja želijo izkoristiti praznino, ki jo bo verjetno pustil Napster, saj se le-temu ne pišejo dobri časi. Vseeno pa je potrošniško obnašanje nekaj, kar je zelo težko spremeniti, in potrošniki smo postali z pojavom Napsterja in podobnih programov razvajeni, da dobimo glasbo preko spleta zastonj. Kako bodo ti projekti s plačljivo glasbo uspeli, je torej še negotovo. ...

3 komentarji

Fluorescenten multi - plasten disk

GameURL - Kaj spet to? Vse kaže, da bo to naslednik CD - in DVD - ja. Gre za disk velikosti in oblike običajnega CD - ja, vendar z drugačno zgradbo - zadeva je povsem prozorna, nanjo pa se lahko shrani v 20 (čez nekaj časa se bo ta številka povečala na 100) plasti, na 20 plasti pa gre približno 95 GB podatkov. Ja, kar veliko placa je to. Pa še cena za produkcijo enega diska - 1$. Sedaj pa lahko samo še čakamo.....

2 komentarja