»

Bluetooth 4.0 prihaja

Neowin - Naslednik tretje generacije Bluetootha je že globoko v delu. Konzorij Bluetooth Special Interest Group (BSIG) je pretekli teden predstavil nove informacije o Bluetoothu 4.0, ki je po besedah razvijalcev dokončan. Standard bo podpiral tri podstandarde v enem: klasičnega brezžičnega, zelo hitrega in takega z nizko porabo. Prav slednji naj bi bil največja pridobitev novih specifikacij, saj bo omogočal napravam, kot so merilniki koncentracije glukoze v krvi, delovati več tednov brez polnjenja baterij. Novi standard bo prav tako povečal domet, saj bodo naprave namesto 10 metrov lahko oddaljene do 60 metrov v idealnih pogojih. Manjše spremembe standarda so možne do konca junija, prve naprave pa...

13 komentarjev

32 GB microSD, 64 GB SDXC

Toshibina SDXC kartica v družbi dveh SDHC primerkov

vir: engadget
engadget - Večina mobilnih telefonov je dandanes opremljena le z manjšo količino vgrajenega pomnilnika (v nekaterih primerih to sicer znaša 8, 16 oz. celo 32 GB), ki ga lahko razširite z uporabo microSD pomnilniške reže. Ker je zahteva po prostoru za shranjevanje podatkov skoraj vsak dan večja (zemljevidi za navigacijske naprave, glasba filmi, slike, itd.), prostora skoraj nikoli ni odveč. Mnoge zahtevnejše uporabnike bo zato verjetno razveselilo dejstvo, da so pri Samsungu pripravili kar 32-gigabajtno pomnilniško kartico standarda microSD. Samsungovi partnerji naj bi masovno proizvodnjo kartice začeli že prihodnji mesec, saj je Samsung le proizvajalec samega pomnilniškega čipa, ne pa tudi ekskluziven izdelovalec pakiranja. Skupaj z 32 GB microSD kartico so predstavili še 64-gigabajtni moviNAND čip, namenjen prav stalni vgradnji v...

72 komentarjev

SDXC prihaja v prenosnike, Centrino odhaja

bit-tech.net - Podpora standardu SDXC, ki bo standard SDHC nadgradil z višjimi hitrostmi prenosa podatkov (namesto do 60 kar do 300 MB/s) ter večjimi kapacitetami pomnilniških kartic (SDHC je omejen na 32 GB, SDXC pa na 2 TB), je bila do sedaj relativno redka. To naj bi se spremenilo že v začetku leta 2010, ko bodo na tržišče prišli prvi prenosniki, v katerih se bodo nahajali popolnoma novi Intelovi procesorji Arrandale.

Skupaj z novo platformo naj bi, zaenkrat vsaj HP, Dell in Lenovo, v prenosnikih uporabniki dobili še podporo standardu SDXC, kot razlog za zamudo pa se omenja prav višje hitrosti prenosa podatkov. S svojimi 300 MB/s so kartice daleč nad zmogljivostmi vodila USB 2.0, ki se je uporabljalo za povezovanje vgrajenega čitalnika kartic s sistemom. Dodatne zaloge hitrosti naj bi proizvajalci tako dobili pri vodilu PCI Express, prek katerega naj bi se povezoval čitalec, le-to pa, kot je znano, omogoča precej višje hitrosti prenosov in je v današnjih časih veliko boljša izbira od vodila...

3 komentarji

Toshiba s prvo 64 GB SDXC kartico

SD kartice

vir: Wikipedia
TG Daily - Pri Toshibi so povedali, da pripravljajo SDXC kartico s kar 64 GB prostora. Prvi primerki kartice bodo na voljo novembra, decembra pa bodo sledili še primerki SDHC različice, obe pa podpirata najnovejši, UHS104 standard SD pomnilnika. Z uporabo zadnje različice standarda je bralna hitrost kartic poskočila na kar 60 MB/s, medtem ko je zapisovanje, klasično, počasnejše pri 35 MB/s. Linijo bosta dopolnila tudi 32 in 16 gigabajtna SDHC modela, z obljubljenimi hitrostmi pa tudi SD pomnilnik postane zanimiv za digitalne kamere oz. DSLR fotoaparate, ki so se do sedaj zanašali na kasete, trde diske oz. v primeru fotoaparatov praktično izključno na CF pomnilnik. Masovna proizvodnja vseh štirih modelov naj bi stekla...

7 komentarjev

Prihajajo kartice SDXC

bit-tech.net - Junija 2006 so SD standard kartic razširili z SDHC, ki je uradno omejitev prostora dvignil s 4 na 32 GB. Ampak dandanes tudi to ni dovolj, saj so pri Pretecu napovedali nov standard, SDXC (Secure Digital eXtended Capacity; X se pač sliši mnogo bolje kot E), ki naj bi dvignil uradno omejitev na kar 2 TB. Če se ne bi popolnoma držali standardov, bi v teoriji lahko naredili tudi 2 TB SDHC kartico, prav nič pa ne omejuje izdaje nove revizije SDHC standarda, ki bi omejitev prav tako dvignil na 2 TB, a vseeno ne bi dosegal enakih prenosov.

Za le-te Pretec sprva obljublja 50 MB/s, v prihodnosti pa naj bi mediji dosegali do 104 MB/s, sam standard pa je omejen s 300 MB/s. S kapaciteto dveh terabajtov pa se pojavi tudi problem pri podatkovnem sistemu, saj FAT32, ki je večinoma uporabljen na SD in SDHC karticah, sicer podpira naprave z do 2 TB kapacitete, a ima omejitev ene datoteke pri le 4 GB, kar pa je že danes skoraj nepraktično. Zato so se odločili za uporabo Microsoftovega exFATa (oz....

13 komentarjev

Intel bo pocenil SSD-je, Transcend pokazal svojega

The inquirer - Intel se je odločil, da nas bo nekoliko razveselil in znižal cene nekaterih SSD-jev. Model X25-M, ki meri 80 GB, bo po novem stal 390 dolarjev namesto 595 dolarjev, medtem ko bo manjši, a hitrejši 32 GB X25-E veljal 415 dolarjev. Njegova stara cena je znašala 695 dolarjev. Pocenila naj bi se tudi večja brata X25-M 160GB in X25-E 64GB, ki trenutno staneta 765 oz. 795 dolarjev, a Intel ni razkril, kolikšna bo nova cena. Počasi, a nezadržno se torej bliža čas, ko bo SSD de facto standard v naših mlinčkih.

Tako misli tudi Transcend, ki je predstavil nov 192 GB 2,5-palčni SSD, ki je malo počasnejši in malo cenejši. Zmogel bo brati s hitrostjo 150 MB/s in pisati z 90 MB/s, zaradi česar njegova priporočena maloprodajna cena znaša 614 dolarjev. Verjetno se ga bo sicer dalo dobiti ceneje, saj je na spletu zaslediti ponudbe tudi po 480 dolarjev.

34 komentarjev

Corsair se pridružuje družinici SSD

X-Bit Labs - Tudi znani izdelovalec pomnilnika Corsair Memory se je odločil izkoristiti plimo navdušenja nad prihajajočimi SSD-ji in si odrezati svoj kos pogače, četudi so se druščini pridružili med zadnjimi. Njihov prvi izdelek se imenuje S128 in ima kapaciteto 128 GB, a nudi bornejšo hitrost branja (90 MB/s) in pisanja (70 MB/s), kot bi si želeli, s čimer kar krepko zaostaja za tekmeci. Po vrednosti MTBF (povprečni čas med napakami) disk ne odstopa od povprečja, saj le-ta znaša 1 milijon ur.

Podatkov o ceni Corsair uradno še sporočil, so se pa v nekaterih spletnih prodajalnih ti diski že pojavili in stanejo 333 dolarjev v ZDA in 326 funtov na Otoku, kar ni tako malo. Nauk te zgodbe niso toliko same specifikacije Corsairovega modela kot zavedanje, da entuziazmu in visokim upom, ki jih polagamo na SSD-je, navkljub, ne gre kupiti kar prvega primerka brez branja drobnega tiska ali recenzij, češ da bo tako ali tako hitrejši od vseh klasičnih diskov. Ker to ni samoumevno.

12 komentarjev

Vedno dovolj prostora - 16GB microSDHC kartice

Slo-Tech - Na spletu so se pojavile prve slike telefonov s pomnilniškimi karticami velikosti 16 GB. S podporo se lahko pohvalijo Nokia E51, E90 in N95 ter Samsung SGH i780 in Sony Ericsson K850i.
Sandisk je tako izpolnil svoje obljube na sejmu CES, microSDHC kartice pa se nezadržno bližajo zgornji meji prostornosti - le ta naj bi bila 32 GB.

Pomnilniške kartice naj bi bile na voljo kasneje letos - junija. Klik!

36 komentarjev