»

Google služi s tipkarskimi napakami

Vir velikih zaslužkov

TG Daily - Registriranje zatipkanih domen popularnih spletnih strani je danes stalna praksa, kjer namesto želene vsebine obiskovalci, ki se pri vpisovanju naslova URL zatipkajo, večinoma opazijo le reklame. Matematika s Harvarda, Tyler Moore in Benjamin Edelman, sta se zato odločila preveriti, kolikšni so dejanski zaslužki s takšnih strani. Ogledala sta si 3.264 najpopularnejših spletnih strani, registriranih z domeno .com, nato pa našla 285.000 z njimi povezanih zatipkanih domen oz. typosquaterjev. S pomočjo programske opreme sta podrobno pregledala te strani in ugotovila, kolikšen je Googlov delež zaslužka od prikazanih oglasov. Google je s svojim AdSense na takšnih straneh namreč najpogostejši oglaševalec. Za dejanski letni zaslužek sta podatke z dobrih 3.000 strani, zajetih v raziskavo, enostavno...

2 komentarja

Kitajska obsodila pisce trojanskega konja

Yahoo News - Kitajsko sodišče je v sredo enajst članov hudodelske združbe, ki je spisala in razmnožila trojanskega konja, ki je kradel uporabniška imena in gesla za spletne igre, obsodila na zaporne kazni. Enajsterica naj bi si prisvojila več kot pet milijonov podatkov za krajo profilov online iger, za kar so bili kaznovani z globo v višini 830.000 juanov (83.000 evrov). To niti ni tako veliko, saj naj bi si s preprodajo ukradenih profilov, spletnih valut in ostalih igralskih pritiklin protipravno pridobili premoženjsko korist v vrednosti 950.000 juanov. Poleg globe bodo morali odsedeti tudi zaporne kazni do treh let zapora. Preostali člani združbe, ki si je skupno pridobila več kot 30 milijonov juanov (tri milijone evrov), bodo obsojeni kmalu.

0 komentarjev

Leta 2010 še nekaj novih domen

ComputerWorld - ICANN nadaljuje s spornim načrtom, po katerem naj bi znatno povečali število vrhnjih domen na internetu, s čimer imajo največ problemov podjetja in lastniki blagovnih znamk, ki morajo pod vsako izmed novih domen registrirati svoje znamke, da preprečijo cybersquatting in ribarjenje. Ta teden poteka ICANN-ov simpozij v Sydneyju v Avstraliji, kjer so nove domene najbolj vroča tema.

ICANN vztraja, da bodo nove domene, ki bodo mimogrede lahko dolge od treh do 63 znakov in ne le v angleški latinici, temveč tudi razširjeni latinici, cirilici, kitajščini, arabščini itn., omogočile več inovacije. Načrtujejo, da bodo prve prijave začeli sprejemati v prvem kvartalu leta 2010.

Podjetja, ki domene uporabljajo, so mnogo manj entuziastična. Želijo si namreč preprečiti, da bi kar vsakdo lahko registriral na primer vrhnjo domeno .ibm in nato uporabnike zavajal z naslovom sale.ibm ali kaj podobnega. Raje kot registracijo vseh možnih domen bi imela namreč seznam zaščitenih domen, ki jih drugi pač...

12 komentarjev

Prodaja čipov upadla za tretjino

vir: Heise
EETimes - V mesecu februarju je svetovna prodaja polprevodniških čipov upadla za 30 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Kot poroča Semiconductor Industry Association (SIA), je bilo po svetu prodanih za 14,2 milijarde dolarjev čipov, medtem ko so jih lani prodali za več kot 20 milijard. V primerjavi z letošnjim januarjem je znižanje znašalo skoraj osem odstotkov, saj so v prvem mesecu še uspeli prodati za 15,33 milijard dolarjev polprevodnikov.

Sicer je bilo leto 2008 prvo leto po poku dot-com balončka, da se je ta hitro rastoči trg skrčil, letos pa kaže še slabše. Najbolj zaslužni za zmanjšanje povpraševanja so Evropejci, ki so v primerjavi z lanskim letom pokupili za 36 odstotkov manj,...

10 komentarjev

AMD bo porabil 50 milijonov za zniževanje stroškov

The Register - Konec preteklega leta je AMD objavil, da bo začel varčevati na vseh koncih in krajih, kar naj bi ga stalo kar nekaj dolarjev v odpravninah in ostalih stroških, povezanih s prestrukturiranjem. Točnih številk tedaj še niso imeli, so jih pa objavili ta teden. Kot so sporočili ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC-u), bodo kratkoročno za klestenje stroškov porabili 50 milijonov dolarjev. Od tega jih bo 23 namenjenih za odpravnine, 13 milijonov za prekinitve pogodb in programov, 7 milijonov zaradi prevrednotenja osnovnih sredstev in še dodatnih 7 milijonov za konsolidacijo obratov in zapiranje nekaterih. Prestrukturiranje naj bi bilo končano do zaključega tega leta.

Teh nekaj milijonov sicer ne izgleda tako strašno, saj je AMD lani pridelal tri milijarde dolarjev izgube. Skupno je AMD odpustil že več kot 1.100 ljudi, potem ko so še novembra napovedali pol manjšo številko. Vlagatelji so se na novico odzvali presenetljivo pozitivno, saj je delnica AMD-ja v petek pridobila...

8 komentarjev

Cybersquatting lani na rekordnih ravneh

TG Daily - Kot poroča TG Daily, je bila praksa, ki je v angleščini poznana pod izrazom cybersquatting, leta 2008 v skokovitem porastu. Cybersquatting je izpeljanka iz besed cyber (kiber) in squatting, ki pomeni nezakonita nastanitev v opuščenem poslopju, označuje pa registracijo domen, ki so podobne ali zatipkane verzije priljubljenih naslovov - denimo gogle.com ali windwos.com. Z njihovo uporabo poskuša lastnik pridobiti premoženjsko korist z izkoriščanjem poznanosti znamke. UN WIPO je izračunala, da je bilo leta 2008 vloženih rekordno število pritožb zoper te domene. Lani so tako prejeli 2329 zadev, kar je osem odstotkov več kot leto prej, od začetka delovanja leta 2000 pa kar 14.000. Nekatere take zatipkane domene registrirajo "pravi" upravičenci že prej, druge pa pridobijo po pravnih bitkah. Pri nas za tovrstne spore skrbi ARNES.

16 komentarjev

Najuspešnejše četrtletje v zgodovini Appla

Razčlenitev prihodkov

vir: MacWorld UK
MacWorld UK - Podobno kot IBM se lahko tudi Apple presenetljivo pohvali z rekordnim poslovnim izidom v zadnjem četrtletju koledarskega leta 2008. Prvič v zgodovini so prihodki podjetja presegli 10 milijard dolarjev, dobiček pa je znašal rekordnih 1,61 milijarde. V tem obdobju je Apple prodal 2,52 milijona Macintoshev, 22,7 milijona iPodov in 4,36 milijona iPhonov. S tem je na vseh treh področjih dosegel najboljše rezultate doslej, število prodanih iPhonov v celem letu pa je močno preseglo zastavljeni cilj 10 milijonov kosov, saj se je števec ustavil pri 13,7 milijona.

73 komentarjev

Verizon dobil tožbo

ComputerWorld - Podjetje Verizon Communications je dobilo tožbo proti registratorju domen OnlineNIC zaradi prakse, ki se v anglosaški literaturi imenuje cybersquatting. V glavnem gre za registracijo, preprodajo ali zlorabo domene z namenom pridobitve koristi od blagovne znamke, ki pripada drugemu subjektu. Običajno poskuša zakupnik domene le-to prodati lastniku blagovne znamke po znatno višji ceni ali pa podobnost s pravim imenom unovčiti kako drugače, npr. z oglaševanjem.

Verizon je obtožil OnlineNIC, da je regstiral vsaj 663 domen, ki so identične ali preveč podobne Verizonovim znamkam, kot na primer verizon-cellular.com ali buyverizon.net. Kalifornijsko sodišče je razsodilo, da mora OnlineNIC Verizonu plačati 31,15 milijona dolarjev (to je 50.000 na domeno) in mu prepovedalo nadaljnjo registracijo podobnih domen. Podobne tožbe sta vložila tudi Microsoft in Yahoo. Slednjemu gredo v nos domene, kot so yahoozone.com, yahooyahooligans.com in denverwifesexyahoo.com. Manjši problem je le...

25 komentarjev

.si

Arnes - Tole je od trillian po Andrazevi zahtevi. Greetingz from Zürich.

Od 15.10.2001 je domena pod .si lahko enaka tudi blagovni oz. storitveni znamki. ARNES je dne 3.10.2001 sprejel spremembo pravil za registracijo domen pod vrhnjo domeno .si. Bistvena novost je, da imetniki blagovnih oz. storitvenih znamk, registriranih za območje Slovenije, od 15.10.2001 lahko registrirajo domeno, ki je enaka njihovi znamki oz. besednemu delu znamke. Domeno pod .si še vedno lahko registrirajo le poslovni subjekti s sedežem v Sloveniji. ARNES bo pričel sprejemati vloge za registracijo domen po novih pravilih 15.10.2001 ob 00:00. Obravnavane bodo le popolne vloge in sicer po vrstnem redu prispetja na ARNES. Vse vloge za registracijo domen na podlagi blagovnih oz. storitvenih znamk, ki bodo prispele na ARNES pred 15.10.2001, bodo zavržene. Več o spremembi preberite v novih pravilih.
Omenjena sprememba je prvi korak k popolni prenovi pravil za registracijo domen pod .si, ki je predvidena v začetku leta...

2 komentarja